(01~88)

advertisement
www.ebsi.co.kr
이 책의 | 차 | 례 |
C o n te n t s
제목
실전편
집필자
페이지
실전 모의고사 1회
김대성 / 박선하 / 양승찬
6
실전 모의고사 2회
김대성 / 박선하 / 양승찬
19
실전 모의고사 3회
박기원 / 박선하 / 박성희
32
실전 모의고사 4회
박기원 / 박성희 / 조금희
45
실전 모의고사 5회
김경환 / 소원석 / 조금희 / 최천문
58
실전 모의고사 6회
김경환 / 김대성 / 박기원 / 박선하 / 박성희
소원석 / 양승찬 / 조금희 / 최천문
71
i 홈페이지(www.ebsi.co.kr)로 들어오셔서 회원으로 등록하세요.
i 인터넷 방송을 통해 다시 보실 수 있습니다.
● 교재 및 강의 내용에 관한 문의는 EBSi 홈페이지(www.ebsi.co.kr)의 Q&A 서비스를 활용하시기 바랍니다.
● EBS
● 본 교재의 방송 내용은 EBS
이 책의 | 구 | 성 | 과 | 특 | 징
S t r u c t u re
유형편
본 교재의 유형편은 2014학년도 대학수학능력시험을 준비하는 수험생들에게 수능 독해의 유형별 문항을 소개
하고 그 전략적 해법을 제시하여 수능시험에 효율적으로 대비할 수 있도록 구성되었다. 총 20강의 유형별 일반
강좌를 통해 유형을 익히고 문항에 대한 적응력을 기르도록 하였다.
E
•각 강의 제 1, 2쪽
nglish
Chapter
01
www.ebsi.co.kr
A형
목적과주장
Comprehension Process
유|형|소|개
STEP
1
글의 도입부에서 무엇에 관한 내용이 전개될지를 파악한다.
•Dear Ms. Roberts에서 이 글이 편지임을 알 수 있고, 첫 문장(Thank you for your letter of September 13, 2013,
regarding the latest employment freeze at HTV.)에서 이 글은 취업과 관련된 내용이 전개될 것이라는 점을 알 수
있다.
STEP
2
전개 부분에서 글의 주제에 따른 필자의 의도나 주장을 파악한다.
•둘째 문장(Even though there are no openings at present, I want you to know that I am still interested in
working for HTV if one should occur in the future.)에서 필자는 상대방의 편지로 현재 상대방 회사의 채용 동결
때문에 빈자리가 없다는 것을 알게 되었지만, 앞으로 빈자리가 생기는 경우 꼭 취업하고 싶다는 것을 알리고 있다.
STEP
3
글의 후반부에서 얻은 정보를 토대로 하여 파악한 글의 목적이 정확한지 확인한다.
•뒤에서 둘째 문장( If any position related to news and news writing opens up, I would like to be
considered.)의 내용을 보면 필자는 상대방의 회사에 빈자리가 생기는 경우 채용을 고려해 줄 것을 부탁하고 있음을 알
수 있다.
글의 목적이나 필자의 주장을 파악하는 것은 실용적인 글을 이해하는 첫 단계인데, 이 유형의 지문은 주로 편지나 광고문 등의 실용적인
글이다. 이 두 유형은 A형에서 각각 1문항씩 출제될 것으로 전망된다.
유|형|해|결
❶ 글의 도입부에서는 그 글이 무엇에 관한 내용인지를 파악한다.
❷ 전개 부분에서는 글의 주제에 따른 필자의 의도나 주장을 파악한다. 특히 역접의 연결사(however, in contrast 등)나 결과의 연결
사(therefore, as a result 등)가 있는 경우는 그 이후에 글의 목적이나 필자의 주장이 잘 드러난다.
수능에 대비할 수 있는 다양한 유형
의 문항들로 구성하여 응용력과 탐
구력 및 문제 해결 능력을 향상할
수 있도록 하였다.
❸ 글의 후반부에서는 지금까지 얻은 정보를 토대로 하여 파악한 글의 목적이나 필자의 주장이 정확한지 확인한다.
Let’s Check It Out
| 정답과 해설
2쪽 |
■ 다음 글의 목적으로 가장 적절한 것은?
Dear Ms. Roberts:
Thank you for your letter of September 13, 2013, regarding the latest employment freeze at HTV. Even
though there are no openings at present, I want you to know that I am still interested in working for HTV
if one should occur in the future. I am a very good news writer and have a high degree of drive,
enthusiasm, and energy. My resumé, which is on file at HTV, shows the numerous news writing
assignments I completed at a local television station, both in college and during my internship. If any
position related to news and news writing opens up, I would like to be considered. I highly respect your
organization and believe that I could be a useful person to HTV.
Sincerely,
Chris Green
V ocabulary Review
■ 다음 빈칸에 알맞은 단어를 보기에서 찾아 쓰시오.
보기
assignment
A
1.
2.
3.
4.
5.
B
1.
2.
3.
4.
5.
① 배치된 부서의 변경을 요청하려고
② 회사의 채용 일정에 관하여 문의하려고
③ 직원 채용을 동결한 데 대해 항의하려고
④ 제출한 이력서에 새로운 내용을 추가하려고
⑤ 빈자리가 생기면 채용을 고려해 줄 것을 부탁하려고
enthusiasm
latest
opening
organization
: most recent
: great excitement for or interest in a subject or cause
: an opportunity for employment
: something given, as a particular task or duty
: a group of persons organized for some end or work
We have no
s for clerks at the moment.
She is interested in all the
fashions.
He seems to lack
for the work he is doing.
The reporter has been given the
of interviewing the candidate.
She is the leader of an international
devoted to the protection of natural resources.
T ranslation
Words & Phrases
■ regarding
■ latest
~와 관련된
최근의
■ employment
■ opening
■ at
present 현재
■ drive
의욕, 욕구
■ enthusiasm
6
A 1. 가장 최근의
■ resumé
■ be
freeze 채용 동결
(채용이 필요한) 빈자리
열정
이력서
on file (서류철에) 보관되어 있다
■ assignment
■ internship
과제
2. 어떤 주제나 대의에 대한 강한 흥분 또는 관심
3. 취업의 기회
4. 특정한 과제나 의무로서 주어진 것
5. 어떤 목적이나 과업을 위하여 조
직된 사람들의 집단
B 1. 지금 당장은 점원의 일자리가 없어요.
후보자를 인터뷰하는 임무를 부여받았다.
2. 그녀는 모든 최신 패션에 관심을 가지고 있다.
3. 그는 하고 있는 일에 대한 열정이 없는 것 같다.
4. 그 기자는 그
5. 그녀는 천연 자원의 보호를 위하여 헌신하고 있는 국제단체의 지도자이다.
인턴 생활, 수습 직원 생활
to ~와 관련된
up 열리다, 생기다
■ organization 조직체, 회사
■ related
■ open
Answer |
A 1. latest
B 1. opening
2. enthusiasm 3. opening
2. latest 3. enthusiasm
4. assignment
4. assignment
5. organization
5. organization
수능완성 영어영역 A형_ 유형편
01. 목적과 주장
•각 강의 제 3, 4쪽
E X ERCISES
1
1쪽에 제시된 유형과 같은 유형의 문
제들을 풀어보며, 문항 유형에 대한
적응력을 기르고 자신의 실력을 점
검할 수 있도록 하였다.
7
www.ebsi.co.kr
A형
다음 글에서 필자가 주장하는 바로 가장 적절한 것은?
To make your job interview a success, it is important
to conduct a “practice day” prior to the day of your
interview. If possible, drive or find transportation to
the interview location. Ideally, do this on the same
hour as your scheduled interview to identify potential
transportation problems including traffic and parking.
Once at the site, walk to the location where the
interview will be held. This will enable you to become
comfortable and familiar with your surroundings and
let you know how much time you will need to arrive
at the interview on time. Do not go into the specific
office, just the general area. Make note of the nearest
public restroom so you can use it the day of the
interview to freshen up prior to your meeting.
improve your performance and get the job done.
Essential Business titles will quickly become your
constant companions and trusted guides. These are
priced at $19.95, except as noted. Price is subject to
change.
* fit the bill : 꼭 들어맞다
① 책 가격의 인하를 요구하려고
② 신규 출판업자들에게 조언하려고
③ 새로운 방송 프로그램을 홍보하려고
④ 기업 관리자를 위한 책을 광고하려고
⑤ 관리자의 회계 처리 방식을 비판하려고
① 단정한 복장으로 면접에 임하라.
4
다음 글의 목적으로 가장 적절한 것은?
Founded in December 2007 by Allison Janney, Tom
McLaughlin, and Chris Martin, Dream Writers
Workshop (DWW) is a community of creative writers
who come together to encourage each other’s writing
passions and hone their craft. DWW offers biweekly
workshops, monthly poetry and lyric workshops,
National Novel Writing Month, writers’ retreats, and a
variety of social events throughout the year. DWW is
open to anyone writing in English looking to develop
their skills in fiction, creative non-fiction, poetry,
scriptwriting, and lyrics.
For more information:
* send us an e-mail at [email protected]
* find us on Facebook by searching for Dream Writers
Workshop
* visit our blog at dreamwritersblog.com
* follow us on Twitter, @dreamwriters
⑤ 면접 전에 면접 장소를 미리 방문해보라.
2
다음 글의 목적으로 가장 적절한 것은?
In the fast-paced world of business today, every
manager needs a personal resource—a place to go for
advice, coaching, background information, or
answers. The Essential Business series fits the bill.
Concise and straightforward, these books provide
highly practical advice for readers at all levels of
experience. Whether you are a new manager or an
experienced executive, these solution-oriented books
give you the reliable tips and tools you need to
8
수능완성 영어영역 A형_ 유형편
* one-size-fits-all : 널리 적용되도록 만든
② 자신에게 맞는 봉사활동을 찾아라.
③ 복지 단체에 대한 국고 지원을 늘려라.
④ 빈곤층을 위한 봉사활동을 활성화하라.
⑤ 다양한 분야에서 자신의 능력을 키워라.
고난도
6
③ 면접 당일 면접 장소에 일찍 도착하라.
④ 전화로 미리 면접 세부사항을 확인하라.
2쪽 |
① 동물 보호 단체를 적극 지원하라.
* hone : 연마하다
② 면접 예상 질문을 미리 뽑아보라.
| 정답과 해설
I’d love to be a ski guide for the blind, but I definitely
don’t ski well enough to do something like that.
Eventually, I realized that I liked getting involved
with the homeless and those living in poverty by
going to the Central Night Shelter. When I realized
that I liked one kind of service more than the others, I
started volunteering more often.
다음 글의 목적으로 가장 적절한 것은?
① 창작 작가 모임을 소개하려고
3
다음 글에서 필자가 주장하는 바로 가장 적절한 것은?
② 문학 공모전 참가를 독려하려고
③ 작품의 제출 방식 변경을 알리려고
I confine my bike riding in New York City to the
separate, park-like bike paths because riding in the
streets is too dangerous. I’ve seen car/bike accidents,
and friends and relatives have been hurt bicycling in
cities. I’d love to bicycle more in the city—in fact, I
prefer it to walking, driving, or taking a bus or
subway, as long as it isn’t raining or snowing. When I
meet neighbors bringing their bicycles up the elevator
in our apartment building, I try to strike up a
conversation about where they’ve been and how they
feel about bicycling in a big city. Almost everybody
tells me that they realize it’s dangerous, but they love
it, so they do it anyway. Don’t you think we should
make it safe to do so to get more people out of their
cars and onto bicycles?
* confine: 국한하다
① 주말 자전거 모임을 장려하라.
② 도심의 교통량을 줄이는 방안을 마련하라.
③ 날씨가 나쁜 경우에는 대중교통을 이용하라.
④ 시민들을 위해 자전거 보관소를 더 설치하라.
⑤ 도시에서 자전거를 안전하게 타고 다닐 수 있도록 하라.
④ 글 쓰는 습관의 중요성을 강조하려고
⑤ 독서 문화 조성을 위한 행사를 홍보하려고
5
다음 글에서 필자가 주장하는 바로 가장 적절한 것은?
Not everyone is good with kids, the seriously ill, or
the homeless. You might prefer to go to a nursing
home to play bingo with the residents. My point is
that service is not one-size-fits-all; it helps to find
something you love. But how? When I was getting
started, I considered a bunch of volunteer
opportunities. A lot of my friends thought it would be
cool to work at the Humane Society or to help kids
through therapeutic horseback riding. But since I’m
afraid of both dogs and horses, they weren’t for me.
As a sociologist, I am constantly reminded of the
power of the past. Although each of us comes into the
world afresh, we are not really new creatures. We
arrive into a social slot, born not only to a family but
also to a religion, community, and, of course, a nation
and a culture. Sociologists understand the power of
social structure and culture to shape not only our path
through the world but also our understanding of that
path and that world. Yet we often have to expend
much energy trying to get students to see the
influence on their lives of the social structure and
culture they inherit. Not understanding our past makes
many of us incapable of thinking effectively about our
present and future. If our journey together through my
book will make the realities of our past more
apparent, then this “most irrelevant” subject—
history—might become more relevant to you. At
least, that is my hope.
① 자신이 쓴 서적의 집필 의도를 알리려고
② 정확한 현실 인식의 중요성을 강조하려고
③ 서적에 나오는 내용의 수정을 요구하려고
④ 사회학 관련 서적의 공동 집필을 부탁하려고
⑤ 서적의 집필에 도움을 준 이들에게 감사하려고
01. 목적과 주장
9
본 교재는 대학수학능력시험을 준비하는 데 도움을 주고자 제작되었으며, 교육과정에 부합하는 내용으로
구성되었다. 특히 학생들의 듣기 및 읽기 능력 신장을 목적으로 범교과적 내용의 다양한 글과 정보를 제시하고
있으며, 교육과정 상의 어휘범주를 고려하여 제작하였다. 교과서로 기본개념을 익힌 후 본 교재를 활용하여 실제
응용력을 키우게 함으로써, 교육과정 성취목표 도달과 함께 대학수학능력시험 대비에 도움이 되도록 하였다.
EBS 수능완성_영어영역
실 전 편
본 교재의 실전편은 앞서 유형편을 통해 학습한 수능독해 문항 유형의 내용을 최종 점검할 수 있도록 하였으며,
듣기 문항을 포함하여 실제 수능과 같은 유형의 실전 모의고사로 구성되었다.
E
실전 모의고사
1
문항에 따라 배점이 다르니, 각 물음의 끝에 표시된 배점을 참고
하시오. 3점 문항에만 점수가 표시되어 있습니다. 점수 표시가 없는
문항은 모두 2점입니다.
| 정답과 해설
| 시간 70분 | 배점 100점 |
ngl
04. 대화를 듣고, 그림에서 Green Bakery의 위치를 고르시오.
⑤
④
Woman:
① I got up late this morning.
② We watched some movies.
③ We decided to share a room.
④ Do you want me to join you?
⑤ How about going to bed early?
적절한 것을 고르시오.
Man:
Start
here
05. 다음을 듣고, 남자가 하는 말의 목적으로 가장 적절한 것을
고르시오.
① 봉사활동을 하는 이유를 설명하려고
고르시오.
① 쉽게 잠드는 방법
①
② 수면의 여러 단계
③ 불면증의 자가 진단법
②
③ I often cook for my children.
④ They like to eat what I make.
⑤ 공장 벽화 그리기에 참여할 자원봉사자를 모집하려고
08. 대화를 듣고, 두 사람이 하는 말의 주제로 가장 적절한 것을
11. 대화를 듣고, 이번 주 일요일에 두 사람이 할 일로 가장 적
① 연극 활동과 창의성의 관계
② 연극을 통해 길러지는 표현 능력
절한 것을 고르시오.
③ 연극을 갈등 해결에 이용하는 방법
① 결혼식에 참석하기
④ 연극 활동이 인성 발달에 미치는 영향
② 직업 박람회에 가기
⑤ 연극을 교육 과정에 포함해야 하는 이유
③ 서점에서 도서 구입하기
④ 미용실에서 머리 손질하기
⑤ 도서관에서 자료 수집하기
유|형|소|개
글의 목적이
06. 대화를 듣고, 남자가 여자에게 하는 제안으로 가장 적절한
12. 대화를 듣고, 남자가 여자에게 부탁한 일로 가장 적절한 것을
09. 대화를 듣고, 두 사람의 관계를 가장 잘 나타낸 것을 고르
Woman:
것을 고르시오.
① I’m available now.
① 고아원을 방문하자.
② Well, okay. We can try it.
③ Thank you for helping me.
② 건강을 위해 축구를 하자.
② 고객–완구점 주인
② 소포 받아 주기
③ 축구공 기부 행사에 참여하자.
③ 관광객–여행사 직원
③ 발표 일정 연기하기
④ 지역 축구팀을 응원하러 가자.
④ 학부모–유치원 교사
④ 외식할 식당 예약하기
⑤ 유명 축구 선수의 팬클럽에 가입하자.
⑤ 자원봉사자–행사 진행자
⑤ 이메일로 파일 보내주기
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
실제 수능시험과 같은 유형의 45문
항(듣기 22문항, 독해 23문항)으로
구성된 6회분의 실전 모의고사를 통
해 자신의 실력을 점검해 볼 수 있
도록 하였다.
고르시오.
④ 미술 동아리의 지역 사회 활동을 독려하려고
03. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
④ I’m wondering what you like.
⑤ Of course. I’ve already taken it.
③
④
⑤
② 지역 환경 미화의 중요성을 강조하려고
③ 시의 공장 벽화 그리기 일정을 공지하려고
적절한 것을 고르시오.
르시오.
목
① I made them a pizza.
② I think that’s a good idea.
⑤ You can order a hamburger combo.
6
①
Grant Park
Benson Avenue
Wilson Avenue
King Street
01
02. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
76~81쪽 |
10. 대화를 듣고, 그림에서 대화의 내용과 일치하지 ≤않는 것을
⑤ 잠이 스트레스 해소에 미치는 영향
Chapter
②
07. 다음을 듣고, 여자가 하는 말의 주제로 가장 적절한 것을 고
④ 개인에 따라 다른 운동량
Flower
→ Shop
③
1번부터 22번까지는 듣고 답하는 문제입니다. 1번부터 20번까
지는 한 번만 들려주고, 21번부터 22번까지는 두 번 들려줍니다.
방송을 잘 듣고 답을 하기 바랍니다.
01. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
•실전 모의고사 6회
www.ebsi.co.kr
A형
회
글이다. 이
시오.
고르시오.
① 학생–체육 교사
① 문자 보내기
실전 모의고사 1회
유|형|해|결
•정답과 해설
Answers & Explanations
실전
듣기 문항의 script와 독해 문항의
지문에 대한 해석을 실었으며, 문제
의 풀이과정을 소개하였고, 구문 및
어휘도 상세히 정리하였다.
7
11. ②
17. ①
13. ④
19. ⑤
25. ③
31. ①
37. ④
43. ⑤
A형
www.ebsi.co.kr
Bakery?
해석
모의고사 1 회
12. ①
18. ④
14. ④
20. ③
26. ③
32. ①
38. ④
44. ⑤
13. ②
19. ④
15. ③
21. ②
27. ③
33. ②
39. ④
45. ①
14. ④
10. ③
16. ②
22. ④
28. ③
34. ④
40. ⑤
| 본문
15. ⑤
11. ②
17. ⑤
23. ④
29. ⑤
35. ④
41. ④
6~18쪽 |
16. ③
12. ⑤
18. ②
24. ④
30. ②
36. ①
42. ③
1.
여: 요리 수업을 받고 있다고 들었어요, Brown씨.
M : Green Bakery? [Pause] Oh, it’s on Wilson Avenue.
남: 네, 받고 있어요. 어제 아이들을 위해 특별한 것을 요리해 주었어요.
W : Wilson Avenue?
여: 오, 정말요? 아이들을 위해 무엇을 만들어 주었나요?
M : Yes. This is Benson Avenue. Go straight for two
남: 아이들에게 피자를 만들어 주었어요.
_ cook
요리하다
_ combo
W : I’m really sleepy. My sister and I stayed up late last
세트 메뉴
3.
night.
생물 수업 수강
together?
여: 정말 졸려. 내 동생과 난 어젯밤에 늦게까지 잠을 자지 않고 있었거든.
남: 무엇을 했는데?
여: 우리는 영화 몇 편을 봤어.
reach an intersection.
W : Is that the intersection of King Street and Wilson
Avenue?
M : Yes. You’ll see a flower shop on the corner, on your
right. Turn right at the flower shop.
W : I see.
up 자지 않고[깨어] 있다
_ share 공유하다
_ go to bed 잠자리에 들다
_ stay
2.
동아리인 ‘Great Artists’의 회장입니다. 우리는 시가 우리 지역에
있는 몇몇 공장 벽에 그림을 그릴 계획을 하고 있다는 말을 들었습
니다. 우리 동아리는 이 계획에 참여하기를 원했습니다. 그래서 우
W : Oh, I’ve got it. Thanks a lot.
리는 지원을 해서 참여하도록 선발되었습니다. 하지만 현재로서 우
W : I’m afraid his class might be too hard for us.
M : I know. But I heard it’s interesting. Let’s take it
together.
M : Yes, I am. Yesterday I cooked something special for
my children.
W : Oh, really? What did you make for them?
M : I made them a pizza.
76
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
그림을 잘 그리는지 아닌지는 중요하지 않습니다. 여러분은 우리 지
가세요.
남: 네. 오른편 모퉁이에 꽃가게가 보일 거예요. 그 꽃가게에서 우회전
남: 그 꽃가게 바로 옆에 우체국이 있어요.
여: 그 제과점은 우체국 옆에 있나요?
여: 음, 알았어. 우리는 그것을 시도해 볼 수 있어.
남: 아니요, Green Bakery는 그 우체국 바로 맞은편에 있습니다.
여: 오, 알겠습니다. 정말 감사합니다.
_ biology
생물학
남자는 자신의 그림 동아리가 지역의 공장 벽에 그림을 그리는 계획
에 참여하기로 했지만 회원 수가 충분하지 않아 자원봉사자가 필요
하므로 자기네 동아리의 문을 두드려 주기를 희망한다고 말한다. 따
라서 남자가 하는 말의 목적으로 가장 적절한 것은 ⑤`
‘공장 벽화 그
리기에 참여할 자원봉사자를 모집하려고’
이다.
여: 알겠습니다.
여: 그분의 수업이 우리에게 너무 어려울 것 같아.
남: 알아. 하지만 그것이 재미있다고 들었어. 같이 들어 보자.
생물 수업이 어려울 것 같다고 말하는 여자에게 남자는 그것이 재미
있다고 들었다며 함께 들어 보자고 권한다. 이에 대한 여자의 응답으
로 가장 적절한 것은 ②`
‘음, 알았어. 우리는 그것을 시도해 볼 수 있
어.’
이다.
① 이제 난 시간이 있어.
③ 날 도와줘서 고마워.
④ 네가 무엇을 좋아하는지 궁금해.
⑤ 물론이야. 난 이미 그것을 들었어.
곧 우리 동아리의 문을 두드리기를 바랍니다.
여: 두 블록요. 그런 다음에는요?
남: King Street에서 좌회전한 다음 교차로에 이를 때까지 한 블록을
하세요.
남: Jane, 우리 함께 김 선생님의 생물 수업을 듣는 게 어때?
역의 환경을 개선하는 것에 대한 열정만 있으면 됩니다. 여러분이
여: Wilson Avenue요?
남: 네. 이 곳은 Benson Avenue예요. 우선 두 블록을 직진하세요.
여: 그 곳이 King Street과 Wilson Avenue의 교차로인가요?
W : Well, okay. We can try it.
_ available
W : I heard that you’re taking a cooking class, Mr. Brown.
리는 우리가 맡은 역할을 하기에 동아리 회원 수가 충분하지 않습
니다. 그래서 우리는 몇몇 자원봉사자를 필요로 합니다. 여러분이
여: 실례합니다, Green Bakery로 가는 길을 말씀해 주시겠어요?
_ head
King Street과 Wilson Avenue가 만나는 교차로까지 가서 꽃가
게에서 우회전하면 꽃가게 바로 옆에 우체국이 있고, 제과점은 그 우
체국 바로 건너편이라고 했으므로 제과점의 위치는 ④이다.
_ bakery
_ reach
제과점
장, 우두머리
공장
_ factory
_ neighborhood
_ take
지역
part in ~에 참여하다
_ apply
_ select
지원하다, 신청하다
선발하다
_ participate
참여하다
the moment 현재로서는
_ matter 중요하다
_ enthusiastic 열정적인
_ improve 개선하다
_ at
~에 이르다, ~에 도달하다
_ intersection
_ next
자녀에게 요리해 주기
남: 여러분, 안녕하세요! 저는 Ted Johnson입니다. 저는 학교 그림
M : No, Green Bakery is directly across from the post office.
