Uploaded by mrs.harris3107

5thGradeUSHistoryTaskCardsBundleSS5H1SS5H9

advertisement
5th Grade
U. S. History
Task Cards
Bundle
SS5H1-SS5H9
The Civil War
Task Cards
SS5H1
2015 The Writing
Cupcake
Standards
SS5H1 The student will explain the causes, major
events, and consequences of the Civil War.
a. Identify Uncle Tom’s Cabin and John Brown’s raid on Harper’s Ferry,
and explain how each of these events was related to the Civil War.
b. Discuss how the issues of states’ rights and slavery increased
tensions between the North and South.
c. Identify major battles and campaigns: Fort Sumter, Gettysburg, the
Atlanta Campaign, Sherman’s March to the Sea, and Appomattox
Court House.
d. Describe the roles of Abraham Lincoln, Robert E. Lee, Ulysses S.
Grant, Jefferson Davis, and Thomas “Stonewall” Jackson.
e. Describe the effects of war on the North and South.
Quick info…
In an effort to help save your color ink
cartridges, the individual task cards are all in
black and white graphics. Feel free to use
colored paper or cardstock when printing to
give the cards a little bit more punch. I
usually like to print out each task card topic in
a different color, place the cut out cards in a
plastic sandwich bag, and label the bags for
easier access and identification.
Enjoy!
1.
What book did Harriet Beecher
Stowe write?
a.
The Underground Railroad
b.
Uncle Tom’s Cabin
c.
Gone With the Wind
a. Lincoln b. Davis
d.
Revolution
c. Grant
3. Why did General Grant and General
Lee meet at Appomattox Courthouse?
a.
b.
c.
d.
To discuss Grant’s surrender
To discuss Lee’s surrender
To engage in a duel
To officially begin the war.
2. Who was elected President of the
United States before the Civil
War began?
d. Lee
4. What was the purpose of John
Brown’s raid on Harper’s Ferry?
a.
b.
c.
d.
To destroy Union supplies
To stop General Sherman
To give assistance to the South
To start a slave revolt
5.
What were the 2 main causes of the
Civil War?
a.
b.
c.
d.
Slavery and abolition
States’ rights and abolition
States’ rights and slavery
Agricultural and factories
7. Which battle is considered the
‘turning point’ of the war?
a.
b.
c.
d.
First Battle of Bull Run
Battle of Antietam
Battle of Shiloh
Battle of Gettysburg
6. What event officially started
the Civil War?
a.
b.
c.
d.
Lincoln’s election
South Carolina seceding
Davis’s election
Firing on Fort Sumter
8. Who was the leader of the
Union forces who later
became one of the Presidents
of the United States?
_________________________
9. During the Civil War,
President Lincoln decreed that
all slaves in the Confederate
states were free using was
announcement?
10. The reason behind General Sherman’s
March to the Sea was...
a.
b.
c.
To give aid to the South.
To destroy Southern resources and
supplies.
To destroy the Confederate capitol of
Atlanta.
____________________________
11. Most of the fighting during the
Civil War occurred where?
_______________________
12. The Southern states wanted
what kind of government?
a.
b.
c.
More powerful federal gov.
More powerful state gov.
Federal and state governments to have
equal power
13. Thomas ‘Stonewall’
Jackson was best
known for his
leadership skills as a
general during which
battle?
14. Who was the first and
only President of the
Confederate States of
America?
a. Lincoln
b. Davis
c. Grant
d. Lee
_______________________
15. Why were Southern land
owners afraid that the
end of slavery would
negatively affect their
economic way of life?
*answer in 1-2 complete
sentences
16. What were 2 major
differences between the
Southern and Northern
way of life before the Civil
War?
*answer in 2-3 complete
sentences
The Civil War
_________’s Response Sheet
The Civil War
_________’s Response Sheet
1.
2.
3.
4.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
13.
14.
15.
16.
15.
16.
The Civil War
Student Response Sheet
1. b
2. a
3. b
4. d
5. c
6. d
7. d
8. Grant
9.
10. b
11. In
the
South
12. b
13. 1st Battle of
Bull Run
14. b
15. (answers will
vary)
-lose profits paying
someone to work
the fields
16. (answers will
vary)
-agricultural vs.
Emancipation
Proclamation
industrial
-strong central gov.
vs. strong state gov.
Thank you so much for
purchasing a product from
The Writing Cupcake.
I hope that you enjoy your
school year.
Sincerely,
Mary Jane
Terms of Use
Thank you for purchasing a product from The Writing Cupcake. Your purchase entitles you
entitles you to a single use license for your individual classroom use. This item is not meant
item is not meant to be shared with other members of your school, placed on a common
common database, posted on the internet, or resold in part or whole.
Backgrounds and clipart in this product are used with permission from the following
following individuals and are only for personal/classroom use…
http://www.teacherspayteachers.com/Store/Revidevi
2015 The Writing Cupcake
Standards
SS5H2 The student will analyze the effects of
Reconstruction on American life.
a. Describe the purpose of the 13th, 14th, and 15th Amendments.
b. Explain the work of the Freedmen’s Bureau.
c. Explain how slavery was replaced by sharecropping and how AfricanAmericans were prevented from exercising their newly won rights;
include a discussion of Jim Crow laws and customs
Quick info…
In an effort to help save your color ink
cartridges, the individual task cards are all in
black and white graphics. Feel free to use
colored paper or cardstock when printing to
give the cards a little bit more punch. I usually
like to print out each task card topic in a
different color, place the cut out cards in a
plastic sandwich bag, and label the bags for
easier access and identification.
Enjoy!
1. What does the
term
‘Reconstruction’
mean?
2.
Which amendment
abolished slavery?
a) 12th
c) 14th
b) 13th
d) 15th
___________________
_
3. What was the name of
the program that went
into the South and
helped set up schools
as well as assist newly
Freedmen with getting
jobs?
