4.1.1a test

advertisement
Waves Test 1 form A
INTEGRATED SCIENCE 1
UNIT 4: PHYSICS Sub Unit 1: Waves
TEST 1: Waves and their Properties
Form A
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or
answers the question.
Study the four transverse waves shown above. Compare the properties of waves B, C,
and D to that of wave A, and complete the following four questions:
1) Compared to wave A, which wave has the same wavelength but a smaller amplitude?
a. wave B
b. wave C
c. wave D
2) Compared to wave A, which wave has a shorter wavelength but the same amplitude?
a. wave B
b. wave C
c. wave D
3) Which wave has the same frequency as wave A?
a. wave B
b. wave C
c. wave D
Page 1
Waves Test 1 form A
4) Compared to wave A, which two waves have greater frequencies?
a. waves B and C
b. waves B and D
c. waves C and D
5) The pitch of a musical sound depends on the sound wave's
a. wavelength.
b. frequency.
c. speed.
d. amplitude.
e. all of these.
6) A Doppler effect occurs when a source of sound moves
a. toward you.
b. away from you.
c. both of these.
d. none of these.
7) The Doppler effect is characteristic of
a. water waves.
b. sound waves.
c. light waves.
d. all of these.
e. none of these.
8) Proof that the outer core of the earth is liquid is the statement that
a. P- waves pass through the core while the S-waves do not.
b. S-waves pass through the core while the P- waves do not.
c. both P- and S- waves do not pass through the core.
d. both P- and S- waves pass through the core.
e. none of the above.
Page 2
Waves Test 1 form A
9) Sound is an example of
a. a longitudinal wave.
b. a wave that can travel through a vacuum.
c. a transverse wave.
d. a wave that does not transmit energy.
10) Sound waves cannot travel in
a. air.
b. water.
c. steel.
d. a vacuum.
e. sound can travel in all of these.
11) The source of all sound waves is a
a. wave pattern.
b. harmonic object.
c. vibrating object.
d. region of variable high and low pressure.
e. none of these.
12) The loudness of a musical sound is a measure of the sound wave's
a. wavelength.
b. frequency.
c. speed.
d. amplitude.
e. all of these.
13) The vibrations of a transverse wave move
a. in the same direction as the wave travels.
b. at right angles to the direction of wave travel.
c. above and below the moving wave.
d. opposite to the direction of wave travel.
Page 3
Waves Test 1 form A
14) Sound travels faster in
a. air.
b. water.
c. steel.
d. a vacuum.
e. Sound travels at about the same speed in all of these.
15) Compressions and rarefactions are characteristic of
a. longitudinal waves.
b. transverse waves.
c. both of these.
d. neither of these.
16) All waves have
a. amplitude.
b. frequency.
c. wavelength.
d. speed.
e. all of these.
17) Wave interference can occur for
a. sound waves.
b. light waves.
c. water waves.
d. all of these.
e. none of these.
18) In a longitudinal wave, the compressions and rarefactions travel in
a. the same direction that the wave travels.
b. a direction opposite to the wave travel.
c. neither.
19) Seismic waves are waves that travel through the earth. When they travel from the
crust of the earth to the more dense earth's core, their speed will
Page 4
Waves Test 1 form A
a. decrease.
b. increase.
c. remain the same.
20) The amplitude of a particular wave is 1 m. The top to bottom ( crest to trough)
distance of the wave is
a. 0.5 m.
b. 1 m.
c. 2 m.
d. none of these.
21) The distance between two consecutive crests of a wave is called the
a. amplitude
b. frequency
c. wave speed
d. wavelength
22) From Figure 2 above, which letter shows the area of compression for the sound
Page 5
Waves Test 1 form A