해석
어젯밤에 늦게까지 깨어 있었다고 하는 여자에게 남자는 무엇을 했
는지 묻는다. 이에 대한 여자의 응답으로 가장 적절한 것은 ②`
‘우리
는 영화 몇 편을 봤어.’
이다.
① 나는 오늘 아침 늦게 일어났어.
③ 우리는 방을 같이 쓰기로 했어.
④ 내가 너랑 함께 하길 바라니?
⑤ 일찍 잠자리에 드는 게 어때?
해석
M : Right next to the flower shop, there’s a post office.
W : Is the bakery next to the post office?
남: Green Bakery요? [잠시 후] 오, 그것은 Wilson Avenue에 있어요.
M : Jane, why don’t we take Mr. Kim’s biology class
해석
남: 너 아주 졸려 보인다, Jenny.
M : Turn left on King Street and go one block until you
해석
M : What did you do?
W : We watched some movies.
blocks first.
W : Two blocks. And then?
여자는 요리 수업을 받고 있는 남자에게 아이들을 위해 무엇을 만들
어 주었느냐고 묻는다. 이에 대한 남자의 응답으로 가장 적절한 것은
①`
‘아이들에게 피자를 만들어 주었어요.’
이다.
② 저는 그것이 좋은 생각이라고 생각해요.
③ 저는 제 아이들을 위해 자주 요리해요.
④ 그들은 제가 만드는 것을 먹는 걸 좋아해요.
⑤ 당신은 햄버거 세트 메뉴를 주문해도 됩니다.
동생과 밤늦도록 영화 보기
M : You look so sleepy, Jenny.
head of the school painting club, Great Artists. We
heard that the city was planning to paint pictures on
some of the factory walls in our neighborhood. Our
club wanted to take part in this project. So we applied
and were selected to participate. However, at the
moment we don’t have enough club members to do our
part. So we need some volunteers. It doesn’t matter
whether you’re good at painting or not. You just need
to be enthusiastic about improving the environment of
our neighborhood. We hope you’ll knock on the door
of our club soon.
교차로
to ~의 옆에
from ~의 맞은편에
6.
축구공 기부 행사 참여
_ across
시간적 여유가 있는
W : Robin, what brings you here?
5.
4.
제과점 찾기
공장 벽화 그리기 자원봉사자 모집
M : I’m here to buy some soccer balls.
W : Oh, are you going to play soccer?
M : Oh, no. Not me. Actually, I’m going to donate these
W : Excuse me, would you tell me how to get to Green
M : Good morning, everyone! I’m Ted Johnson. I’m the
balls.
실전 모의고사 1회_ 정답과 해설
77
실전 모의고사
문항에 따라 배점이 다르니, 각 물음의 끝에 표시된 배점을 참고
하시오. 3점 문항에만 점수가 표시되어 있습니다. 점수 표시가 없는
문항은 모두 2점입니다.
1
A형
회
| 시간 70분 | 배점 100점 |
04. 대화를 듣고, 그림에서 Green Bakery의 위치를 고르시오.
⑤
④
Flower
③
01. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
King Street
①
Grant Park
적절한 것을 고르시오.
Benson Avenue
②
→ Shop
Wilson Avenue
1번부터 22번까지는 듣고 답하는 문제입니다. 1번부터 20번까
지는 한 번만 들려주고, 21번부터 22번까지는 두 번 들려줍니다.
방송을 잘 듣고 답을 하기 바랍니다.
Woman:
Start
here
① I got up late this morning.
② We watched some movies.
③ We decided to share a room.
④ Do you want me to join you?
⑤ How about going to bed early?
02. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
Man:
05. 다음을 듣고, 남자가 하는 말의 목적으로 가장 적절한 것을
고르시오.
① 봉사활동을 하는 이유를 설명하려고
② 지역 환경 미화의 중요성을 강조하려고
① I made them a pizza.
② I think that’s a good idea.
③ 시의 공장 벽화 그리기 일정을 공지하려고
③ I often cook for my children.
④ They like to eat what I make.
⑤ 공장 벽화 그리기에 참여할 자원봉사자를 모집하려고
④ 미술 동아리의 지역 사회 활동을 독려하려고
⑤ You can order a hamburger combo.
03. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
6
06. 대화를 듣고, 남자가 여자에게 하는 제안으로 가장 적절한
Woman:
것을 고르시오.
① I’m available now.
② Well, okay. We can try it.
① 고아원을 방문하자.
③ Thank you for helping me.
④ I’m wondering what you like.
③ 축구공 기부 행사에 참여하자.
⑤ Of course. I’ve already taken it.
⑤ 유명 축구 선수의 팬클럽에 가입하자.
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
② 건강을 위해 축구를 하자.
④ 지역 축구팀을 응원하러 가자.
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
07. 다음을 듣고, 여자가 하는 말의 주제로 가장 적절한 것을 고
르시오.
76~81쪽 |
10. 대화를 듣고, 그림에서 대화의 내용과 일치하지 ≤않는 것을
고르시오.
① 쉽게 잠드는 방법
①
② 수면의 여러 단계
③ 불면증의 자가 진단법
④ 개인에 따라 다른 운동량
②
⑤ 잠이 스트레스 해소에 미치는 영향
⑤
③
④
08. 대화를 듣고, 두 사람이 하는 말의 주제로 가장 적절한 것을
고르시오.
① 연극 활동과 창의성의 관계
11. 대화를 듣고, 이번 주 일요일에 두 사람이 할 일로 가장 적
② 연극을 통해 길러지는 표현 능력
절한 것을 고르시오.
③ 연극을 갈등 해결에 이용하는 방법
① 결혼식에 참석하기
④ 연극 활동이 인성 발달에 미치는 영향
② 직업 박람회에 가기
⑤ 연극을 교육 과정에 포함해야 하는 이유
③ 서점에서 도서 구입하기
④ 미용실에서 머리 손질하기
⑤ 도서관에서 자료 수집하기
09. 대화를 듣고, 두 사람의 관계를 가장 잘 나타낸 것을 고르
12. 대화를 듣고, 남자가 여자에게 부탁한 일로 가장 적절한 것을
시오.
고르시오.
① 학생–체육 교사
① 문자 보내기
② 고객–완구점 주인
② 소포 받아 주기
③ 관광객–여행사 직원
③ 발표 일정 연기하기
④ 학부모–유치원 교사
④ 외식할 식당 예약하기
⑤ 자원봉사자–행사 진행자
⑤ 이메일로 파일 보내주기
실전 모의고사 1회
7
실전
모의고사
1
A형
회
13. 대화를 듣고, 여자가 배낭여행의 장점으로 언급하지 않≤ 은 것
을 고르시오.
|3점|
17. 다음 표를 보면서 대화를 듣고, 두 사람이 선택할 스키 강좌
를 고르시오.
Ski Classes for Adults
① 비용이 저렴하다.
② 현지인들을 만날 수 있다.
Level
Time
9:30 – 11:30
Period
Dec. 26 – 31
Dec. 26 – 31
Jan. 2 – 6
④ Intermediate
14:00 – 16:00
9:30 – 11:30
9:30 – 11:30
⑤ Intermediate
14:00 – 16:00
③ 다른 문화를 경험할 수 있다.
①
④ 동행하는 친구와 우정을 돈독히 할 수 있다.
② Intermediate
⑤ 맘에 드는 장소에서 원하는 만큼 시간을 보낼 수 있다.
③
14. 대화를 듣고, 여자가 콘서트에 갈 수 ≤없는 이유를 고르시오.
① 표가 매진돼서
Advanced
Advanced
18. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
② 콘서트가 취소돼서
Jan. 2 – 6
Jan. 2 – 6
|3점|
Man:
③ 어머니가 다리를 다쳐서
① Okay. I’ll take your students to the zoo.
② I think your students will be happy to see it.
④ 상사 대신 출장을 가야 해서
⑤ 여동생의 결혼식에 참석해야 해서
③ Your students are looking forward to the field
trip.
④ You should bring a digital camera with you in
that case.
⑤ I’m sorry, but I don’t remember your students
very well.
15. 대화를 듣고, 여자가 지불할 금액을 고르시오.
① $35
④ $50
② $40
⑤ $55
|3점|
③ $45
19. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
Woman:
① Yes, I’m too exhausted to do the dishes.
② Well, I don’t think so. It’s your turn to cook
16. English Idiom Illustration Contest에 관한 다음 내
용을 듣고, 일치하지 ≤않는 것을 고르시오.
① 삽화는 A4 용지보다 커서는 안 된다.
② 출품작은 이메일로도 접수가 가능하다.
③ 삽화는 창의성을 근거로 평가된다.
④ 입상자는 2013년 12월 6일에 발표된다.
⑤ 상위 3명의 입상자에게는 상금이 주어진다.
8
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
|3점|
today.
③ No, you should reserve a table for two in
advance.
④ Yes, but I don’t like fast food because it isn’t
healthy.
⑤ Yes, there is. I heard the new Chinese
restaurant is great.
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
20. 다음 상황 설명을 듣고, Chris가 Ms. Taylor에게 할 말로
81~86쪽 |
23. 다음 글에서 필자가 주장하는 바로 가장 적절한 것은?
가장 적절한 것을 고르시오.
Chris:
① I’m going to check the engine first.
② There’s nothing wrong with your car.
③ You should change the old front tires.
④ Where’s the nearest auto repair shop?
⑤ Didn’t you realize your car had a flat tire?
[21~22] 다음을 듣고, 물음에 답하시오.
21. 여자가 하는 말의 목적으로 가장 적절한 것은?
① 숙박 장소가 변경된 사유를 설명하려고
② 숙박할 리조트 이용에 대해 안내하려고
③ 리조트 회원 가입시 혜택을 알려주려고
④ 리조트 내 보수 공사 대상 시설을 통보하려고
⑤ 시설 이용 만족도 설문 조사 참여를 부탁하려고
When a parent sees two children in the midst of
battle, the first instinct is to scream at the one who is
yours. Unless blood is being shed or the fight is
getting particularly severe or one of the children is
older and is obviously winning hands down, let the
children solve their own problems. Toddlers aren’t
necessarily polite to one another. They don’t get
insulted (not for very long, anyway), and they can
settle their differences within a matter of minutes and
sometimes seconds. Children’s disagreements may be
more disagreeable to their parents than to the children
themselves, but try to suffer in silence rather than
interfere. A parent is not impartial and therefore
cannot be an effective referee; children may fight
even harder if parents are involved, to save face in
front of adults.
① 부모는 아이들에게 화해와 용서의 중요성을 교육해야 한다.
② 부모는 아이들이 다툴 때 따로 불러 조용히 타일러야 한다.
③ 부모는 아이들에게 어려서부터 대화의 중요성을 가르쳐야
한다.
④ 부모는 아이들이 다툼을 스스로 해결하도록 간섭하지 말아야
한다.
⑤ 부모는 아이들이 상대방의 다른 점을 이해하도록 훈련시켜야
한다.
22. 리조트에 있는 시설로 언급되지 ≤않은 것은?
① 온천
② 야외 수영장
③ 피트니스 센터
④ 어린이 놀이방
⑤ 실내 골프 연습장
이제 듣기・말하기 문제가 끝났습니다. 23번부터는 문제지의 지시
에 따라 답을 하기 바랍니다.
실전 모의고사 1회
9
실전
모의고사
1
A형
회
24. 다음 글의 목적으로 가장 적절한 것은?
Dear Ms. Cummings:
I would like to thank you for interviewing me
last Thursday for the part-time preschool
instructor position. It was a pleasure meeting
you and Jennifer Hedge, as well as the
wonderful children you have the opportunity
to work with. As I mentioned during our
conversation on Thursday, my prime interest is
in obtaining full-time teaching work. Therefore,
I have decided to accept a position as a prekindergarten teacher in an elementary school
near my home. Although I would have
enjoyed working with your fine staff, I feel
that this position provides an ideal opportunity
for me to pursue my goals. I have no doubt
that you will find a qualified instructor to fill
your vacancy, as you manage an excellent
facility for children. Best of luck in your future
endeavors.
email with the same thoughtful consideration that you
do letters or memos you send out. While it’s tempting
to send off an email in response to something that has
angered and disappointed you, resist the urge. Sure,
type out the email if you want to, but then use the
“save draft” function that most email software allows.
When you’re calmer about whatever triggered your
wrath, go back and read the email to see if it’s one
you really want to send.
① 이메일의 다양한 기능을 익혀라.
② 이메일의 신속성을 최대한 활용하라.
③ 내용을 신중히 살핀 후 이메일을 보내라.
④ 긴급하지 않은 일은 정규 서신을 이용하라.
⑤ 직장에서는 사적인 이메일 사용을 자제하라.
26. 다음 글의 주제로 가장 적절한 것은?
Sincerely,
Chris Smith
① 면접을 볼 기회를 요청하려고
② 제안받은 일자리를 수락하려고
③ 직책에 어울리는 직원을 추천하려고
④ 다른 일자리를 얻게 된 것을 알려주려고
⑤ 담당 직책에 대한 사임 의사를 표명하려고
Swimming involves the use of most of the body’s
muscles and is excellent cardiovascular exercise. As a
result, it is wonderful exercise for children. Children
tend to burn up a huge amount of energy just playing
in the water, and sleep particularly well after an
afternoon of swimming. In addition to its
contributions to children’s physical well-being,
swimming offers them a chance to feel good about
themselves. Each new skill they learn can be an
excuse to celebrate! Knowing they can succeed in one
area of their lives, they will feel positive about their
ability to meet other challenges. In addition, an
afternoon of swimming can be a wonderful time for
parents to play with their children.
* cardiovascular : 심혈관의
25. 다음 글의 요지로 가장 적절한 것은?
The immediacy of email is very tempting. It’s all
too common for someone to sit at his or her desk,
make an email message on the computer, and then fire
it off to the recipient. One piece of advice is to treat
10
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
① 육상 운동과 수중 운동의 차이점
② 아이들이 물놀이를 좋아하는 이유
③ 수영이 어린이에게 미치는 긍정적 효과
④ 과도한 운동이 근육에 미치는 나쁜 영향
⑤ 어린이에게 수영을 효과적으로 가르치는 요령
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
27. Detroit Photo Contest에 대한 다음 안내문의 내용과
일치하지 ≤않는 것은?
28. Kids Together에 대한 다음 안내문의 내용과 일치하지
≤않는 것은?
Detroit Photo Contest
This photo contest is a good
opportunity for you to capture
and
share
the
86~89쪽 |
Kids Together
Kids Together is a preschool program for
families with children 3 to 5 years old.
precious
moments of your life. We
•The curriculum reflects a child’s individual
hope it will bring out your
developmental stage of learning. This program
provides opportunities for social, emotional,
physical, and intellectual development.
•Parental involvement is required during the class.
Teachers will provide a variety of options for
parental involvement.
•Our program runs from May 1 to September 30.
•Children attend a two-hour session either in the
morning or in the afternoon.
creativity and sense of beauty.
Timeline:
•Deadline for submissions: September 11
•Announcement of results: September 25
Categories: People, Places, Things
Contest details:
•A limit of nine photos per entrant can be entered
into the contest with a limit of three per category.
•Only two formats of photo files, JPEG and TIFF,
will be accepted.
•Submissions may be delivered in digital format on a
CD or USB flash drive. Email submissions will not
be accepted.
•One winner will be chosen from each category.
■ Three Year Olds
■ Fee: $378
■ 2 days a week (Tuesday and Thursday)
■ 9:00–11:00 a.m. or 1:00–3:00 p.m.
■ Registration Maximum: 7
■ Four & Five Year Olds
Visit the link below for more information.
www.detroitphotocontest.org
■ Fee: $567
■ 3 days a week (Monday, Wednesday, and Friday)
■ 9:00–11:00 a.m. or 1:00–3:00 p.m.
① 작품 제출 마감일은 9월 11일이다.
■ Registration Maximum: 10
② 인물, 장소, 사물의 세 가지 출품 부문이 있다.
③ 각 부문당 9장의 사진을 출품할 수 있다.
④ 사진 파일은 두 가지 형식만 허용된다.
⑤ 출품작은 이메일로 제출할 수 없다.
Please call Judy Thomson at 231-8492 for registration
information.
① 부모는 수업 중에 할 일을 선택할 수 있다.
② 5월 1일부터 9월 30일까지 진행된다.
③ 참가 어린이는 하루 4시간의 수업을 들어야 한다.
④ 3세 대상 수업은 화요일과 목요일에 있다.
⑤ 4~5세 대상 수업의 최대 등록 인원은 10명이다.
실전 모의고사 1회
11
실전
모의고사
1
A형
회
29. Running with Your Pet Dog에 대한 다음 안내문의
30. 다음 도표의 내용과 일치하지 ≤않는 것은?
내용과 일치하는 것은?
Changes in blogging by generation, 2008-2010
Running with Your Pet Dog!
% of Internet users who work on their own blog, over time
December-2008
May-2010
25
Join our fun run at Memorial
Park on November 28. This event
will be sure to delight you and
your pet dog.
20
20
18
16
14
15
10
6
5
11
11
11
10
7
6
8
6 5
0
•Dogs and their owners choose on
the day of the race to run either 5 kilometers or 10
kilometers.
•Name tags given at the check-in booth will
distinguish 5-kilometer runners from 10-kilometer
runners.
•Dog treats, water, and hot chocolate will be
available along the course.
•Only one dog per runner, please.
•Dog owners must show documents that their dog’s
vaccinations are up-to-date and dogs must be on a
leash at all times.
Fee: $15 (Fee covers one person and one dog.)
Pre-Registration: Thursday, November 7
(Those who pre-register will receive a race T-shirt.)
On-site Registration: November 28, 9:00–9:30 a.m.
(No T-shirt for on-site registration.)
Time: Race starts at 10:00 a.m.
For more information, visit our website at www.
funwithdogs.org.
① 행사 당일 이전에 달릴 거리를 선택해야 한다.
② 행사 도중 개에게는 먹을 것이 제공되지 않는다.
③ 1인당 최대 두 마리의 개를 데리고 참가할 수 있다.
④ 현장 등록자에게도 티셔츠가 제공된다.
⑤ 경주 시작 30분 전까지 현장 등록이 가능하다.
12
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
Millennials
(18-33)
Gen X
(34-45)
Younger
Boomers
(46-55)
Older
Silent
G.I.
All online
Boomers Generation Generation adults
(56-64)
(65-73)
(74+)
(18+)
The above graph shows changes in blogging by
generation from December 2008 to May 2010. ①
Millennials saw a decline in blogging from 20% in
December 2008 to 18% in May 2010. ②`While the
percentage of bloggers decreased in Millennials, it
increased in all the other generations without
exception. ③`For example, blogging among members
of Gen X increased from 10% in December 2008 to
16% in May 2010. ④` Likewise, during the same
period, Younger Boomers and Older Boomers
experienced an increase in blogging from 6% to 11%
and from 7% to 11%, respectively. ⑤`The result was
an increase in blogging for all online adults, from
11% in December 2008 to 14% in May 2010.
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
31. (A), (B), (C)의 각 네모 안에서 어법에 맞는 표현으로 가장
적절한 것은?
|3점|
During the 1960s and 1970s, the brown pelican
population in the U.S. suffered massive declines as
the birds accumulated the pesticides DDT and dieldrin
in their bodies. These widely used poisons built up in
the food chain and became concentrated in the fish
( A ) that / what the birds ate. That affected the
pelicans’ eggs, thinning their shells so that they broke
in the nests. As a result, in parts of their northern
range, brown pelican numbers slumped by as much as
90 percent in just 20 years, and the bird was
(B) declared / declaring an endangered U.S. species
by 1973. Fortunately, the pesticides involved were
then banned, allowing the pelicans to make a dramatic
recovery, and in (C) most / almost areas populations
had reached their former levels by the late 1980s.
89~91쪽 |
The company no longer expects to have to give
specific directions for each task or problem. Instead,
employees are asked to direct their own work flow
and to keep productivity up even when required
resources are not (C) available / scarce . They have to
learn how to work smarter, make the most of limited
time and budgets, and be more productive in their
own work environment.
①
②
③
④
⑤
(A)
instructed
instructed
instructed
stimulated
stimulated
……
……
……
……
……
(B)
independent
independent
conservative
independent
conservative
……
……
……
……
……
(C)
available
scarce
available
scarce
available
* dieldrin : 딜드린(살충제)
(A)
(B)
① that
② that
……
③ that
④ what
……
⑤ what
……
……
……
declared
declared
declaring
declaring
declared
(C)
……
……
……
……
……
most
almost
most
almost
most
33. 다음 글에 드러난 Alice의 심경으로 가장 적절한 것은?
32. (A), (B), (C)의 각 네모 안에서 문맥에 맞는 낱말로 가장
적절한 것은?
|3점|
In the past, employees did exactly what they were
(A) instructed / stimulated to do. If they didn’t receive
clear directions, then nothing got done. In fact, if they
received directions that they knew would produce a
low-quality product, they carried them out anyway.
That was how the management-employee relationship
worked. Today, employees are expected to make
minute-by-minute decisions related to their work
tasks. They are more (B) conservative / independent .
Before they unpacked the car and settled into the
cottage, they always took a first look at the ocean
from what Alice considered her beach. Alice happily
ran ahead, reaching the shoreline before her parents.
A pleasant shiver coursed through her. On the shiny
sand, Alice smiled and hurriedly kicked off her shoes,
then inched forward to test the water. It was cold, so
she jumped back, staying just beyond the water’s
grasp. When she looked from left to right, up and
down, there were only two things: sky and sea. Alice
blinked her eyes and cheerfully gulped the air as if
she could draw the whole blue world inside her and
keep it forever.
* gulp : 꿀꺽꿀꺽 삼키다
① proud
③ envious
② joyful
④ worried
⑤ grateful
실전 모의고사 1회
13
실전
모의고사
1
A형
회
[34~36] 다음 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것을 고르시오.
34.
35.
|3점|
According to research carried out by the University
of Michigan, a good brain-training program can
improve working memory and boost general problemsolving ability, which can raise general intelligence.
In the study, after recording the subjects’ mental
agility with a variety of cognitive tests, the
researchers gave the subjects a series of brain-training
exercises. This mental workout was given to four
groups, who repeated the exercises for 8, 12, 17, or 19
days. After the training the researchers re-tested the
subjects’ intelligence. Although the performance of
the untrained group improved slightly, the trained
subjects showed a significant improvement, which
increased with
. This suggests that a good
brain-training program is an effective way to boost
intelligence levels.
* agility : 기민함
① group size
② subjects’ age
③ peers’ presence
④ time spent training
⑤ problem-solving ability
14
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
Recently I was watching a stranger talk on his cell
phone. As he listened, his left foot, which had been
resting flat on the ground, changed position. The heel
of the foot remained on the ground, but the rest of his
shoe moved up, so that his toes were pointing
skyward, which usually means the person is in a good
mood. To the average person, that behavior would
have gone unnoticed or been disregarded as
insignificant. But to the trained observer, that gravitydefying foot behavior can be readily decoded to mean
that the man on the phone
.
Sure enough, as I walked by I could hear him say,
“Really? That’s wonderful!” His feet had already
silently said the same thing.
* gravity-defying: 중력에 도전하는
① had recently suffered a failure
② accepted the observer’s opinion
③ wanted to finish the conversation
④ had just heard something positive
⑤ would like to keep people at a distance
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
36.
|3점|
Because children take stories so seriously and
believe in them as if they were real life, the
author must evaluate with utmost care whether
. Good children’s stories are
considerate of the reader as well as of the facts of life
and the world. They may show how life and the world
are, how problems are solved, or they may teach,
comfort, inspire, or entertain. But none of these goals
is successfully achieved when the reader is left
discouraged when he finishes reading. To a child,
unhappiness creates a problem. It is as if the action of
the story had not been completed: The child can be
confused or even frustrated. A children’s story should
allow the child to leave the story with confidence that
the characters will continue successfully in their lives
after the end of the story.
91~93쪽 |
ring. Ice hockey players would be arrested for actions
they define as normal during their games. Race car
drivers would be ticketed for speeding and careless
driving.
, even when serious injuries or
(B)
deaths occur in sports, criminal charges usually are
not filed, and civil lawsuits asking for financial
compensation are generally unsuccessful.
* deviant : (정상에서) 벗어난
(A)
① By contrast
② By contrast
……
③ That is
④ For example
……
⑤ For example
……
……
……
(B)
Therefore
Similarly
Furthermore
However
In conclusion
① a sad ending is truly justified
② the language used is appropriate
③ proper gender roles are provided
④ a complex plot can be understood
⑤ children’s diverse interests are reflected
38. 다음 글에서 전체 흐름과 관계 ≤없는 문장은?
37. 다음 글의 빈칸 (A), (B)에 들어갈 말로 가장 적절한 것은?
Actions that are accepted in sports may be deviant
in other spheres of society. Athletes are allowed and
even encouraged to do things that are outlawed or
defined as criminal in other settings.
