Click here - Test Bank Doctor

advertisement
TEST ITEM FILE
to accompany
RACIAL AND ETHNIC DIVERSITY
IN THE USA
Richard Schaefer
DePaul University
© 2014 PEARSON
ALL RIGHTS RESERVED
CHAPTER 1
EXPLORING RACE AND ETHNICITY IN THE UNITED STATES
MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS
1) What percent of the population is comprised of Somalis?
A)
15%
B)
3%
C)
10%
D)
5%
Answer: A
Page Ref: 2
2) According to Table 1.1, about what percent of the population were racial
minorities; including Hispanics?
A)
21%
B)
11%
C)
36%
D)
16%
Answer: C
Page Ref. 3
3) With the re-election of the nation’s first African-American president, one might
declare racial inequality as a thing of the past, especially considering he carried how
many states of the former confederacy?
A)
1
B)
3
C)
5
D)
12
Answer: B
Page Ref: 3
4) In 2011, _____ and ______ babies outnumbered White new-born babies for the
first time in the United States.
A)
Non-White; Black
B)
Black; White
C)
Latino; non-White
D)
Hispanic; Latinos
Answer: C
Page Ref: 4
5. A minority group is
A.
numerically smaller than the dominant group
B.
less powerful than the dominant group
C.
more powerful than the dominant group
D.
A and C
Answer: B
Page Ref: 4
6) What percentage of the population is male?
A)
39.3%
B)
59.7%
C)
49.3%
D)
50.7%
Answer: C
Page Ref: 5
7. Which of the following best describes the subordination of minority groups?
A.
narrowing of life’s opportunities
B.
inability to rule over society
C.
does not share in what the majority defines as valuable
D.
all of the above
Answer: D
Page Ref: 4
8) Which of the following is not one of the five characteristics of minority groups?
A)
shares same physical or cultural characteristics of dominant group
B)
membership is not voluntary
C)
members generally marry others from same minority group
D)
members have a strong sense of group solidarity
Answer: A
Page Ref: 5
9) By in-group, William Sumner means
A)
a group immigrating into the country
B)
the dominant group
C)
the group to which an individual belongs and feels loyalty
D)
the reference group others imitate
Answer: C
Page Ref: 5
10) Which of the following best exemplifies a marital arrangement among members
of a minority group?
A)
Asian male and African American female
B)
Amish male and Buddhist female
C)
Jewish male and Jewish female
D)
Muslim male and Muslim female
Answer: D
Page Ref: 5
11) Which of the following is not one of the four main types of minority or
subordinate groups?
A)
Racial
B)
Religious
C)
Sex
D)
Age
Answer: D
Page Ref: 5
12) Which of the following categories differs from the rest?
A)
Puerto Ricans and Cubans
B)
Irish Americans and Polish Americans
C)
Korean Americans and Pacific Islanders
D)
Whites and Blacks
Answer: D
Page Ref: 7
13) Who was the first African American to earn a doctorate at Harvard?
A)
Martin Luther King, Jr.
B)
W.E.B Du Bois
C)
William Sumner
D)
Max Weber
Answer: B
Page Ref: 7
14) Which of the following is the largest minority religious group?
A)
Roman Catholics
B)
Amish
C)
Buddhists
D)
Muslim
Answer: A
Page Ref: 7
15) Mary believes that Caucasian families are superior to African American families.
This belief illustrates the concept of
A)
racial division
B)
racial supremacy
C)
racial relativism
D)
racial formation
Answer: B
Page Ref: 11
16) Race is significant in our society because
A)
there is a direct correlation between one’s race and one’s IQ
B)
it helps us understand what group we belong to
C)
we have given it significance
D)
it dictates who we can and cannot marry
Answer: C
Page Ref: 11
17) According to the text, a socio-historical process by which racial categories are
created, inhabited, transformed, and destroyed is called
A)
racial formation
B)
racial supremacy
C)
racial tribulation
D)
racial segregation
Answer: A
Page Ref: 11-12
18) In the 2010 Census, what percent of the population selected two or more racial
groups?
A)
1.8%
B)
2.9%
C)
1.3%
D)
1.9%
Answer: B
Page Ref: 13
19) Which of the following is not an example of marginality?
A)
Amish mother and Jewish father
B)
Guatemalan who migrated to America
C)
Mormon mother and Christian father
D)
African American who moved from Detroit to Atlanta
E)
C and D
Answer: D
Page Ref: 14
20. According to the text, a structured ranking of entire groups of people that
perpetuates unequal rewards and power in a society is known as the hierarchy of
A)
gender
B)
race
C)
stratification
D)
class
Answer: C
Page Ref: 15
21) The functionalist perspective emphasizes
A)
ritualistic patterns of behavior
B)
structural inequalities
C)
statuses and status sets
D)
interdependent societal parts
Answer: D
Page Ref: 15-16
22) What perspective viewed society as an arena of inequality?
