Year 5 Summer Learning Maths Booklet Week 1 Addition and Subtraction using column method Week 2 Knowledge Quiz Short division and short multiplication Week 3 Knowledge Quiz Fractions – find equivalent fractions. Fractions – find the fraction of a number. Week 4 Knowledge Quiz Convert fractions to decimals on a place value chart. Week 5 Multiply and divide any number by 10, 100, 1000. 1 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Week 1 Addition and subtraction using column method. Look at the exemplar and complete the worksheets. 2 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 1 – Column addition: Challenge: 3 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 2 – Column subtraction: Challenge: 4 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 3: Solve the worded calculations and word problems using addition and subtraction. Worded calculations: 1. What number is 3006 more than 4695? 2. Subtract 6725 from 8053. 3. What number is 4340 more than 5060? 4. Calculate the difference between 3212 and 2046. 5. Add £23.71 to £78.46. Word Problems: 5 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Week 2 Knowledge Quiz Solve the following additions and subtraction using column method: 4587 + 648 = 9732 + 398 = 6732 – 1387 = 5398 – 2437 = 6 Year 5 Summer Learning Maths Booklet New Learning: Short division and multiplication method. Have a look at the exemplars and solve the worksheets. Example of short multiplication: Example of short division: I have used the inverse to check my answer! 7 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 1: Solve the following multiplication using column method. Challenge: Are these multiplications correct? Draw a tick if they are correct, and a X if the are not. 8 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 2: Solve the equations: 129 ÷ 3 = __ = 756 ÷ 7 470 ÷ 5 = 248 ÷ 4 = 594 ÷ 6 = 276 ÷ 4 = Challenge: 1. There are 420 pupils in 12 classes in Smithdown Primary School. On average, how many pupils are in each class. 2. A local football club’s full attendance equals 192 people. If there are 12 rows of seats in the stadium, how many people sat in each row? 9 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 3: Solve the word problem. 1. In a season, the ice hockey team predicts they will score 65 goas. In fact, they score three times as many. How many did they score? 2. A poncho is a ‘must have’ for visiting Niagara Falls. The souvenir shop sells them for £4. In a year, they sell 678. How much money do they make? 3. Gareth has a mass of 132 lbs. He discovers that a male grizzly bear has a mass approximately six times greater than him. What is the mass of the grizzly bear? 4. Marmots hibernate for approximately 120 days each year. How long do they hibernate for in seven years? Challenge: 1. Chiara has 5 boxes. Each box has 3 books. Each book has 10 pages. How many pages are there altogether? 2. Lin has 3 drawers. In each drawer, Lin has 12 boxes. In each box, there are 15 t-shirts. How many t-shirts does Lin have all together? 10 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Week 3 Knowledge Quiz: Solve the following operations: 8793 + 1932 = 8352 – 4471 = 439 x 7 = 324 ÷ 6 = 11 Year 5 Summer Learning Maths Booklet New learning: Find and order equivalent fractions Look at the examples and complete the worksheets. 12 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 1: 13 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 2: Workout these equivalent fractions. Example: Challenge: 14 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 3: Find the fraction of a number Example: Procedure 1. 3 2. 8 9 𝑜𝑜𝑜𝑜 81 = 11 𝑜𝑜𝑜𝑜 77 = 3. 2 𝑜𝑜𝑜𝑜 63 = 4. 