,
(A)
some of the things that athletes do in contact sports
would be classified as felony assault if they occurred
on the streets; boxers would be criminals outside the
The value of play lies not only in the amusement
and relaxation it gives a child, but also in the learning
it provides. ①`Emotionally, even a toddler can play
out many aspects of his or her life, so that he or she
becomes more familiar with what’s going on and
finds it easier to live with. ②`Intellectually, play lets a
child take in new information and manipulate it to fit
in with what he or she already knows. ③`Through
play, a child can practice, improve his or her thinking
skills and develop his or her creativity. ④`It’s better
for children to have a special place for their toys,
which should be accessible enough to make it easy for
them to clean up themselves. ⑤`Doing something with
other children for pleasure is a very valuable means of
learning social and communication skills, especially
for children who have a tendency to be solitary.
실전 모의고사 1회
15
실전
모의고사
1
A형
회
39. 글의 흐름으로 보아, 주어진 문장이 들어가기에 가장 적절한
곳은?
40. 주어진 글 다음에 이어질 글의 순서로 가장 적절한 것은?
|3점|
It is important, however, that the subject be
unaware that he is being observed.
At 5:30 a.m., Brian Murphy got himself out of
bed to go downstairs to work out. His three-yearold daughter, Evelyn, woke up early and came to
see him.
One method for studying behavior is to observe and
record events as they naturally occur in life. ( ① )
Researchers who use this method, called naturalistic
observation, do not bring their subjects into the
laboratory and manipulate their behavior in any way.
( ② ) Nor do they select groups of subjects and set up
different experimental conditions. ( ③ ) Naturalistic
observation is frequently used to study animal
behavior, such as the hibernation habits of bears or the
maternal behavior of hens. ( ④ ) For example, a
psychologist using naturalistic observation to study
how children of different races play together would
watch groups of children playing in the school yards
or parks, but he would keep himself at a distance so as
not to be detected. ( ⑤ ) If the children were aware
that a strange adult was watching, they might behave
differently than they ordinarily would.
(A) Evelyn was not allowed to sleep with them.
Brian asked Evelyn if the Little People could
keep her company in bed while Daddy worked
out to stay healthy. Evelyn agreed, and the
problem was solved.
(B) At the same time, Brian knew he really needed to
work out, and this was the only time he could do
so. He thought about the things Evelyn really
liked. One was her “Little People” toys.
(C) “Daddy, can you keep me company?” she asked.
She wanted him to sleep on the floor in her
room. Who can resist such a request? Brian
didn’t want his daughter to think Daddy loves
exercising more than her.
* hibernation : 동면
① (A)-(C)-(B)
② (B)-(A)-(C)
③ (B)-(C)-(A)
④ (C)-(A)-(B)
⑤ (C)-(B)-(A)
16
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
[41~42] 다음 글을 읽고, 물음에 답하시오.
All salespeople are afraid to face their first prospect.
Performers, athletes, actors, singers and many others
are also frightened before performing. As with the
actor, the salesperson has stage fright. It is known that
the very best salespeople continue to have this anxiety
throughout their careers.
Before the big race at a track meet, the distance
runner will take several mental practice runs before
loosening up on the field. He will actually “see”
himself in the starting blocks and will run the race in
his mind’s eye, examining all possibilities. Rain or
shine, he will be ready.
In the same way, a salesperson must “see” the whole
sale before sitting down with the prospect. Just like
the actor or singer, the salesperson goes over the part
(even out loud) before the curtain goes up. This kind
of
gets rid of stage fright.
My supervisor amazed me in my early days of
selling. During my training period, when we reached
his prospect’s home or office he started whistling a
well-known tune from the time he locked his car to
the precise moment that he rang the client’s bell. At
first I paid no attention, but after three or four
presentations before which he whistled the same tune,
I caught on.
94~95쪽 |
41. 윗글의 제목으로 가장 적절한 것은?
① Difficulties in Sales Management
② Tips for Giving Oral Presentations
③ Ways to Improve Customer Satisfaction
④ How to Overcome Fear as a Salesperson
⑤ Necessity of Building Trust with Customers
42. 윗글의 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것은?
|3점|
① regulation
② negotiation
③ preparation
④ friendliness
⑤ forgiveness
실전 모의고사 1회
17
실전
www.ebsi.co.kr
모의고사
1
회
[43~45] 다음 글을 읽고, 물음에 답하시오.
(A)
I saw an incredible act of unrelated elephants
helping one another when I traveled in Thailand. An
old female elephant, perhaps close to 65 years old, fell
down in the middle of the night. As it was a very
rainy, muddy jungle, I didn’t think the tired old
female could get up easily. For hours, mahouts and
volunteers alike tried to lift her. * mahout : 코끼리 부리는 사람
(B)
When the mahouts tried to take down a large
wooden frame used to raise the old female, Mae Mai
got in the way and wouldn’t let the wood anywhere
near (a) her dead friend. Mae Mai then spent the next
two days wandering around the park crying out at the
top of (b) her voice every few minutes, causing the rest
of the herd to respond with similar sounds.
(C)
She repeatedly tried to do so, ending each failed
attempt with frustrated trunk smacks to the ground
and rumbling. She seemed highly committed to
staying with her friend. When the old female died, a
few days later, (c) she started crying out loudly in an
uncontrollable manner.
* smack : 탁 내려치기
(D)
In the meantime, her close companion, Mae Mai, an
unrelated female of about 45 years old, refused to
leave her side. I say “refused” because mahouts were
trying to get (d) her out of the way, tempting her with
food. Mae Mai not only attempted to lift the fallen
female with the mahouts and with another elephant,
but she got alongside the old female, and with her
head, tried to push (e) her up.
| 정답과 해설
95~96쪽 |
43. 주어진 글 (A)에 이어질 내용을 순서에 맞게 배열한 것으로
가장 적절한 것은?
① (B)-(D)-(C)
② (C)-(B)-(D)
③ (C)-(D)-(B)
④ (D)-(B)-(C)
⑤ (D)-(C)-(B)
44. 밑줄 친 (a)~(e) 중에서 가리키는 대상이 나머지 넷과 ≥다른
것은?
① (a)
② (b)
④ (d)
⑤ (e)
③ (c)
45. Mae Mai에 관한 내용과 일치하지 ≤않는 것은?
① 사람들이 죽은 암코끼리에게 목재 틀을 씌우는 것을
도왔다.
② 쓰러진 암코끼리가 죽은 후 공원을 돌아다니며 울부
짖었다.
③ 쓰러진 암코끼리보다 나이가 어렸다.
④ 먹이의 유혹도 뿌리치며 쓰러진 암코끼리 곁을 지켰다.
⑤ 쓰러진 암코끼리를 머리를 이용해 일으켜 세우려 했다.
18
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
실전 모의고사
문항에 따라 배점이 다르니, 각 물음의 끝에 표시된 배점을 참고
하시오. 3점 문항에만 점수가 표시되어 있습니다. 점수 표시가 없는
문항은 모두 2점입니다.
2
A형
회
| 시간 70분 | 배점 100점 |
04. 대화를 듣고, 그림에서 남자가 찾아갈 Weight Lifting
Stadium의 위치를 고르시오.
②
①
1번부터 22번까지는 듣고 답하는 문제입니다. 1번부터 20번까
지는 한 번만 들려주고, 21번부터 22번까지는 두 번 들려줍니다.
방송을 잘 듣고 답을 하기 바랍니다.
01. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
③
⑤
④
적절한 것을 고르시오.
Woman:
① Thank you for the speedy delivery.
② Oh, I’m sorry. There’s only one left.
Start
here
③ Yes. Can I pay for it by credit card?
④ I’m afraid your printer is out of order.
⑤ Why don’t you sell your printer to me?
02. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
Man:
05. 다음을 듣고, 남자가 하는 말의 목적으로 가장 적절한 것을
① That’s a good idea. I think enough is enough.
② Thanks. Without you, I’d have lost it somewhere.
고르시오.
③ I’m afraid I can’t. I’ve just started studying
② 서점의 임시 휴점을 안내하려고
science.
④ Wonderful! I knew you’d get a good grade in
science.
⑤ Sounds great. That would be really helpful for
both of us.
③ 문학 기행 프로그램을 소개하려고
① 독서 클럽 가입을 권유하려고
④ 베스트셀러 할인 기간을 공지하려고
⑤ 유명 작가의 책 사인회를 홍보하려고
03. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
Woman:
① You remembered? You’re so sweet.
② Don’t worry. I’ll get a pair of gloves for you.
06. 대화를 듣고, 여자의 의견으로 가장 적절한 것을 고르시오.
③ You’re right. The gloves were too tight for me.
④ Do the gloves cost just $10? That’s a real
① 휴대전화를 수업 도구로 이용할 수 있다.
bargain.
⑤ I’d like to exchange these gloves. Here’s the
receipt.
③ 공공장소에서는 휴대전화를 꺼놓아야 한다.
② 쉬는 시간을 이용해 복습하면 효과가 좋다.
④ 문자 메시지 답장은 곧장 해주는 것이 좋다.
⑤ 수업 시간 중에는 휴대전화를 쓰면 안 된다.
실전 모의고사 2회
19
실전
모의고사
2
A형
회
07. 다음을 듣고, 남자가 하는 말의 주제로 가장 적절한 것을 고
10. 대화를 듣고, 책 표지에서 여자가 수정할 부분을 고르시오.
르시오.
① Good
① 속담의 특징
Eating Plan
② Mary Ross
② 믿음과 배움의 관계
③
③ 의심의 긍정적인 효과
←
④ 무조건적인 신뢰의 폐해
④
08. 대화를 듣고, 두 사람이 하는 말의 주제로 가장 적절한 것을
고르시오.
|3점|
⑤
←
←
⑤ 선의의 거짓말이 필요한 이유
11. 대화를 듣고, 여자가 남자를 위해 할 일로 가장 적절한 것을
고르시오.
① 사진 촬영 시 주의할 점
② 사진 파일을 정리하는 요령
① 방 청소해 주기
③ 사진 편집 프로그램의 기능
② 옷장 정리해 주기
④ 사진 파일을 내려받는 방법
③ 셔츠 단추 꿰매 주기
⑤ 사진이 여행에서 차지하는 의미
④ 바느질 상자 갖다 주기
⑤ 입고 나갈 셔츠 골라 주기
12. 대화를 듣고, 여자가 남자에게 부탁한 일로 가장 적절한 것을
고르시오.
09. 대화를 듣고, 남자의 심정으로 가장 적절한 것을 고르시오.
① angry
③ nervous
⑤ surprised
20
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
② sorrowful
④ confident
① USB 빌려주기
② USB 사다 주기
③ 컴퓨터 빌려주기
④ 컴퓨터 포맷해 주기
⑤ 자료를 USB에 옮겨 주기
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
13. 대화를 듣고, 두 사람이 걷기 운동의 장점으로 언급하지
≤않은 것을 고르시오.
99~106쪽 |
17. 다음 표를 보면서 대화를 듣고, 두 사람이 구입할 선풍기를
고르시오.
Must-Have Shopping: Electric Fans
① 체중을 줄이는 데 효과적이다.
② 장소와 시간에 구애받지 않는다.
③ 다른 운동에 비해 위험하지 않다.
Model
Type
Color
Remote
Control
④ 연령에 상관없이 누구나 할 수 있다.
①
SH 101
stand
white
×
⑤ 장비 구입에 많은 비용이 들지 않는다.
②
AH 202
stand
black
×
③
PR 301
tower
white
×
④
KS 402
tower
white
⑤
RP 501
tower
black
14. 대화를 듣고, 남자가 사무실의 책상 배열을 바꾸려는 이유를
고르시오.
① 신입 직원의 책상을 놓으려고
② 소그룹 회의 장소를 만들려고
③ 직원들의 휴식 공간을 마련하려고
18. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
④ 직원회의용 탁자를 하나 더 놓으려고
적절한 것을 고르시오.
⑤ 직원 간의 의사소통을 원활하게 하려고
|3점|
Woman:
① Sure. I’d like to get a new printer.
② I’m afraid it’s not available at this time.
③ Don’t worry. I’ll cancel your order soon.
④ You’re right. But I don’t think that’s my fault.
⑤ No problem. Sorry again for the inconvenience.
15. 대화를 듣고, 남자가 지불할 금액을 고르시오.
① $100
④ $200
② $150
⑤ $270
|3점|
③ $180
19. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
16. Boston Music Camp에 관한 다음 내용을 듣고, 일치
하지 ≤않는 것을 고르시오.
|3점|
① 올해로 20년째가 되는 캠프이다.
② 국내뿐 아니라 국외에서도 참가한다.
③ 고등학생들을 위해 계획되었다.
적절한 것을 고르시오.
Man:
① That’s great! I’d also like to use it.
② Okay. I’ll buy you a new computer.
④ 캠프 참가자는 캠프 콘서트에 참가해야 한다.
③ It’s too dark. Please turn on the light.
④ I do. I’ll be more careful from now on.
⑤ 참가자는 최소 6개월의 악기 연주 경험이 필요하다.
⑤ Sorry, but I don’t like watching the show.
실전 모의고사 2회
21
실전
모의고사
2
A형
회
20. 다음 상황 설명을 듣고, Mary가 Chris에게 할 말로 가장
23. 다음 글에서 필자가 주장하는 바로 가장 적절한 것은?
적절한 것을 고르시오.
Mary:
① Don’t worry. I can do it by myself.
② Sorry. I forgot to call your manager.
③ I did. You should treat me to dinner.
④ I can’t put it off. Please give me a hand.
⑤ Okay. Let’s visit him in the hospital together.
There are everyday things that all of us innocently
put off until later—cleaning the room, doing
homework, or the seemingly difficult chore of
stopping watching television for ten seconds to take
out the trash. But have you noticed that even when
you’re watching a show or hanging out with friends as
the homework piles up, you can’t fully relax? You
feel this pressure build and build. And no matter how
much you do your best to avoid the issue, the longer
you do, the more that pressure intensifies. What
causes this? It is basically your conscience battling
with “what you’re doing” compared with “what you
should do.”
① 계획을 세워 일을 추진해야 한다.
② 해야 할 일을 미루지 말아야 한다.
[21~22] 대화를 듣고, 물음에 답하시오.
21. 두 사람의 의견으로 가장 적절한 것은?
① 체육 시설을 확충해야 한다.
② 새로운 도서관을 지어야 한다.
③ 도서관 이용을 무료화해야 한다.
④ 건물 안전 기준을 강화해야 한다.
⑤ 관공서 이용 시간을 연장해야 한다.
22. 두 사람이 대화 직후 할 일로 가장 적절한 것은?
① 공청회 참석하기
② 시청 민원실 방문하기
③ 스포츠 센터에 등록하기
④ 웹사이트에 의견 올리기
⑤ 도서관에서 도서 대출하기
이제 듣기・말하기 문제가 끝났습니다. 23번부터는 문제지의 지시
에 따라 답을 하기 바랍니다.
22
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
③ 주위 환경을 깨끗이 유지해야 한다.
④ 다양한 분야의 기술을 배워야 한다.
⑤ 무리한 목표를 설정하지 말아야 한다.
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
24. 다음 글의 목적으로 가장 적절한 것은?
Dear Mr. Green:
I recently renewed our service contract on our
copy machine for the next three years. Our
lasting business relationship has motivated me
to write this letter. I want to compliment your
service representative, Peggy Miller. She’s
always diligent and has good manners. Her
work is quick and professional, and she knows
how to handle all the problems of our old copy
machine. She gives me a quiet confidence in
your company. That’s one of the reasons we
continue to do business with your company.
People like Peggy are hard to find. It’s not
often that I take the time to write a note like
this, but she’s been so consistently outstanding
that I just couldn’t help myself.
106~108쪽 |
25. 다음 글의 요지로 가장 적절한 것은?
One of the most pressing problems organizations
face today is how to motivate employees to work
more productively. Many managers believe that the
answer is simple: If the workers need more
motivation, pay them more. But this no longer works.
In today’s society, money no longer serves as the
primary motivation force. In times of severe
economic depression when jobs were extremely
difficult to find, the question of survival — of being
able to provide enough food for one’s family — was
most important, and money was the prime mover. But
in times of prosperity, jobs are generally plentiful and
salaries high. People are not forced to remain at
unsatisfying jobs, nor are they compelled to work
hard at jobs they don’t like. They can quit and go
elsewhere. Consequently, they don’t have to worry
about being fired for not doing the best job possible;
they can always get other jobs.
Sincerely,
① 여러 과제를 한꺼번에 작업해서는 안 된다.
James Brown
② 돈은 더 이상 동기부여의 주요 수단이 될 수 없다.
③ 직업 만족도는 객관적인 방식으로 측정되어야 한다.
④ 관리자는 직원이 따를 수 있도록 모범을 보여야 한다.
① 신형 복사기를 주문하려고
⑤ 생산성을 높이려면 사내 연수 프로그램을 강화해야 한다.
② 거래 중단에 대해 항의하려고
③ 거래 회사의 직원을 칭찬하려고
④ 복사기 고장의 원인을 문의하려고
⑤ 우수한 복사기 판매 회사를 소개하려고
실전 모의고사 2회
23
실전
모의고사
2
A형
회
26. 다음 글의 주제로 가장 적절한 것은?
27. Orlando Audition에 관한 다음 안내문의 내용과 일치하
는 것은?
Office workers know that filing information in
alphabetical order provides easier retrieval than
storing it in no particular order. When memories are
similarly patterned or organized, recall is facilitated.
The greater the organization the learner can impose on
the material, the better the recall. Gordon Bower and
others conducted an experiment that illustrated this
phenomenon. The subjects were required to learn
several lists of words. One group studied slides which
presented the words in the form of a tree diagram. The
other group studied lists from slides which presented
the words in random order. The group learning the
organized words from a tree pattern recalled
significantly more words than the group learning
randomly patterned words.
* retrieval : 찾아서 가져옴
① 교육에서 정보 수집의 중요성
② 실험에서 객관성 확보의 필요성
Orlando Audition Notice
Sept. 1 – Sept. 21
at Green Culture Center
Orlando Men’s Chorus is a chorus for men
who love to sing modern popular songs
from The Beatles to Abba, Boys II Men
to Robbie Williams.
Orlando Men’s Chorus is scheduled to perform with
the Orlando Women’s Choir.
Songs include:
It’s the Most Wonderful Time of the Year
– Andy Williams
Here Comes the Sun – The Beatles
Believe – Josh Groban
The Winner Takes It All – Abba
③ 조직화가 기억력에 미치는 영향
④ 정보를 획득하고 전달하는 방법
•The ability to read music is not necessary, just a
⑤ 개별 학습에 대한 집단 학습의 이점
good ear!
•Weekly rehearsals starting from Wednesday, Oct. 2,
7:00–10:00 p.m.
•Performances: Dec. 16 –17(Mon.–Tues.), 7:00 –10:00
p.m., Green Culture Center
To book an audition time, please email:
[email protected]
or phone: (852) 2418-5919.
① 9월 한 달 내내 Green Culture Center에서 오디션이 진
행된다.
② Orlando 남성 합창단은 여성 합창단과 합동 공연을 할 예
정이다.
③ 오디션 참가자는 악보를 읽을 줄 아는 능력이 필요하다.
④ 오디션에서 선발된 사람은 12월 중 1주일 동안 공연한다.
⑤ 전화로는 오디션 시간을 예약할 수 없다.
24
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
28. Burrell University Library에 관한 다음 안내문의 내용
과 일치하지 ≤않는 것은?
108~110쪽 |
29. Angel Hospital’s College Volunteer Program에
관한 다음 안내문의 내용과 일치하는 것은?
Angel Hospital’s
College Volunteer Program
Burrell University Library
Welcome to the Burrell University Library. The
library, located on East Road, can be reached by
We welcome college students to the College
many buses. You can also come on foot or by bicycle.
Volunteer Program at Angel Hospital. Applications
are accepted all year round and accepted only by
Library Hours
•Monday to Saturday: 9:00 a.m.–7:00 p.m.
•Sundays and Christmas: Closed
Borrowing
•Loan period: 2 weeks / Renewal period: 2 weeks
(1 renewal)
•The maximum number of books to be checked out
is six.
•Any borrower who fails to return a book shall be
fined 50 cents per day it is late.
Rules
•Food and drink shall not be taken into the library.
•Mobile phones must be set to ‘silent’ mode in the
library.
•The marking of any library materials is forbidden.
•The use of portable computers is only permitted in
designated areas.
•The use of mobile telephones is only permitted in
the Tea Room.
① 일요일과 크리스마스에는 문을 열지 않는다.
② 책은 1회 갱신을 포함하여 최대 2주간 대출할 수 있다.
③ 책 반납이 지연되면 벌금이 부과된다.
④ 음식과 음료는 도서관에 반입이 되지 않는다.
email.
■ Who
■ Volunteers must be currently enrolled in a
university or college.
■ What
■ Volunteers provide support to patients, families,
and staff. Some assignments have direct patient
contact, and other assignments are more supportive.
■ When
■ Assignments will be given at 2:00 p.m. each day. It
typically takes 3– 4 hours to do the assignments.
■ Where
■ Volunteering will be done at the hospital’s main
building. Attendance is very important in issuing a
volunteering certificate. So please consider
transportation before applying.
■ Cost
■Volunteer T-shirt is $20, including tax.
■ Commitment
■ Minimum initial commitment is 50 hours. We
encourage volunteers to stay longer. We’re unable
to accommodate volunteers who want shorter
assignment periods.
⑤ 휴대전화는 Tea Room에서만 이용할 수 있다.
If you have additional questions, please contact us
at [email protected] or
(614) 752-3536.
① 이메일이나 전화로 신청 가능하다.
② 봉사 활동 과제는 전부 환자와 직접적인 접촉을 하는 일이다.
③ 자원봉사는 병원의 본관에서 이루어진다.
④ 자원봉사 티셔츠는 세금을 제외하고 20달러이다.
⑤ 50시간 미만의 자원봉사를 원하는 지원자도 받아준다.
실전 모의고사 2회
25
실전
2
모의고사
A형
회
30. 다음 도표의 내용과 일치하지 ≤않는 것은?
31. (A), (B), (C)의 각 네모 안에서 어법에 맞는 표현으로 가장
적절한 것은?
|3점|
Apple and Pear Production in Australia, 2001-2005
Apples
Pears
Production Volume
(in thousand tons)
350
300
250
200
150
100
50
0
2001
2002
2003
2004
2005
The graph above shows the apple and pear
production in Australia from 2001 to 2005. ①`The
production of pears was about 175 thousand tons in
2001 and stayed at around 150 thousand tons from
2002 to 2005. ②` In 2004, the volume of apple
production decreased sharply from about 325
thousand tons in 2003 to about 260 thousand tons and
recovered roughly to the level of 2003 in 2005. ③`The
narrowest production gap between apples and pears
appeared in 2004. ④`The production of pears began to
decline from 2001 and reached a bit below 150
thousand tons in 2003. ⑤` However, in 2005 the
production of pears increased a little and reached its
peak for the whole period.
26
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
There is an ice cream shop near my residence. The
people working at the ice cream shop (A) is / are in
their early twenties. The ice cream is great but the
servers talk a whole lot among themselves while they’re
serving customers. One night, as a young lady was
scooping up my ice cream, she was in the middle of a
conversation with her co-worker, who was doing nothing.
It took her longer to fill up my ice cream cup because
she was busy talking instead of focusing on serving me.
After having a few similar negative experiences, I just
stopped (B) going / to go . Even though the ice cream
is delicious, it’s not worth the time it takes to get it.
Any customer who is (C) made / making to wait an
unreasonable amount of time before being served often
comes to the same conclusion.
(A)
① is
② is
……
③ are
④ are
……
⑤ are
……
……
……
(B)
going
going
to go
going
to go
(C)
……
……
……
……
……
made
making
making
made
made
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
32. (A), (B), (C)의 각 네모 안에서 문맥에 맞는 낱말로 가장
적절한 것은?
110~112쪽 |
33. 다음 글에 드러난 ‘I’의 심경으로 가장 적절한 것은?
|3점|
Some years back, I had a client, a doctor of
chiropractic, with a million-dollar-a-year practice
and a rather large staff. It was particularly
(A) annoying / pleasing to him that he was unable to
rely on any of his staff members to be punctual. Some
were habitually late getting to work on time. Others
were habitually late getting back from lunch. Others
habitually fell behind in getting important paperwork
done. And so on. He tried everything — punishments
and rewards — and nothing ( B ) worked / failed .
Why? In all the years I knew him, I can’t recall this
doctor ever getting anywhere on time himself. He was
even 20 minutes late one morning picking me up at
my hotel so I could go and teach a time management
seminar to his staff! Incredibly, my client never
( C ) acknowledged / denied the obvious problem
here. Maybe there weren’t any mirrors in his house.