A)
functionalist
B)
conflict
C)
socio-biological
D)
labeling
Answer: B
Page Ref: 16
23) Which perspective did Becker introduce to explain why certain people are viewed
as deviant and others engaging in the same behavior are not?
A)
functionalist
B)
conflict
C)
socio-biological
D)
labeling
Answer: D
Page Ref: 17
24) Which of the following statements is true?
A)
Stereotypes do take individual differences into account.
B)
Stereotypes are reliable generalizations about all members of a group.
C)
Stereotypes highlight the positive attributes of every person.
D)
None of the above
Answer: D
Page Ref: 17
25) A subordinate group emerges through migration, annexation, and _____.
A)
assimilation
B)
colonialism
C)
ethnocentrism
D)
ethnic antagonism
Answer: B
Page Ref: 19
26) Migration is the general term used to describe any transfer of population.
________ describes leaving a country to settle in another; _________ denotes
coming into the new country.
A)
Emigration; immigration
B)
Immigration; emigration
C)
Annexation; assimilation
D)
Immigration; assimilation
Answer: A
Page Ref: 19
27) Wallerstein’s world systems theory draws on which perspective?
A)
labeling
B)
conflict
C)
functionalism
D)
socio-biological
Answer: B
Page Ref: 21
28) Which of the following is not one of the six consequences of subordinate-group
status?
A)
expulsion
B)
segregation
C)
colonialism
D)
fusion
Answer: C
Page Ref: 21
29) How many European Jews and other ethnic minorities were killed in the
Holocaust?
A)
2 million
B)
12 million
C)
22 million
D)
32 million
Answer: B
Page Ref: 21
30) European colonial powers in North America and eventually the US government
drove almost all Native Americans out of their tribal lands and into unfamiliar
territory. This is an example of
A)
secession
B)
expulsion
C)
segregation
D)
extermination
Answer: B
Page Ref: 22
31) In 1947, India was partitioned and which country was created?
A)
Great Britain
B)
Yugoslavia
C)
Pakistan
D)
Israel
Answer: C
Page Ref: 23
32) Which of the following is the correct matching?
A)
assimilation: A+B+C  A
B)
fusion: A+B+C  D
C)
pluralism: A+B+C  A+B+C
D)
all of the above
Answer: D
Page Ref: 27
33) In 2008, what percent of the population (over age 5) spoke a language other
than English at home?
A)
almost 10%
B)
almost 20%
C)
almost 15%
D)
almost 25%
Answer: B
Page Ref: 28
34) What racial group has more than doubled in the last 20 years?
A)
Native Americans
B)
Asian Americans
C)
Hispanics
D)
African Americans
Answer: C
Page Ref: 30
35) What perspective views discrimination as both functional and dysfunctional?
A)
conflict
B)
functionalist
C)
labeling
D)
socio-biological
Answer: B
Page Ref: 15-16
SHORT-ANSWER QUESTIONS
1) List and discuss the five characteristics of a minority or subordinate group.
Page Ref: 5
2) List and discuss the four criteria for classifying minority groups.
Page Ref: 5-9
3) List and discuss the three main theoretical perspectives. How are they similar?
How are they different?
Page Ref: 15-18
4) Explain the ways in which a subordinate group emerges in our society. How does
globalization contribute to this process?
Page Ref: 19-21
5) List and discuss the six consequences of subordinate-group status.
Page Ref: 21-27
CHAPTER 2
PREJUDICE
Multiple-Choice Questions
1) In the beginning of the chapter, Catherine’s mother requesting a room change for
her daughter was an example of
A)
egocentrism
B)
ethnocentrism
C)
prejudice
D)
discrimination
Answer: C
Page Ref: 34
2) The tendency to assume that one’s culture and way of life is superior to all others’
is known as
A)
egocentrism
B)
ethnocentrism
C)
prejudice
D)
discrimination
Answer: B
Page Ref: 35
3) Prejudice does not involve
A)
actions
B)
beliefs
C)
thoughts
D)
attitudes
Answer: A
Page Ref: 35
4) Which of the following excludes members of a group from certain rights,
opportunities, or privileges?
A)
ethnophaulisms
B)
discrimination
C)
racism
D)
none of the above
Answer: B
Page Ref: 36
5) Bobby does not believe in equality for all racial and ethnic groups, yet he
continues to cater to all groups at his restaurant. According to Merton, what
category would Bobby fall into?
A)
The unprejudiced nondiscriminator
B)
The unprejudiced discriminator
C)
The prejudiced nondiscriminator
D)
The prejudiced discriminator
Answer: C
Page Ref: 36
6) According to national surveys, about what percentage of our population favored
the relocation of a mosque near Ground Zero?
A)
66%
B)
40%
C)
25%
D)
80%
Answer: C
Page Ref: 38
7) Judy believes that illegal immigrants are the reason behind her unemployment
status. This belief is an example of which theory?
