This question was previously asked in

SBI Clerk Prelims: 13 July 2021 Shift 1 - Memory Based Paper

- 6 hrs
- 3.5 hrs
- 4 hrs
- 2.5 hrs
- none of these

Option 4 : 2.5 hrs

Let's discuss the concepts related to Time and Work and Pipe and Cistern. Explore more from Quantitative Aptitude here. Learn now!

**Given **

Pipe A can fill the tank = 8 hrs

Pipe B can fill the tank = 6 hrs

**Formula used **

Work = Time × Efficiency

**Calculation **

LCM of (6, 8) = 24

Let the total capacity of tank be 24

Efficiency of A = 24/8 = 3/hrs

Efficiency of B = 24/6 = 4/hrs

A and B can fill the tank in 2 hrs = 7 × 2 = 14

Remaining tank can be fill by B in = (24 - 14)/4 = 2.5 hrs

**∴ The other pipe will fill the tank in 2.5 hrs **

India’s **#1 Learning** Platform

Start Complete Exam Preparation

Daily Live MasterClasses

Practice Question Bank

Mock Tests & Quizzes

Trusted by 2,32,19,872+ Students

Start your FREE coaching now >>

Testbook Edu Solutions Pvt. Ltd.

1st & 2nd Floor, Zion Building,

Plot No. 273, Sector 10, Kharghar,

Navi Mumbai - 410210

[email protected]
Plot No. 273, Sector 10, Kharghar,

Navi Mumbai - 410210

Toll Free:1800 833 0800

Office Hours: 10 AM to 7 PM (all 7 days)