SLO REVIEW GROWTH EXAM
WORLD HISTORY (1ST-SEM.)
WOODRIDGE HIGH SCHOOL
SOCIAL STUDIES DEPARTMENT
TOPIC: ENLIGHTENMENT
• #1. THE SYSTEM OF CHECKS AND BALANCES
IN THE UNITED STATES CONSTITUTION WAS
INFLUENCED BY THE IDEAS OF WHICH
ENLIGHTENMENT THINKER?
• Answer: MONTESQUIEU
TOPIC: ENLIGHTENMENT
• #2. ENLIGHTENMENT THINKERS WERE
INFLUENCED BY THE IDEA OF NATURAL LAW
THAT EMERGED FROM THE?
• Answer: SCIENTIFIC REVOLUTION
TOPIC: ENLIGHTENMENT
• #3. ENLIGHTENMENT WRITERS OFTEN FACED
CENSORSHIP BECAUSE THEY?
• Answer: THEY CHALLENGED THE OLD ORDER.
TOPIC: ENLIGHTENMENT
• #4. WHAT RULES DISCOVERABLE BY REASON
DID ENLIGHTENMENT THINKERS TRY TO APPLY
TO THE STUDY OF HUMAN BEHAVIOR AND
SOCIETY?
• Answer: NATURAL LAWS
TOPIC: ECONOMICS/ENLIGTENMENT
/IND. REV.
• #5. ECONOMIST ADAM SMITH ARGUEDTHAT,
IN A FREE MARKET, BUSINESS ACTIVITY
WOULD BE REGULATED BY THE FORCES OF?
• Answer: SUPPLY AND DEMAND
TOPIC: ECONOMICS/ IND. REV.
• #6. KARL MARX DESPISED CAPITALISM
BECAUSE HE BELIEVED THAT?
• Answer: CREATED PROSPERITY FOR A FEW
AND POVERTY FOR MANY.
TOPIC:
ECONOMICS/ENLIGHTENMENT/ IND.
REV.
• #7. ACCORDING TO LAISSEZ-FAIRE
ECONOMISTS, THE CURE FOR POVERTY WAS?
• Answer: AN UNRESTRICTED FREE MARKET.
TOPIC: ECONOMICS/ IND. REV.
• #8. ACCORDING TO COMMUNISTS, THE
SOLUTION TO POVERTY AND INJUSTICE WAS?
• Answer: SHARED OWNERSHIP BY THE
PROLETARIAT (WORKERS) OF THE MEANS OF
PRODUCTION.
TOPIC:
ENLIGHTENMENT/NATIONALISM
• #9. THE U.S CONSTITUTION CREATED A
FEDERAL REPUBLIC, WHICH DIVIDED POWER
BETWEEN?
• Answer: THE NATIONAL AND STATE
GOVERNMENTS
TOPIC: ENLIGHTENMENT/
NATIONALISM
• #10. FRANCE’S THE DECLARATION OF THE
RIGHTS OF MAN AND THE CITIZEN WAS
MODELED ON THE?
• Answer: AMERICAN DECLARATION OF
INDEPENDENCE
TOPIC: ENLIGHTENMENT/
NATIONALISM
• #11. IN THE 1700’S, LATIN AMERICAN
POLITICAL AND SOCIAL LIFE WAS DOMINATED
BY THE?
• Answer: PENINSULARES
TOPIC:
ENLIGHTENMENT/NATIONALISM
• #12. UNLIKE REVOLUTIONS IN OTHER LATIN
AMERICAN COUNTRIES, HAITI’S FIGHT FOR
FREEDOM WAS CARRIED OUT BY?
• Answer: CARRIED OUT BY SLAVES
TOPIC: INDUSTRIAL REVOLUTION
• #13. DURING THE INDUSTRIAL REVOLUTION,
LIFE CHANGED IN WHAT BASIC WAY?
• Answer: PEOPLE MIGRATED FROM RURAL
AREAS TO CITIES.
TOPIC: INDUSTRIAL REVOLUTION
• #14. IN WHAT WAY WERE RAILROADS AN
IMPROVEMENT OVER CANALS?
• Answer: RAILROADS DID NOT HAVE TO
FOLLOW THE COURSE OF A RIVER.
TOPIC: INDUSTRIAL REVOLUTION
• #15. WHICH OF THE FOLLOWING WAS A
LONG-TERM RESULT OF THE INDUSTRIAL
REVOLUTION?