_______________________
4. The purpose of the 14th
Amendment was...
a. To allow newly freed men to
vote.
b. To allow newly freed women
to vote.
c. To abolish slavery.
d. To give newly freed
individuals citizenship.
5. Laws created to prevent
newly freed slaves from
exercising their rights were
known as
_________________________
7. Although freed slaves were made
citizens, they were still not
allowed to attend the same
schools as white students. This
act of separating individuals
based on color is known as...
___________________________
7.
The purpose of the 15th
Amendment was...
6.
a. To allow newly freed men to vote.
b. To allow newly freed women to
vote.
c. To abolish slavery.
d. To give newly freed individuals
citizenship.
8. The time period after the
Civil War is known as
a.
b.
c.
d.
World War I
The Jazz Age
Reconstruction
The Great Depression
9. In sharecropping, Freedmen
rented land and used the
profits from what to pay back
the land owner?
___________________________
11. Which action was not
performed by the Freedmen’s
Bureau?
a.
b.
c.
d.
Building schools
Assisting with getting jobs
Giving financial aid
Giving medical aid
10. What system allowed former
slave owners to continue
treating Freedmen as though
they were slaves?
a. Sharecropping b. Caste
c. Tribe
d. Credit
12. Before the 13th Amendment
was added to the
Constitution, what action was
legal in the United States?
__________________________
Reconstruction
__________’s Response Sheet
Reconstruction
__________’s Response Sheet
1.
2.
3.
4.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
9.
10.
11.
12.
Thank you so much for
purchasing a product from
The Writing Cupcake.
Reconstruction
Response Sheet
Key
1.
Rebuild
2. b
5.
Jim
Crow
Laws
6. a
9.
Their
crops
3.
4. d
Freedmen’s
Bureau
7.
8. c
segregation
10. a
11. c
12.
Slavery
I hope that you enjoy your
school year.
Sincerely,
Mary Jane
Terms of Use
Thank you for purchasing a product from The Writing Cupcake. Your purchase entitles you to
entitles you to a single use license for your individual classroom use. This item is not meant to
meant to be shared with other members of your school, placed on a common database, posted
database, posted on the internet, or resold in part or whole.
Backgrounds and clipart in this product are used with permission from the following
individuals and are only for personal/classroom use…
http://www.teacherspayteachers.com/Store/Revidevi
Turn of the Century
Task Cards
SS5H3
2015 The Writing
Cupcake
Standards
SS5H3 The student will describe how life changed
in America at the turn of the century.
a.
Describe the role of the cattle trails in the late 19th century;
include the Black Cowboys of Texas, the Great Western Cattle
Trail, and the Chisholm Trail.
b. Describe the impact on American life of the Wright brothers (flight),
George Washington Carver (science), Alexander Graham Bell
(communication), and Thomas Edison (electricity).
c. Explain how William McKinley and Theodore Roosevelt expanded
America’s role in the world; include the Spanish-American War and
the building of the Panama Canal.
d. Describe the reasons people emigrated to the United States, from
where they emigrated, and where they settled.
e. Describe the impact of westward expansion on Native Americans;
include the Battle of the Little Bighorn and the relocation of Native
Americans to reservations
Quick info…
In an effort to help save your color ink
cartridges, the individual task cards are all in
black and white graphics. Feel free to use
colored paper or cardstock when printing to
give the cards a little bit more punch. I
usually like to print out each task card topic in
a different color, place the cut out cards in a
plastic sandwich bag, and label the bags for
easier access and identification.
Enjoy!
1.
What were the names of the
two brothers that invented a
new form of transportation?
a. Bell
b. Wright
c. Carver
d. Edison
3. What invention by Thomas
Edison allowed for factory
workers to work later at night?
a.
b.
c.
d.
Telephone
Phonograph
Light Bulb
Telegraph
2. What man-made structure was
built to allow faster travel from
the Atlantic to Pacific Ocean?
__________________________
4. George Washington Carver’s
work with peanuts and other
products most positively
impacted which section of the
country?
a.
b.
c.
d.
Southwest
Northeast
Southeast
Northwest
5. Why did the Chisholm Trail,
which started in Texas, end in
Kansas?
a. There was more grass in Kansas
for the cattle.
b. The market for beef was larger in
Kansas.
c. The railroads were located in
Kansas.
7. Why did many African
American men leave the South
and move West?
a. They were still being
discriminated against in the
South.
b. They had more rights in the
West.
c. They could own land.
6. What law drew individuals
West to the Great Plains
region to settle?
a.
b.
c.
d.
The Stamp Act
The Great Plains Act
The Louisiana Purchase
The Homestead Act
8. Who was the President of the
United States during the SpanishAmerican War?
a.
b.
c.
d.
Theodore Roosevelt
William McKinley
Franklin D. Roosevelt
Andrew Johnson
9. Alexander Graham Bell’s invention
of the telephone differed from the
telegraph in what main way?
10. Which countries did the United
States gain after winning the SpanishAmerican War?
a. It allowed the sound of a person’s
voice to be heard.
b. It used electricity.
c. It used wires.
d. It could cross long distances.
a.
11. How did westward expansion
negatively impact Native Americans?
a. They were put in prison.
b. They were forced to move to
reservations.
c. They were given citizenship.
d. They were paid for the land.
Puerto Rico, the Philippines, and
Guam
b. Cuba, Guam, and Puerto Rico
c. The Philippines, Cuba, and Guam
d. Puerto Rico, The Philippines, and
Cuba
12. During which battle were Native
American forces able to defeat the
U. S. military?
a.
b.
c.
d.
Battle of Wounded Knee
Battle of the Bulge
Battle of the Lakota
Battle of Little Big Horn
13. The destruction of what U.S.
battleship led to the
Spanish-American War?
a. U.S.S. Maine
b. U.S.S. Arizona
c. U.S.S. Missouri
15. Because of the social class
system in Europe, many
Europeans immigrated to the
United States for what main
purpose?
a.
b.
c.