I was tempted to go and sleep on the floor by
Grandpa and Grandma Tiny. I lay quietly for a while,
gathering up my courage. Just when I was about to
run fast to them, I spied a tall, thin, ghostly white
figure drifting into the room. I threw the covers back
over my head. My heart was beating fast like a mouse
before a cat. I heard the rocking chair creak back and
forth, back and forth. Then I heard that funny snip,
snip, rustle, rustle sound. I was frightened. After a
while, all was quiet again. I gave up on the idea of
going into Grandpa and Grandma Tiny’s room. I kept
the covers over my head and prayed for morning to
come.
① calm
③ excited
② scared
④ indifferent
⑤ envious
* chiropractic : 척추 조정 요법
①
②
③
④
⑤
(A)
annoying
annoying
annoying
pleasing
pleasing
(B)
……
……
……
……
……
worked
failed
worked
worked
failed
(C)
……
……
……
……
……
acknowledged
acknowledged
denied
denied
acknowledged
실전 모의고사 2회
27
실전
모의고사
2
A형
회
[34~36] 다음 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것을 고르시오.
34.
A married woman comes home from work, kicks off
her shoes, flings herself on the couch, and groans, “I
had an awful day today.” How is her husband likely to
respond? “Sorry to hear that, honey. Let’s go to a nice
restaurant for dinner,” or “Oh. What’s for dinner?” I
have asked this question to audiences all over the
United States. Most of the unfortunate men choose
option two (“What’s for dinner?”). Why does this
happen so predictably? Because the men assume that
when the woman says, “I had an awful day,” she is
simply sharing a piece of information. Although this
is technically true, most of the women realize that “I
had an awful day” is actually a coded message. It
means, “If you loved me, you’d take me out to
dinner.” This message seems so obvious that most
wives assume it doesn’t need to be
.
① hidden
③ spoken
② ignored
④ blamed
|3점|
The American Academy of Pediatrics has warned
that “on repetitive heading of soccer balls in
young athletes, the bottom line is probably
‘
.’” Heading drills, in which
a child’s head is knocked repeatedly, as happens with
forward and defensive players, are of greater concern
to pediatricians than is the occasional head-punt in a
game. A pair of studies conducted in Norway and in
the United States compared the mental functioning of
large groups of adult soccer players to adults of
similar age and circumstances who did not play
28
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
① less is better
③ it does no harm
② simple is best
④ practice pays off
⑤ more is not enough
36.
⑤ predicted
35.
soccer. Out of 106 soccer players in the Norwegian
study, 81 percent had impairment of attention,
concentration, memory, and judgment that ranged
from mild to severe. In the U.S. study, attention and
concentration deficits were significantly more
common among those who “headed” the ball most
often.
* head-punt : 머리로 하는 펀트(헤딩)
|3점|
In many situations, we will find it difficult to put
ourselves in another person’s shoes. We may not have
time, we may be troubled by pressures that require
our attention, or we may have such strong views that
we cannot break outside ourselves. If so, it may be
useful to
. In the construction
industry, for instance, businesses that have an ongoing
working relationship often end up in a lawsuit. In
such situations, settling a dispute quickly and fairly
may be far more important than the precise terms of
any settlement. Mediation can help each company
better understand the perceptions of the other.
Similarly, in family relations, a therapist can often
help family members break out of a destructive pattern
of interaction by helping each better understand how
the world looks through the eyes of the other.
① ask the help of a third party
② keep a distance for some time
③ figure out the cause of the dispute
④ remember what was done together
⑤ communicate in a written statement
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
37. 다음 글의 빈칸 (A), (B)에 들어갈 말로 가장 적절한 것은?
Usually after I give out a detention slip, the student
will try very hard to behave, and rarely will anyone
get four slips. I tell my students that with four slips,
there will be an immediate parent-teacher conference.
When it does happen, depending on the severity of the
action, different forms of parent contact will occur.
, if I don’t feel it is a serious problem, I
(A)
will just wait and call the parent on my cell phone
when I get home. If it is more of a problem, I will call
during planning time or after school. On some
occasions, I will ask the child to step out in the hall,
and I will call the parent on my cell phone. I don’t do
that often, because it interrupts the class. I will,
, do it every now and then, because I
(B)
want the students to know that if I need to, I can have
their parents on the phone at a moment’s notice.
112~115쪽 |
China with that of a group from the USA. ②`They
found no difference in performance between young
people from each group. ③` However, the older
Americans were outperformed by the older Chinese,
who had a much more positive attitude to aging.
④` Unfortunately, your memory and your mental
powers fade and decline as you get older. ⑤`Similarly,
Americans who had a positive outlook on age
performed better than Americans who had a negative
outlook.
* connotation : 함축(된 의미)
* detention : (벌로) 방과 후에 잡아두기
(A)
① For example
② In addition
……
③ For example
④ In addition
……
⑤ As a result
……
……
……
(B)
therefore
however
however
similarly
therefore
39. 글의 흐름으로 보아, 주어진 문장이 들어가기에 가장 적절한
곳은?
|3점|
While it was a challenge for Corinne, she made
the effort to make eye contact with her audience.
38. 다음 글에서 전체 흐름과 관계 ≤없는 문장은?
In China, older people are still generally revered for
their wisdom and ‘old age’ does not have the same
negative connotations that it does in the West.
①` Interestingly, in a Harvard study researchers
compared the memory performance of a group from
When she spoke to the group in communication
practice sessions, Corinne would look above their
heads instead of making eye contact with people in
the audience. The feedback from the group was that
Corinne was disconnected from them. ( ① ) She gave
the impression of being very self-focused and
indifferent. ( ② ) In fact, Corinne’s lack of eye contact
was the result of a technique she had been taught at
college to combat nervousness when speaking in
public. ( ③ ) What she never realized, however, was
that it kept her from being an effective communicator.
( ④ ) This calmed her down and gave her cues as she
spoke. ( ⑤ ) For example, an approving nod would
show that her message was being received and
understood.
실전 모의고사 2회
29
실전
모의고사
2
A형
회
40. 주어진 글 다음에 이어질 글의 순서로 가장 적절한 것은?
If you look around you, you can find a place
where help is needed. One morning Joe, the owner
of a small auto repair shop in Vermont, was
talking with friends at the local coffee shop.
(A) One of his buddies told about a young mother
trying desperately to get off welfare. Community
services helped her get job training, coached her
to do well in interviews, and then steered her
toward job openings.
(B) After hearing the story, Joe spread the word that
he’d take in unwanted, nonrunning cars. He
repaired them and donated them to people
needing transportation in order to work. Joe
found a need — and filled it.
(C) But because there was no public transportation in
that area, she had no way to get to an interview—
or to work, for she had no car.
* steer : 이끌다
① (A)-(C)-(B)
② (B)-(A)-(C)
③ (B)-(C)-(A)
④ (C)-(A)-(B)
Looking as clean as you can under the
circumstances, walk into the interview and announce:
“A funny thing happened to me on my way down here
….” Narrate the incident, then conclude: “I apologize
for my appearance, but this meeting is important to
me, and I didn’t want to postpone it or cause you the
inconvenience of rescheduling. I hope you’ll bear
with me. This was a good-looking suit, up until a few
minutes ago!” Handled this way, the incident won’t
make you look foolish. The interviewers will be
treated to your healthy sense of humor, your
unflappable nature, your ability to put matters into
their proper proportion, and your professionalism:
nothing could stop you from
.
* venue : 장소 ** unflappable : 흔들림 없는
41. 윗글의 제목으로 가장 적절한 것은?
① Crisis Brings Opportunities
② Misfortunes Never Come Singly
③ Dress Yourself Up for Your Interview!
④ Don’t Stick to Your Physical Appearance
⑤ Too Much Humor Will Ruin Your Interview
⑤ (C)-(B)-(A)
[41~42] 다음 글을 읽고, 물음에 답하시오.
A rainy day. You’ve gotten off the bus and are
walking to the interview. A car speeds around the
corner, tires churn into a mud puddle, and you are
splattered head to foot. What do you do?
Let’s face it. There’s no way that this is a desirable
event. However, you can turn this disaster to your
advantage. If possible, duck into a restaurant or other
place that has a public restroom, and tidy up as best
you can, particularly your face and hands, if they were
splashed. If you can’t find a place to do this, try to
find a public washroom at the interview venue. You
might explain to the receptionist what happened to
you and secure from her a key to a washroom.
30
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
|3점|
42. 윗글의 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것은?
① setting realistic goals
② getting to this interview
③ causing the same problem
④ putting off the appointment
⑤ running a successful business
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
[43~45] 다음 글을 읽고, 물음에 답하시오.
(A)
Lieutenant-Colonel Oreste Pinto was a Dutch
member of Allied Counter-Intelligence in the Second
World War. He was convinced that Emile Boulanger,
a man he’d met for routine questioning, was a
German spy and not the Belgian farmer (a) he claimed
to be. Pinto did all he could do to catch Boulanger
out.
* Allied Counter-Intelligence : 연합군 첩보 부대
(B)
On another occasion, Pinto turned to one of his men
during an interrogation of Boulanger and made
arrangements, in German, for Boulanger to be shot by
firing squad in an hour’s time. Once again, Boulanger
didn’t react in any way to suggest that he’d
understood a word. By now Pinto was beginning to
doubt (b) his own instincts. Had he made a mistake?
Was Boulanger really just the Belgian farmer he
claimed to be?
* interrogation : 심문
115~117쪽 |
43. 주어진 글 (A)에 이어질 내용을 순서에 맞게 배열한 것으로
가장 적절한 것은?
① (B)-(D)-(C)
② (C)-(B)-(D)
③ (C)-(D)-(B)
④ (D)-(B)-(C)
⑤ (D)-(C)-(B)
44. 밑줄 친 (a)~(e) 중에서 가리키는 대상이 나머지 넷과 ≥다른
것은?
① (a)
④ (d)
② (b)
⑤ (e)
③ (c)
(C)
The following day, Boulanger was taken to Pinto’s
office. There Pinto signed some papers and told
Boulanger that he was free to go. Boulanger sighed
with relief and turned to leave. Only then did he
realize his terrible, stupid mistake. Pinto had spoken
to him IN GERMAN. (c) His cover was blown.
(D)
Boulanger was put in a cell and, when (d) he was
asleep, smoke was blown under his door and soldiers
shouted, ‘Feuer!’ (German for ‘fire’). Boulanger ignored
the cries, other than rolling over, until someone shouted,
‘Fire!’ in French. Then he leaped up. Pinto’s attempt to
catch the man out — if (e) he really was a German spy,
that is — had failed.
45. 윗글의 내용과 일치하지 ≤않는 것은?
① Pinto는 연합군 소속이었다.
② Boulanger는 자신이 벨기에인 농부라고 주장했다.
③ Pinto는 독일어로 Boulanger를 풀어주겠다고 말했다.
④ Boulanger는 자신의 신분을 끝까지 숨기는 데 성공
했다.
⑤ Boulanger는 독일어로‘불이야!’
라고 외치는 것을
무시했다.
실전 모의고사 2회
31
실전 모의고사
문항에 따라 배점이 다르니, 각 물음의 끝에 표시된 배점을 참고
하시오. 3점 문항에만 점수가 표시되어 있습니다. 점수 표시가 없는
문항은 모두 2점입니다.
3
A형
회
| 시간 70분 | 배점 100점 |
04. 대화를 듣고, 그림에서 남자가 가야 할 곳의 위치를 고르시오.
④
③
1번부터 22번까지는 듣고 답하는 문제입니다. 1번부터 20번까
지는 한 번만 들려주고, 21번부터 22번까지는 두 번 들려줍니다.
방송을 잘 듣고 답을 하기 바랍니다.
⑤
②
Elevator
①
01. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
ce
ran
Ent
Woman:
① Why don’t you cancel the meeting?
② Sorry, but he’s not in at the moment.
Start here
③ How about coming around 1 o’clock?
④ The principal has been waiting for you.
⑤ I didn’t get a good grade on the math exam.
02. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
Man:
05. 다음을 듣고, 남자가 하는 말의 목적으로 가장 적절한 것을
고르시오.
① The book is due in a week.
② We charge a dollar per day.
① 학교 축제 시작을 선언하려고
③ That book is currently 20% off.
④ That’s beyond my current budget.
③ 음악회 입장권 매진을 알리려고
⑤ You can pay it in advance if you wish.
⑤ 학생들의 축제 참가를 촉구하려고
② 학교 강당 위치를 안내하려고
④ 음악회 장소 변경을 공지하려고
03. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
Woman:
32
06. 대화를 듣고, 여자의 충고로 가장 적절한 것을 고르시오.
① Oh, I didn’t mean to do it.
② Uh, can I turn it in tomorrow?
① 시험 전날 밤에는 일찍 자라.
③ Not at all, what are friends for?
④ Okay, but let me finish mine first.
③ 공부할 때는 음악을 듣지 마라.
⑤ Well, I can do my homework myself.
⑤ 부족한 과목에 대한 학습 계획을 세워라.
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
② 벼락치기 공부 습관을 버려라.
④ 집중력을 향상시키는 음악을 들어라.
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
07. 다음을 듣고, 여자가 하는 말의 요지로 가장 적절한 것을 고
르시오.
118~123쪽 |
10. 대화를 듣고, 그림에서 대화의 내용과 일치하지 ≤않는 것을
고르시오.
|3점|
① 컴퓨터를 계속 켜놓는 것은 좋지 않다.
② 정기적으로 컴퓨터 점검을 받는 것이 좋다.
④
③ 컴퓨터 주변을 깨끗이 정돈하는 것이 좋다.
③
④ 컴퓨터 내부의 먼지를 정기적으로 청소해야 한다.
⑤ 바이러스백신 프로그램을 계속 업데이트해야 한다.
①
②
⑤
08. 대화를 듣고, 두 사람이 하는 말의 요지로 가장 적절한 것을
고르시오.
① 보고서 제출은 마감 시한을 넘겨서는 안 된다.
② 리더는 자신의 잘못을 인정할 줄 알아야 한다.
③ 리더는 부하 직원의 사기를 북돋아 주어야 한다.
④ 보고서는 객관적인 자료에 근거해서 작성해야 한다.
⑤ 사무실의 불필요한 서류는 신속하게 폐기해야 한다.
11. 대화를 듣고, 여자가 남자를 위해 할 일로 가장 적절한 것을
고르시오.
① 밴드 기타 연주자 구해 주기
② 밴드 공연 관람권 예매해 주기
③ 밴드 합주 연습실 제공해 주기
④ 밴드 오디션 참가 신청해 주기
⑤ 밴드 리더의 전화번호 알려주기
09. 대화를 듣고, 두 사람이 대화하고 있는 장소로 가장 적절한
12. 대화를 듣고, 남자가 여자에게 부탁한 일로 가장 적절한 것을
곳을 고르시오.
고르시오.
① grocery store
② cooking school
① 학교에 데려다 주기
③ manager’s office
④ restaurant kitchen
③ 친구들에게 음식 해주기
⑤ convenience store
⑤ TV 프로그램 함께 시청하기
② 용돈을 성금으로 내주기
④ 아프리카로 함께 여행가기
실전 모의고사 3회
33
실전
모의고사
3
A형
회
13. 대화를 듣고, 여자가 언급한 소설책의 문제점을 고르시오.
17. 다음 표를 보면서 대화를 듣고, 남자가 선택한 아파트를 고
르시오.
① 안에 낙서가 있음
Number of
bedrooms
Floor
Direction
①
one
9th
south
②
one
11th
east
③
one
15th
south
④
two
13th
east
⑤
two
14th
south
② 주문한 책과 다름
③ 인쇄 상태가 불량함
④ 겉표지가 접혀져 있음
⑤ 누락된 페이지가 있음
14. 대화를 듣고, 남자가 늦게 귀가하는 이유를 고르시오.
① 버스가 고장 나서
② 사고로 다리를 다쳐서
③ 휴대전화를 찾지 못해서
18. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
④ 친구 병문안을 가야 해서
적절한 것을 고르시오.
⑤ 경찰 조사에 도움을 줘야 해서
|3점|
Woman:
① I think it’s ‘Rome was not built in a day.’
② I think it’s ‘Many hands make light work.’
③ I think it’s ‘He who laughs last laughs best.’
④ I think it’s ‘The early bird catches the worm.’
⑤ I think it’s ‘Speech is silver and silence is
15. 대화를 듣고, 여자가 환불받을 총 금액을 고르시오.
① $20
④ $65
② $30
⑤ $75
golden.’
|3점|
③ $40
19. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
16. Rainbow Art Contest에 관한 다음 내용을 듣고, 일치
하지 ≤않는 것을 고르시오.
34
|3점|
적절한 것을 고르시오.
Man:
① Rainbow 고등학교의 모든 학생이 참가할 수 있다.
② 참가자는 창의적인 작품을 제출해야 한다.
① No. I’d just like a refund.
② Yes. I really like thick socks.
③ 신청서를 금요일까지 제출해야 한다.
④ 입상자들은 트로피와 상금을 받는다.
③ Don’t worry. I like thin ones.
④ No, I’m not. I’m actually a skier.
⑤ 추가 정보를 원하면 미술선생님께 연락하면 된다.
⑤ Thank you. I’ll keep the receipt next time.
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
20. 다음 상황 설명을 듣고, Mina가 Brian에게 할 말로 가장
123~128쪽 |
23. 다음 글이 시사하는 바로 가장 적절한 것은?
적절한 것을 고르시오.
Mina: Brian,
① why don’t you go out and play?
② please stay focused on your music.
③ would you please stop making noise?
④ could you keep your legs from shaking?
⑤ you’d better study hard before it’s too late.
I once heard that at the turn of the 19th century there
was a buggy whip factory that had made major
improvements in their manufacturing process. They
made the best-quality whips, and they were
continuing to improve them. No other manufacturer in
the industry compared. There was just one problem.
They were working at a time when the automobile
was being introduced. And it wasn’t long before the
entire nation would change to the horseless carriage.
The company soon went out of business. I can’t help
wondering what the outcome might have been if the
leaders of the company had taken the time to pause,
understand what their experience was trying to teach
them, and make changes in the course they were on.
* buggy : 마차
[21~22] 다음을 듣고, 물음에 답하시오.
21. 남자가 하는 말의 목적으로 가장 적절한 것은?
① 자신의 소신을 굽히지 마라.
② 삶을 성찰하는 시간을 가져라.
③ 성취감을 줄 수 있는 직업을 택하라.
① 재활용품 판매를 홍보하려고
④ 자기 분야에서 최고의 전문가가 되어라.
② 분리수거 요일 변경을 공지하려고
⑤ 새로운 시대의 변화에 맞추어 행동하라.
③ 시장 선거가 임박했음을 공지하려고
④ 분리수거를 할 봉사자를 모집하려고
⑤ 새로운 쓰레기 분리수거 방법을 알리려고
22. Odessa 시에서 각 가정에 제공하기로 한 것은?
① 쓰레기봉투
② 친환경 세제
③ 친환경 비료
④ 분리수거 용기
⑤ 분리수거 안내문
이제 듣기・말하기 문제가 끝났습니다. 23번부터는 문제지의 지시
에 따라 답을 하기 바랍니다.
실전 모의고사 3회
35
실전
모의고사
3
24. 다음 글의 목적으로 가장 적절한 것은?
Dear Mr. Crile:
Bob Lanson has told me of your recent visit to
Russia, and of the fascinating collection of
photographs you brought back with you. At
the next regular discussion meeting of our
Town Forum, on September 20th, we plan to
discuss Russia; and it would certainly be
interesting and helpful if someone who was
actually there could tell us about it. Would you
be willing to come to this meeting as our guest
of honor to tell us what you saw in Russia and
show us some of your pictures? It would be of
tremendous interest to the members, and I’m
sure they would greatly appreciate your
courtesy and kindness. We can supply a laptop
or a tablet PC unless you prefer using your
own.
Sincerely yours,
John A. Talbot
① 토론회의 연기를 통지하려고
② 토론회의 연사로 초청하려고
③ 러시아 여행 정보를 문의하려고
④ 클럽 회원이 되어 달라고 요청하려고
⑤ 러시아 출장에 동행할 것을 부탁하려고
25. 다음 글의 요지로 가장 적절한 것은?
In school, you may have been taught to follow a
particular form in every letter or report, regardless of
the function of the particular document. There seemed
to be some inherent virtue in writing reports that
followed the classic I. A. 1. a. (1) (a) outline, even
though using this structure might mean cutting your
36
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
A형
회
ideas to fit the form. At some point in your career, you
might have been told to begin every report with a
subhead called Background, even when your readers
already knew the background or couldn’t care less
about it. No matter how well your outline conforms to
a predetermined pattern, it will not carry your idea if
it does not suit your message.
* inherent : 고유의 ** subhead : 하위 제목
① 독자를 위해 글의 배경을 자세히 설명할 필요가 있다.
② 글의 형식이 글에 대한 독자의 첫인상을 결정할 수 있다.
③ 서류 작성은 전형적인 글의 형식을 이용해 하는 것이 좋다.
④ 글의 형식에 얽매이면 의도를 효과적으로 전달하기 어렵다.
⑤ 설득하는 글에서는 예들을 반복해서 사용하지 않아야 한다.
26. 다음 글의 제목으로 가장 적절한 것은?
If you need to increase sales, but can’t afford a
salesperson, what else can you do? Paul G. Lewis,
2
CEO of MC , a computer network design, installation,
and support company in Warren, N.J., decided to
focus his limited selling time on customers who could
sell for him. Lewis started targeting law and
accounting firms, which deal regularly with his
potential client base. He figured that if he did a good
job for them, they would mention his company to
their clients and colleagues. He excelled in his service
for his target firms, handed them a stack of his cards
2
when he left, and asked them to recommend MC . It
didn’t take long to see the results. Within two weeks
of his first law firm job, Lewis got his first referral.
That year, sales grew 700% over those of the previous
year, and his sales expense was zero. Lewis’s
revenues have grown to $10 million since 1990.
① Be Aware of Where You Belong
② Make Customers Your Salespeople
③ Customers Also Know What You Know
④ Knowing the Law Leads You to Success
⑤ Excessive Advertisements Harm Your Business
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
27. Redwood Mountains 공원에 관한 다음 안내문의 내용
과 일치하는 것은?
Welcome to Redwood Mountains Park
The park is home to miles
and miles of clear mountain
streams, great for both trout
fishing and swimming on a
hot summer day. The park is a
wildland preserving examples
of plant and animal diversity.
■ OPEN: All year. Hours of operation vary from
season to season. The visitor center is open daily:
January – May: 9 a.m. – 6 p.m.
■ June – August: 8 a.m.–7 p.m.
■ September – December: 8 a.m.– 6 p.m.
■ PHONE: (865) 436-1200
■ WEBSITE: http://www.rmp.gov/grsm
128~130쪽 |
28. Altoona Book Club 토론회에 관한 다음 안내문의 내용
과 일치하지 ≤않는 것은?
BOOK DISCUSSION GROUP
Be sure to make the Altoona Book Club your refuge
during the holidays! The next book discussion group
will meet at 7:00 p.m., Saturday, January 25.
This month’s book is My Name Is Mary Peck, a
novel by Charles Nelson. It is available from the
circulation desk in the Altoona Library on a firstcome, first-served basis.
The story takes place during the Civil War and is
about a courageous housewife from Albany, New
York, who is determined to become a surgeon one
day.
This book club discussion is open to all adults aged
18 and over. But only members can join. Become a
member today and join the discussion! The sign-up
sheet is posted on the bulletin board in the library
lobby.
For more information, check out our webpage at
http://www.altoonaclub.com.
■ COST: The fee for camping is $3 per night.
■ NOTE: Most trails in Redwood Mountains Park are
steep and rugged.
① 시냇물에서 낚시와 수영을 할 수 없다.
① 1월 25일 토요일 오후 7시에 다음 모임을 가진다.
② 이번 달에는 한 여인의 삶을 그린 소설책으로 토론한다.
③ 토론할 책은 도서관에 없으므로 가져와야 한다.
④ 18세 이상이면 클럽 토론회에 들어갈 수 있다.
⑤ 클럽 회원만이 토론회에 참가할 수 있다.
② 다양한 동식물들을 보존하고 있다.
③ 겨울에는 개방하지 않는다.
④ 야영을 위한 별도의 입장료는 없다.
⑤ 산길은 가파른 구간이 거의 없다.
실전 모의고사 3회
37
실전
모의고사
3
A형
회
29. Family Holiday Concert에 관한 다음 안내문의 내용과
30. 다음 도표의 내용과 일치하지 ≤않는 것은?
일치하지 ≤않는 것은?
No Plans Tonight?
Total Primary Energy Consumption and Renewable
Energy Consumption by Source, 2011, in the U.S.
Check Out the Family Holiday Concert at MSU
The Maple State University annual Family Holiday
Concert will begin at 8:30 p.m. Sunday, December 22
in the Maple State University Auditorium.
The evening includes performances by Maple
State’s orchestra and choral groups, and an audience
sing-along.
