# Chapter 5 Practice Test - Consumer Mathx ```Chapter 5 Practice Test
Consumer Math
Mastery Test A
1.
Donna buys a new car with a base price of
\$8,290. She orders an AM/FM stereo radio for \$175
and an automatic transmission for \$550. She pays
\$507 for transportation and handling. What is the
\$8290 + \$175 + \$550 + \$507 = \$9522
\$9522 - \$1200 = \$8322
2.
Determine the actual cost, including interest, of
a\$3,450 used car with a down payment of \$200
and 48 monthly payments of \$75 each.
\$75 x 48 = \$3600
\$3600 + \$200 = \$3800
3. Joan wants to buy a 20/40/10 liability insurance policy.
How much will the total premium be if she lives in an
average risk area? Use the premium table above.
\$339 + \$69 = \$408
4. Norman drove his car on a vacation trip. His odometer
read 1270.3 when he began and 1740.3 at the end. If he
used 25 gallons of gas, how many miles per gallon did he
get?
1740.3 – 1270.3 = 470 miles
470 / 25 = 18.8 mpg
5. What is the range of Dan’s car? Its highway EPA rating is
40 mpg, and the tank holds 12 gallons.
40 mpg x 12 gallons = 480 miles
6. How many gallons of gas does Carlos need to drive 483
miles? His car has an EPA rating of 21 miles per gallon.
483 miles / 21 miles = 23 gallons
7. Cynthia drives 522.5 miles in 9 hours and 30
minutes. What is her average speed?
522.5 / 9.5 = 55 mph
8. Kirby makes a 416-mile trip with an average speed
of 52 miles per hour. What is his travel time?
416 / 52 = 8 hours
9. If gas costs \$1.29 per gallon, what is the cost to fill a
19-gallon tank?
\$1.29 x 19 = \$24.51
10. Find Julianne’s car repair expenses. Her car needs
a new muffler and tailpipe. Parts will cost \$162.75. It
will take two hours of labor at
\$55 per hour. There will be a 5% sales tax on the
muffler and tailpipe.
\$162.75 x .05 = \$8.14
\$162.75 + \$8.14 = \$170.89
\$170.89 + \$110 = \$280.89
```