Test Bank For America-A Narrative History (Vol. One-Volume) 10th Edition by David E. Shi , George Brown Tindall test bank

advertisement
Test Bank For America-A Narrative History (Vol. OneVolume) 10th Edition by David E. Shi , George Brown
Tindall test bank
Click link below to buy:
https://www.coursesexams.com/test-bank-for-america-a-narrative-history-volone-volume-10th-edition-by-david-e-shi-george-brown-tindall-test-bank/
OR
Email us at: [email protected]
OR visit:
https://www.coursesexams.com/
Product Description
Test Bank For America-A Narrative History (Vol. One-Volume) 10th Edition by
David E. Shi , George Brown Tindall test bank
INSTANT DOWNLOAD
What student Can You Expect From A Test Bank?
A test bank will include the following questions:
Description
America-A Narrative History (Vol. One-Volume) 10th Edition by David E. Shi ,
George Brown Tindall test bank
CHAPTER 06: STRENGTHENING THE NEW NATIONCHAPTER 06:
STRENGTHENING THE NEW NATION
TRUE/FALSE
1. By raising taxes in the early 1780s, the Confederation was able to reduce the national
debt.
ANS: F DIF: Easy REF: Page 248 OBJ: Identify the achievements and shortcomings of
the Confederate government and how they contributed to the creation of the
Constitution. TOP: A Loose Alliance of States (II.A)
2. George Washington recognized Shays’s Rebellion as an indicator of the need for a
stronger form of government.
ANS: T DIF: Easy REF: Page 255 OBJ: Identify the achievements and shortcomings of
the Confederate government and how they contributed to the creation of the
Constitution. TOP: Shays’s Rebellion (III.A)
3. Delegates to the Constitutional Convention sharply debated whether to establish a
monarchy or a republic.
ANS: F DIF: Easy REF: Page 258 OBJ: Analyze the political innovations that the 1787
Constitutional Convention developed for the new nation. TOP: Drafting the Constitution
(IV.C)
4. The New Jersey Plan proposed keeping a unicameral legislature with equal
representation for each state.
ANS: T DIF: Easy REF: Page 258 OBJ: Explain the nature of the debates surrounding
the ratification of the Constitution and how these debates were resolved. TOP: The
Virginia and New Jersey Plans (IV.D)
5. The Supreme Court has final interpretive power over the Constitution.
ANS: T DIF: Easy REF: Page 261 OBJ: Explain the nature of the debates surrounding
the ratification of the Constitution and how these debates were resolved. TOP: The
Judiciary (IV.H)
6. Under the Constitution, each slave would count as one person for purposes of
representation, but as only half a person for taxation.
ANS: F DIF: Easy REF: Page 262 OBJ: Explain the nature of the debates surrounding
the ratification of the Constitution and how these debates were resolved. TOP: Slavery
(IV.J)
7. The Constitution mentioned the word “slave” (or “slavery”) eighteen times.
ANS: F DIF: Easy REF: Page 262 OBJ: Explain the nature of the debates surrounding
the ratification of the Constitution and how these debates were resolved. TOP: Slavery
(IV.J)
8. Anti-Federalists favored a decentralized federal system of government.
ANS: T DIF: Easy REF: Page 265 OBJ: Explain the nature of the debates surrounding
the ratification of the Constitution and how these debates were resolved. TOP:
Choosing Sides (V.A)
9. George Washington was appointed president without any kind of election process.
ANS: F DIF: Easy REF: Page 270 OBJ: Explain the nature of the debates surrounding
the ratification of the Constitution and how these debates were resolved. TOP: The First
President (VI.A)
10. The Bill of Rights originally consisted of twelve amendments to the Constitution.
ANS: T DIF: Difficult REF: Page 272 OBJ: Explain the nature of the debates
surrounding the ratification of the Constitution and how these debates were resolved.
TOP: The Bill of Rights (VI.C)
11. On the issue of the assumption of state debts, James Madison agreed with
Alexander Hamilton.
