salestax, tip, and markup

advertisement
basic
What number is
25% of 240?
p = .25 × 240
POD
4
advanced
A used copy of 2K15 costs
75% as much as a new
copy. If a used copy is
$45.00, then how much is
a new game?
45 = .75 × w
p = 60
60 = w
A new copy of 2K15 is
$60.00
basic
13 is 25% of what
number?
13 = .25 × w
POD
5
advanced
75,000 units of VC can be
purchased for 19.99. If Cole
finds it on sale for $17.99,
what percent is he paying for
the virtual currency?
17.99 = n × 19.99
w = 52
0.899 = n
Cole is paying 90% of the original
price
Sales Tax, Tips, and Markup
Sales tax is an additional amount of money
charged on items that people buy. The total cost of
an item is the regular price plus the sales tax.
A tip or gratuity is a small amount of money in
return for a service. The total price is the regular
price plus the tip.
A store sells an item for more than it pays for those
items. The amount of increase is called the
markup. The selling price is the amount the
customer pays for an item.
Example 1: sales tax
Drew wants to buy exercise equipment that costs $140 and
the sales tax is 5.75%. What is the total cost of the
equipment?
Method 1: Add the sales tax to the regular price
Let t = the sales tax. Use the following equation:
t = percent × whole
Turn 5.75% into a decimal
t = 0.0575 × 140
t = 8.05
140 + 8.05 = $148.05
The total cost of the exercise equipment is$148.05
Example 1: sales tax
Drew wants to buy exercise equipment that costs $140 and
the sales tax is 5.75%. What is the total cost of the
equipment?
Method 2: Add the percent of tax to 100%
Let t = the sales tax. Use the following equation:
t = percent × whole
100% + 5.75% = 105.75%
t = 1.0575 × 140
t = 148.05
The total cost of the exercise equipment is$148.05
Example 2: Tip
A customer wants to tip 15% on a restaurant bill that is $35.
What will be the total bill with tip?
Method 1: Add the tip to the regular price
Let t = the tip. Use the following equation:
t = percent × whole
Turn 15% into a decimal
t = 0.15 × 35
t = 5.25
Add the tip to the bill. $5.25 + $35 = $40.25
Example 2: Tip
A customer wants to tip 15% on a restaurant bill that is $35.
What will be the total bill with tip?
Method 2: Add the percent of tip to 100%
Let t = the tip. Use the following equation:
t = percent × whole
100% + 15% = 115%
t = 1.15 × 35
t = 40.25
The total bill is $40.25
Example 3: Markup
A store pays $56 for a GPS navigation system. The markup is
25%. Find the selling price.
Method 1: Add the markup to the price
Let m = the markup. Use the following equation:
m = percent × whole
Turn 25% into a decimal
m = 0.25 × 56
m = 14
Add the markup to the price. $14 + $56 = $70
The selling price is $70
Example 3: Markup
A store pays $56 for a GPS navigation system. The markup is
25%. Find the selling price.
Method 2: Add the percent of markup to the cost
Let m = the markup. Use the following equation:
m = percent × whole
100% + 25% = 125%
m = 1.25 × 56
m = 70
The selling price is $70
Whiteboard time
What is the total cost of a sweatshirt if the
regular price is $42 and the sales tax is 5.5%
t = 1.055 × 42
t = $44.31
Whiteboard time
Scott wants to tip his taxicab driver 20%. If
his commute costs $15, what is the total
cost?
t = .20 × 15
t = 3.0
$15 + $3 = $18
Whiteboard time
Find the total cost of a spa treatment of $42
including 6% sales tax and a 20% tip.
t = 1.26 × 42
t = $52.92
Whiteboard time
A store pays $150 for a portable basketball
backboard and the markup is 40%. What is
the selling price?
m = .40 × 150
m = 60
60 + 150 = 210
The selling price is $210
Download
Related flashcards

Russian economists

23 cards

Economic indicators

18 cards

Spanish economists

54 cards

Create Flashcards