Tickets are $10 general, $8 seniors, $4 children.
Tickets are on sale now online and at the Auditorium
box office.
Maple State students may receive one free ticket
with ID by visiting the Student Union Info Desk.
Advance purchase is recommended due to a high
sellout rate. For more information, call the
Department of Music at (208) 426-1596.
All the profits will benefit the Maple State
University Scholarship Fund.
① 대학 강당에서 일요일 오후에 개최된다.
② 청중이 함께 노래 부르는 순서도 있다.
③ 어린이 입장권 가격은 일반 입장권 가격의 절반이다.
④ 입장권은 온라인과 매표소에서 판매한다.
⑤ 음악회의 수익금은 대학 장학금으로 쓰인다.
Solar/PV 2%
Geothermal 2%
Waste 5%
Wind 13%
Nuclear Electric
Power
8%
Natural
Gas
26%
Biofuels 21%
Coal
20%
Petroleum
36%
9% Renewable
Energy
Wood 22%
Hydroelectric Power 35%
The graph above shows the percentage of total
primary energy consumption and renewable energy
consumption by source in 2011 in the U.S. ①`The
largest source of total primary energy consumption
was petroleum, which was followed by natural gas
and coal. ②` Both renewable energy and nuclear
electric power were less than one-tenth of total
primary energy consumption. ③`Hydroelectric power,
which had the largest percentage of all renewable
energy sources, accounted for more than one-third of
all renewable energy consumption. ④`The second and
third largest renewable energy sources consumed
were wood and biofuels respectively, and each of
them accounted for more than a quarter of renewable
energy consumption. ⑤`The total energy consumption
of solar/PV, geothermal, waste, and wind was exactly
the same as the energy consumption of wood.
* PV(=photovoltaic) : 광발전 ** geothermal : 지열
38
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
31. 다음 글의 밑줄 친 부분 중, 어법상 ≤틀린 것은?
|3점|
130~132쪽 |
32. 다음 글의 밑줄 친 부분 중, 문맥상 낱말의 쓰임이 적절하지
≤않은 것은?
Joseph Jaworski is an exceptionally open listener.
The core of his professional competence is his ability
to listen with total presence, so that the boundary
between him and the other person ① is disappeared .
This quality of attention has a powerful impact on the
person ② being listened to : the person feels heard and
supported, becomes clearer about his or her own
thoughts and feelings, and more centered and
purposeful. The first time Jaworski and I conducted
③ such a dialogue together, I was very bored. As soon
as we left the interviewee’s office, I turned to
Jaworski and asked him ④ how he could pretend to be
so interested in the man’s life and struggles. “But,
Adam,” he replied, “I am ⑤ genuinely interested in
him! That’s the whole point!”
|3점|
In 1914, Ford introduced an innovation: the $5
workday. This might not seem like much today, but
back then $5 was about twice the going wage. It was
also far ① above the wage that balanced supply and
demand. When the new $5-a-day wage was
announced, long lines of job seekers ② formed
outside the Ford factories. The number of workers
willing to work at this wage far ③ exceeded the
number of workers Ford needed. Ford’s high-wage
policy had many of the effects predicted by the
efficiency-wage theory. The rates of leaving jobs and
being absent fell, and productivity ④ rose . Workers
were so much more efficient that Ford’s production
costs were lower despite higher wages. Thus, paying a
wage above the equilibrium level was ⑤ unprofitable
for the firm.
* equilibrium : 균형
실전 모의고사 3회
39
실전
모의고사
3
A형
회
33. 다음 글에 나타난 필자의 어조로 가장 적절한 것은?
Mom and Dad. Please try to understand. I know you
would like me to be married, but I don’t want it.
Being single is a happy way of life for me. I’m not
missing out on anything I want in my life. I have a
good job. I have friends. I have goals I want to
pursue. I can pick up the telephone and be with
friends whenever I want to or I can be alone and enjoy
that. I know you want me to be happy, and this is my
way of being happy. You must try to believe this —
because it’s true. You have not failed me as parents. In
fact, you have been wonderful parents because you
have given me the freedom to search out and find the
kind of life that is right for me — and that life is being
single and happy. And if you think about all this for a
little while, I think you will understand and be happy
for me too.
① admiring
③ humorous
|3점|
Alexander V. Zaporozhets, in a study of preschool
children, had one group of children manipulate
several irregular geometric forms by inserting them
into a formboard. Children in a second group
inspected the forms visually but never touched them,
while those in a third group only manipulated them
tactually. When the children were required to
discriminate geometric forms from a group of
unfamiliar ones, it was found that those who had both
visually and tactually manipulated the original forms
made less than half the errors made by the two other
groups. The children in the first group, as they grew
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
① confusing
③ inaccurate
② sufficient
④ impossible
⑤ interesting
35.
[34~36] 다음 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것을 고르시오.
40
* tactually : 촉각으로
② regretful
④ indifferent
⑤ persuasive
34.
older, appeared not to need to manipulate the forms to
do well on the task, whereas the children who only
touched the forms continued to do poorly; the
children, however, who only saw the forms became
progressively more accurate with age. For older
children, it would seem, physical contact with an
object is unnecessary for making a perceptual
discrimination; seeing it is
.
A person who offers praise may appear to
. For example, consider this
comment delivered to a speaker after a presentation:
“I enjoyed your presentation. You did a nice job in
comparing one investment to another. I think you
mentioned all the relevant tax laws most people need
to concern themselves with.” That compliment
implies that the giver is in a position to judge the
thoroughness or accuracy of the material that the
speaker presented. In a similar situation, take care not
to word your compliment in such a way that you are
elevating your own expertise. A better phrasing of the
previous compliment might have been: “I enjoyed
your presentation. Your comparison of investments
was interesting, and your insights on the tax laws
were some I had never heard shared before today.”
① feel jealous of the speaker’s talent
② be also praised for his consideration
③ recognize harmful effects of criticism
④ be placing himself in a one-up position
⑤ enjoy greater peace of mind and happiness
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
36.
Differences in culture between dealmakers can
interrupt negotiations in many ways. Above all, they
can
. If one American
executive responds to another American’s proposal by
saying, “That’s difficult,” the response, interpreted
against American culture and business practice,
probably means that the door is still open for further
discussion and that perhaps the other side should
sweeten its offer. In some other cultures, for example,
many in Asia, people may be reluctant to say a direct
“no,” even when that is their intention. So when a
Japanese negotiator in response to a proposal says,
“That’s difficult,” he is clearly indicating that the
proposal is unacceptable. “It’s difficult,” means “no”
to the Japanese, but “maybe” to the American.
132~135쪽 |
things happen as they do. We all know, for example,
that the moon is riddled with craters. From a scientific
point of view, what is of interest is precisely why this
should be so. What natural processes have led to the
formation of the craters?
, in part, science
(B)
is an activity aimed at furthering our understanding of
why things happen as they do in the world in which
we live.
* be riddled with : ~투성이다
①
②
③
④
⑤
(A)
Nevertheless
In addition
For example
In addition
Nevertheless
(B)
……
……
……
……
……
Similarly
Thus
However
Similarly
Thus
① make negotiators very sensitive to time
② require changes in management systems
③ cause negotiators to submit poor proposals
④ create misunderstandings in communication
⑤ keep the parties from sticking to their own principles
38. 다음 글에서 전체 흐름과 관계 ≤없는 문장은?
37. 다음 글의 빈칸 (A), (B)에 들어갈 말로 가장 적절한 것은?
We cannot hope to give a simple, universal reason
why each and every scientist studies the natural
world. There are bound to be as many reasons as there
are practicing scientists.
, there is a single
(A)
“why” underlying all scientific research. In general,
scientists study the natural world to figure out why
|3점|
Parents can live ‘through’ their children by pushing
them to reach standards they never achieved
themselves. ①`But it’s impossible for a child to live
up to his parents’ expectations all the time, and
sometimes he will let them down. ②` These little
failures can give his confidence a knock, which
wouldn’t matter too much in the ordinary way of
things. ③` But when the child is under too much
pressure to succeed, his lack of confidence can either
make him try exceptionally hard to please or perhaps
just make him give up. ④` Each parent should try
to avoid giving instructions that are not consistent
with the other’s, as it makes him very anxious.
⑤` Consequently, the child can be too ‘good’ and can
feel it necessary to conform too much, which may
cause him to keep in his mind feelings of resentment,
perhaps for the rest of his life.
실전 모의고사 3회
41
실전
모의고사
3
A형
회
39. 글의 흐름으로 보아, 주어진 문장이 들어가기에 가장 적절한
곳은?
40. 주어진 글 다음에 이어질 글의 순서로 가장 적절한 것은?
|3점|
But too often the offer is refused.
I enjoy giving career advice and counseling. It’s
almost a hobby. I’ve done this with hundreds of
young people, and I get enormous satisfaction hearing
from them later on as their careers progress. ( ① )
There are times when I can make a big difference in a
young person’s life. ( ② ) I can open a door or place a
call or set up an internship — one of those simple acts
by which destinies are altered. ( ③ ) The recipient will
say, “Sorry, but I can’t accept the favor because I’m
not sure I’ll ever be able to repay you”; or “I’d rather
not be obligated to anyone, so I’ll have to pass.” ( ④ )
Sometimes, they’ll insist right there and then that they
return the favor somehow. ( ⑤ ) To me, nothing is as
infuriating as encountering such blindness about how
things work.
Suppose you take a trip to Melbourne, Australia.
You meet an Australian who says to you, “Come
over to my house for tea tonight.” You say, “Fine.
What time should I come?” “Oh, about 7 or so,” is
the reply.
(A) You will find that “tea” includes lamb chops and
sausages, chips (french-fried potatoes), a
“veggie” (such as peas or beans), a salad, and
dessert. After you finish all of this, you will be
asked if you are ready for tea, and whether you
want it black or white (without or with milk).
(B) Preparations for your visit would not even have
started. When Australians say 7 p.m., most would
not expect you until 7:30 at the earliest, and 8
would be about right. If you have eaten dinner
before you arrive, you will wish you had not.
(C) Would you know what time to arrive and what to
expect when you got there? Should you eat
dinner before you go? If, being a person who
tries to be punctual, you arrived precisely at 7
p.m., your host would most likely be shocked.
① (A)-(B)-(C)
② (B)-(A)-(C)
③ (B)-(C)-(A)
④ (C)-(A)-(B)
⑤ (C)-(B)-(A)
42
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
[41~42] 다음 글을 읽고, 물음에 답하시오.
In business, we often say that your best customers
are the customers you have now. In other words, your
most successful sales leads come from the selling
you’ve already done. The highest returns don’t come
from new sales; they come on top of the customer
base you’ve already established. It’s easiest to reach
out to those people who are at least tangentially part
of your network.
The big hurdles of networking revolve around the
cold calls, meeting of new people, and all the
activities that involve engaging the
. But
the first step has nothing to do with strangers; you
should start connecting with the people you do know.
Focus on your immediate network: friends of friends,
old acquaintances from school, and family. I suspect
you’ve never asked your cousins, brothers, or
brothers-in-law if they know anyone that they could
introduce you to to help fulfill your goals. Everyone
from your family to your mailman is a portal to an
entirely new set of folks.
So don’t wait until you’re out of a job, or on your
own, to begin reaching out to others. You’ve got to
create a community of colleagues and friends before
you need it. Others around you are far more likely to
help you if they already know and like you. Start
gardening now. You won’t believe the treasures to be
found within your own backyard.
* tangentially : 약간 관련이 있게
135~137쪽 |
41. 윗글의 제목으로 가장 적절한 것은?
① Belong to a Safe Community
② Cultivate Your Own Plant Garden
③ Don’t Be Afraid to Make Cold Calls
④ Contact New Colleagues Immediately
⑤ Build Your Network Starting with the Familiar
42. 윗글의 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것은?
|3점|
① valuable
② expected
③ unknown
④ significant
⑤ impossible
** cold call : (상품을 팔기 위해) 모르는 사람에게 하는 전화
실전 모의고사 3회
43
실전
www.ebsi.co.kr
모의고사
3
회
| 정답과 해설
[43~45] 다음 글을 읽고, 물음에 답하시오.
43. 주어진 글 (A)에 이어질 내용을 순서에 맞게 배열한 것으로
(A)
When (a) I was in high school, my family’s dinner
conversations often centered on my dad’s frustrations
with upper management in the company where he
worked. Dad was a mid-level manager in a company
that manufactured and sold business calculating
machines in an era when better-faster-cheaper
computers were just about to arrive on the market.
(B)
(b) I would often ask him, “Instead of telling us,
can’t you tell them what you think? Wouldn’t they
want to hear what you have to say?” “Oh no, they’d
just say ‘don’t be so negative’ and then I’d feel even
more frustrated.” Reflecting on these conversations,
(c) I now view my dad’s behavior as a good example
of withholding true feelings and thoughts to maintain
a sense of control: he had it all figured out.
(C)
He knew how his bosses should be and how they
would react to his ideas. By staying silent, he stayed
in control. He never had to risk being disagreed with,
criticized, or ignored. He got to stay right where he
felt comfortable — wronged, but righteous — to the
very end when the company did go under and he
could say, “(d) I told you so.”
(D)
My dad was pretty certain that if his company didn’t
start listening to customers and giving them what they
wanted, the company would fold. Every night (e) I
would listen to Dad ranting about his bosses — what
they should do if they had any brains and what he
would do if he were leading the company.
* rant : 큰 소리로 불평하다
44
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
137~138쪽 |
가장 적절한 것은?
① (B)-(C)-(D)
② (B)-(D)-(C)
③ (C)-(B)-(D)
④ (C)-(D)-(B)
⑤ (D)-(B)-(C)
≥ 른
44. 밑줄 친 (a)~(e) 중에서 가리키는 대상이 나머지 넷과 다
것은?
① (a)
④ (d)
② (b)
③ (c)
⑤ (e)
45. 윗글의 필자의 아버지에 관한 내용과 일치하지 ≤않는 것은?
① 상사들에게 불만이 많았다.
② 계산기를 제조해서 판매하는 회사에서 일했다.
③ 불이익을 감수하고 상사들에게 직언을 했다.
④ 회사는 고객의 소리에 귀 기울여야 한다고 생각했다.
⑤ 다니던 회사가 사업을 접었다.
실전 모의고사
문항에 따라 배점이 다르니, 각 물음의 끝에 표시된 배점을 참고
하시오. 3점 문항에만 점수가 표시되어 있습니다. 점수 표시가 없는
문항은 모두 2점입니다.
1번부터 22번까지는 듣고 답하는 문제입니다. 1번부터 20번까
지는 한 번만 들려주고, 21번부터 22번까지는 두 번 들려줍니다.
방송을 잘 듣고 답을 하기 바랍니다.
01.
4
A형
회
| 시간 70분 | 배점 100점 |
04. 대화를 듣고, 그림에서 Star Max의 위치를 고르시오.
①
Blue,
Jack s
②
③
대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
④
Daffodil
Man:
⑤
Start
here
① It’s strange that you’re here.
② There’s one just around the corner.
③ You shouldn’t have bought a snack.
④ It’s difficult to run a convenience store.
⑤ You can deposit your money in the bank.
02. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
05. 다음을 듣고, 여자가 하는 말의 목적으로 가장 적절한 것을
적절한 것을 고르시오.
고르시오.
Woman:
① 재활용의 중요성을 인식시키려고
① Why don’t you close the door?
② I’m afraid it closed an hour ago.
③ You’d better take a taxi to go there.
④ Yes. You can use our postal service.
② 악천후에 대비할 것을 당부하려고
③ 전기 절약의 필요성을 강조하려고
④ 지구 온난화의 심각성을 일깨우려고
⑤ 효율적인 냉난방 요령을 소개하려고
⑤ Sure. The train station is open all night.
03. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
Man:
06. 대화를 듣고, 남자의 주장으로 가장 적절한 것을 고르시오.
① Sorry. I’m already full.
② No, thanks. I can carry my baggage.
① 매일 규칙적으로 운동해야 한다.
③ Sure. I’d be glad to give you a hand.
④ Okay. It’s very nice of you to say so.
③ 공부와 휴식이 균형을 이루어야 한다.
⑤ No problem. I’ll throw them away for you.
⑤ 쉬는 시간이라도 교실에서는 정숙해야 한다.
② 구내식당에서 차례를 지켜야 한다.
④ 급우들과 자주 대화를 나누어야 한다.
실전 모의고사 4회
45
실전
모의고사
4
A형
회
07. 다음을 듣고, 여자가 하는 말의 주제로 가장 적절한 것을 고
르시오.
10. 대화를 듣고, 그림에서 대화의 내용과 일치하지 ≥않는 것을
고르시오.
① 두뇌를 잘 활용하는 방법
①
② 왼손잡이에게 유리한 스포츠
③ 손의 사용이 뇌에 미치는 영향
④ 왼손잡이에 대한 보편적인 편견
④
⑤ 오른손잡이와 왼손잡이의 결정 요인
②
⑤
③
08. 대화를 듣고, 남자가 하는 말의 요지로 가장 적절한 것을 고
르시오.
|3점|
① 중요한 일을 먼저 하는 것이 좋다.
② 청소년기에는 독서를 많이 해야 한다.
③ 정원을 가꾸는 일은 심신 수양에 좋다.
④ 과다한 일은 나누어 해나가는 게 좋다.
⑤ 오늘 할 일을 내일로 미루지 말아야 한다.
11. 대화를 듣고, 남자가 여자를 위해 할 일로 가장 적절한 것을
고르시오.
① 저녁 식사에 초대하기
② 서커스 공연 사진 찍기
③ 여자 대신 밤에 근무해 주기
④ 여자의 딸을 서커스에 데려가기
⑤ 여자의 딸을 학교에서 데려오기
09.
46
12. 대화를 듣고, 남자가 여자에게 부탁한 일로 가장 적절한 것을
대화를 듣고, 남자의 심정으로 가장 적절한 것을 고르시오.
고르시오.
① curious
② envious
① 새 헬멧 사주기
③ nervous
④ delighted
③ 차로 경기장에 데려다 주기
⑤ embarrassed
⑤ 미식축구장으로 동생 데려와 주기
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
② 학교로 헬멧 가져다주기
④ 미식축구 경기 입장권 사주기
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
13. 대화를 듣고, 숙면의 어려움을 해결하기 위한 방법으로 여자
140~146쪽 |
17. 다음 표를 보면서 대화를 듣고, 남자가 구입할 책을 고르시오.
가 언급하지 ≥않은 것을 고르시오.
① 의사에게 진찰받기
Secondhand Book Search Results:
My Life (Excellent Quality)
② 카페인 음료 피하기
Seller
Price
Binding
Edition
③ 실내 조명 어둡게 하기
①
Sue
$69
Hardcover
1st
④ 저녁 늦게 운동하지 않기
②
Jack
$54
Hardcover
3rd
⑤ 오후 늦게 낮잠 자지 않기
③
Ben
$38
Paperback
3rd
④
Laura
$25
Hardcover
2nd
⑤
George
$12
Paperback
2nd
14. 대화를 듣고, 여자가 약속에 늦은 이유를 고르시오.
① 교통이 혼잡해서
② 버스를 잘못 타서
③ 지하철이 고장 나서
18. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
④ 약속 장소를 잘못 알아서
적절한 것을 고르시오.
⑤ 잡지사 인터뷰 약속이 있어서
|3점|
Woman:
① I’d like to invite you to the concert.
② We should leave early to get seats, then.
③ I’m busy today. Let’s go some other night.
④ Yes. Today is the third Friday of the month.
15. 대화를 듣고, 남자가 현금으로 지불한 금액을 고르시오.
|3점|
① $30
③ $50
⑤ It’s expensive, but I don’t want to miss his
concert.
② $40
④ $70
⑤ $90
19. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
16. Rainbow Children’s Hospital의 어린이 뮤지컬 공연
에 관한 다음 내용을 듣고, 일치하지 ≥않는 것을 고르시오.
|3점|
적절한 것을 고르시오.
Man:
① 병원 개원 5주년 기념 공연이다.
① Great. I hope they’ll win this time.
② Don’t worry. I’ll play better next time.
② 7월 22일 오후 2시부터 공연한다.
③ 어린이 환자와 가족을 위한 무료 공연이다.
③ It was a tie. They had to go into overtime.
④ No. You can’t use your finger until that time.
④ 입장권은 7월 18일부터 3일간 얻을 수 있다.
⑤ 공연 중간 휴식시간에 로비에서 간식을 제공한다.
⑤ Yes. I was amazed at how they played as a
team.
실전 모의고사 4회
47
실전
모의고사
4
A형
회
20. 다음 상황 설명을 듣고, Mrs. Hooper가 Sally에게 할
23. 다음 글에서 필자가 주장하는 바로 가장 적절한 것은?
말로 가장 적절한 것을 고르시오.
Mrs. Hooper:
① The cartoon isn’t good for teens.
② We’re lucky today. Let’s wait in line.
③ I’m afraid we can’t get the tickets today.
④ It’s too dangerous. I can’t let you go there.
⑤ In that case, we should wait at least an hour.
[21~22] 다음을 듣고, 물음에 답하시오.
21. 여자가 하는 말의 목적으로 가장 적절한 것은?
① 교복의 디자인은 실용성에 중점을 두어야 한다.
① 개정된 기숙사 규칙을 설명하려고
② 학생들이 사복보다는 교복을 입도록 해야 한다.
② 심야 인터넷 사용 자제를 당부하려고
③ 교복 선정 과정에 학생들의 의견이 반영되어야 한다.
③ 기숙사 시설 보수 공사 계획을 공지하려고
④ 학생들이 교복을 입고 싶어 하지 않는 이유를 파악해야 한다.
④ 기숙사 생활 수칙 위반 사례를 알려주려고
⑤ 교복 물려주기를 통해 학부모의 경제적 부담을 덜어 주어
⑤ 교칙 개정을 위한 토론회 일정을 안내하려고
22. 다음 달에 기숙사의 방에 둘 수 있게 된 물건으로 언급된
것은?
① 온풍기
② 전기장판
③ 커피포트
④ 소형 냉장고
⑤ 즉석조리 식품
이제 듣기・말하기 문제가 끝났습니다. 23번부터는 문제지의 지시
에 따라 답을 하기 바랍니다.
48
Clothes consciousness is out. School uniforms are
in. And, though I know most other students don’t
agree, I think uniforms are the best thing that could
happen to our nation’s youth and to the educational
system as a whole. Walking through the halls of some
schools used to be like attending a fashion show.
Baggy jeans, flashy cropped tops, khaki trousers, and
patterned sweaters created a whirlwind of color and
styles. Not anymore. School uniforms and uniform
dress codes have taken over in many schools and are
being considered in many others. A great number of
students are rebelling, claiming that wearing a
uniform violates their freedom of expression. Some
students show their discontent by deliberately
dressing sloppily or wearing unapproved colors. I
don’t think these students have thought the issue
through clearly.
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
야 한다.
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
24. 다음 글의 목적으로 가장 적절한 것은?
Dear Dr. Franklin:
I am a junior at Emerald High School and a
member of a student organization that performs
community service. I am writing to ask to meet
with you to discuss ways that a group of us can
volunteer at the Green Valley Retirement
Village. We believe that we could perform
services valuable to Green Valley’s residents.
We could read aloud to visually impaired
residents, run errands for those who find it
difficult to get around, and visit with those who
could use some company. We believe that this
time would be well spent, for it would increase
understanding across the generations. To set up
a meeting time at your convenience, please call
me at 555-0908. I look forward to meeting with
you.
Sincerely yours,
Michael C. O’Connor
President
Community Action Group
146~149쪽 |
25. 다음 글의 요지로 가장 적절한 것은?
An ecosystem is composed of both biotic and
abiotic factors. Biotic factors are the living parts of an
ecosystem —the animals, plants, and microorganisms.
These biotic factors interact with each other in
complex ways, and they also interact with the
nonliving parts of the ecosystem—the abiotic factors.
Some abiotic factors that influence living things are
temperature, sunlight, humidity, water supply, soil
type, and mineral nutrients. To appreciate how all the
things in an ecosystem are connected, think about
how an automobile works. The engine alone is made
up of hundreds of individual parts, all working
together to make the automobile run. If even one part
breaks, the car might not run. Similarly, if one part of
an ecosystem is destroyed, the entire ecosystem can
be affected.
* abiotic : 무생물의
① 생태계의 모든 것은 상호 작용한다.
② 생태계는 순환적인 성질을 가지고 있다.
③ 생태계는 파괴되면 다시 회복될 수 없다.
④ 생태계의 무생물은 자동차의 엔진과 같다.
⑤ 생태계의 생물이 무생물보다 더 중요하다.
① 학생회 임원 자격을 공지하려고
② 노인 복지 정책 확대를 건의하려고
③ 장애인에 대한 인식 개선을 촉구하려고
④ 동아리 활동의 일정 변경을 통보하려고
⑤ 봉사 활동을 위해 관계자와의 만남을 요청하려고
실전 모의고사 4회
49
실전
모의고사
4
A형
회
26. 다음 글의 제목으로 가장 적절한 것은?