To be closer to family
To own property
To have more opportunities for
a better life
14. After the Spanish-American
War ended, the United
States began to be viewed
as...
a. Conquistadors
b. A world power
c. International bullies
16. Immigrant families that entered
the U.S. on the West Coast,
through Angel Island, were
primarily from which countries?
a.
b.
c.
d.
Ireland and England
Russia and Australia
Germany and Poland
China and Japan
17. Many immigrants on the Eastern
coast settled in which locations?
a. New York and Pennsylvania
b. New Jersey and Georgia
c.
Virginia and North Carolina
18. As families moved West, what
natural geographic feature did
people find in Arizona?
a. The Great Salt Lake
b. The Mojave Desert
c.
The Grand Canyon
19. In what location, did Orville
and Wilbur Wright conduct
their first successful flight?
20. Which President of the United
States commissioned the
building of the Panama Canal?
a.
b.
c.
d.
a.
b.
c.
d.
Atlanta, Georgia
Pittsburgh, Pennsylvania
New York City
Kitty Hawk, North Carolina
Theodore Roosevelt
William McKinley
Franklin D. Roosevelt
Andrew Johnson
Turn of the Century
________’s Response Sheet
Turn of the Century
________’s Response Sheet
1.
2.
3.
4.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
17.
18.
19.
20.
Turn of the Century
Student Response Sheet
1. b
2.
Panama
Canal
3. c
4. c
5. c
6. d
7. a
8. b
9. a
10. a
11. b
12. d
13. a
14. b
15. c
16. d
17. a
18. c
19. d
20. a
Thank you so much for
purchasing a product from
The Writing Cupcake.
I hope that you enjoy your
school year.
Sincerely,
Mary Jane
Terms of Use
Thank you for purchasing a product from The Writing Cupcake. Your purchase entitles you
entitles you to a single use license for your individual classroom use. This item is not meant
item is not meant to be shared with other members of your school, placed on a common
common database, posted on the internet, or resold in part or whole.
Backgrounds and clipart in this product are used with permission from the following
following individuals and are only for personal/classroom use…
http://www.teacherspayteachers.com/Store/Revidevi
World War I
Task Cards
SS5H4
Standards
SS5H4 The student will describe U.S. involvement in
World War I and post-World War I America.
a.
Explain how German attacks on U.S. shipping during the war
in Europe (1914- 1917) ultimately led the U.S. to join the
fight against Germany; include the sinking of the Lusitania
and concerns over safety of U.S. ships, U.S. contributions to
the war, and the impact of the Treaty of Versailles in 1919.
b. Describe the cultural developments and individual
contributions in the 1920s of the Jazz Age (Louis Armstrong), the
Harlem Renaissance (Langston Hughes), baseball (Babe Ruth),
the automobile (Henry Ford), and the airplane (Charles
Lindbergh).
Quick info…
In an effort to help save your color ink
cartridges, the individual task cards are all in
black and white graphics. Feel free to use
colored paper or cardstock when printing to
give the cards a little bit more punch. I
usually like to print out each task card topic
in a different color, place the cut out cards in
a plastic sandwich bag, and label the bags for
easier access and identification.
Enjoy!
1. German submarines were also
known as...
a.
b.
c.
d.
U-boats
Zeppelins
Battleships
Nazis
3. Originally the U.S. did not want to
enter World War I, but eventually
felt it was necessary due to German
attacks on vessels carrying U.S.
citizens. Which attack led to the
U.S. entering WWI?
_____________________________
2. The time period of American history
known for its African American
influences in art, theatre, and music
was known as...
a.
b.
c.
d.
The Age of Understanding
The Harlem Renaissance
The Artisan Age
The Harlem Age
4. Which European event led to the
official start of WWI?
a. The sinking of the Lusitania
b. The assassination of Archduke
Ferdinand
c. The election of Herbert Hoover
5. Although the Wright brothers
invention opened up new
transportation possibilities, whose
solo flight across the Atlantic made
people consider the idea of
personal travel using planes?
____________________________
6. While the U.S. was unwilling to
enter WWI, they still sold
supplies to other nations. This
caused what to occur?
a. France to boycott US ships.
b. Great Britain to declare war
against the U.S.
c. Germany to attack U.S. ships.
7. What invention in
transportation did Henry Ford
make and market, forever
changing American travel?
8. What famous African
American trumpet player
defined the Jazz Age?
a.
b.
c.
d.
a.
b.
c.
d.
Airplane
Automobile
Horse and carriage
Hot air balloon
Langston Hughes
Jesse Owens
Duke Ellington
Louis Armstrong
9. What were the 2 main alliances
during WWI?
10. In the Treaty of Versailles,
which European country was
forced to take the majority of
the blame for WWI?
a. Allied Powers and Axis Powers
b. Axis Powers and Central Powers
c. Allied Powers and Central Powers
a.
b.
c.
d.
11. During the 1920’s, Babe Ruth
helped to make what sport an
American classic?
a.
b.
c.
d.
Football
Baseball
Soccer
Hockey
Austria-Hungry
Serbia
Germany
Switzerland
12. The musical time period of the
1920s in American history which
saw African American influence
blossom was...
a.
b.
c.
d.
The Music Age
The Harlem Age
The Age of Sound
The Jazz Age
13. At the conclusion of WWI, a
group of nations created an
alliance that the U.S. did not
participate in due to the harsh
treatment of Germany in the
Treaty of Versailles. What was the
name of the alliance?
_______________________________
15. By 1917, European nations had
been fighting in WWI for 3 years
without a winner. What event
ended the stalemate?
a. The U.S. entering the war
b. Germany using submarine warfare
c. Great Britain’s use of fighter
planes.
