Uploaded by Edna Consolacion

BS Part 9

advertisement
Download more reviewers here: https://letqa.blogspot.com/
BIOLOGICAL SCIENCE Part 9
1. What does a niche include?
I. interaction with the environment
II. Habitat
III. Place in the food chain
A. I, II and III
B. I and II
C. I and III
D. II and III
Ans: A. I, II and III
- An ecological niche is the role and position a species has its environmental when lives;
how it meets for food and shelter, how it survives, and how it reproduces. A species’
niche all of its interaction with the biotic and abiotic factors of environment.
2. What happens when two organism occupy the same ecological niche?
A. Both organism will die
B. It will result to mutualism
C. Competition will never be intensive
D. They will connive to widen their habitat
Ans: C. Competition will never be intensive
- According to the competitive exclusion principle, no two species can occupy the same
ecological niche. The two species will compete for the limited resources that they both
need. They inevitably compete for the dominance of this niche until one of them brings
about the extinction of the other.
3. In which biome can you see animals that burrow or seek shelter during the day
become active at night?
A. Deciduous forest
B. Desert
C. Savanna
D. Taiga
Ans: B. Desert
- The biological processes of animal tissue can function only within narrow temperature.
When this range. When this range is exceed , the animals dies. Due to extreme
temperature in the dessert, many animals (especially mammals and reptiles)
are crepuscular that is they are active only at dusk and again at dawn. Many animals
are completely nocturnal restricting all their activities to the cooler temperature of the
night. Bats many snakes, most rodents and some larger mammals like foxes and
Download more reviewers here: https://letqa.blogspot.com/
Download more reviewers here: https://letqa.blogspot.com/
shrunk, are nocturnal, sleeping in a cool den, cave or burrow by day. Some smaller
deserts animals burrow below the surface of the soil or sand to escape the high
temperature at the desserts surface. These include many mammals, reptiles insects
and all desert amphibians. Rodents may be plug the entrance to their burrows to keep
out hot, desiccating air.
4. Which biome is the coolest?
A. Temperature coniferous forest
B. Temperature grassland
C. Tropical rainforest
D. Tundra
Ans: D. Tundra
- The tundra is the coldest and the driest of all biomes on Earth. Temperature ventures
above freezing for moments each year. The tundra covers about one fifth of the land on
earth. The word of tundra comes from a Finnish words that means treeless plain, which
is a circle that surrounds the north pole.
5. Why is the Philippines classified as a tropical rainforest?
I. located close to the equator
II. Surrounded by vast oceans
III. Rich in second growth forest
IV. Receivesa high rainfall
A. I and IV
B. II and IV
C. I, II and III
D. I, II and IV
Ans: D. I, II and IV
- Tropical rainforest are defined by the fact they warm wet year-rounded just like the
Philippines. Tropical rainforest are found in the world’s hottest and wettest areas.
Namely those closest to the equator. They receive a high rainfall. The combination of
lots of moisture and consistent year-round warm weather makes tropical rainforest
particularly lush areas of plant life.
6. What is being shown in the renewal of a forest after a fire?
A. Autogenic succession
B. Allogenic succession
C. Primary succession
D. Secondary succession
Ans: D. Secondary succession
Download more reviewers here: https://letqa.blogspot.com/
Download more reviewers here: https://letqa.blogspot.com/
- There are two different types of succession: primary succession occurs in essentially
lifeless regions in which the soil is incapable of sustaining life as a result of such factors
as lava flows, newly formed sand dunes, or rocks left from a retreating glacier.
Secondary succession refers to the concept of an ecosystem reviving itself after all or a
portion has been destroyed. The renewal of a forest after a fire: Th fire itself destroy a
majority of different types of trees and plant life. Because seeds and roots and other
plants and tree parts remain in and on the soil, gradually the plants and trees begin to
grow again and eventually return to the state of the original ecosystem.
