Answer

advertisement
6th Grade
Science
Chapter 11
Plants
Chapter
Review
San Rafael Falls, Ecuador
Chapter 11
Review Questions
1. About how many varieties of plants have been
discovered?
a. 2,600
c. over 300,000
b. 35,000
d. 2,6000,000
Answer:
Over 300,000
Chapter 11
Review Questions
2. What makes plants green?
a. chlorophyll
c. stomata
b. photosynthesis
d. carotenoids
Answer:
chlorophyll
Chapter 11
Review Questions
3. Plants use chlorophyll to make sugar using a
process called _________.
a. chlorophyll
c. stomata
b. photosynthesis
d. carotenoids
Answer:
photosynthesis
Chapter 11
Review Questions
5. The _____ is a waxy protective layer on leaves?
a. xylem
c. cuticle
b. phloem
d. cambium
Answer:
cuticle
Chapter 11
Review Questions
6. Which of the following is a seedless vascular
plant?
a. moss
c. horsetail
b. liverwort
d. pine
Answer:
horsetail
Chapter 11
Review Questions
7. Which of the following is a seedless nonvascular
plant?
a. moss
c. horsetail
b. liverwort
d. pine
Answer:
moss
Chapter 11
Review Questions
8. What are the small openings in the surface of a
leaf surrounded by guard cells called?
a. stomata
c. rhizoids
b. cuticles
d. angiosperms
Answer:
stomata
Chapter 11
Review Questions
9. What are the plant structures that anchor the
plants called?
a. stems
c. leaves
b. roots
d. branches
Answer:
roots
Chapter 11
Review Questions
10. What are the plant structures where
photosynthesis takes place called?
a. stems
c. leaves
b. roots
d. branches
Answer:
leaves
Chapter 11
Review Questions
11. What are the plant structures that support the
branches and leaves?
a. stems
c. leaves
b. roots
d. branches
Answer:
stems
Chapter 11
Review Questions
12. What are the small openings in the surface of a
leaf surrounded by guard cells called?
a. stomata
c. rhizoids
b. cuticles
d. angiosperms
Answer:
stomata
Chapter 11
Review Questions
13. What are the plant structures that anchor moss
called?
a. stems
c. rhizoids
b. roots
d. branches
Answer:
rhizoids
Chapter 11
Review Questions
14. Mosses, liverworts, and hornworts are ______
plants.
a. non-vascular, seedless
b. non-vascular, seed
c. vascular, seedless
d. vascular, seed
Answer:
Non-vascular, seedless
Chapter 11
Review Questions
15. Ferns, club mosses, and horsetails are ______
plants.
a. non-vascular, seedless
b. non-vascular, seed
c. vascular, seedless
d. vascular, seed
Answer:
Non-vascular, seed
Chapter 11
Review Questions
17. What do plants use vascular tissue?
a. transfer water - minerals
c. food
b. support the plant
d. photosynthesis
Answer:
Transfer water - minerals
Chapter 11
Review Questions
18. What are the first plants to grow in new or
disturbed area?
a. fronds
c. pioneer species
b. gymnosperms
d. angiosperms
Answer:
Pioneer species
Chapter 11
Review Questions
19. Fern leaves are called _____?
a. fronds
c. pioneer species
b. gymnosperms
d. angiosperms
Answer:
Fronds
Chapter 11
Review Questions
20. Seedless produce ______ rather than seeds.
a. photosynthesis
c. peat
b. spores
d. nonvascular plant
Answer:
Spores
Chapter 11
Review Questions
22. ______ plants grow taller and can live farther
from water than _______ plants.
a. Vascular, nonvascular
c. Seedless, rhizoid
b. Nonvascular, vascular
d. Rhizoid, seedless
Answer:
Vascular, nonvascular
Chapter 11
Review Questions
23. Seed plants generally are classified into two
major groups - ______ and______.
a.
b.
c.
d.
fruits, nuts
fruits, vegetables
plants, weeds
gymnosperms, angiosperms
Answer:
gymnosperms, angiosperms
Chapter 11
Review Questions
24. A herbaceous stem is ______.
a. soft and green
c. short and dry
b. brown and woody d. thorny and green
Answer:
Soft and green
Chapter 11
Review Questions
25. Each stomata is surrounded by two_____ cells.
a. Chloroplast
c. epidermis
b. guard
d. spongy
Answer:
guard
Chapter 11
Review Questions
26. ______ allow carbon dioxide, water, and
oxygen to enter and exit a leaf.
a. cuticle
c. rhizoids
b. chloroplast
d. stomata
Answer:
stomata
Chapter 11
Review Questions
27. ____ is often the largest part of a plant.
a. roots
c. branches
b. stem
d. leaves
Answer:
roots
Chapter 11
Review Questions
28. ______ transports the water in the vascular
system of a seed plant.
a. cambium
c. xylem
b. phloem
d. leaves
Answer:
xylem
Chapter 11
Review Questions
29. ______ transports the sugar (food) in the vascular
system of a seed plant.
a. cambium
c. xylem
b. phloem
d. leaves
Answer:
phloem
Chapter 11
Review Questions
30. ______ produces most of the new phloem and
xylem in the vascular system of a seed plant.
a. cambium
c. xylem
b. phloem
d. leaves
Answer:
cambium
Chapter 11
Review Questions
31. _____ are vascular plants that produce seeds
that are not protected by fruit.
a. angiosperms
c. nonvascular
b. gymnosperms
d. seedless
Answer:
gymnosperms
Chapter 11
Review Questions
32. _____ are vascular plants that produce seeds
that are protected by fruit.
a. angiosperms
c. nonvascular
b. gymnosperms
d. seedless
Answer:
Angiosperms
Chapter 11
Review Questions
33. Conifers, cycads, and ginkgoes are classified
as _______.
a. angiosperms
c. nonvascular
b. gymnosperms
d. seedless
Answer:
gymnosperms
Chapter 11
Review Questions
34. Apple trees, maple trees, and oak trees are
classified as _______.
a. angiosperms
c. nonvascular
b. gymnosperms
d. seedless
Answer:
Angiosperms
Chapter 11
Review Questions
35. Angiosperms are divided into two groups _____ and _____
a. monocots, dicots
c. fruits, nuts
b. plants, weeds
d. tall, short
Answer:
Monocots, dicots
Chapter 11
Review Questions
36. Corn, rice, wheat, and barley come from _____
a. monocots
c. nonvascular
b. dicots
d. seedless
Answer:
monocots
Chapter 11
Review Questions
37. Peanuts, peas, apples, and oranges come
from _____
a. monocots
c. nonvascular
b. dicots
d. seedless
Answer:
dicots
Chapter 11
Review Questions
38. Plants called biennials complete their life
cycles in _____ years.
a. one
c. more than two years
b. two
d. less than one year
Answer:
two
Chapter 11
Review Questions
39. Plants called annuals complete their life cycles
in _____ year(s).
a. one
c. more than two years
b. two
d. less than one year
Answer:
one
Chapter 11
Review Questions
40. Plants called perennials complete their life cycles
in _____ years.
a. one
c. more than two years
b. two
d. less than one year
Answer:
More than two years
Download
Related flashcards

Botany

18 cards

Botany

26 cards

Create Flashcards