advertisement

Practice problems for speed and velocity. The formula for speed is distance / time = speed Velocity is calculated the same way but you need to include the direction when you are asked for a velocity. There are three types of speed math problem. Solve for speed . solve for distance and solve for time. Solve for speed and velocity. 1. The train traveled 500 kilometers north to Odessa in 2 hours. What is the train’s speed? What is it’s velocity? Distance= 500 Km Time = 2 hours Speed = distance /time Speed = 500km/2h Speed = 250 km/h Velocity = 250 km/h North 2. Ann walked 1.5 miles south to her house in 0.5 hours. What is Ann’s speed? What is Ann’s velocity. Distance= 1.5 miles Time= 0.5 hours Speed = distance /time Speed = 1.5/0.5 Speed = 3 miles per hour Velocity = 3 miles per hour south 3. Jeremie ran around the track at the YMCA for 2 hours. When he was done he figured that he had traveled 20 kilometers. What was his speed? What was his velocity? Distance = 20 km Time = 2 h Speed = distance /time Speed- 20km/2h Speed =10km/h Velocity = 0 ( he traveled in circles so there is no direction. No direction no velocity) 4. The race car was moving for 3.7 hours and during that time moved 500 miles east. What is the speed? What is the velocity? Distance = 500 miles Time = 3.7 hours Speed = distance /time Speed = 500/3.7 Speed = 135.1 ( rounded) miles per hour Velocity = 135.1 miles per hour east Solve for distance 5. If you travel for three hours at a speed of 30 km/h, how far will you go? Speed = 30km/h Time = 3 hours Distance = speed x time Distance= 30km/h x 3 h Distance = 90 km 6. Mike is driving west on I-80 for 1.5 hours at a speed of 70 miles per hour. What is his distance? Speed = 70 miles per hour Time = 1.5 h Distance = speed x time Distance = 70 x 1.5 Distance = 105 miles Solve for time 7. If you are traveling at 75 km/h how long will it take to travel 32 km? Distance = 32 km Speed = 75 km/h Time = distance / speed Time = 32/75 Time= 0.43 hrs ( rounded) 8. How long will it take to travel 78 miles if you are traveling at 65 miles per hour? Distance= 78 miles Speed = 65 miles per hour Time = distance / speed Time = 78/65 Time = 1.2 hours