ANS: F DIF: Easy REF: Page 276 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP: Sectional
Differences (VII.C)
12. According to Alexander Hamilton, the United States needed a national bank to
provide a stable currency and act as an engine of prosperity.
ANS: T DIF: Easy REF: Page 277 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP: A National
Bank (VII.D)
13. The XYZ affair came about as part of the so-called Quasi War with France that
Adams inherited as president.
ANS: T DIF: Easy REF: Page 294 OBJ: Examine how attitudes toward Great Britain and
France shaped American politics in the late eighteenth century. TOP: The War with
France (XI.A)
14. Conflicts with Britain and France in the 1790s created a spirit of national unity.
ANS: F DIF: Easy REF: Page 298 OBJ: Examine how attitudes toward Great Britain and
France shaped American politics in the late eighteenth century. TOP: A New Era (XI.D)
15. The partisan divisions of the 1790s ended the friendship of Adams and Jefferson for
an extended period.
ANS: T DIF: Easy REF: Page 299 OBJ: Examine how attitudes toward Great Britain and
France shaped American politics in the late eighteenth century. TOP: A New Era (XI.D)
MULTIPLE CHOICE
1. The phrase “Critical Period” refers to:a. the time of the Revolutionary Warb. the
summer the Constitution was writtenc. America under the Articles of Confederationd.
George Washington’s presidencye. the years of tension over British taxes
ANS: C DIF: Easy REF: Page 247 OBJ: Identify the achievements and shortcomings of
the Confederate government and how they contributed to the creation of the
Constitution. TOP: The Confederation Government (II) MSC: Understanding
2. Which one of the following gave the Confederation government the most trouble?a.
finances d. postal serviceb. Indian affairs e. immigration policyc. land policy
ANS: A DIF: Easy REF: Page 247 OBJ: Identify the achievements and shortcomings of
the Confederate government and how they contributed to the creation of the
Constitution. TOP: The Confederation Government (II) MSC: Understanding
3. Under the Articles of Confederation, western lands would be:a. divided up among the
existing statesb. free of slaveryc. recognized as belonging to the Indiansd. owned by the
national governmente. extended to the Pacific
ANS: D DIF: Easy REF: Page 249 OBJ: Identify the achievements and shortcomings of
the Confederate government and how they contributed to the creation of the
Constitution. TOP: Land Policy (II.B)MSC: Remembering
4. The 640-acre sections created by the Land Ordinance of 1785:a. would be given to
settlers for freeb. raised enough money to pay the national debtc. would be reserved for
veterans of the Revolutiond. would be sold by local bankse. were part of six-square-mile
townships
ANS: E DIF: Moderate REF: Page 250 OBJ: Identify the achievements and
shortcomings of the Confederate government and how they contributed to the creation
of the Constitution. TOP: Land Policy (II.B)MSC: Analyzing
5. Which of the following was NOT part of the Northwest Ordinance?a. Slavery was
prohibited in the territory above the Ohio River.b. Statehood was allowed when a
territory had a population of 60,000 people.c. Religious freedom was guaranteed in a
“bill of rights.”d. New states formed from the Northwest Territory promised that Indian
land would never be taken from them without their approval.e. Territorial governors
were to be chosen by Congress.
ANS: C DIF: Easy REF: Page 250 OBJ: Identify the achievements and shortcomings of
the Confederate government and how they contributed to the creation of the
Constitution. TOP: The Northwest Ordinance (II.C) MSC: Evaluating
6. The Northwest Ordinance of 1787:a. banned slavery in the Northwestb. made Ohio
and Indiana states immediatelyc. established colonies in the Ohio Valleyd. denied selfgovernment to that regione. provided for joint occupation of that area with the British
ANS: A DIF: Easy REF: Page 250 OBJ: Identify the achievements and shortcomings of
the Confederate government and how they contributed to the creation of the
Constitution. TOP: The Northwest Ordinance (II.C) MSC: Remembering
7. After the Revolutionary War, American trade with Britain:a. was illegalb. was limited
to the West Indiesc. resumed, but without access to the West Indiesd. was minimale.