27. Skydiving Adventure에 관한 다음 안내문의 내용과 일
치하는 것은?
The study of history assumes a basic importance in
the college curriculum because it is considered to be
indispensable background for all other forms of
knowledge, not only in the humanities but also in the
social and physical sciences. The freshman survey
course in European history particularly serves this
function of providing a cultural, social, and political
context for every other intellectual discipline and
branch of knowledge. Without some knowledge of the
conditions of government and society in late sixteenthcentury England, at least half of what Shakespeare is
saying becomes incomprehensible; and without an
understanding of the social and intellectual forces at
work during the era of the French Revolution, we
would fail to comprehend the ideas that inspired
Beethoven’s symphonies.
* indispensable : 필요 불가결한
Skydiving Adventure
Are you ready to jump? Jumps
are
available
on
weekends
throughout the year! Just name a
date! Allow half a day for the whole
event. You’ll glide down to a smooth,
gentle landing and walk away from
the drop zone with memories to last
a lifetime.
■ Safety Standards & Restrictions
■ You must be 12 years or over.
■ You must not be at high risk of having a heart attack.
■ What to Wear / Bring
① What Major Pays Off in the Future?
② Why Do We Need History Courses?
③ University Life: It’s All about History!
④ Which One Is an Urgent Matter: Present or Future?
⑤ Comprehensible History vs. Incomprehensible
History
■ Wear comfortable, casual clothes without too many
buttons.
■ Be sun smart and bring a hat and suncream.
■ What Is Provided
■ Professional instruction
■ All skydiving equipment
■ Cafeteria and vending machines available for
snacks
■ Next Available Dates
Jan. 11, 2014 (Saturday)
book now
Jan. 12, 2014 (Sunday)
sold out
Jan. 18, 2014 (Saturday)
book now
Jan. 19, 2014 (Sunday)
book now
① 전체 일정이 하루 종일 진행된다.
② 남녀노소 모두 참가할 수 있다.
③ 모자와 선크림은 현장에서 제공된다.
④ 모든 스카이다이빙 장비가 제공되지는 않는다.
⑤ 구내식당 이용이 가능하다.
50
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
28. Amy Grant의 이력서의 내용과 일치하지 ≥않는 것은?
149~150쪽 |
29. 대학 박람회에 관한 다음 안내문의 내용과 일치하지 ≥않는
것은?
Amy Grant
719 Willow Avenue
Hoboken, NJ 07730
Tel.: (201) 575-6712
Email: [email protected]
Students and Parents are invited to:
The Northeast National College Fair
Sunday, July 21, 2013
1:00 p.m. to 5:00 p.m.
Education
Hoboken High School, Hoboken, NJ
September 2012 – present
Hoboken Middle School, Hoboken, NJ
September 2009 – June 2012
“Global Convention Center”
2500 East Fairway Circle
Tenafly, New Jersey
Sponsored by
the College Admissions National Association (CANA)
Experience
Pet Sitter
February 2010 – June 2011
•Provided pet sitting services including dog walking
and feeding
Childcare
January 2009 – December 2009
•Provided childcare for several families after school,
on weekends and during school vacations
Volunteer Experience
Green Orphanage
April 2010 – present
City Library Children’s Book Reading Program
March 2009 – February 2010
Activities
Swimming
•Member of Hoboken High School Swim Team
Art
•Member of Hoboken High School Art Club
Computer Skills
•Competent with office and design programs
College Information
Meet representatives from more than 200 colleges and
universities across the nation.
Counseling
Get answers to your questions about admissions at the
“Counseling Center.”
Information Sessions
Attend presentations on various college related topics.
Pre-register for the College Fair
*Log on to the CANA website prior to the fair.
*Fill out the registration form and register by July 10.
*Print out the registration form and bring it to the fair.
Visit www.cana.org for the latest information
about the fair!
① 학생과 학부모가 참석할 수 있다.
② 오후 1시부터 5시까지 진행된다.
③ 전 세계의 대학 관계자들이 참석한다.
④ 다양한 대학 관련 주제에 대한 발표가 있다.
⑤ 사전 등록을 하려면 등록 양식을 작성해야 한다.
① 현재 고등학교 학생이다.
② 애완동물을 돌본 경험이 있다.
③ 현재 시립 도서관에서 봉사 활동을 하고 있다.
④ 고등학교 수영팀 회원이다.
⑤ 컴퓨터 디자인 프로그램을 잘 다룬다.
실전 모의고사 4회
51
실전
모의고사
4
A형
회
30. 다음 도표의 내용과 일치하지 ≥않는 것은?
31. 다음 글의 밑줄 친 부분 중, 어법상 ≥틀린 것은?
Melting Temperatures of Metals
1,800
Temperature (in Celsius)
1,600
1,400
1,200
1,000
800
600
400
200
Silver
Gold
Copper
Nickel
Iron
0
The above bar graph compares the melting
temperatures of silver, gold, copper, nickel, and iron.
①`According to the information in the graph, all the
metals but silver melt at a temperature higher than
1,000˘C. ②`Among these metals, iron has the highest
melting temperature, which is approximately 1,500˘C.
③`Nickel has the second highest melting temperature,
which is higher than the melting temperature of
copper. ④`There is no significant difference between
the melting temperatures of gold and copper, gold
melting at a very slightly higher temperature than
copper. ⑤`Silver has the lowest melting temperature
among the five metals, and the difference between the
melting temperatures of silver and gold is about
100˘C.
|3점|
Insomnia isn’t a disease, but it is a ①` continuing
problem for some 15 to 20 million Americans and
causes occasional problems for almost everyone else.
It is a frequent cause of doctor visits, many of
②` which could be avoided. For most people, occasional
insomnia is a response to excitement. Both good and
bad events in your life can keep you awake at night.
Other people develop poor sleeping schedules;
sleeping late or napping during the day ③` makes
sleeping at night harder. Diseases are unlikely to
cause insomnia, but some can affect sleep. A disease
that causes pain or shortness of breath may make
sleep ④` difficultly . Depression and similar problems
often interfere with sleep. Clearly, in these cases
treating the disease is the best way ⑤` to restore sound
sleep.
* insomnia : 불면증
32. (A), (B), (C)의 각 네모 안에서 문맥에 맞는 낱말로 가장
적절한 것은?
|3점|
You may think, I don’t have the time or patience for
small talk. What’s the point? The point is this: You
wouldn’t start your car in fifth gear, would you? You
will make much more progress by getting to know
someone (A) gradually / quickly instead of jumping
right in with what you need from them. Small talk
helps people ease into a social relationship. You can
start small talk by (B) complimenting / congratulating
people on what they are wearing or making a
comment about the activity in which you both are
participating. You could say, “I like your sweater.”
The person will answer you and may make
( C ) additional / unwanted conversation with you.
That’s how small talk evolves into a social
conversation.
52
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
(A)
(B)
① gradually …… congratulating ……
② gradually …… congratulating ……
③ gradually …… complimenting ……
④ quickly
…… congratulating ……
⑤ quickly
…… complimenting ……
(C)
additional
unwanted
additional
unwanted
additional
150~152쪽 |
[34~36] 다음 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것을 고르시오.
34.
|3점|
Probably one of the most potent causes of
unhappiness is
. It is one of the most
universal and deep-seated human passions. It is very
noticeable in children before they are a year old, and
has to be treated with the most tender respect by every
parent. The very slightest appearance of favoring one
child at the expense of another is instantly observed
and resented. The emotion is just as prevalent among
adults as among children. I remember when one of
our maids, who was a married woman, became
pregnant, we told her not to lift heavy weights. The
instant result was that none of the other maids would
lift heavy weights because they thought we favored
the pregnant woman.
① fear
② envy
③ worry
④ regret
33. 다음 글에 드러난 ‘I’의 심경으로 가장 적절한 것은?
⑤ indifference
It was a very obscure sound, and I was completely
at a loss to discern its direction. It seemed now to be
coming from somewhere around the river’s shore
outside the village, or from the garden of our house,
right outside the door. The strange, secretive sound
that stole through the stillness of the night made me
shiver down my spine. My consciousness was already
rushing to the river’s shore, drawn by the mysterious
strain of the ghostly sound. “It’s the whisper of the
king snake,” my grandmother said. Her words, which
fell upon me like a huge, dark shadow, almost made
me scream. “It’s the king snake calling up the
snakes.” Grandmother’s words coiled round my body
like a huge snake darting out its forked tongue, and I
could hardly breathe.
① bored
② scared
③ jealous
④ relieved
⑤ indifferent
실전 모의고사 4회
53
실전
모의고사
4
A형
회
35.
① financial reward
② peer group pressure
If you become aware of the steps you must take to
do what you want to do, you will start getting closer
to what you want to do. And that will start to result in
a positive side effect: You start attracting like-minded
people. That is true in leadership, but it is also true in
every other aspect of life. As my mother used to say,
“
.” If you want to be around
growing people, become a growing person. If you’re
committed, you attract others who are committed. If
you’re growing, you attract others who are growing.
This puts you in a position to begin building a
community of like-minded people who can help one
another succeed.
③ creative visualization
④ positive reinforcement
⑤ formal speech listening
① A stitch in time saves nine
② Make hay while the sun shines
③ Birds of a feather flock together
④ Too many cooks spoil the broth
⑤ Nothing ventured, nothing gained
37. 다음 글의 빈칸 (A), (B)에 들어갈 말로 가장 적절한 것은?
36.
|3점|
According to The Book of Lists, 54 percent of adults
rate the fear of public speaking ahead of the fear of
death. But Toastmasters International had a solution.
They created a system based on what psychologists
call “systematic desensitization.” Once a week, at a
luncheon or dinner meeting, small groups of
Toastmasters come together. Each person is required
to stand up and give a short talk on a specified subject
in front of a group of his peers. At the end of each
talk, the speaker receives applause and comments
from the other members. At the end of the evening,
each person is given a grade on their talk, even if it
was only for thirty or sixty seconds. After six months
of attending Toastmasters’ meetings, the individual
will have stood on his feet and spoken twenty-six
times, receiving applause and feedback each time.
Because of this continuous
,
his confidence increases dramatically.
* desensitization : 둔감화
54
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
In setting up a budget you must consider both fixed
expenses and variable expenses. Fixed expenses may
include such things as house payments or rent, real
estate taxes, insurance, and installment payments. The
word “fixed” does not necessarily mean that the costs
of these expenses do not change.
, your
(A)
rent or your real estate taxes may go up. Rather, fixed
expenses are fairly stable from month to month in a
year’s budget plan.
, variable expenses
(B)
include such items as food, clothing, utility bills,
medical care, recreation, and gifts. These expenses are
usually not the same from month to month, and an
estimated percentage of one’s income is set aside for
them.
①
②
③
④
⑤
(A)
Furthermore
For example
Furthermore
For example
As a result
(B)
……
……
……
……
……
That is
Similarly
Nevertheless
In contrast
In other words
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
38. 다음 글에서 전체 흐름과 관계 ≥없는 문장은?
152~155쪽 |
40. 주어진 글 다음에 이어질 글의 순서로 가장 적절한 것은?
The average washing machine produces nearly 200
pounds of greenhouse gases a year. ①`If you add hot
water production, that’s another 275 pounds of
emissions. ②`Be sure to choose the cold cycle, and
you’ll reduce the energy needed to wash your clothes
by as much as 90 percent. ③`If you’re upgrading, buy
a front-loading washing machine, which can use 50
percent less energy and 40 to 75 percent less water
than a top-loading machine. ④`To prevent a washing
machine from smelling bad, try washing an empty
load with hot water and a mixture of baking soda and
vinegar. ⑤`Front loaders also use less detergent, and
every 3.5 ounces of detergent can generate nearly 3
pounds of greenhouse gases in the manufacturing
process.
Sherbets are a refreshing end to any meal,
particularly if the courses have been rich or spicy.
Serve a wine sherbet as a small course after a rich
appetizer or main dish.
(A) When ready to serve, remove from freezer,
soften slightly and cut into chunks. Process in a
food processor until smooth. Serve scoops of
sherbet in sherbet glasses.
(B) To make the sherbet, you need wine, sugar,
lemon juice, crushed berries, and cinnamon
powder. In a stainless steel pan, combine the
wine, sugar, and cinnamon powder. Bring to a
boil. Reduce heat and wait for 5 minutes.
(C) Cool the mixture. Add the crushed berries and
lemon juice. Pour the mixture into a baking dish
and freeze until solid.
* food processor : 만능 조리 기구(식재료를 자르고 섞을 때 쓰는 기구)
① (A)-(C)-(B)
② (B)-(A)-(C)
③ (B)-(C)-(A)
39. 글의 흐름으로 보아, 주어진 문장이 들어가기에 가장 적절한
곳은?
|3점|
④ (C)-(A)-(B)
⑤ (C)-(B)-(A)
You might come up with some by yourself—but
if you don’t, you can get some ideas from looking
‘dirty’ up in a thesaurus.
A dictionary is the main kind of book that tells us
about the vocabulary of a language, but it’s not the
only one. ( ① ) A thesaurus is another kind of word
book, but it does a different job. ( ② ) A thesaurus
brings words together which have a similar meaning.
( ③ ) Imagine you are writing a story about someone
who walked through a field and got very dirty. ( ④ )
You could say he or she was ‘dirty,’ but you want to
make your story more interesting, so you rack your
brains trying to think of other words with a similar
meaning. ( ⑤ ) There you would find an entry that
contains several words that have a similar meaning to
‘dirty,’ such as ‘muddy’ or ‘messy.’
실전 모의고사 4회
55
실전
모의고사
4
[41~42] 다음 글을 읽고, 물음에 답하시오.
Not long ago I was giving a speech, and every time
I made a key point, a man in the second row shook his
head as one would when saying “no.” After a while, it
became quite distracting. So I called a break and went
over to him to ask if he was simply disagreeing or if
he felt my points weren’t well argued. “Oh, no!” he
said. “I’m shaking my head because I can’t believe
how many times I’ve done these things incorrectly.”
On another occasion, a man in the audience caught
my attention because every time I looked in his
direction, he was nodding his head up and down as if
enthusiastically agreeing with me. It was great
positive reinforcement for me as a lecturer, and during
the break, I made a point of thanking him for his
support. Again he nodded in what I assumed to be
appreciation, but did not say much. Later I learned
from others that he had Parkinson’s disease and his
nodding was a symptom of his illness—not a
reflection of my brilliance.
In both instances, I
the behavior I
observed from the podium. Although no great harm
was done, I did unnecessarily clutter my mind with
guesses as to how I was being received. I urge you not
to make the same mistake. Remember that you will
always be more professional as a speaker than the
people to whom you are speaking are professional as
an audience.
* podium : 연단 ** clutter : 혼란하게 하다
56
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
A형
회
41. 윗글의 제목으로 가장 적절한 것은?
|3점|
① Body Language: A Powerful Tool
② The Lesson I Learned from My Audience
③ My Secret to Becoming an Active Listener
④ Speaking Style: A Fingerprint of a Speaker
⑤ Different Levels of Listeners’ Understanding
42. 윗글의 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것은?
① hated
② imitated
③ encouraged
④ remembered
⑤ misunderstood
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
[43~45] 다음 글을 읽고, 물음에 답하시오.
(A)
When I met Jeff Lee for the first time, he was a
senior at the University of Oklahoma who had not
won a college golf tournament since he was on the
national championship team as a freshman.
155~156쪽 |
43. 주어진 글 (A)에 이어질 내용을 순서에 맞게 배열한 것으로
가장 적절한 것은?
① (B)-(D)-(C)
② (C)-(B)-(D)
③ (C)-(D)-(B)
④ (D)-(B)-(C)
⑤ (D)-(C)-(B)
(B)
I tried to get rid of Jeff’s father from his mind. But
since there was no way to do that quickly, I coached
Jeff on the recovery strategy, with one difference.
Every time (a) he marked his ball on the green and
picked it up for the putt, I wanted him to channel
some anger into the ball — squeeze it as hard as he
could, first with his left hand, then with his right,
shaking out each hand as he finished. Then (b) he was
to focus the rest of the energy on making the putt.
* green : [골프] 그린(홀 주변의 잔디를 짧게 자른 지역)
** putt : [골프] 퍼트(홀을 향하여 공을 가볍게 침)
(C)
If he was still furious after the game, he was to try
and squeeze the ball all over again. “I’ll give you a
hundred bucks if you break it,” I joked. Jeff got the
idea. He saw the humor in it, which was part of his
therapy, but more important, he found his anger
working for him instead of against him. Later that
year ( c ) he won his first college tournament by
beating future PGA star Phil Mickelson in a play-off.
(D)
His coach told me, “Jeff is a kid with a lot of talent.
But he can’t put it into play, because (d) he always
loses his temper during the game.” I saw this for
myself when I observed him anonymously in
tournament play. I also saw why: When Jeff crouched
down to line up his putt, there on the other side of the
flag, in his line of sight, stood his father, arms folded,
eyes locked on him. When his son missed the putt,
(e) he lost his temper and exploded — and so did Jeff.
44. 밑줄 친 (a)~(e) 중에서 가리키는 대상이 나머지 넷과 ≥다른
것은?
① (a)
② (b)
③ (c)
⑤ (e)
④ (d)
45. 윗글의 Jeff에 관한 내용과 일치하지 ≥않는 것은?
① 대학 졸업반 시절에 필자와 처음 만났다.
② 공을 가능한 한 세게 쥐어 보라는 충고를 받았다.
③ 시합에서 Phil Mickelson을 누르고 이겼다.
④ 대학 코치로부터 재능을 인정받지 못했다.
⑤ 퍼트에서 실수하여 아버지가 화를 냈다.
실전 모의고사 4회
57
실전 모의고사
문항에 따라 배점이 다르니, 각 물음의 끝에 표시된 배점을 참고
하시오. 3점 문항에만 점수가 표시되어 있습니다. 점수 표시가 없는
문항은 모두 2점입니다.
5
A형
회
| 시간 70분 | 배점 100점 |
04. 대화를 듣고, 그림에서 Eddy’s Grocery의 위치를 고르
시오.
Palm
Avenue
①
1번부터 22번까지는 듣고 답하는 문제입니다. 1번부터 20번까
지는 한 번만 들려주고, 21번부터 22번까지는 두 번 들려줍니다.
방송을 잘 듣고 답을 하기 바랍니다.
01. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
②
Main Street
③
Rose
Avenue
④
⑤
Kingston River
적절한 것을 고르시오.
Man:
Yellow Street
Start here
,
Tom s
Market
① You can sell it right now.
② We can’t give you a refund on it.
③ Can you tell me where you bought it?
④ Do you think we need to make a tight budget?
⑤ Let me show you something less expensive,
then.
02. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
Woman:
① I wouldn’t go there if I were you.
② I’m too busy to take a summer vacation.
③ I want to enjoy the beautiful beaches there.
④ I’ll drive to Florida instead of taking a plane.
05. 다음을 듣고, 여자가 하는 말의 목적으로 가장 적절한 것을
고르시오.
① 화재 신고 요령을 알려주려고
② 주차장 증축 계획을 공지하려고
③ 소방 시설 점검 방법을 설명하려고
④ 비상 대피 훈련 실시를 안내하려고
⑤ 재난 복구 자원봉사자를 모집하려고
⑤ I don’t have enough money to stay in Florida.
03. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
Man:
58
06. 대화를 듣고, 여자의 의견으로 가장 적절한 것을 고르시오.
① The game was canceled.
② I’ll be glad to go with you.
① 도심지 내의 아파트 건설을 자제해야 한다.
③ I don’t want to watch the game.
④ The Dodgers beat the Pirates 6 to 3.
③ 역사적으로 중요한 건물을 철거해서는 안 된다.
⑤ I hope the Dodgers will win the game.
⑤ 공사를 할 때에는 미리 충분한 공지를 해야 한다.
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
② 자연 경관과 어울리는 건축물을 세워야 한다.
④ 교통이 혼잡한 시간에는 공사를 해서는 안 된다.
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
07. 다음을 듣고, 여자가 하는 말의 주제로 가장 적절한 것을 고
르시오.
|3점|
157~162쪽 |
10. 대화를 듣고, 그림에서 대화의 내용과 일치하지 ≥않는 것을
고르시오.
① 전자파의 위험성
② 예습 및 복습의 중요성
①
③ 학습 공간 정돈의 필요성
②
④ 실현 가능한 목표 설정 방법
③
⑤ 환경 친화적인 공부방 조성 요령
④
⑤
08. 대화를 듣고, 두 사람이 하는 말의 주제로 가장 적절한 것을
고르시오.
① 환경오염의 심각성
② 효과적인 암기 방법
11. 대화를 듣고, 남자가 여자를 위해 할 일로 가장 적절한 것을
고르시오.
③ 기억력 감퇴의 여러 요인
① 달걀 사오기
④ 사물의 명칭에 대한 편견
② 샌드위치 만들기
⑤ 폭넓은 어휘 학습의 중요성
③ 자동차 세차하기
④ 교통 상황 확인하기
⑤ 놀이공원 입장권 구입하기
09.
12. 대화를 듣고, 여자가 남자에게 부탁한 일로 가장 적절한 것을
대화를 듣고, 여자의 심정으로 가장 적절한 것을 고르시오.
고르시오.
① worried
② envious
① 홍차 사다 주기
③ relieved
④ satisfied
③ 관광 명소 추천해 주기
⑤ disappointed
⑤ 식료품점에 함께 가기
② 여행 준비 도와주기
④ 생일 파티에 참석하기
실전 모의고사 5회
59
실전
모의고사
5
A형
회
13. 대화를 듣고, 설문조사 결과 학교의 문제점으로 언급된 것을
고르시오.
17. 다음 표를 보면서 대화를 듣고, 남자가 선택할 휴대전화 요
금제를 고르시오.
① 낡은 시설
Plan
Name
② 짧은 역사
Monthly Free Monthly Free Monthly
Cost
Texts
Minutes
③ 좁은 운동장
① Standard 1
$45
350
300
④ 깨끗하지 않은 화장실
② Standard 2
$47
370
350
⑤ 다양하지 않은 점심 메뉴
③ Deluxe 1
$50
390
300
④ Deluxe 2
$55
450
350
⑤ Premium
$60
500
400
14. 대화를 듣고, 남자가 미안해하는 이유를 고르시오.
① 설거지하는 것을 잊어버려서
② 거실 바닥을 청소하지 않아서
18. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
③ 유리잔 세트를 사오지 않아서
적절한 것을 고르시오.
④ 여자가 좋아하는 유리잔을 깨뜨려서
⑤ 설거지한 후 그릇을 정리하지 않아서
|3점|
Woman:
① I was so scared that I got off the bus quickly.
② I stopped my car and called the police for
15. 대화를 듣고, 남자가 예상하는 목적지 도착 시간을 고르시오.
|3점|
① 5시 50분경
② 6시 10분경
help.
③ I really had trouble using public transportation.
④ I took out my raincoat and put it on
immediately.
⑤ I went to an auto repair shop and had my tire
changed.
③ 6시 30분경
④ 6시 50분경
⑤ 7시 10분경
19. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
16. Borderland State Park Trip에 관한 다음 내용을 듣고,
일치하지 ≥않는 것을 고르시오.
① 날짜가 10월 10일로 변경되었다.
① Sure, our team’s still in the lead.
② Yes, we have to cheer for the losing team.
③ 점심 식사는 Fisher’s Restaurant에서 한다.
③ No, he watched the baseball game last night.
④ Okay. It’s too bad that you can’t go with me.
④ 예정대로 오전 9시에 출발한다.
⑤ Yes, I bought two tickets for the baseball
② 기차 대신 버스를 타고 떠난다.
⑤ 하이킹은 오후 1시 30분에 시작된다.
60
|3점|
Man:
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
game.
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
20. 다음 상황 설명을 듣고, Jane이 선생님에게 할 말로 가장
162~166쪽 |
23. 다음 글에 나타난 필자의 주장으로 가장 적절한 것은?
적절한 것을 고르시오.
Jane:
① May I use the phone here?
② Did you see my lunch bag?
③ Which classroom should I go to?
④ Where should I hand in my cell phone?
⑤ Do you know where the school cafeteria is?
I recently conducted a sales motivation seminar for
an optical lens manufacturing company. There were
about 200 salespeople in attendance. I asked members
of the audience to raise their hands if they knew who
the top two or three producers in the company were.
Almost every hand went up. I then asked them to raise
their hands if they had ever approached any of these
two or three people to ask them what their secrets of
success were. Not one hand went up. What a tragedy
this is! We all know the people who are successful,
but we are afraid to approach them and ask them for
information, direction, and guidance. Don’t let the
fear of rejection stop you from asking. The worst
thing that could happen is that they wouldn’t tell you.