A)
Normative approach
B)
Exploitation theory
C)
Authoritarian theory
D)
Scapegoating theory
Answer: D
Page Ref: 40
8) What theory states that prejudice is influenced by societal norms and situations
that encourage or discourage the tolerance of minorities?
A)
Authoritarian theory
B)
Exploitation theory
C)
Normative approach
D)
Scapegoating theory
Answer: C
Page Ref: 41
9) Stereotypes are
A)
based on factual evidence
B)
unreliable generalizations
C)
rooted within various race and ethnic groups
D)
A and C
Answer: B
Page Ref: 42
10) Lane believes that homosexuality is repulsive and refuses to interact with anyone
who identifies with said sexual orientation. This is an example of
A)
sexism
B)
ethnocentrism
C)
homophobia
D)
egocentrism
Answer: C
Page Ref: 44
11) Any police-initiated action that is based on race, ethnicity, or national origin
rather than the person’s behavior is known as
A)
racial profiling
B)
scapegoating
C)
color-blind racism
D)
stereotyping
Answer: A
Page Ref: 44
12) According to a federal study in 2005, __________ were twice as likely to have
their vehicles searched, and __________ were five times more likely.
A)
Latinos; Caucasians
B)
Asian Americans; African Americans
C)
African Americans; Latinos
D)
Caucasians; Asian Americans
Answer: C
Page Ref: 45
13) Which of the following is not another term to describe color-blind racism?
A)
laissez-faire
B)
postracialism
C)
ethnophaulisms
D)
aversive racism
Answer: C
Page Ref: 45
14) In 2010, what percent of first-year college students want to “promote racial
understanding” in our society?
A)
46%
B)
37%
C)
81%
D)
34%
Answer: D
Page Ref: 47
15) Children who experience overt discrimination are
A)
more likely to continue to display feelings of distress and anxiety later in life
B)
less likely to continue to display feelings of distress and anxiety later in life
C)
more likely to engage in an interracial or interfaith relationship later in life
D)
less likely to engage in an interracial or interfaith relationship later in life
Answer: A
Page Ref: 48
16) A national survey revealed that
A)
Whites and Asian Americans are more likely to have prejudiced and
stereotypical views of other racial and ethnic minority groups
B)
African Americans and Hispanic Americans are more likely to have prejudiced
and stereotypical views of other racial and ethnic minority groups
C)
Whites, African Americans, Hispanic Americans, and Asian Americans all have
prejudiced and stereotypical views of other racial and ethnic minority groups
D)
Asian Americans and Whites are less likely to have prejudiced and
stereotypical views of other racial and ethnic minority groups
Answer: C
Page Ref: 49
17) In Figure 2.4, what racial group felt they had the most difficulty getting along
with African Americans?
A)
Asian Americans
B)
Caucasians
C)
Hispanics
D)
Native Americans
Answer: B
Page Ref: 49-50
18) According to the text, which of the following is not a cause of prejudice?
A)
the need to blame others for one’s own failure
B)
the desire to exploit
C)
the fear of being threatened
D)
the desire to establish a unified society
Answer: D
Page Ref: 51
19) As a society, we can change negative attitudes towards groups of people by
A)
implementing prejudice-reduction programs within our school systems
B)
mandating equal representation of all racial and ethnic categories in the mass
media
C)
implementing diversity trainings within all organizations
D)
enforcing all of the above to increase overall levels of tolerance and promote
higher levels of inter-group contact
Answer: D
Page Ref: 51-58
20) The tendency to approach or withdraw from a racial group is known as
A)
racism
B)
ethnocentrism
C)
social distance
D)
social proximity
Answer: C
Page Ref: 54
21) What social scientist conceptualized a scale that could measure social distance
empirically?
A)
Karl Marx
B)
Ernest Burgess
C)
Erving Goffman
D)
Emory Bogardus
Answer: D
Page Ref: 54-55
22) Two families of equal size and social class move into the same neighborhood at
the same time, but one family is White and one family is Black. According to the
contact hypothesis, these families are
A)
more likely to interact in a harmonious fashion because they live in the same
neighborhood
B)
less likely to interact in a harmonious fashion because they live in the same
neighborhood
C)
more likely to relocate to a different neighborhood all together
D)
none of the above
Answer: A
Page Ref: 55
23) What are the two key factors for reducing hostility between all racial and ethnic
groups?
A)
exclusion and discrimination
B)
diversity training and competition
C)
equal status and common goal
D)
inclusion and shared households
Answer: C
Page Ref: 55
24) According to the text, which racial group is least likely to date outside his/her
group?
A)
African American
B)
Latino
C)
Asian American
D)
Caucasian
Answer: D
Page Ref: 56
25) What percent of global internet searches does Google account for?
A)
98%
B)
82%
C)
58%
D)
92%
Answer: B
Page Ref: 56
Download