14. When the U.S. entered WWI in
1917, they were able to send
millions of men to France to fight
as soldiers because...
a. Many Americans volunteered to
fight
b. The U.S. drafted men to fight.
c. Great Britain and France paid
Americans to fight.
16. After WWI, many Americans
were horrified by the war and
decided to change their lifestyle
to one of freedom and living for
the moment. This time period
in American history became
known as...
__________________________
17. In an effort to raise money for the
expenses of WWI, the U.S.
government...
a.
b.
c.
d.
Sold land
Sold bonds
Sold stamps
Asked for donations from
Americans
19. Which of the following was not a
new form of weaponry used
during WWI?
a.
b.
c.
d.
Tanks
Machine guns
Rifles
Airplanes
18. What new invention allowed
Americans to listen to news
faster than reading newspapers?
a.
b.
c.
d.
The automobile
The telegraph
The phonograph
The radio
20. What practice did Henry
Ford use in his model T
factory to increase
production and lower cost?
__________________________
World War I
________’s Response Sheet
World War I
________’s Response Sheet
1.
2.
3.
4.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
17.
18.
19.
20.
World War I
Teacher Answer Key
1. a
2. b
3.
4. b
Thank you so much for
purchasing a product from
The Writing Cupcake.
Lusitania
5.
6. c
7. b
8. d
9. c
10. c
11. b
12. d
13.
14. b
15. a
16.
Lindbergh
League of
Nations
17. b
Roaring 20s
18. d
19. c
20.
Assembly
line
I hope that you enjoy your
school year.
Sincerely,
Mary Jane
Terms of Use
Thank you for purchasing a product from The Writing
Cupcake. Your purchase entitles you to a single use
license for your individual classroom use. This item is
not meant to be shared with other members of your
school, placed on a common database, posted on the
internet, or resold in part or whole.
Backgrounds and clipart in this product are used with
permission from the following individuals and are only
for personal/classroom use…
www.teacherspayteachers.com/Store/Krista
suz
The Great Depression,
New Deal, and 1930s
Task Cards
SS5H5
Standards
SS5H5 The student will explain how the Great
Depression and New Deal affected the lives of
millions of Americans.
a. Discuss the Stock Market Crash of 1929, Herbert Hoover,
Franklin Roosevelt, the Dust Bowl, and soup kitchens.
b. Analyze the main features of the New Deal; include the
significance of the Civilian Conservation Corps, the Works
Progress Administration, and the Tennessee Valley Authority.
c. Discuss important cultural elements of the 1930s; include
Duke Ellington, Margaret Mitchell, and Jesse Owens.
Quick info…
In an effort to help save your color ink
cartridges, the individual task cards are all in
black and white graphics. Feel free to use
colored paper or cardstock when printing to
give the cards a little bit more punch. I
usually like to print out each task card topic
in a different color, place the cut out cards in
a plastic sandwich bag, and label the bags for
easier access and identification.
Enjoy!
1. What economic activity were many
Americans participating in during
the 1920s which helped lead to the
Great Depression?
a.
b.
c.
d.
Saving money in jars
Buying items with credit
Trading for goods and services
Starting new businesses
3. The day the Stock Market
crashed in 1929 is
officially known as...
_______________________
2. Who was the President at the
beginning of the Great
Depression?
a.
b.
c.
d.
Herbert Hoover
Theodore Roosevelt
Franklin D. Roosevelt
William McKinley
4. Because many people lost their
jobs during the Great
Depression, special locations
were set up to feed people.
What were these locations
known as?
____________________________
5. Many Americans felt that
President Hoover did not do
enough to assist the American
people during the Great
Depression. Because of this,
Americans named the shanty
towns they lived in after losing
their homes, what?
_______________________________
7. Who was elected President based
on his New Deal plan to help
Americans out of the
Depression?
a.
b.
c.
d.
Herbert Hoover
Theodore Roosevelt
Franklin D. Roosevelt
William McKinley
6. What natural disaster hit the
Great Plains region destroying
much of the country’s
farmland?
a.
b.
c.
d.
Yellow Fever
Hurricane Katrina
Super-storm Sandy
The Dust Bowl
8. Which New Deal program helped
created dams and use hydroelectric
power for city power?
a. Civilian Conservation Corps
b. Tennessee Valley Authority
c. Works Progress Administration
9. The main purpose of many New
Deal programs was...
a. To give unemployed Americans
jobs.
b. To make America a world power.
c. To extend public transportation.
11. Which New Deal program hired
men to construct public
buildings and roads?
a. Civilian Conservation Corps
b. Tennessee Valley Authority
c. Works Progress Administration
10. What did the young men hired
by the Civilian Conservation
Corps do?
a. Build dams to harness a river’s
power
b. Create art work about various
New Deal programs.
c. Plant trees and build parks.
12. What African American athlete
won four gold medals for track
and field events during the 1936
Olympics in Berlin, Germany
which frustrated Adolf Hitler?
a.
b.
c.
d.
Babe Ruth
Jackie Robinson
Jesse Owens
Langston Hughes
13. Which book about life in America
during the Civil War, did author
Margaret Mitchell publish during the
Great Depression?
14. What famous African American
jazz musician and band leader
was awarded a special Pulitzer
Prize for Music in 1999 due to
his contributions to music?
a.
b.
c.
d.
a. Jesse Owens
b. Louis Armstrong
c. Duke Ellington
Uncle Tom’s Cabin
Gone with the Wind
War and Peace
A Country Divided
15. Which event is depicted in the
following photo?
________________________________
___
16. Who was able to
win the Presidency
due to Americans’
dislike of how
Hoover handled
the Great
Depression?
________________
17. Many of these had to close after
the Stock Market crash of 1929
due to insufficient funds.
a.
b.
c.
d.
Soup kitchens
Libraries
Parks
Banks
18. Many families moved from the
Great Plains region to what U.S.
state after their homes and farms
were destroyed during the Dust
Bowl?
a.
b.
c.
d.