was unrestricted
ANS: C DIF: Easy REF: Page 252 OBJ: Examine how attitudes toward Great Britain
and France shaped American politics in the late eighteenth century. TOP: Trade and the
Economy (II.E) MSC: Applying
8. One serious economic problem under the Articles of Confederation was:a. a scarcity
of good farmlandb. shortage of “hard money”c. the impossibility of obtaining creditd.
excessively high income taxese. low wages caused by an oversupply of labor
ANS: B DIF: Moderate REF: Page 253 OBJ: Identify the achievements and
shortcomings of the Confederate government and how they contributed to the creation
of the Constitution. TOP: Scarce Money (II.F)MSC: Applying
9. Shays’s Rebellion was led by:a. merchants d. indebted farmersb. factory workers e.
ambitious politiciansc. bankers
ANS: D DIF: Easy REF: Page 254 OBJ: Identify the achievements and shortcomings of
the Confederate government and how they contributed to the creation of the
Constitution. TOP: Shays’s Rebellion (III.A)MSC: Remembering
10. Shays’s Rebellion broke out in:a. Boston d. Rhode Islandb. New York City e.
Pennsylvaniac. Massachusetts
ANS: C DIF: Easy REF: Page 254 OBJ: Identify the achievements and shortcomings of
the Confederate government and how they contributed to the creation of the
Constitution. TOP: Shays’s Rebellion (III.A)MSC: Remembering
11. Shays’s Rebellion:a. spread to several northern statesb. was supported by George
Washington and other elite figuresc. was repressed by state militiad. resulted in
massive bloodshed and property destructione. made Americans more fearful of strong
central government
ANS: C DIF: Easy REF: Pages 254-255 OBJ: Identify the achievements and
shortcomings of the Confederate government and how they contributed to the creation
of the Constitution. TOP: Shays’s Rebellion (III.A)MSC: Remembering
12. After Shays’s Rebellion:a. Massachusetts was governed by martial lawb. farmers
throughout America were watched by local safety committeesc. England prepared for
the possibility of resuming the ward. there were numerous calls promoting a stronger
central governmente. taxes were increased
ANS: D DIF: Easy REF: Page 255 OBJ: Identify the achievements and shortcomings of
the Confederate government and how they contributed to the creation of the
Constitution. TOP: Shays’s Rebellion (III.A)MSC: Understanding
13. The convention, which assembled in May 1787, was supposed to:a. write a new
constitutionb. address the country’s financial crisisc. revise the Articles of
Confederationd. nominate someone for presidente. discuss better trade relations with
Britain
ANS: C DIF: Easy REF: Page 255 OBJ: Analyze the political innovations that the 1787
Constitutional Convention developed for the new nation. TOP: The “Crisis Is Arrived”
(IV.A) MSC: Remembering
14. The delegates who met:a. included John Adams and Thomas Jeffersonb. tended to
be elderlyc. wanted a weaker central governmentd. included many participants in the
Revolutione. arrived knowing what they wanted
ANS: D DIF: Easy REF: Page 256 OBJ: Analyze the political innovations that the 1787
Constitutional Convention developed for the new nation. TOP: The Constitutional
Convention (IV.B) MSC: Remembering
15. The convention’s most gifted political philosopher and the man who emerged as its
central figure was:a. Alexander Hamilton d. Patrick Henryb. George Washington e.
James Madisonc. Benjamin Franklin
ANS: E DIF: Easy REF: Page 257 OBJ: Analyze the political innovations that the 1787
Constitutional Convention developed for the new nation. TOP: Drafting the Constitution
(IV.C) MSC: Remembering
16. Madison’s Virginia Plan:a. would create a president for lifeb. would create a twohouse Congressc. was most favored by the small statesd. would simply amend the
Articles of Confederatione. would abolish the state governments
ANS: B DIF: Moderate REF: Page 258 OBJ: Analyze the political innovations that the
1787 Constitutional Convention developed for the new nation. TOP: The Virginia and
New Jersey Plans (IV.D) MSC: Understanding
17. The Great Compromise:a. was negotiated by Benjamin Franklinb. showed the
South’s determination to protect slaveryc. listed the explicit powers of Congressd.