7. What is the initial establishment of a plant community in a new area?
A. Aggregation
B. Ecesis
C. Invasion
D. Nudation
Ans: B. Ecesis
- Ecesis is the initial establishment of plan community. It also known as colorization. In
this stage, the early colonizing species proliferate abundantly through germination
growth and reproduction. Aggregation is the increase in a population of the species
which has become established in the area. Nudation is the development of a bare site
uninhabited by any organisms. The process of invasion helps the arrival of seeds spore
from establishment of species.
8. Which of the following is an example of primary succession?
A. A barrel land
B. Formation of new island
C. Evolution of a new animal species
D. Renewal of a crop after harvesting
Ans: B. Formation of new island
- Primary succession is a charge in vegetation which occurs on previously unvegetated
terrain. Examples of where primary succession may take place include the formation of
new islands, on new volcanic rock, and on land formed glacial retreats.
9. Development that meets the needs of the present without comprising the ability of
future generations to meet their own needs aptly describes ________.
A. ecological development
B. environment integrity
C. environmental potential
D. sustainable development
Ans: D. sustainable development
- Sustainable development is development that needs of present without compromising
the ability of future generations to meet their own needs. The definition of sustainability
Download more reviewers here: https://letqa.blogspot.com/
Download more reviewers here: https://letqa.blogspot.com/
may taken further and it is widely accepted that to achieve sustainability we must
balance economic, environmental and social factors in equal harmony. This implies that
we need to look after our planet, our resources and our people to ensure that we can
live in a sustainable manner and that we can hand down our planet to our children and
our grandchildren to live true sustainability.
10. Which of the following environmental conditions been blamed for the usual
occurrence of fish skills in our lakes?
A. Acid rain
B. Atmospheric pollution
C. Euthrophication
D. Silting of lakes
Ans: C. Euthrophication
- Eutrophication is the excessive richness of nutrients in a lake or other body of water
frequently due to runoff from the land, which causes a dense growth of plant life and
death of animal life just like fish kill from lack of oxygen.
11. Which of the following factors are facts about carbon?
I. It can exist in amorphous state.
II. It forms strong ionic bonds with a variety of elements
III. It has a unique ability to bond to itself in long chains
IV. It has a very low its melting point and sublimation point
A. I and II
B. I and III
C. II and III
D. I, III, and IV
Ans: B. I and III
- Carbon can exist in amorphous state. It means it lacks crystalline structure or a distinct
shape. It has the special ability to bond to itself in long chains. The greater the number
of carbons atoms in a molecule the more ways there are to connect these atoms in
different arrangements. Carbon forms a strong covalent bonds with a variety of
elements like hydrogen, nitrogen, oxygen and the halogens. Carbon has the highest
melting/sublimation point of all elements and, in the other form of diamond has the
highest thermal conducting of any element.
12. Carbon can exist with several different structures and so its atoms area arranged
different. What is this unique property of carbon?
A. Allotropy
B. Implementrabilty
C. Viscosity
Download more reviewers here: https://letqa.blogspot.com/
Download more reviewers here: https://letqa.blogspot.com/
D. Volatility
Ans: A. Allotropy
- Allotrophy is the property of carbon to exist in two or more different forms, in the same
physical state, known as allostropes. Carbon is capable of forming many allotropes due
to its valency. The common crystalline allotrophes area graphite, diamond and
fullerenes impenetrability is the quality of matter whereby two bodies cannot occupy the
same space at the same time. Viscosity is the resistance to flow. Volatility is the abilty to
evaporate easily.
13. Which carbon is used as pigment in black ink/s?
A. Carbon black
B. Charcoal
C. Coke
D. Graphite
Ans: A. Carbon black
- Carbon black is formed when hydrocarbons such as methane are heated in the
presence of very little amount of oxygen. It is used as the black pigment in printing ink.
Charcoal is formed when wood is heated intense in the absence of air. Activated
charcoal is commonly used in filters to remove undesirable odors. Coke is a good
reducing agent in metallurgical processes. Graphite is used for pencil tips, high
temperature crucibles, dry cells, electrodes and as lubricant.