California
Texas
Nevada
Arizona
The Great Depression, New Deal,
and 1930s
________’ s Response Sheet
The Great Depression, New Deal,
and 1930s
________’ s Response Sheet
1.
2.
3.
4.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
17.
18.
The Great Depression, New
and 1930s
Teacher Answer Key
1. b
2. a
3.
4. Soup
Black
Tuesday
kitchens
5.
6. d
7. c
8. b
9. a
10. c
11. c
12. c
13. b
14. c
15.
Dust
Bowl
16.
17. d
18. a
Thank you so much for
purchasing a product from
The Writing Cupcake.
I hope that you enjoy your
school year.
Sincerely,
Mary Jane
Terms of Use
World War II
Task Cards
SS5H6
Standards
SS5H6 The student will explain the reasons for
America’s involvement in World War II.
a. Describe Germany’s aggression in Europe and Japan’s aggression in
Asia.
b. Describe major events in the war in both Europe and the Pacific;
include Pearl Harbor, Iwo Jima, D-Day, VE and VJ Days, and the
Holocaust.
c. Discuss President Truman’s decision to drop the atomic bombs on
Hiroshima and Nagasaki.
d. Identify Roosevelt, Stalin, Churchill, Hirohito, Truman, Mussolini, and
Hitler.
e. Describe the effects of rationing and the changing role of women and
African Americans; include “Rosie the Riveter” and the Tuskegee Airmen.
f. Explain the U.S. role in the formation of the United Nations.
1. Name this
leader of Japan
during World
War II.
________________
3. What was the name of the
British Prime Minister during
WWII?
a.
b.
c.
d.
Winston Churchill
Joseph Stalin
Franz Ferdinand
Harry Truman
2. Which U.S. President began
World War II but died while in
office before the end of the war?
a.
b.
c.
d.
William McKinley
Harry S. Truman
Franklin D. Roosevelt
Winston Churchill
4. During WWII, segregation
continued in the U.S. military.
What African American squadron
of fighter pilots never lost a single
plane throughout the course of the
war?
a.
b.
c.
d.
The 112th squadron
The Red Baron
The Allied Flyers
The Tuskegee Airmen
5. What was the purpose of Japan’s
surprise attack on Pearl Harbor,
Hawaii?
a. To force the U.S. to leave the
Allies
b. To limit the strength of the U.S.
Navy
c. To set up a base on U.S. soil
d. To destroy the U.S. Army base
located there
7. What was the purpose
of the flyer to the right?
a. To encourage women to
join the U.S. Army
b. To encourage women to
join the work force
c. To encourage women to
ration supplies like gas
and coffee.
6. What individual gained popularity
and then power in Germany due
to his speeches promising to
restore the country to its former
glory after the devastating
reparations from the Treaty of
Versailles?
a.
b.
c.
d.
Joseph Stalin
Benito Mussolini
Adolf Hitler
Nikita Khrushchev
8. This memorial depicts U.S. troops
raising the U.S. flag on which Pacific
island during WWII?
a.
b.
c.
d.
Iwo Jima
Philippines
Guam
New Zealand
9. Which leaders made up the Axis
alliance of WWII?
a. Stalin, Hitler, Mussolini, and
Hirohito
b. Hitler, Hirohito, Truman, and Stalin
c. Mussolini, Roosevelt, Stalin, and
Churchill
d. Hirohito, Mussolini, and Hitler
11. The photo below displays Allied forces
invading the German occupied
beaches of Normandy. What is the
event also known as?
a.
b.
c.
d.
VJ Day
VE Day
D Day
VN Day
10. Roosevelt didn’t want to enter the
U.S. in WWII with the country
already facing the Great
Depression. Which event forced
him to officially declare war on an
Axis nation?
a.
b.
c.
d.
The sinking of the Lusitania
The bombing of Pearl Harbor
The invasion of Poland
The bombing of Hiroshima and
Nagasaki
12. Adolf Hitler blamed Jews for many
of the economic problems in
Germany. He later decided to
attempt to eradicate the race
through what event?
a.
b.
c.
d.
The Occupation
The Holocaust
The Red Scare
The Star of David
13. Why did President Truman decide to
drop the atomic bombs on Hiroshima
and Nagasaki?
a. He wanted to save American lives and
force an end to the war.
b. He wanted to punish Japan for their
deliberate attack of Pearl Harbor.
c. He wanted to stop Communism in
Japan.
15. What event occurred the day
after the second bomb was
dropped on a Japanese city?
a.
b.
c.
d.
VJ Day
VE Day
D Day
VN Day
14. What was the purpose of this
poster?
a. To keep up soldier morale
b. To show that soldiers were
still able to eat and drink
while at war
c. To encourage Americans to
ration items like coffee for
the soldiers.
16. Germany was unable to defend
itself against attacks from the
Allies occurring from the North,
West, and East. This ultimately
led to what event?
a.
b.
c.
d.
VJ Day
VE Day
D Day
VN Day
17. After WWII ended, what group
was formed with the express
purpose of helping countries settle
differences diplomatically without
the use of force or war?
a.
b.
c.
d.
The League of Nations
The National Convention
The World Peace Coalition
The United Nations
19. Identify the dictator of Italy
seated next to Adolf Hitler.
a.
b.
c.
d.
Joseph Stalin
Winston Churchill
Benito Mussolini
Harry S. Truman
18. What U.S. province did Japan
overtake at the beginning of WWII
that was previously given to the U.S.
after winning the Spanish-American
War?
a.
b.
c.
d.
Guam
Puerto Rico
Cuba
The Philippines
20. What occurred in the U.S.
military before occurring in
U.S. schools?
a. Women were admitted into the
military as soldiers before girls
were allowed to attend public
schools.
b. Segregation between blacks
and whites ended.
World War II
________’s Response Sheet
World War II
________’s Response Sheet
1.
2.
3.
4.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
17.