created a four-year term for presidente. settled the question of congressional
representation
ANS: E DIF: Easy REF: Page 259 OBJ: Analyze the political innovations that the 1787
Constitutional Convention developed for the new nation. TOP: The Three Branches of
Government (IV.E) MSC: Analyzing
18. The Founding Fathers viewed the most democratic branch of the government as
the:a. presidency d. cabinetb. Senate e. House of Representativesc. Supreme Court
ANS: E DIF: Easy REF: Page 259 OBJ: Analyze the political innovations that the 1787
Constitutional Convention developed for the new nation. TOP: The Legislature (IV.F)
MSC: Evaluating
19. According to the Constitution, the president has the authority to do all of the
following EXCEPT:a. veto acts of Congressb. resign and choose his successorc. serve
a four-year termd. act as commander in chief of the armed forcese. appoint diplomats
and judges
ANS: B DIF: Easy REF: Page 260 OBJ: Analyze the political innovations that the 1787
Constitutional Convention developed for the new nation. TOP: The Presidency (IV.G)
MSC: Evaluating
20. The Constitution addressed slavery by:a. referring numerous times to “slaves” or
“slavery”b. counting slaves as three fifths of a person for the purposes of
apportionmentc. requiring that all slaves count toward a state’s congressional
representationd. making it legal in every statee. requiring that slaves have full legal
protections
ANS: B DIF: Easy REF: Page 262 OBJ: Analyze the political innovations that the 1787
Constitutional Convention developed for the new nation. TOP: Slavery (IV.J) MSC:
Analyzing
21. On the question of women’s rights, the proposed Constitution:a. denied the vote to
femalesb. was surprisingly progressive for its timec. defined women as the property of
their husbandsd. accepted the advice of prominent womene. said nothing
ANS: E DIF: Easy REF: Page 263 OBJ: Analyze the political innovations that the 1787
Constitutional Convention developed for the new nation. TOP: The Absence of Women
(IV.K) MSC: Remembering
22. The Constitution was to be considered ratified as soon as it had been approved
by:a. the Constitutional Convention d. nine of the statesb. the Continental Congress e. a
majority popular votec. all thirteen states
ANS: D DIF: Easy REF: Page 266 OBJ: Explain the nature of the debates surrounding
the ratification of the Constitution and how these debates were resolved. TOP: The
States Decide (V.C)MSC: Remembering
23. The Federalist essays were written by:a. Madison and Washington d. Hamilton,
Madison, and Jayb. John Jay e. John Adamsc. Patrick Henry
ANS: D DIF: Easy REF: Page 265 OBJ: Explain the nature of the debates surrounding
the ratification of the Constitution and how these debates were resolved. TOP: The
Federalist (V.B) MSC: Remembering
24. Who among the following was an anti-Federalist?a. Alexander Hamilton d. James
Madisonb. John Jay e. George Washingtonc. George Mason
ANS: C DIF: Easy REF: Page 265 OBJ: Explain the nature of the debates surrounding
the ratification of the Constitution and how these debates were resolved. TOP:
Choosing Sides (V.A)
MSC: Remembering
25. Federalist essay Number 10 explains how a republic can:a. defend itselfb. become
a democracyc. create a just societyd. pay its debtse. be successful in a large, diverse
society
ANS: E DIF: Moderate REF: Page 266 OBJ: Explain the nature of the debates
surrounding the ratification of the Constitution and how these debates were resolved.
TOP: The Federalist (V.B) MSC: Understanding
26. The Federalist argued that:a. the size and diversity of the large new country would
make it impossible for any one faction to control the governmentb. the Constitution was
necessary to prevent one faction from taking control of the nationc. a republican form of
government could not work in a nation as large as the United States and therefore the
Constitution was necessaryd. the Constitution would promote control of the government
by one faction, which would be good for the natione. if the Constitution failed, the
country could always go back to the Articles of Confederation
ANS: A DIF: Difficult REF: Page 266 OBJ: Explain the nature of the debates
surrounding the ratification of the Constitution and how these debates were resolved.