created by the tuning fork?
a. a.
b. b.
c. c.
d. d.
23) The amplitude of the wave in the diagram below is given by letter ______.
a. A
b. B
c. C
d. D
e. E
24) Indicate the interval which represents one full wavelength in the wave diagram
below.
a. A to C
b. B to D
c. A to G
d. A to E
Page 6
Waves Test 1 form A
25). From figure 1 above, which letter shows the correct wavelength for the sound created
by the tuning fork?
a. a.
b. b.
c. c.
d. d
26) Which of the following statements illustrates the concept that waves carry energy
from one place to another:
a. Ocean waves may cause boats to tip over.
b. Sunlight heats the surface of the earth.
c. Seismic waves cause earthquake damage.
d. All of the statements illustrate the concept.
27) The speed of any wave depends upon
a. its energy.
b. the medium through which it travels.
c. its angle of reflection.
d. its amplitude.
28) Which of the following transmit energy without transmitting matter?
a. protons
b. baseball bats
c. waves
d. electrons
Page 7
Waves Test 1 form A
ESSAY. Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper.
Page 8
Waves Test 1 form A
29) Imagine a train approaching a crossing where you are standing safely behind the gate.
Explain the changes in sound of the horn that you may hear as the train passes. Use
the following terms in your answer: frequency, wavelength, wave speed, Doppler
effect.
30) What is wave interference? Draw examples of two types of wave interference and
label each.
Page 9
Waves Test 1 form A
Answer Key
Physics Unit Test- Waves and their Properties
California State Standards 4a,b, d,e,f
Form A
Integrated Science One
Answer
1.
c
2.
b
3.
c
4.
a
5.
b
6.
c
7.
d
8.
a
9.
a
10. d
11. c
12. d
13. b
14. c
15. a
16. e
17. d
18. a
19. b
20. c
21. d
22. b
23. d
24. d
25. b
26. d
27. b
Level
analysis
analysis
analysis
analysis
comprehension
comprehension
knowledge
comprehension
knowledge
comprehension
knowledge
knowledge
knowledge
comprehension
knowledge
knowledge
knowledge
knowledge
knowledge
comprehension
knowledge
analysis
knowledge
knowledge
analysis
comprehension
comprehension
Page 10
Cal Standard
P.4.b
P.4.b
P.4.b
P.4.b
P.4.d
P.4.f
P.4.f
P.4.b
P.4.d
P.4.a
P.4.a
P.4.d
P.4.b
P.4.d
P.4.b
P.4.b
P.4.f
P.4.b
P.4.b
P.4.b
P.4.b
P.4.d
P.4.b
P.4.b
P.4.d
P.4.a
P.4.d
ABACUS
4.1.1
4.1.1
4.1.1
4.1.1
4.1.2
4.1.1
4.1.1
4.1.1
4.1.2
4.1.1
4.1.1
4.1.2
4.1.1
4.1.2
4.1.1
4.1.1
4.1.1
4.1.1
4.1.1
4.1.1
4.1.1
4.1.2
4.1.1
4.1.1
4.1.2
4.1.1
4.1.2
Waves Test 1 form A
28.
c
comprehension P.4.a
4.1.1
29. Answer:
synthesis
P.4.f
4.1.1
As the train approaches, you hear a sound with a frequency slightly
higher than the actual pitch of the train’s horn. The waves emitted by
the train’s horn travel at a fixed speed through the air. The motion of the
train squeezes the waves closer together in the forward direction,
shortening their wavelengths. The waves strike your ear with a
frequency greater than that emitted by the horn. As the train moves past
you, the wavelength of the waves increases, and as it moves away, the
waves are stretched farther apart and strike your ear at a lower
frequency. This is called the Doppler effect.
30. Answer:
synthesis
P.4.f
4.1.1
Wave interference is the result of two or more waves combining. When
they combine in phase—that is, with crests overlapping crests and
troughs overlapping troughs—the resulting wave has greater amplitude.
This is constructive interference. When overlapping is of crest on trough,
cancellation or diminishing of the wave results. This is destructive
interference.
Page 11
Download
Random flashcards
Nomads

17 Cards

Marketing

46 Cards

African nomads

18 Cards

Create flashcards