18.
19.
20.
World War II
Teacher Answer Key
1.
2. c
3. a
4. d
5. b
6. c
7. b
8. a
9. d
10. b
11. c
12. b
13. a
14. c
15. a
16. b
Thank you so much for
purchasing a product from
The Writing Cupcake.
Hirohito
I hope that you enjoy your
school year.
Sincerely,
Mary Jane
17. d
18. d
19. c
20. b
Terms of Use
The
Cold War
Task Cards
SS5H7
Standards
SS5H7 The student will discuss the origins and
consequences of the Cold War.
a. Explain the origin and meaning of the term “Iron Curtain.”
b. Explain how the United States sought to stop the spread of
communism through the Berlin airlift, the Korean War, and
the North Atlantic Treaty Organization.
c. Identify Joseph McCarthy and Nikita Khrushchev.
1. Which WWII Axis country
had land divided among
each of the Allied countries
after WWII ended?
a.
b.
c.
d.
2. Which European Prime
Minister coined the phrase,
“The Iron Curtain”?
a.
b.
c.
d.
Germany
Italy
Japan
Russia
3. What is the definition of the
term “Cold War”.
a. A war between two countries
located in Arctic regions.
b. A war between two countries
using germ warfare.
c. A war in which no physical
fighting occurred between 2 or
more countries.
Joseph Stalin
Adolf Hitler
Winston Churchill
Benito Mussolini
4. “The Iron Curtain” refers to...
a.
b.
c.
The large factory production of iron in
Germany that the Soviet Union wanted
to control
The imaginary line between democratic
West Europe and Communist East
Europe.
The affect of German dictatorship
during World War II.
5.
a.
b.
c.
Toward the end of WWII, the Soviet army
was able to defeat the German army in
many European countries that Germany
occupied. Once the war was won, what did
Soviet leader, Joseph Stalin, do?
6. The 2 superpowers involved in the
Cold War and their respective
political governments were...?
Immediately evacuated the once German
controlled lands
Forced the countries to set up Communist
governments
Allowed the countries to once again be free
nations
b.
7.
a.
b.
c.
d.
As Stalin continued to spread
Communism further throughout the
world, many Americans feared that
Communism would infiltrate their
country. What was this fear known as?
The Red Scare
The Communist Control
Communistic Compliance
The Red Sea
a.
c.
d.
United States/Democracy and
Germany/Communism
Germany/Nazism and Soviet
Union/Communism
United States/Communism and
Germany/Nazism
Soviet Union/Communism and United
States/Democracy
8. In a Communistic society, the
citizens...
a. Have limited power to
influence the government and
economy
b. Have complete control over the
economy and laws
c. Have limited power over the
economy but make all of the
laws
9. As in the previous World Wars,
alliances were formed during the
Cold War. The alliance of
Communist nations was known
as...?
10. In addition to the country of Germany being
a.
b.
c.
d.
b.
a.
NATO
Warsaw Pact
Axis Powers
Allied Powers
11. What was the name of the alliance
created by nations that opposed
Communism?
a.
b.
c.
d.
divided, its capitol city of Berlin was also
divided into a Western Berlin and Eastern
Berlin. Which statement below is accurate?
NATO
Warsaw Pact
Axis Powers
Allied Powers
Eastern Berlin was democratic and Western
Berlin was Communist.
Eastern Berlin was Communist and Western
Berlin was democratic.
12. Because the city of Berlin was blockaded by
Communism, democratic Berlin was unable
to get supplies for their citizens. Therefore,
Great Britain and the U.S. conducted what
event for nearly one year?
a.
b.
c.
d.
The Civil Rights Movement
The Arms Race
The German Occupation
The Berlin Airlift
13. What Asian country was
divided into a Communist
North and a Democratic
South after WWII?
14. What U.S. Senator used
televised appearances to instill
a fear of Communism taking
over America?
a.
b.
c.
d.
a.
b.
c.
d.
Korea
Japan
China
Thailand
15. Which Soviet leader took over
after Stalin and continued to
spread Communism as well as
increase Soviet power in the
world?
a.
b.
c.
d.
Mikhail Gorbachev
Nikita Khrushchev
Vladimir Lenin
Yuri Andropov
Harry Truman
Joseph McCarthy
William McKinley
Douglas MacArthur
16. What line of latitude became
the dividing line between
North and South Korea even
after the Korean War ended?
a.
b.
c.
d.
Prime Meridian
0° latitude
38th parallel
Equator
17. What were the effects of the
Korean War?
a. South Korea overtook North
Korea and created a single
country with a democracy.
b. North Korea overtook South
Korea and created a single
country under Communist rule.
c. North Korea and South Korea are
still separated today.
19. Since many Soviets became frustrated
with the Communist way of
government, lack of jobs, and poor
economy, new leader, Mikhail
Gorbachev, did what?
a. Increased citizen freedoms and
limited government economic
control
b. Increased government economic
control and limited citizen
freedoms.
18. Many families living in Communist
East Berlin started escaping to the
West for work and freedom. This
caused the East German government to
do what?
a. Build a wall and station guards
around it
b. Create a moat separating the two
sides of the city
c. Subject those caught fleeing to the
penalty of death.
20. What major symbol of
Communism was destroyed
on November 9, 1989, in
Germany?
a.
b.
c.
d.
The Berlin Airlift
The Berlin Wall
The German Occupation
The Holocaust
Cold War
_________’s Response Sheet
Cold War
_________’s Response Sheet
1.
2.
3.
4.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
17.
18.
19.
20.
Cold War
Teacher Answer Key
1. a
2. c
3. c
4. b
5. b
6. d
7. a
8. a
9. b
10. b
11. a
12. d
13. a
14. b
15. b
16. c
Thank you so much for
purchasing a product from
The Writing Cupcake.
I hope that you enjoy your
school year.