TOP: The Federalist (V.B) MSC: Analyzing
27. The first of these states to ratify the Constitution was:a. Delaware d. Virginiab. New
York e. Massachusettsc. Rhode Island
ANS: A DIF: Easy REF: Page 266 OBJ: Explain the nature of the debates surrounding
the ratification of the Constitution and how these debates were resolved. TOP: The
States Decide (V.C)MSC: Remembering
28. In early 1789, the new Congress gathered in the national capital, which was:a.
Philadelphia d. Washington, D.C.b. New York City e. Baltimorec. Boston
ANS: B DIF: Easy REF: Page 270 OBJ: Explain the nature of the debates surrounding
the ratification of the Constitution and how these debates were resolved. TOP: The First
President (VI.A)MSC: Remembering
29. In his inaugural address, President Washington emphasized:a. his economic plans
d. relations with Britainb. party politics e. his cabinet selectionsc. national unity
ANS: C DIF: Easy REF: Page 271 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP: The First
President (VI.A) MSC: Understanding
30. The Bill of Rights did all of the following EXCEPT:a. safeguard freedoms such as
press, speech, and assemblyb. appease some initial critics of the Constitutionc.
constitute the first ten amendments to the Constitutiond. protect against “cruel and
unusual” punishmente. settle all questions about federal versus state authority
ANS: E DIF: Easy REF: Page 272 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP: The Bill of
Rights (VI.C) MSC: Evaluating
31. In regard to religion, the Constitution:a. makes the United States a Christian nationb.
reflects the atheism of the Founding Fathersc. prohibits the states from having official
churchesd. expresses hostility toward religione. prevents Congress from establishing an
official religion
ANS: E DIF: Easy REF: Page 273 OBJ: Explain the nature of the debates surrounding
the ratification of the Constitution and how these debates were resolved. TOP: Religious
Freedom (VI.D)MSC: Remembering
32. Alexander Hamilton’s basic vision of America was to make it:a. a vibrant capitalist
powerb. a democratic model for the worldc. a mighty empire like ancient Romed.
committed to limited government and social equalitye. an example of racial tolerance
and diversity
ANS: A DIF: Moderate REF: Page 274 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP: Hamilton’s
Vision of a Capitalist America (VII)MSC: Analyzing
33. One key element of Hamilton’s program to encourage manufacturing was his
proposal for:a. a cutoff of trade with Britainb. high protective tariffsc. government-owned
factoriesd. importation of cheap foreign labore. government colleges for industrial
education
ANS: B DIF: Easy REF: Page 275 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP: Hamilton’s
Economic Reforms (VII.A) MSC: Understanding
34. Madison decided to support Hamilton’s debt proposals in return for an agreement
to:a. give more money to the original bondholdersb. make the states pay their own
debtsc. cut taxesd. limit future federal spendinge. relocate the nation’s capital
southward
ANS: E DIF: Moderate REF: Page 276 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP: Sectional
Differences (VII.C) MSC: Remembering
35. The Bank of the United States:a. would be totally owned by the federal
governmentb. had unanimous support in Congressc. was specifically authorized by the
Constitutiond. would provide a stable national currencye. was ultimately opposed by
President Washington
ANS: D DIF: Difficult REF: Page 277 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP: A National
Bank (VII.D) MSC: Applying
36. In his debate with Jefferson over the national bank’s constitutionality, Hamilton:a.
emphasized states’ rights d. emphasized the Tenth Amendmentb. strictly interpreted the
Constitution e. had Madison’s supportc. used the doctrine of implied powers
ANS: C DIF: Easy REF: Page 278 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP: A National
Bank (VII.D) MSC: Understanding
37. The emergence of political parties:a. was anticipated by the writers of the
Constitutionb. was strongly encouraged by President Washingtonc. resulted from a
division between monarchists and republicansd. brought the United States to the brink
of civil ware. reflected basic philosophical differences between Jefferson and Hamilton
ANS: E DIF: Moderate REF: Pages 280-281 OBJ: Identify the ways that the Federalists
and Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP:
Hamilton’s Visionary Achievements (VII.F) MSC: Analyzing
38. When Britain and France went to war in 1793, the United States:a. supported Britain
because of its conservative governmentb. supported France because of the FrancoAmerican alliancec. expressed neutrality, warning Americans not to aid either sided.