14. Water can be described as an amphoteric molecule. What does this mean?
A. It is tasteless and odorless
B. It can react both as acid or base
C. it can exist as solid, liquid or gas
D. It can dissolves many substance found in nature
Ans: B. It can react both as acid or base
- The prefix of the word “amphoteric” is derived from a Greek prefix amphi-, which
means both. An amphoteric substance is a substance that has ability to act either as an
acid or a base.
15. What is the state of matter of water at 25 degrees Celsius?
A. Gas
B. Liquid
C. Plasma
D. Solid
Ans: B.
Download more reviewers here: https://letqa.blogspot.com/
Download more reviewers here: https://letqa.blogspot.com/
- Water exist in the liquid, solid and gaseous states. It is in dynamic equilibrium between
the liquid and gas states at 0 degrees Celsius and 1 atm pressure. At
room temperature (approximately 25 degree Celsius), it is a tasteless, odorless and
colorless liquid.
16. Water is a polar molecule. What does this mean?
A. Water is a molecule with no charge
B. It has identical charges at opposites ends
C. It has opposites charges at opposites ends
D. It has unequal number of protons and electrons
Ans: C. It has opposites charges at opposites ends
- Because oxygen has a higher electronegativity than hydrogen, water has a partial
negative charge near the oxygen due to the unshared pair of electrons and partial
positive charges near the hydrogen atoms. This charge difference causes water
molecules to be attracted to each other (the relatively positive areas are attracted to the
relatively negative areas) as well as o other polar molecules to dissolve in water is due
polarity.
17. Which formula represents a saturated hydrocarbon?
A.C₂H₂
B. C₂H₄
C. C₃H₆
D. C₃H₈
Ans: D. C₃H₈
- Hydrocarbons in which all the carbon-carbon bonds area called alkanes. Alkanes are
saturated by hydrocarbons. This means that they contain only carbon and hydrogen
atoms bonded by single bonds only. The general formula for an alkane is Cn H₂n̟₂. In
this this formula, n is the number of carbons atom n in the molecule for example there
are 3 carbon atoms then the number of hydrogen atoms shall be 2(3) = 6+2 = 8.
18. Among the members of the alkane family, which is similar?
A. Condensed formula
B. General formula
C. Molecular formula
D. Structural formula
Ans: B. General formula
- The general formula for all alkanes is Cn H₂n+2. The molecular formula is the actual
ratio of atoms to one another in a molecule. Propane and butane are members of the
alkane family. However they differ in molecular formula. Propane is C₃ H₈ while butane
Download more reviewers here: https://letqa.blogspot.com/
Download more reviewers here: https://letqa.blogspot.com/
is C₄ H₁₀ atoms. A condensed formula is a simplification of the structural formula. The
condensed formula of propane is CH₃CH₂CH₃ while butane CH₃CH₂CH₂CH₃
19. Which of the following is an organic compound?
A. Lime (CaO)
B. Methane (CH₄)
C. Salt (NaCI)
D. Sulfuric acid (H₂SO₄)
Ans: B. Methane (CH₄)
- Usually, organic compounds contain carbon. Among all the choices only members
contain carbon. However there are also carbon containing inorganic compounds like
carbon monoxide and carbon dioxide because they possess properties that are similar
to inorganic compounds.
20. A liquid is dissolve in water and was found out to have a general formula of R-OH.
What could be the name of the liquid?
A. Methane
B. Methanol
C. Mechanic acid
D. Methyl methanoate
Ans: B. Methanol
- Alchohol contain the hydroxyl (OH) as the functional group and are considered
derivates of water. The OH bond is polar, so alcohols are soluble in polar solvents like
water. Simple alchohol are named by changing the last letter in the name of the
corresponding hydrocarbon to – ol. For instance, methane becomes methanol.
Download more reviewers here: https://letqa.blogspot.com/
Download