Sincerely,
Mary Jane
17. c
18. a
19. a
20. b
America
1950-1975
Task Cards
SS5H8
SS5H8 The student will describe the importance of key people, events,
and developments between 1950-1975.
a. Discuss the importance of the Cuban Missile Crisis and the Vietnam War.
b. Explain the key events and people of the Civil Rights movement; include Brown v.
Board of Education (1954), the Montgomery Bus Boycott, the March on
Washington, Civil Rights Act, Voting Rights Act, and civil rights activities of
Thurgood Marshall, Rosa Parks, and Martin Luther King, Jr.
c. Describe the impact on American society of the assassinations of President John F.
Kennedy, Robert F. Kennedy, and Martin Luther King, Jr.
d. Discuss the significance of the technologies of television and space exploration.
1.
In an effort to display Soviet power
and Communist strength, Nikita
Khrushchev sent nuclear missiles to
what Communist country located
just South of the U.S. state of
Florida?
a.
b.
c.
d.
Mexico
Puerto Rico
Guam
Cuba
3. In 1954, what Southeast Asian
country was divided into a
Northern Communist half
and a separate nonCommunist Southern half?
a.
b.
c.
d.
Thailand
Myanmar
Philippines
Vietnam
2. What was the name of Linda
Brown’s attorney who later
became the first African
American member of the
Supreme Court?
a.
b.
c.
d.
Robert Kennedy
Thurgood Marshall
Ronald Reagan
Rosa Parks
4. What term refers to an
individual’s rights which cannot
be taken away based on the
person’s race or skin color?
a.
b.
c.
d.
Personal rights
Universal rights
Civil rights
Racial rights
5.
a.
b.
c.
d.
What new technology allowed
Americans to see the effects of the
Vietnam War, and led to many
Americans protesting against
American military participation in
the war?
6. The act of separating
individuals based on the
color of skin is called...
Radio
Newspaper
Television
Telegraph
a.
b.
c.
d.
7. What major Civil Rights
Movement effort occurred and
lasted for nearly 1 year after Rosa
Parks refused to give up her seat
on a bus to a white man?
a. The March on Washington
b. The assassination of Robert
Kennedy
c. Brown v. Board of Education
d. Montgomery Bus Boycott
Segregation
Solicitation
Due Process
Civil Liberties
8. What Civil Rights leader believed
in change through talking and
peaceful protests despite often
being treated with disrespect and
violence and later even
assassination?
a.
b.
c.
d.
Thurgood Marshall
Martin Luther King Jr.
Rosa Parks
John F. Kennedy
9. What did the ruling of the Brown
v. Board of Education court case
state?
a. African American women were
given the right to vote.
b. It was illegal for public schools to
separate students based on race.
c. Schools had to employ African
American teachers.
10. What Civil Rights Movement event
led thousands of individuals to our
country’s capitol and allowed those
present to hear Martin Luther King
Jr.’s famous “I Have a Dream”
speech?
a.
b.
c.
d.
The March on Washington
The assassination of Robert Kennedy
Brown v. Board of Education
Montgomery Bus Boycott
11. While battling for superiority
during the Cold War, the Soviet
Union was able to send the first
satellite into orbit. It was
named...
12. President John F. Kennedy was able
to end the Cuban Missile Crisis in
only 13 days. What action did he
take which forced the Soviet Union to
remove their nuclear missiles from
Cuba?
a.
b.
c.
d.
a.
Sputnik
Soviet 1
Apollo 11
Gemini
b.
c.
Met with Nikita Khrushchev and asked
him to remove the missiles.
Invaded the Soviet Union
Sent the U.S. Navy to blockade Cuba.
13. What goal did President Kennedy
want the U.S. to achieve in terms of
space exploration by 1970? It
actually happened in 1969.
14. The March on Washington protest
forced Congress to take action in
the Civil Rights matter by creating
the Civil Rights Act which stated...
a.
b.
a. Poll taxes were illegal.
b. Discrimination based on race,
color, or religion was illegal.
c. Discrimination based on race was
legal.
c.
d.
Sending the first person into space
Sending the first person into orbit around
the Earth
Sending the first person to the moon
Landing a person on the moon
15. Which individual was running for
the Democratic nomination for
Presidency, but was assassinated due
to his beliefs and efforts to continue
gaining civil rights equality for all?
a.
b.
c.
d.
Thurgood Marshall
Martin Luther King Jr.
Robert Kennedy
John F. Kennedy
16. What piece of legislation made
illegal the requirement of
passing a literacy test before
being allowed to vote?
a.
b.
c.
d.
Voting Rights Act
Literacy Act
Poll Tax Act
Voting Discrimination Act
17. Though the U.S. and Soviet Union
started off the space race working
against each other, by the year 2000,
the two countries started working
together to create what major piece
of scientific equipment that still
orbits Earth today?
18. During the Vietnam War, the
Northern Vietnamese Army
known as the Viet Cong employed
what effective method of fighting
that the U.S. troops were not
prepared for?
a. Hubble Telescope
b. Mars Rover
c. International Space Station
a.
b.
c.
d.
19. What two political family
members were assassinated due to
their beliefs and involvement in
the civil rights movement?
a. Martin Luther and Coretta Scott
King
b. John and Robert Kennedy
c. Thurgood and Cecilia Marshall
d. Raymond and Rosa Parks
Trench warfare
Submarine warfare
Guerilla warfare
Poison gas warfare
20. What was the result of the Vietnam
War after American troops
withdrew?
a. North Vietnam and South Vietnam
are still at war today.
b. North Vietnam overtook South
Vietnam and created a single
Communist Vietnam.
c. North Vietnam and South Vietnam
are separate countries but no longer
at war.
America: 1950-1975
_________’s Response Sheet
America: 1950-1975
_________’s Response Sheet
1.
2.
3.
4.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
17.
18.
19.
20.