• Answer: A GENERAL RISE IN THE STANDARD
OF LIVING.
TOPIC: INDUSTRIAL REVOLUTION
• #16. MOST EARLY FACTORY WORKERS WERE
WOMEN BECAUSE?
• Answer: EMPOLYERS COULD PAY WOMEN LESS
THAN MEN.
TOPIC: INDUSTRIAL REVOLUTION
• #17. THE BESSMER PROCESS WAS A METHOD
FOR PRODUCING?
• Answer: STEEL
TOPIC: INDUSTRIAL REVOLUTION
• #18. IN 1869, WHAT CHEMIST DEVELOPED A
TABLE THAT BECAME THE BASIS FOR THE
PERIODIC TABLE OF ELEMENTS USED TODAY?
• Answer: DMITRI MENDELEYEV
TOPIC: GENOCIDE
• #19. IN THE OTTOMAN EMPIRE, TENSIONS
BETWEEN TURKISH NATIONALISTS AND
ETHNIC GROUPS SEEKING INDEPENDENCE
SPARKED GENOCIDE AGAINST THE?
• Answer: ARMENIANS
TOPIC: IMPERIALISM
• #20. WHICH OF THE FOLLOWING WAS A
SOCIAL DARWINIST ARGUMENT IN FAVOR OF
WESTERN IMPERIALISM?
• Answer: WESTERNERS THOUGHT THEY HAD A
DUTY TO BRING THEIR CIVILIZATION TO
INFERIOR RACES.
TOPIC: IMPERIALISM
• #21. WHICH STATEMENT BEST DESCRIBES
HOW CATHOLICS AND PROTESTANT
MISSIONARIES INTERACTED WITH AFRICAN
NATIVES?
• Answer: THEY SAW NATIVES AS CHILDREN IN
NEED OF GUIDANCE.
TOPIC: IMPERIALISM/WWI
• #22. SOME COLONIAL SUBJECTS WERE EAGER
TO PARTICIPATE IN WORLD WAR I BECAUSE?
• Answer: THEY BELIEVED THEY WOULD GAIN
GREATER CIVIL RIGHTS.
TOPIC: WWI
• #23. WHICH COUNTRY WANTED TO WEAKEN
GERMANY AT THE PARIS PEACE CONFERENCE
SO THAT IT COULD NEVER AGAIN THREATEN
WAR?
• Answer: FRANCE
TOPIC:
WWI/NATIONALISM/IMPERIALISM
• #24. ONE WAY NATIONALISM INCREASED
TENSIONS IN PRE-WAR EUROPE WAS THAT
GERMANS?
• Answer: WERE PROUD OF THEIR EMPIRE’S
MILITARY POWER AND INDUSTRIAL
LEADERSHIP.
TOPIC: WWI
• #25. WHICH OF THE FOLLOWING
CONTRIBUTED TO THE UNITED STATES’
DECISION TO ENTER WWI?
• Answer: CULTURAL TIES TO BRITAIN
DRAW CONCLUSIONS, TOPIC:
ENLIGHTENMENT
• BEFORE THE FRENCH REVOLUTION, CATHERINE
THE GREAT OF RUSSIA WAS AN ENLIGHTENED
DESPOT. EARLY IN HER REIGN SHE READ THE
WORKS OF THE PHILOSOPHES, EXCHANGED
LETTERS WITH VOLTAIRE, AND IMPLEMENTED
SOME REFORMS. HOWEVER, AS THE FRENCH
REVOLUTION PROGRESSED, CATHRINE’S VIEWS
CHANGED. SHE BURNED VOLTAIRE’S LETTERS
AND LOCKED UP HER CRITICS. WHY DO YOU
THINK CATHERIN’S VIEWS TOWARD
ENLIGHTENMENT IDEAS CHANGED?
CASUALTIES OF MAJOR WORLD WAR I
POWERS (CHART)!
• BASED ON INFORMATION IN THE TABLE,
RUSSIA MOBILIZED THE GREATEST NUMBER
OF SOLDIERS (12 MILLION) OF ALL THE MAJOR
POWERS. SINCE IT HAD THE LARGEST ARMY,
IT SHOULD MAKE SENSE THAT RUSSIA WAS
THE MOST POWERFUL AND SUCCESSFUL
FORCE IN THE WAR. EXPLAIN WHY THIS WAS
NOT SO.

WH Growth Exam - Woodridge High School