advertisement

E.P.S.E Problem Solving Model •Explore •Plan •Solve •Examine Created by: Missler, Quinby, Shoecraft and Yaccino PowerPoint by: Salazar E.P.S.E Problem Solving Model Explore – Fact Finding. Read the whole problem carefully. Reread if necessary. 1. What do you need to find out? (Write the question.) 2. Underline all facts in the problem that you need. Solve – Find the answer. 1. Use your plan to find the answer. Show all your work. 2. Circle the Answer. (Include Units or Labels) Plan – How will I solve this problem? 1. Explain what task or tasks you will use to solve the problem. (A strategy, a formula…) Examine – Explain or show why your answer is reasonable. 1. Did you answer the correct question? (Draw arrows.) 2. Does your answer make sense? (Check the problem in a different way or use common sense.) EXAMPLE!! Explore – Fact Finding 1. Read the whole problem carefully. Reread if necessary. 2. What do you need to find out? (Write the question.) 3. Underline the facts you need in the problem. Plan – How will I solve this problem? 1. Explain what strategy or strategies you will use to solve the problem. Solve – Find the answer 1. Work your plan to find the answer. 2. Show all your work. 3. Circle the answer (include units or labels). Examine – show or explain why your answer is reasonable. 1. Did you answer the right question(s)? (Draw Arrows.) 2. Does your answer make sense? •check the problem in a different way. •use common sense! • Use the EPSE model to solve the following word problem: Mrs. Nurre want to buy a Blue Ray Player that costs $460. She plans to make a down payment of $100 and pay the rest in eight equal payments. What will be the amount of each payment? Explore Plan Need to find: What will be the amount of each payment? (Facts Underlined in problem) Costs $460 Down payment of $100 Pay rest in 8 equal payments Solve Strategy: Subtract down payment from the cost; then divide into equal payments Examine Show work: 460 – 100 = 360 360 ÷ 8 = 45 Answer: $45. Did I answer the right question? yes Does my answer make sense? Yes, because $45 x 8 = $360 and $360 + $100 = $460 and that’s how much the Blue Ray Player cost. E.P.S.E Problem Solving Model • Your turn!! • Take a sheet of paper or use your spiral for notes • Draw 4 quadrants E P Like this S E Your turn. 20 m Mr. Jones just finished his new backyard. How many square meters of grass were needed to cover the area shown in green? The blue square is a fountain. 37 m