America: 1950-1975
Teacher Answer Key
1. d
2. b
3. d
4. c
5. c
6. a
7. d
8. b
9. b
10. a
11. a
12. c
13. d
14. b
15. c
16. a
Thank you so much for
purchasing a product from
The Writing Cupcake.
I hope that you enjoy your
school year.
Sincerely,
Mary Jane
17. c
18. c
19. b
20. b
America
1975-Present
Task Cards
SS5H9
SS5H9 The student will trace important
developments in America since 1975.
a. Describe U. S. involvement in world events; include efforts to
bring peace to the Middle East, the collapse of the Soviet Union,
the Persian Gulf War, and the War on Terrorism in response to
September 11, 2001.
b. Explain the impact the development of the personal computer
and the Internet has had on American life.
1. What is the major factor that
continues to have many Middle
Eastern countries such as Israel
and Palestine fighting each other?
a.
b.
c.
d.
Oil
Land
Money
Water
3.
What Soviet leader, after hearing the
demands of the former European
countries forced to become Communist
after WWII, allowed freedom of speech
in the Communist Soviet Union and its
Communist nations?
a.
b.
c.
d.
Mikhail Gorbachev
Yuri Gagarin
Joseph Stalin
Nikita Khrushchev
2. What technological advancement
was created during World War II
and perfected throughout the years
so that it is now a necessary tool
for businesses, homes, schools, and
students?
a.
b.
c.
d.
Airplane
Coffee maker
Computer
Rotary telephone
4.
Why did the U.S. and the United
Nations give the country of Israel
additional lands after World War II?
a.
They believed if the country was
larger, it would be able to protect
itself better.
As compensation for the suffering of
millions of Jews during the Holocaust
As repayment for the country’s
assistance to the Allied Powers during
World War II
b.
c.
5.
Noticing the people’s unrest under
the Communist government and
being unable to continue to control
them, East Berlin officially did what
in 1989?
a.
b.
Declared war on West Berlin
Added additional soldiers to
monitor the Berlin Wall
c. Raised taxes
d. Opened up their borders to West
Berlin
7. What is the name of one of the
most high-tech areas of the U.S.
located in the state of California?
It is home to many computer
related companies such as Apple
and Google.
a.
b.
c.
d.
San Francisco
Silicon Valley
Golden Gate
Sacramento Gate
6. Identify the country created
in 1920, which took over
most of Iraq’s access to the
Persian Gulf waterways.
a.
b.
c.
d.
Iran
Afghanistan
Kuwait
Yemen
8.
What is the main way that U.S.
politicians have attempted to bring
peace to the region known as “The
Middle East”?
a.
By threatening the country leaders with
nuclear war
By sending troops to the other
countries’ capitols
By staying neutral
By heading up peace talks and signing
peace treaties.
b.
c.
d.
Iraq
9. What symbol of Communism
was destroyed in Germany on
November 9, 1989?
a.
b.
c.
d.
Berlin Wall
Swastika
The Soviet Union flag
German concentration camps of
World War II
11. What military operation did the
United States as well as other
countries initiate in an effort to
push Iraqi troops out of Kuwait
and preserve U.S. access to
Kuwaiti oil?
a.
b.
c.
d.
Desert Storm
Operation Kuwaiti Freedom
The Iraqi War
War on Terrorism
10. What Iraqi dictator sent Iraqi
troops into the country of
Kuwait in an effort to regain
control of the Persian Gulf
waterways and oil reserves
located in Kuwait?
a.
b.
c.
d.
Adolf Hitler
Yasser Arafat
Osama bin Laden
Saddam Hussein
12. The Soviet Union officially
collapsed by 1991 and
separated into what major
country along with many
smaller countries?
a.
b.
c.
d.
China
India
Japan
Russia
13. What anti-American
group took over control
of Afghanistan in 1996?
a.
b.
c.
d.
Taliban
Al-Qaeda
ISIS
Boko Haram
15. What was the name of the terrorist
group and their leader that
organized and committed the
attacks on the United States on
September 11, 2001?
a.
b.
c.
d.
Taliban; Saddam Hussein
Taliban; Osama bin Laden
Al-Qaeda; Saddam Hussein
Al-Qaeda; Osama bin Laden
14. What network of computers
first created for the
government is used by
billions of people each day?
a.
b.
c.
d.
Internet
Google
Ipod
Apple
16. What two major countries
did the United States target
in their “War on Terrorism”?
a.
b.
c.
d.
Iraq and Iran
Iran and Afghanistan
Afghanistan and Pakistan
Afghanistan and Iraq
17. United States forces invaded the
country of Iraq because they were
afraid that Saddam Hussein was
doing what 2 things?
a.
b.
c.
Gaining weapons of mass
destruction and getting ready to
invade the U.S.
Assisting members of al-Qaeda and
assassinating Iranian leaders
Gaining weapons of mass
destruction and aiding al-Qaeda
18. What terrorist leader was shot
and killed during a raid of his
compound located in Pakistan
on May 2, 2011, by United
States military?
a.
b.
c.
d.
Saddam Hussein
Osama bin Laden
Abu Bakr al-Baghdadi
Ayman al-Zawahiri
America: 1975 -Present
_________’s Response Sheet
America: 1975 -Present
_________’s Response Sheet
1.
2.
3.
4.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
13.
14.
15.
16.
17.
18
17.
18.
America: 1975 -Present
Teacher Answer Key
1. b
2. c
3. a
4. b
5. d
6. c
7. b
8. d
9. a
10. d
11. a
12. d
13. a
14. a
15. d
16. d
Thank you so much for
purchasing a product from
The Writing Cupcake.
I hope that you enjoy your
school year.
Sincerely,
Mary Jane
17. c
18. b
Download
Random flashcards
State Flags

50 Cards Education

Countries of Europe

44 Cards Education

Art History

20 Cards StudyJedi

Sign language alphabet

26 Cards StudyJedi

Create flashcards