2 𝑜𝑜𝑜𝑜 240 = 7 3 Application Hint: There are 60 minutes in 1 hour. 15 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Week 4: Knowledge Quiz: 16 Year 5 Summer Learning Maths Booklet 17 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 1: Write the following as a decimal and as a fraction: A) B) C) D) E) F) 18 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 2: 19 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 3: Rewrite the following fractions as decimals. Use the place value chart below to help you. Application 1. Anna ate 3 whole oranges and then 4/10 more of another. How much did she have as a decimal? 2. Jayden walked 2 whole kilometres and then a further 6/10 of a kilometre. How far did Jayden walk in total? 3. Lee measured a piece of rope and it was 2 whole metres and 9/10 of a metre long. What is this length written as a decimal? 20 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Week 5: Multiplying and dividing numbers by 10, 100, 1000. Knowledge Quiz 868 x 4 = 327 ÷3= 653 x 9 = 497 ÷ 7 = 21 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 1: Have a look at the examples and then solve the equations. 1) 56 x 100 = 2) 67 x 10 = 3) 128 x 100 = 4) 328 x 1000 = 5) 329 x 100 = 6) 67 x 1000 = 7) 5.8 x 10 = 8) 43.9 x 10 = 9) 3.9 x 100 = 22 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 2: Have a look at the examples, then solve the operations. 1) 6543 ÷ 10 = 2) 8031 ÷ 10 = 3) 1204 ÷ 10 = 4) 362.1 ÷ 10 = 5) 4562 ÷ 100 = 6) 3076 ÷ 100 = 7) 503 ÷ 100 = 8) 8263 ÷ 1000 = 9) 97.7 ÷ 100 = 23 Year 5 Summer Learning Maths Booklet Session 3: Answer a mix of questions 24 Year 5 Summer Learning Times Tables Booklet 1 Year 5 Summer Learning Times Tables Booklet 2 Year 5 Summer Learning Times Tables Booklet 3 Year 5 Summer Learning Times Tables Booklet 4 Year 5 Summer Learning Times Tables Booklet 5 Year 5 Summer Learning Times Tables Booklet Challenge Yourself! Question 1: Question 2: 6 Year 5 Summer Learning Times Tables Booklet Question 3: Question 4: 7 Year 5 Summer Learning Times Tables Booklet Question 5: 8 Year 5 Summer Learning Maths Answer Booklet Week 1: Session 1 Solve the additions by using column method. Year 5 Summer Learning Maths Answer Booklet Session 2 – Subtracting using column method. Year 5 Summer Learning Maths Answer Booklet Session 3: Year 5 Summer Learning Maths Answer Booklet Week 2 Session 1: Challenge: Year 5 Summer Learning Maths Answer Booklet Session 2: 129 ÷ 3 = 43 108 = 756 ÷ 7 Challenge: 1. 420 ÷12 = 35 2. 192 ÷ 12 =16 Session 3: 1. 2. 3. 4. 65 x 3 =195 678 x 4 = £2712 132 x 6 = 792lbs. 120 x 7 = 840 days Challenge: 1. 5x3= 15 15x10= 150 2. 3x12 = 36 36x15 = 540 470 ÷ 5 = 94 248 ÷ 4 = 62 594 ÷ 6 = 99 276 ÷ 4 = 69 Year 5 Summer Learning Maths Answer Booklet Week 3 Session 1 Session 2: Challenge: Sam is incorrect. Year 5 Summer Learning Maths Answer Booklet Session 3: Procedure 1. 2. 3 9 8 𝑜𝑜𝑜𝑜 81 = 27 11 𝑜𝑜𝑜𝑜 77 = 56 3. 2 𝑜𝑜𝑜𝑜 63 = 18 4. 2 𝑜𝑜𝑜𝑜 240 = 160 7 3 Application 1. 155 2. 300 3. 5 min Year 5 Summer Learning Maths Answer Booklet Week 4 Session 1: Year 5 Summer Learning Maths Answer Booklet Session 2: Year 5 Summer Learning Maths Answer Booklet Session 3: 1.a. 0.5 1b. 0.7 2a. 0.3 2b. 0.6 3a. 0.55 3b. 0.91 4a. 0.47 4b. 0.88 5a. 0.1 5b. 0.96 6a. 0.82 6b. 0.11 Application 1.Anna ate 3 whole oranges and then 4/10 more of another. How much did she have as a decimal? 3.4 2. Jayden walked 2 whole kilometres and then a further 6/10 of a kilometre. How far did Jayden walk in total? 2.6 3. Lee measured a piece of rope and it was 2 whole metres and 9/10 of a metre long. What is this length written as a decimal? 2.9. Year 5 Summer Learning Maths Answer Booklet Week 5 Session 1 1) 56 x 100 = 5600 2) 67 x 10 = 670 3) 128 x 100 = 12800 4) 328 x 1000 = 328000 5) 329 x 100 = 32900 6) 67 x 1000 = 67000 7) 5.8 x 10 = 58 8) 43.9 x 10 = 439 9) 3.9 x 100 = 390 Session 2 1) 6543 ÷ 10 =654.3 2) 8031 ÷ 10 = 803.1 3) 1204 ÷ 10 = 120.4 4) 362.1 ÷ 10 = 36.21 5) 4562 ÷ 100 = 45.62 6) 3076 ÷ 100 = 30.76 7) 503 ÷ 100 = 5.03 Year 5 Summer Learning Maths Answer Booklet 8) 8263 ÷ 1000 = 9) 97.7 ÷ 100 = Session 3