① 고객의 충성도를 높이려면 신뢰를 쌓아라.
[21~22] 다음을 듣고, 물음에 답하시오.
② 성공한 사람들에게 성공의 비결을 물어보라.
③ 직장 상사와 개인적인 친분 관계를 유지하라.
21. 남자가 하는 말의 목적으로 가장 적절한 것은?
④ 성공에 관한 세미나에 가능한 많이 참석하라.
① 말하기 평가의 주제를 발표하려고
⑤ 고객을 만족시키려면 우선 직원을 만족시켜라.
② 말하기 평가 시험 결과를 공지하려고
③ 말하기 평가 대비 공부를 독려하려고
④ 말하기 평가의 계획 변경을 알려주려고
⑤ 말하기 평가 담당 선생님을 소개하려고
22. 다음 중 시험과 관련하여 남자가 언급한 것은?
① 채점 기준
② 시작 날짜
③ 공부할 범위
④ 주제 제시 시점
⑤ 1인당 배정 시간
이제 듣기・말하기 문제가 끝났습니다. 23번부터는 문제지의 지시
에 따라 답을 하기 바랍니다.
실전 모의고사 5회
61
실전
모의고사
5
A형
회
24. 다음 글의 목적으로 가장 적절한 것은?
Dear Senator Partington:
I am writing you about your support for a bill
banning deer hunting. You certainly cannot
have heard about our problems here on Harte
Island. We’ve had deer on the island since the
1890s when they were brought over by my
great-grandfather. However, neither he nor any
subsequent hunter was a particularly good
shot. In addition, the herd had extraordinary
fecundity. As a result, the last time anyone
could grow a garden here without an electric
fence was the summer of 1957. And even the
electric fences stopped being useful in the
early 1980s when the deer learned how to turn
them off. I urge you to reconsider your
position and help us to reduce the number of
deer.
future stock price of each company. Not only did
participants predict that the stock price of easily
pronounceable companies would outperform the
others, but they also predicted that the latter would go
down, while the former would rise. The study
revealed that people tend to have a greater affection
for names that are easy to pronounce than those that
are hard to pronounce and that people would feel
more positively toward names that are relatively easy
to pronounce.
* stock : 주식
① 회사명과 영업 실적은 관계가 없다.
② 업종에 따라 선호되는 회사명이 다르다.
③ 이름을 자주 언급할수록 친밀감이 높아진다.
④ 사람은 자기 이름과 비슷한 이름에 애착을 느낀다.
⑤ 발음하기 쉬운 이름은 긍정적인 느낌을 불러일으킨다.
Very truly yours,
Frederick O’Brian
* fecundity : (동물의) 생식능력
① 불법적인 사슴 사냥 실태를 제보하려고
② 사슴 방목에 반대하여 소송을 제기하려고
③ 사슴 사육 농가에 대한 정부 지원을 촉구하려고
④ 토지가 사슴 보호구역에 편입된 것에 항의하려고
⑤ 사슴 사냥 금지 법안 지지를 철회하도록 요청하려고
25. 다음 글이 시사하는 바로 가장 적절한 것은?
A group of social scientists conducted a study. They
generated names of imaginary companies that were
either very easy to pronounce or very difficult to
pronounce. They told study participants that these
were real companies and asked them to estimate the
62
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
26. 다음 글의 주제로 가장 적절한 것은?
When an engine is very cold it’s much harder to
start your car, and it requires more battery power. But
a battery works by chemical reaction, and the lower
the temperature, the slower that chemical reaction is.
So on a day when the temperature is twenty degrees
Fahrenheit, your battery has to work much harder to
turn over the engine, but can actually produce only
half the electricity it supplies on a moderate day. In
other words, if its reserve capacity isn’t at least twice
its warm weather starting requirement, you don’t have
a chance to start your car. What’s worse, while the
battery is doing all this work, it has to supply the
power for a very hot spark at the same time!
* reserve capacity : (자동차 배터리의) 예비 용량
① 겨울철 중고 자동차 관리 요령
② 자동차 배터리의 구성 요소와 작동 원리
③ 추운 날씨가 자동차 엔진에 미치는 영향
④ 추운 날씨에 자동차의 시동을 걸기 어려운 이유
⑤ 자동차의 시동이 걸리지 않을 때의 응급조치 방법
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
27. Baileytown Children’s Park에 관한 다음 안내문의
166~168쪽 |
≥ 는 것은?
28. 부모 모임에 관한 다음 안내문의 내용과 일치하지 않
내용과 일치하는 것은?
Parents’ Meeting
Baileytown Children’s Park
You are invited to an afternoon
Welcome to Baileytown Children’s Park! We are
of inspiration and hope.
the largest amusement park in Baileytown. You
Please join us in meeting other wonderful
can enjoy more than 50 rides here. We have five
parents of children with diabetes.
fast food restaurants and seven snack bars.
■ Opening Hours: 9:00 a.m. – 6:00 p.m. (Year-round)
When:
Saturday, August 3, 2013 from 1:00 p.m.–5:00 p.m.
■ Admission:
■ 19 – 60 years
■ 3 – 18 years
■ 2 years and under &
$10
$7
Free
■ Please reply by Friday, July 5, 2013 by sending an
■ 61 years and over
■ Daily shows are included with admission:
■ Mon. & Tue.
■ Wed. & Thur.
■ Fri. & Sat.
■ Sun.
Where:
Scarlet Garden Hotel, Greenville City
Costume Show
Animal Circus
Magic Show
Clowns’ Parade
* Bicycles and motorbikes are not allowed in the
park.
* Children under eight will not be admitted without an
adult.
① 패스트푸드 음식점이 일곱 개가 있다.
② 공휴일에는 개장하지 않는다.
③ 61세 이상은 무료로 입장할 수 있다.
④ 금요일과 토요일에 동물 서커스가 있다.
⑤ 자전거는 공원 내 지정된 장소에서 탈 수 있다.
email to the organizers at [email protected]
goodmail.com.
■ Your reply is required to attend this event. Seating
is limited.
■ Include the number of attendees (one or two) along
with the names of those attending.
■ A confirmation email of your reserved seat(s) will
be sent to you.
This is a “parent-based” event in which
the speakers are parents of children with diabetes.
No doctors or researchers will be speaking or
attending this event.
* diabetes : 당뇨병
① 오후에 네 시간 동안 개최된다.
② 참석 의사를 이메일로 알려야 한다.
③ 참석자의 좌석수가 제한되어 있다.
④ 좌석 예약의 확정은 이메일로 통보된다.
⑤ 의사와 연구자들이 강연할 예정이다.
실전 모의고사 5회
63
실전
모의고사
5
A형
회
29. Northern Connections Program에 관한 다음 안내
문의 내용과 일치하지 ≥않는 것은?
Northern Connections Program
30. 다음 도표의 내용과 일치하지 ≥않는 것은?
Value of Digital Music Sales in Australia, 2005-2008
($million)
14
12
This program allows students to complete their
initial coursework at one of 20 partner schools
before transitioning to Northern University to
complete their degree.
Mobile ringtones
10
8
Digital albums
6
4
2
Requirements
Students who accept admission to the program
agree to meet the following requirements to
successfully join the program:
1. Submit the Northern Connections Program
Agreement by May 1. Find the form online at
www.admissions.northern.edu/get/forms.
2. Attend the Connections Orientation Program during
the summer at Northern.
3. Complete 54 credits within three years at the
chosen partner campus.
4. Earn a minimum GPA of 2.0 each term. Note that
specific major or program admission requirements
may be higher than a 2.0 GPA.
For more information
Read more online: http://www.connections.northern.edu.
* GPA (grade point average) : 평균 평점
① 동의서 서식은 온라인으로 받을 수 있다.
② 겨울에 열리는 오리엔테이션 프로그램에 참석해야 한다.
③ 파트너 캠퍼스에서 3년 이내에 54학점을 이수해야 한다.
④ 성적은 매 학기 평균 평점 2.0 이상을 받아야 한다.
⑤ 입학 허가 자격 요건이 평균 평점 2.0보다 높은 전공도 있다.
64
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
2005
2006
2007
2008
The above graph shows the value of digital music
sales, especially the value of mobile ringtone sales
and that of digital album sales in Australia from 2005
to 2008. ①`In 2005, the value of mobile ringtone sales
was more than double the value of digital album sales.
②`In 2006, the value of mobile ringtone sales greatly
increased, reaching its peak at 12 million dollars. ③`It
gradually decreased after 2006 and stayed under 9
million dollars in 2008. ④`Meanwhile, the value of
digital album sales continuously increased after 2005,
showing a dramatic increase in 2008. ⑤``The value of
digital album sales was about three times as much as
that of mobile ringtone sales in 2008.
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
31. (A), (B), (C)의 각 네모 안에서 어법에 맞는 표현으로 가장
적절한 것은?
① struggling
② struggling
……
③ struggling
④ struggled
……
⑤ struggled
……
……
……
33. 다음 글에 드러난 ‘I’의 심경 변화로 가장 적절한 것은?
|3점|
During the 1973 baseball season, the New York
Mets were in rough shape, (A) struggling / struggled
to stay in the middle of the team standings. It was in
the midseason when a Mets pitcher shouted, “You
gotta believe,” when the team was behind in the ninth
inning. The team became “believers” and won that
game. The cry “You gotta believe” caught on with the
fans ( B ) while / during the rest of the season.
Whenever the Mets were behind, their supporters in
the stands convinced the team (C) that / what they
could still win the game. “You gotta believe! You
gotta believe!” they would chant. That season the
Mets made it to the World Series.
(A)
168~170쪽 |
(B)
while
during
during
while
while
(C)
……
……
……
……
……
It’s very late when Brian drives me back home. Dad
will be furious because it’s a school night. I take a
deep breath when I let myself in. I wait for Dad to
come pounding out into the hall, shouting at me.
Nothing happens. I find Mom sitting all by herself in
the living room. She’s not reading or listening to
music. The television isn’t on. She’s just sitting,
staring into space. ‘Mom?’ She blinks at me as if she
can hardly see me. ‘Hello, Ellie,’ she says in a tiny
voice. I say, ‘What’s up? Where’s Dad?’ ‘I don’t
know,’ says Mom — and she suddenly bursts into
tears. I sit down beside her and put my arms around
her. Mom sobs desperately on my shoulder. I am
completely at a loss for what to do.
① lonely → scared
② sorrowful → grateful
that
what
that
that
what
③ bored → sympathetic
④ nervous → confused
⑤ satisfied → disappointed
32. 다음 글의 밑줄 친 부분 중, 문맥상 낱말의 쓰임이 적절하지
≥않은 것은?
|3점|
Once you pick out some forms of exercise that
sound fun, get the proper equipment. There’s nothing
①` worse than using your daughter’s little bike if you
want to bicycle. The best way to ②` increase the joy of
a sport is to use borrowed equipment. A bowling
ball with holes spread too far to ③` match your reach
will keep you from being invited into the ladies’
league. Golfing with your husband’s golf clubs will
slow up the game. If you are borrowing your
daughter’s bike, your brother’s bowling ball, or your
husband’s clubs, you’re telling yourself one thing —
this activity is ④` temporary . Make it a ⑤` priority to
have the right equipment, and make it belong to you.
* golf club : 골프채
실전 모의고사 5회
65
실전
모의고사
5
A형
회
[34~36] 다음 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것을 고르시오.
① international trades lead to conflicts
34.
② your reading skills are getting better
What is your most valuable asset in business and in
life? What is your most valuable asset as an
individual? Just as a company’s most valuable asset is
its
, this is your most valuable asset as
well. The way people think and talk about you when
you are not there is the most important single
determinant of how successful you will be in
whatever you do. The most successful business
people and salespeople are thought of highly and
talked about in complimentary terms by other people
when they are not present. What do people think and
say about you in your absence? Your ability to
influence and shape people’s perceptions of you in a
positive way is a key to the security of your position
and your income in today’s competitive world.
④ labels teach you the importance of resources
③ prices are set by supply and demand
⑤ your mental maps are becoming more detailed
① vision
② passion
③ flexibility
④ reputation
⑤ confidence
36.
35.
|3점|
Combining information from product labels and
packaging with your mental maps represents
advanced geographic thinking. You can practice this
in stores, at school, and at home by reading the labels
and packaging on products to find out where the raw
materials used to make them came from and who
made them. For example, many computers are
manufactured in China from European and Japanese
components. They carry a U.S.A. label and are
packaged in boxes made in Mexico. Most toys are
manufactured in China. Much of our clothing is
stitched in Mexico, Central America, or Asia. Many
books are printed in Singapore. After much practice,
you will find it easier to predict which country names
will appear on boxes and labels. This is great
evidence that
.
66
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
|3점|
When you express yourself — whether it is in how
you dress or what you write — it makes you feel
special and unique. When your friend
,
it may feel like she is trying to take those feelings
away. But she is not. The friend admires you and your
style and probably wants to see if it is a fit for her.
She is paying you a kind of compliment. Instead of
getting angry, encourage her to come up with her own
unique style by letting her know what you think is
special about her. Remember, just because you did
something first doesn’t mean it’s exclusively yours. It
just means you are a trendsetter.
① copies you
② makes fun of you
③ follows other trends
④ says you are not creative
⑤ encourages you to follow her style
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
170~173쪽 |
37. 다음 글의 빈칸 (A), (B)에 들어갈 말로 가장 적절한 것은?
38. 다음 글에서 전체 흐름과 관계 ≥없는 문장은?
Some firms have sought success by building a
factory and making a product they believe buyers
need.
, these firms frequently fail to
(A)
attract customers with what they have to offer because
they defined their business as “making a product”
rather than as “helping potential customers satisfy
their needs and wants.” For example, when CDs
became more popular than vinyl records, turntable
manufacturers had an opportunity to develop new
products to satisfy customers’ needs for home
entertainment. Companies that did not pursue this
opportunity are no longer in business. Such
organizations have failed to implement the marketing
concept.
, the growing popularity of MP3
(B)
technology has enabled some firms to develop MP3
players to satisfy consumers’ desire to store
customized music libraries. Instead of buying CDs, a
consumer can download a song for 99 cents from
online music stores.
* vinyl record : 레코드판
The most noticeable effects of human activity on the
weather are to be found in built-up areas. Large cities
are usually warmer than the surrounding countryside.
①` This heat island effect interferes with the free
exchange of heat and moisture, and greatly affects the
wind. ②`During the day, the concrete jungle absorbs
heat from the Sun, which it re-radiates slowly later,
acting rather like a giant storage heater. ③`The giant
heater, however, cools down so rapidly that the
temperature in the concrete jungle falls down quickly
as well. ④`Cities are thus significantly warmer than
surrounding districts, often by as much as 5 degrees
centigrade. ⑤`This is why both fogs and frosts are less
frequent in cities.
①
②
③
④
⑤
(A)
However
However
In addition
Therefore
Therefore
……
……
……
……
……
(B)
Likewise
Nevertheless
For example
Likewise
For example
실전 모의고사 5회
67
실전
모의고사
5
A형
회
39. 글의 흐름으로 보아, 주어진 문장이 들어가기에 가장 적절한
40. 주어진 글 다음에 이어질 글의 순서로 가장 적절한 것은?
곳은?
Those who haven’t mastered this technique must
force the camel on all fours.
The Arabians have called the camel “the ship of the
desert.” True, this beast is the most common
transportation across a seemingly endless sea of dust
and sand, but that’s not the reason for the name. ( ① )
Camels are called ships because they sway back and
forth beneath their riders. ( ② ) To the people with no
experience, this endless wobbling can cause nausea,
much like the swaying of a boat beneath ocean swells.
( ③ ) Most Arabians mount a camel by bending its
neck toward the ground, using it as a foothold, and
then swinging up into the saddle. ( ④ ) This demands
experience in handling camels as well as acrobatic
talent. ( ⑤ ) And then they must quickly climb onto
the beast.
* wobbling : 흔들거림
|3점|
Willie was the kind of guy who got along with
everyone. An A student, he had a college
scholarship waiting for him, and his future seemed
altogether promising—until his head collided with
the dashboard when his car accidentally hit a
guardrail.
(A) In the months that followed, however, Willie
found that the “minor head injury” was giving
him a hard time. Normally a friendly person, he
found himself suddenly losing his temper at the
smallest things.
(B) His head hit the windshield very hard, and this
time he had to be sent to an emergency room.
After examining Willie, the doctor told him he
had nothing to worry about; he had only a minor
head injury.
(C) Although Willie felt dazed, he seemed to be okay
by the next day. Three months later he got into
another accident when he tried to avoid hitting a
dog that had run out into the street.
* dashboard : 계기판 ** dazed : (정신이) 멍한
① (A)-(C)-(B)
② (B)-(A)-(C)
③ (B)-(C)-(A)
④ (C)-(A)-(B)
⑤ (C)-(B)-(A)
68
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
[41~42] 다음 글을 읽고, 물음에 답하시오.
Networks were once thought to be television
stations like ABC or CNN until business networks
were introduced. A business network is an organized
collection of personal contacts that you can rely on
when you need help or information. Networking is a
technique in which you connect people you know
with people they don’t know and they do the same for
you. “I’ll show you mine if you show me yours” is
one of the hidden rules of networking. Your network
will help you in some aspect of your promotional
campaign.
You may meet a person who at the outset may not
have a direct fit into your plan, but your intuition tells
you this person is worth knowing. That’s reason
enough to
. You do that by not
asking, “What can they do for me today?” The proper
network technique to use is the reverse question
where you ask, “What can I do for this person today?”
If you turn it around and consistently put other people
ahead of what you want from them, you’ll develop
strong relationships that even Superman can’t break
apart.
173~174쪽 |
41. 윗글의 제목으로 가장 적절한 것은?
① Networking in Business
② How Networks Have Evolved
③ Social Functions of a Company
④ Limitations of Social Networking
⑤ Networking and Telecommunications
42. 윗글의 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것은?
① be more creative
② build the relationship
③ get culturally connected
④ become a generous person
⑤ achieve your long-term goals
실전 모의고사 5회
69
실전
www.ebsi.co.kr
모의고사
5
회
[43~45] 다음 글을 읽고, 물음에 답하시오.
(A)
Emily considered it a particular joy to be allowed
sometimes to take a walk with a lady, who lived
nearby. On one of those clear, fine afternoons in the
latter end of October, this lady invited Emily to take a
walk with (a) her ; it was an unfortunate moment for
such a proposal. Emily had an appointment to meet
her music teacher.
(B)
“Can’t you just tell him that I cannot come? I had a
lesson yesterday, and I don’t think I’ll gain much this
afternoon. The weather is so delightful, and I feel so
inclined to walk. I hope you’ll allow me to go this
once.” (b) Her mother gave a look of disapproval;
poor Emily found it difficult to obey cheerfully. Her
mother told her that ( c ) she must comply without
hesitation.
(C)
For an instant Emily forgot this appointment, and
she ran to her mother for permission to accompany
(d) her friend. “I’d like to let you go out for a walk,
but don’t you remember that you have promised to
meet Mr. Groves? You’re supposed to learn a violin
duet with one of his other students.”
(D)
She reflected for a few moments. Then without a
word (e) she did what she was told and undoubtedly
felt good about doing the right thing. Doing what you
have to do and what you want to do are often two
different things. You should do what you have to do
first before you do what you want to do. Fulfilling
your obligations leads to true happiness; doing what
your heart desires leads to the path of foolishness.
70
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
| 정답과 해설
174~175쪽 |
43. 주어진 글 (A)에 이어질 내용을 순서에 맞게 배열한 것으로
가장 적절한 것은?
① (B)-(D)-(C)
② (C)-(B)-(D)
③ (C)-(D)-(B)
④ (D)-(B)-(C)
⑤ (D)-(C)-(B)
44. 밑줄 친 (a)~(e) 중에서 가리키는 대상이 나머지 넷과 ≥다른
것은?
① (a)
② (b)
③ (c)
④ (d)
⑤ (e)
45. 윗글의 Emily에 관한 내용과 일치하지 ≥않는 것은?
|3점|
① 이웃의 숙녀에게서 산책을 하자는 초대를 받았다.
② 하루 전에 음악 수업을 받았다.
③ 오늘 음악 선생님을 만나는 약속을 잠시 잊었다.
④ 다른 학생과 함께 바이올린 2중주곡을 배우기로 되
어 있었다.
⑤ 어머니의 말을 따르지 않고 산책을 하러 갔다.
실전 모의고사
문항에 따라 배점이 다르니, 각 물음의 끝에 표시된 배점을 참고
하시오. 3점 문항에만 점수가 표시되어 있습니다. 점수 표시가 없는
문항은 모두 2점입니다.
6
A형
회
| 시간 70분 | 배점 100점 |
04. 대화를 듣고, 그림에서 남자가 찾고 있는 병실을 고르시오.
①
②
④
③
⑤
1번부터 22번까지는 듣고 답하는 문제입니다. 1번부터 20번까
지는 한 번만 들려주고, 21번부터 22번까지는 두 번 들려줍니다.
방송을 잘 듣고 답을 하기 바랍니다.
01. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
Start
here
적절한 것을 고르시오.
Information
Desk
Man:
① Good. I’ll email the file to you.
② Okay, put them on. I’ll turn on the TV.
③ I think so. The glasses look good on you.
④ I’m sorry. I’ll buy you new glasses soon.
⑤ You’re right. Push the button to turn it off.
02. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
05. 다음을 듣고, 남자가 하는 말의 목적으로 가장 적절한 것을
고르시오.
적절한 것을 고르시오.
① 다양한 전공을 소개하려고
Woman:
② 공학 전공 선택을 권장하려고
① It’ll only take twenty minutes.
② You only have five more minutes.
③ 새로운 전자제품을 홍보하려고
③ There’s no need to worry about me.
④ If you don’t hurry up, you’ll be late.
⑤ 학교에 대한 자부심을 당부하려고
④ 진로교육의 중요성을 강조하려고
⑤ You can find it easily in the supermarket.
03. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
06. 대화를 듣고, 카메라에 대한 여자의 주장으로 가장 적절한
Man:
것을 고르시오.
① Sorry. That won’t happen again.
② I think it’s time to change your job.
① 휴대하기에 간편해야 한다.
③ You need to balance work and family.
④ Sure. I think I can help you find a job.
③ 가격이 너무 비싸지 않아야 한다.
⑤ The work is good and the people are so kind.
⑤ 전문가가 추천한 것을 골라야 한다.
② 디자인과 색상이 무난해야 한다.
④ 기능과 품질을 보고 구입해야 한다.
실전 모의고사 6회
71
실전
모의고사
6
A형
회
07. 다음을 듣고, 여자가 하는 말의 요지로 가장 적절한 것을 고
르시오.
|3점|
10. 대화를 듣고, 그림에서 대화의 내용과 일치하지 ≥않는 것을
고르시오.
① 지나친 휴대전화 사용은 건강에 해롭다.
①
② 폐 휴대전화는 반드시 분리수거해야 한다.
②
③ 휴대전화를 자주 바꾸는 것은 자원 낭비이다.
③
④ 중고 휴대전화 구입 시 작동 여부를 꼼꼼히 살펴야
한다.
④
⑤ 휴대전화 폐기 시 그 안에 있는 개인정보를 삭제해야
한다.
⑤
08. 대화를 듣고, 두 사람이 하는 말의 주제로 가장 적절한 것을
고르시오.
① 자선단체의 역할의 중요성
② 전 세계적인 경제 위기의 원인
③ 경기 침체로 인한 기부금 감소
④ 신문 기사가 독자에게 미치는 영향
⑤ 불우이웃을 돕기 위한 다양한 방법
09. 대화를 듣고, 두 사람의 관계를 가장 잘 나타낸 것을 고르시
72
11. 대화를 듣고, 남자가 여자를 위해 할 일로 가장 적절한 것을
고르시오.
① 친구 소개시켜 주기
② 대출한 책 반납해 주기
③ 보고서 대신 제출해 주기
④ 보고서 주제 선정 도와주기
⑤ 하마에 관한 정보 검색해 주기
12. 대화를 듣고, 여자가 남자에게 부탁한 일로 가장 적절한 것을
오.
고르시오.
① 기자 - 작가
① 선물 포장하기
② 교사 - 졸업생
② 회의실 청소하기
③ 매니저 - 연기자
③ 파티 장소 예약하기
④ 면접관 - 구직자
④ 풍선으로 동물 만들어 주기
⑤ 서점 주인 - 고객
⑤ 고아원에서 아이들 데려오기
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
13. 대화를 듣고, 여자가 언급한 인터넷의 문제점을 고르시오.
178~184쪽 |
17. 다음 표를 보면서 대화를 듣고, 두 사람이 등록할 강좌를 고
르시오.
① 게임 중독증을 유발할 수 있다.
Oriental Yoga
Weekly Evening (7 p.m. –8 p.m.) Schedule
② 사실과는 다른 정보가 혼란을 일으킨다.
③ 취약한 보안으로 인해 개인정보가 유출된다.
④ 익명성으로 인해 심각한 언어폭력이 야기된다.
Course
⑤ 가난한 나라의 사람들이 사용하기에는 너무 비싸다.
①
A
②
B
③
C
④
D
⑤
E
Mon. Tue.
◯
Wed. Thur.
Fri.
◯
◯
◯
◯
◯
◯
◯
◯
◯
14. 대화를 듣고, 남자가 현재의 직장에 만족스러워하지 못하는
이유를 고르시오.
① 봉급이 적기 때문에
② 업무량이 많기 때문에
③ 동료 관계가 나쁘기 때문에
18. 대화를 듣고, 남자의 마지막 말에 대한 여자의 응답으로 가장
④ 상사가 잔소리를 많이 하기 때문에
적절한 것을 고르시오.
⑤ 출퇴근 시간이 너무 많이 걸리기 때문에
Woman:
① Why don’t we get a pet for our child?
② I mean we should visit your parents often.
③ Are you saying we should buy them a pet?
④ I’m so sorry to hear that you don’t like pets.
15. 대화를 듣고, 여자가 지불할 총 금액을 고르시오.
① $160
③ $200
⑤ Can you give me some advice on how to raise
|3점|
a pet?
② $180
④ $220
⑤ $240
19. 대화를 듣고, 여자의 마지막 말에 대한 남자의 응답으로 가장
적절한 것을 고르시오.
16. Locarno Film Festival에 관한 다음 내용을 듣고, 일치
하지 ≥않는 것을 고르시오.
|3점|
|3점|
Man:
① 매년 8월에 스위스에서 열린다.
① I’m sorry, but the lecture has been canceled.
② Didn’t you promise you’d come to the lecture?
② 긴 역사를 가지고 있다.
③ I don’t think I have to tell you about my
③ 재능 있는 감독과 배우를 발굴하는 것으로 잘 알려져
family.
④ How did you come up with the idea of writing
a book?
⑤ Sounds like you’re really looking forward to
meeting him.
있다.
④ 가장 유명한 것으로 야외 상영 공간이 있다.
⑤ Golden Leopard는 최고의 남녀 배우에게 주어지
는 상이다.
실전 모의고사 6회
73
실전
모의고사
6
회
20. 다음 상황 설명을 듣고, Jake가 Tom에게 할 말로 가장
A형
23. 다음 글에서 필자가 주장하는 바로 가장 적절한 것은?
적절한 것을 고르시오.
Jake:
① Calm down! You can become a dentist.
② Go see a doctor first. I’ll tell Mr. Hudson later.
③ Come on! You have to report it to Mr. Hudson.
④ Don’t be upset! Conflicts can happen among
friends.
⑤ No way! You can’t skip class without a
special reason.
[21~22] 다음을 듣고, 물음에 답하시오.
21. 남자가 하는 말의 목적으로 가장 적절한 것은?
① 포장 재료의 재활용법을 알려주려고
② 효과적인 선물 포장법을 소개하려고
③ 포장재 감량을 위한 소비 행위를 제안하려고
④ 제품 포장이 매출에 미치는 영향을 설명하려고
⑤ 선물 포장에서 포장 재료의 중요성을 강조하려고
22. 남자가 포장 재료로 언급하지 ≥않은 것은?
① 종이
② 은박지
③ 스티로폼
④천
⑤ 플라스틱
이제 듣기・말하기 문제가 끝났습니다. 23번부터는 문제지의 지시
에 따라 답을 하기 바랍니다.
74
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
I think that one of the most important
responsibilities of the educational system is to teach
students how to discuss controversial issues in a free
society. How can that happen if school administrators
won’t even allow certain issues to be mentioned?
Some administrators say that they are trying to protect
students from inappropriate and controversial subject
matter. The fact is, though, that censoring stories in
the school newspaper does not protect students from
inappropriate information. It just makes that
information harder to get. Student editors and writers
have a responsibility to discuss issues that their
readers are concerned about and need to know. If
there is a bully problem in the school, for example,
the student newspaper should be able to confront it
openly. Not bringing the problem to students’
attention will not make it go away. It will only make
students lose respect for the publication.
① 학교는 집단 따돌림이 발생하지 않도록 노력해야 한다.
② 학교 교과과정에 토론과 논술 수업이 반영되어야 한다.
③ 학교 신문이 논란이 많은 문제를 다루도록 허용해야 한다.
④ 학교 관리자들이 학생들의 개인정보를 유출해서는 안 된다.
⑤ 학교는 학생의 인권과 교사의 교권을 동시에 보호해야 한다.
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
24. 다음 글의 목적으로 가장 적절한 것은?
Dear Mr. Pottenger:
Every summer we run a series of soccer clinics
at our college for coaches of high school
soccer teams. When they arrive we like to give
each attendee a clipboard or folder that
contains the week’s agenda. A colleague
showed me a catalog featuring your Abundant
Series of folders that also act as clipboards.
The catalog price was $12 for each folder. We
would be ordering at least 75 of these at once.
Do you offer a volume discount for bulk
orders? I’d also be interested in how much the
unit price would be on additional orders of 10
or more folders. Please send me the pricing
information and any other relevant material.
Sincerely,
Paul Larson
Program Director
① 물품 후원을 부탁하려고
② 제품 주문 방법을 문의하려고
③ 제품 가격의 인하를 촉구하려고
④ 신제품의 우수한 점을 홍보하려고
⑤ 제품 주문 가격 정보를 요청하려고
25. 다음 글의 요지로 가장 적절한 것은?
When a patient in a mental hospital says to you, “I
want to go home,” you don’t necessarily take it
seriously or try to help her get the paperwork and
permissions completed. However, when a college
student is talking about “going home” for the
holidays, you feel supportive and offer encouragement.
When a manager wants to “go home” after a long day
184~187쪽 |
of work, you know that the trip is short and that he
will be back the following day. When a psychologist
talks to you about “going home” mentally to heal
childhood wounds, you may begin a new thought
process that lasts for years. Meaning doesn’t come
from words. Meaning depends on who says the words
to whom, when, and for what purpose. The more
common the word, the more meanings it probably
has.
① 말은 말하는 사람의 인격을 반영한다.
② 비유적인 표현은 의사소통을 방해한다.
③ 말보다 글이 의미를 더 정확하게 전달한다.
④ 표현된 말보다는 생각의 과정이 더 중요하다.
⑤ 말의 의미는 말하는 사람과 상황에 따라 달라진다.
26. 다음 글의 제목으로 가장 적절한 것은?
What entrepreneurial leaders have in common is a
burning desire to build something worthwhile. They
have an intense energy that seeks new answers, a
drive and dedication that propels them toward their
goals. They are not put off by obstacles, competitors,
or the doubts of naysayers. In their heart, they know
they can achieve their dreams. But such passionate
self-confidence is for nothing if the purpose of the
enterprise is not worthwhile. When I first began
studying entrepreneurship in the 1960s, the
catchphrase was, “Find a need and fill it.” Those
words are still the best description of how to dream up
enterprises that are likely to succeed. Successful
enterprises consistently and continuously serve people
and adapt to the changing needs and desires of their
customers or clients.
* naysayer : (습관적인) 반대론자
** entrepreneurship : 기업가 정신
① The Key to Successful Entrepreneurship
② Build Something Worthwhile While Young
③ The Effect of Leadership Style on Enterprises
④ A Burning Desire to Be an Entrepreneurial Leader
⑤ Self-Confidence: A Quality That Can Be Developed
실전 모의고사 6회
75
실전
모의고사
6
A형
회
27. 2013 Stargazers’ Camp에 관한 다음 안내문의 내용과
28. Willmar Swim Team에 관한 다음 안내문의 내용과 일
치하지 ≥않는 것은?
일치하는 것은?
2013 Stargazers’ Camp
Join Willmar Swim Team!
July 1 to July 5
If your children are interested in swimming and
For five days, children can experience
want to compete in the Central Swim Competition,
the fascinating world of space science
our team is just right for them.
at the Sky Park Observatory!
Camp
Age Time (daily)
Description
6–7
Children begin to learn
8:00 a.m. the characteristics of
–1:00 p.m. different planets and
moons.
Intermediate 8–10
Children learn more
8:00 a.m.
about stargazing and
–5:00 p.m.
space.
Beginner
Children have special
8:00 a.m. access to demonstrations,
Advanced 11–13
–5:00 p.m. experiments and a field
trip.
COST
Half-day (8:00 a.m. to 1:00 p.m.): $90.00 per child
Full-day (8:00 a.m. to 5:00 p.m.): $110.00 per child
REGISTRATION
■ Registration begins Saturday, June 8 at 9 a.m.
■ The required forms will become available on our
web page on June 1.
■ Applicants must be able to swim a 25-yard freestyle.
■ All members must compete in the Central Swim
Competition.
■ A parent must attend the parent meeting on
Wednesday, May 8, 6:00 p.m. – 7:00 p.m. at the
Willmar Pool meeting room.
Ages: 10 & up
Training Schedule:
May 13–May 31: 6:00 p.m. – 7:00 p.m. at Thomas
High School Pool
June 3–June 27: 10:30 a.m. –12:30 p.m. at Willmar
Pool
*Training days are Mondays through Saturdays.
Fee: $60 (The price includes the Central Swim
Competition entry fee.)
Registration: March 25–May 3
① 2주일 동안 Sky Park 천문대에서 진행된다.
② 초급반은 매일 여덟 시간 동안 진행된다.
① 지원자는 자유형으로 25야드를 수영할 수 있어야 한다.
③ 고급반에서는 실험과 현장 답사를 할 수 있다.
③ 학부모 회의는 5월 8일 오후 6시에 열린다.
④ 반일반과 종일반의 참가비가 같다.
④ 훈련 기간 내내 같은 장소에서 훈련한다.
⑤ 등록은 6월 1일부터 시작된다.
⑤ 가입비에는 Central 수영 대회 참가비가 포함되어 있다.
76
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
② 모든 회원은 Central 수영 대회에 참가해야 한다.
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
29. 잡지 구독 회원의 혜택에 관한 다음 안내문의 내용과 일치하
지 ≥않는 것은?
30. 다음 도표의 내용과 일치하지 ≥않는 것은?
Percentage of Total Population Aged 65 and Over
30
BECOME A MEMBER
OF WILD NATURE MAGAZINE
for Wild Nature at $100.
If you get a membership, you can:
■ Receive a free world map sent direct to your door.
■ Have free access to all contents on our website at
www.wildnature.com for one year.
■ Get a 20% discount on books published by us.
■ Get a 10% discount on our other magazines, like
Kids Wild.
■ Take free online classes on our sister website at
www.wildnatureclass.com in over 100 subjects such
as photography, natural history, political geography,
environment, etc. (only available for one year)
If you have further questions about membership
benefits, please call us (321-4563) or visit our
website.
① 무료로 세계지도를 받을 수 있다.
② 일 년 동안 해당 웹사이트의 모든 콘텐츠에 무료로 접속할
수 있다.
③ 해당 잡지사의 출간 도서에 대해 20%의 할인을 받을 수
있다.
25
Percent
Don’t miss the opportunity to get a membership
187~189쪽 |
20
15
10
2000
2025
2050
5
0
Europe
North
America
Latin
America
Asia
Sub–Saharan
Africa
The above graph shows the percentage of the total
population aged 65 and over in five areas. ①` The
general trend in all five areas is that the percentage of
people aged 65 and over is expected to increase in
2025 and 2050. ②`Among the five areas, Europe had
the highest percentage of total population aged 65 and
over in 2000, and is expected to have the highest
percentage in 2025 and 2050, too. ③`North America
followed Europe with the second highest percentage
of total population aged 65 and over in 2000. ④`Latin
America and Asia had almost the same percentage in
2000, but Latin America is expected to have a slightly
higher percentage than Asia in 2025 and the gap is
projected to decrease in 2050. ⑤`Sub-Saharan Africa
had the smallest population proportion aged 65 and
over in 2000, and is also expected to have the smallest
percentage in 2025 and 2050.
④ Kids Wild 잡지를 10% 할인된 가격으로 구입할 수 있다.
⑤ 자매 웹사이트에서 평생 무료 온라인 수강권을 얻는다.
실전 모의고사 6회
77
실전
모의고사
6
A형
회
31. (A), (B), (C)의 각 네모 안에서 어법에 맞는 표현으로 가장
적절한 것은?
|3점|
Look at yourself in pictures or on video. Do you
like or reject (A) that / what you see? Videos are a
way to view ourselves as others do. Let someone
videotape you doing several different activities. Let
that person tape you in sitting, standing and moving
activities. Now sit down and watch. You can analyze
your activities. Watching your natural posture might
give you clues to ways you can correct how you hold
(B) you / yourself . Often, simply remembering to sit
up straight during the day, with your head high and
your shoulders back, is all you need to do to look, and
feel, more (C) energetic / energetically . Looking at
yourself honestly is the best way to make effective,
necessary changes.
①
②
③
④
⑤
78
(A)
that
that
what
what
what
(B)
……
……
……
……
……
you
yourself
you
yourself
yourself
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
……
……
……
……
……
(C)
energetic
energetically
energetic
energetic
energetically
32. (A), (B), (C)의 각 네모 안에서 문맥에 맞는 낱말로 가장
적절한 것은?
|3점|
Consider an old story about Eastman Kodak
Company. After a massive reorganization, a small
division was unintentionally left without a leader
and without any reporting lines to headquarters. No
one in the division seemed to mind. They just
( A ) continued / discontinued to do their work,
effectively and efficiently, for months. In fact, the top
executives at Kodak forgot that they even existed. It
took a note to headquarters from a happy customer,
thanking the group for their excellent work, before the
board of directors ( B ) denied / realized that this
entire division had been “lost” and left on its own.
The beauty of this situation, of course, is that the
people in this division knew their jobs and did them—
they ( C ) filled / generated the vacuum, and they
acted as if they had never needed a leader. They did
just fine on their own.
* board of directors : 이사회
(A)
① continued
② continued
……
③ continued
④ discontinued
……
⑤ discontinued
……
……
……
(B)
denied
realized
realized
denied
realized
( C)
……
……
……
……
……
filled
filled
generated
generated
generated
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
33. 다음 글의 분위기로 가장 적절한 것은?
① pity
② caution
The next morning we had our first snowfall of the
school year. There were two inches of white fluffy
stuff all over the ground, parked cars, rooftops, tree
branches, and the school! “Let’s make snowballs,” I
said happily. “Yeah!” Harry agreed. We joyfully sank
to our knees in a snowbank near the school ramp and
started making them. “Pack them down good,” Harry
said. We made a dozen snowballs in no time. Then we
made a second pile. “TWO DOZEN!” I shouted
loudly. “So, who’s our first target?” Just then a man
was coming up the street. Our hearts started to pound.
He was walking fast, so we didn’t have a lot of time.
“Ready to fire?” Harry shouted anxiously. With my
eyes open wide, I held my arm in the air. “Ready!”
③ patience
④ curiosity
189~191쪽 |
⑤ confidence
① calm
② scary
③ boring
④ gloomy
⑤ exciting
35.
[34~36] 다음 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것을 고르시오.
34.
Finding yourself in the same room with a wild
animal can create a state of panic. While they can
seem somewhat scary, most wild animals are
harmless. However, this doesn’t mean you should
relax your guard around any animal that has entered
your home. There’s a chance the animal could be ill,
and some wild animals can carry diseases that you are
better off not being exposed to. Always approach
them with
. If you see a nocturnal
animal — a raccoon, opossum, or skunk — during the
daytime, definitely avoid direct touch. There’s a
strong chance of these night-time-loving animals
being sick or injured.
* nocturnal : 야행성의
|3점|
Although he was someone so used to being on the
public platform, my client admitted to suffering from
constant attacks of nerves. One of the reasons for this
became quickly apparent: he was large and heavily
overweight, yet he continued to try to squeeze himself
into a suit that had obviously fitted him in his leaner
youth. This, and the fact that his collar size was an
inch or so smaller than his neck, made him look
unrelaxed, hot, sweaty and bursting out all over. He
could scarcely fasten his jacket and when that button
eventually popped open, the shirt beneath it also
strained to bursting point over his rather fat figure. I
gently pointed out that all this could be solved at a
stroke by
.
① gaining some weight
② practicing his speech
③ buying a much larger suit
④ repeating breathing in and out
⑤ choosing a much thicker jacket
실전 모의고사 6회
79
실전
모의고사
6
A형
회
36.
|3점|
Understand that the world is not necessarily as you
perceive it. Everyone has “filters” and only by
acknowledging them can you begin to get a clearer
picture. Even in a close relationship the same simple
act can be viewed differently. A man will see taking
out the trash as a duty, while his wife, because she
finds it distasteful, will perceive it as a small act of
love. Try to cultivate a more mindful attitude, make
new categories and connections, appreciate that your
“views” might be prejudices. Most importantly, make
sure that the perceptions you do retain or adopt
. Otherwise, any actions you
take based on your beliefs will be on shaky ground.
① are focused on your group’s goals
② are a prerequisite for close relationships
③ will be your absolute criterion of action
④ have a positive effect on your performance
⑤ are grounded in verifiable fact, can be tested
80
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
37. 다음 글의 빈칸 (A), (B)에 들어갈 말로 가장 적절한 것은?
Dr. Urie Bronfenbrenner, an authority on child
development, was asked during a U.S. Senate hearing
to indicate the most critical years in a child’s
development. He knew the senators expected him to
emphasize the importance of preschool experience.
, Bronfenbrenner said he had never been
(A)
able to validate that assumption. He agreed that the
preschool years are vital, but so is every other phase
of childhood. In fact, he told the Senate committee
that the middle school years are probably the most
critical to the development of a child’s mental health.
It is during this period of self-doubt that the
personality is often assaulted and damaged beyond
repair.
, Bronfenbrenner said, it is not
(B)
unusual for students to enter middle school as happy,
healthy children and then emerge about two years
later as broken and discouraged teenagers.
(A)
(B)
① In addition
② In addition
……
③ However
④ However
……
⑤ In other words
……
……
……
Consequently
For example
Otherwise
Consequently
For example
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
38. 다음 글에서 전체 흐름과 관계 ≥없는 문장은?
Going over a piece of information several times
does increase the likelihood of remembering it. ①`The
major problem with this technique is that it doesn’t
require you to understand what you are learning. ②`If
the memorized information is not well understood, it
will not become connected to existing knowledge
(concepts) and, therefore, will be harder to get back
later on. ③`This explains why material memorized by
rote is often forgotten if it is not rehearsed frequently.
④`Although it doesn’t lead to a full understanding, the
rote-learning can help students learn language rules.
⑤` The perfect example is a student who crams
information just before an exam, but doesn’t
remember much of it a few months later.
191~194쪽 |
watercourse. ( ④ ) Nor was there any sidewalk;
pedestrians could only keep as far as possible from
the middle of the road, but were always liable to be
splashed by the passage of animals and vehicles. ( ⑤ )
Conditions were made worse by the widespread
practice of disposing of household waste by throwing
it into the street.
* gutter : (도로의) 배수로
* rote : (기계적인 반복에 의한) 암기 ** cram : 억지로 밀어 넣다
40. 주어진 글 다음에 이어질 글의 순서로 가장 적절한 것은?
When my son was about four, I once asked him
to do something for me. But he didn’t want to do it.
39. 글의 흐름으로 보아, 주어진 문장이 들어가기에 가장 적절한
곳은?
|3점|
They were usually made to slope, not, as is the
practice today, toward a gutter on each side, but
toward the middle.
The streets of medieval towns sadly fell far short of
the standards set by the Romans. They were not
always paved, though occasionally one finds in
medieval records a note of the payment for some kind
of stone surface. ( ① ) Most of them, however, were at
best given an occasional dressing of sand or ash. ( ② )
Water was thus kept away from the buildings which
lined the streets on each side. ( ③ ) In this way, after
heavy rain a street might be turned into a miniature
(A) I declined his request, saying he had had too
many sweets already that day. With no hesitation,
he said, “Didn’t I do something for Daddy last
week?” I had to give him some ice cream,
although we negotiated over the amount.
(B) The result: he did what I asked him to do. I had
linked our current negotiation to a past
negotiation — and, by implication, to future
negotiations. About a week later, my son asked
me for some ice cream again.
(C) So I said, “Didn’t Daddy buy you ice cream last
week?” He nodded yes. I said, “If Daddy bought
you ice cream last week, isn’t it only right for
you to do something for Daddy now?”
① (A)-(C)-(B)
② (B)-(A)-(C)
③ (B)-(C)-(A)
④ (C)-(A)-(B)
⑤ (C)-(B)-(A)
실전 모의고사 6회
81
실전
모의고사
6
[41~42] 다음 글을 읽고, 물음에 답하시오.
An age-old Zen story tells of the professor who
considered himself an expert on all subjects, from
history to mathematics. Yet because he knew nothing
about Zen, he decided to add that to his scholarly
repertoire. One day he went to visit Nan-in, a Zen
master who lived in a small cottage just outside the
town. The master invited him in and, as was the
custom, served tea. He filled the professor’s cup to the
top, and then kept pouring. The tea overflowed the
cup, poured onto the table, and trickled to the floor.
The professor watched until he could no longer hold
back. “The cup is full! No more will go in!”
“Exactly!” said Nan-in. “Your mind is like this cup.
It is so full of your ideas and opinions that there is no
room for me to show you Zen!”
I found in my interviews with vital, growing people
that all of them are passionately curious, full of
childlike excitement, delight, and wonder. Their
mental antennae continually rotate — listening,
searching, discovering new mysteries of life. Rich,
my friend and a professor, said, “I’ve read enough of
the great thinkers to know they’re all grappling with
truth, and no one has found the answer. So it’s all a
journey.” People like that don’t get old. They keep
right on
— as long as they
live.
* Zen : 선(禪) ** grapple with : ~을 해결하려고 노력하다
82
수능완성 영어영역 A형_ 실전편
A형
회
41. 윗글의 제목으로 가장 적절한 것은?
① Face Your Fear with Confidence
② Be Satisfied with What You Have
③ Knowledge: The Base for Your Growth
④ Don’t Give Up Your Childhood Dreams
⑤ To Develop, You Must Be Open-Minded
42. 윗글의 빈칸에 들어갈 말로 가장 적절한 것은?
① hiding their secrets
② learning and growing
③ avoiding and denying
④ sticking to their opinions
⑤ letting their cups overflow
|3점|
www.ebsi.co.kr
| 정답과 해설
[43~45] 다음 글을 읽고, 물음에 답하시오.
(A)
One day a fisherman catches a large fish that talks.
The fish asks the fisherman to let him go because
(a) he is really an enchanted prince. The fisherman
complies with the request and returns home emptyhanded telling his wife that although he has no fish,
he did catch and release a large fish that was really an
enchanted prince.
(B)
But the wife soon tires of their little cottage and
sends her husband back to the sea to ask the fish for a
large stone castle. Reluctantly, the fisherman agrees
and (b) his wife’s wish is granted. Once again the wife
becomes dissatisfied and asks for more. She gets her
castle and becomes queen, then gets a palace and
becomes empress.
194~195쪽 |
43. 주어진 글 (A)에 이어질 내용을 순서에 맞게 배열한 것으로
가장 적절한 것은?
① (B)-(D)-(C)
② (C)-(B)-(D)
③ (C)-(D)-(B)
④ (D)-(B)-(C)
⑤ (D)-(C)-(B)
44. 밑줄 친 (a)~(e) 중에서 가리키는 대상이 나머지 넷과 ≥다른
것은?
① (a)
② (b)
③ (c)
④ (d)
⑤ (e)
(C)
Yet again, the wife sends her husband back to the
sea to ask the fish to make her ruler over the sun and
the moon. The enchanted prince is finally fed up with
the wife’s greed and tells the fisherman to return
home, where (c) he will find his wife in their old hut.
(D)
His wife persuades the fisherman to return to the sea
and ask the fish to grant (d) him a wish in return for
his kindness. The fisherman asks the fish to grant his
wife’s wish, which is to turn their small hut into a
little cottage. The fish tells (e) him to return home; the
wish has already been granted.
45. 윗글의 내용과 일치하지 ≥않는 것은?
① 어부는 말하는 큰 물고기를 잡는다.
② 어부는 마법에 걸린 왕자를 놓아준다.
③ 어부의 아내는 돌로 된 큰 성을 갖고 싶어 한다.
④ 어부는 해와 달을 다스리는 자가 되기를 원한다.
⑤ 마법에 걸린 왕자는 어부의 아내의 탐욕에 진저리가
난다.
실전 모의고사 6회
83
MeMo
EDUCATIONAL BROADCASTING SYSTEM
MeMo
EDUCATIONAL BROADCASTING SYSTEM
MeMo
EDUCATIONAL BROADCASTING SYSTEM
MeMo
EDUCATIONAL BROADCASTING SYSTEM
MeMo
EDUCATIONAL BROADCASTING SYSTEM
Download