allied with other nations to oppose both Britain and Francee. sharply increased its
military spending
ANS: C DIF: Moderate REF: Page 283 OBJ: Examine how attitudes toward Great
Britain and France shaped American politics in the late eighteenth century. TOP:
Foreign and Domestic Crises (VIII) MSC: Remembering
39. Edmond-Charles Genêt:a. came to the United States to escape the revolutionary
excesses of the French Revolutionb. encouraged Americans to attack English and
Spanish vesselsc. quickly won the sympathy of Alexander Hamilton and the
Federalistsd. was deeply involved in the XYZ affaire. became a leading member of the
Republican party
ANS: B DIF: Moderate REF: Page 284 OBJ: Examine how attitudes toward Great
Britain and France shaped American politics in the late eighteenth century. TOP: Citizen
Genêt (VIII.A) MSC: Remembering
40. Jay’s Treaty:a. shut American merchants out of the West Indiesb. ended a war with
the Britishc. was most strongly opposed in New Englandd. infuriated Republicans for its
concessions to the Britishe. forced Hamilton’s resignation from the cabinet
ANS: D DIF: Moderate REF: Page 285 OBJ: Examine how attitudes toward Great
Britain and France shaped American politics in the late eighteenth century. TOP: Jay’s
Treaty (VIII.B) MSC: Understanding
41. Opposition to Hamilton’s excise tax on whiskey was strongest among:a. merchants
d. frontier farmersb. Federalists e. churchgoersc. veterans
ANS: D DIF: Easy REF: Page 287 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP: The
Whiskey Rebellion (VIII.D) MSC: Understanding
42. Pinckney’s Treaty resulted in:a. American ownership of the Mississippi Riverb.
expulsion of the Indians from the Southwestc. American trade access to Spanish New
Orleansd. Spain’s withdrawal from Floridae. the right of Americans to settle in Texas
ANS: C DIF: Easy REF: Page 289 OBJ: Examine how attitudes toward Great Britain
and France shaped American politics in the late eighteenth century. TOP: Pinckney’s
Treaty (VIII.E) MSC: Understanding
43. Daniel Boone’s route into Kentucky was the:a. Fincastle Turnpike d. Warriors’
Pathb. Great Valley Road e. Wilderness Roadc. Appalachian Trail
ANS: E DIF: Easy REF: Page 291 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP: The
Wilderness Road (IX.B) MSC: Remembering
44. Washington’s farewell address:a. praised the emerging party systemb. urged
greater involvement in Europec. was soon forgotten since Washington was a poor
speakerd. was pessimistic about the nation’s futuree. opposed permanent alliances
ANS: E DIF: Easy REF: Page 292 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP:
Washington’s Farewell (X.A) MSC: Understanding
45. Under President Adams, a war between the United States and France:a. was an
undeclared naval conflictb. was ended by the XYZ affairc. halted partisan divisionsd.
ended in American victorye. led to French attacks on the U.S. coast
ANS: A DIF: Easy REF: Page 294 OBJ: Examine how attitudes toward Great Britain
and France shaped American politics in the late eighteenth century. TOP: The War with
France (XI.A) MSC: Understanding
46. The Sedition Act was aimed primarily at:a. foreign immigrants d. French spiesb.
anti-war Federalists e. draft-evadersc. Republican newspaper editors
ANS: C DIF: Easy REF: Page 296 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP: The War at
Home (XI.B) MSC: Understanding
47. The Virginia and Kentucky Resolutions argued that:a. states could nullify federal
lawsb. taxes imposed by Congress were unconstitutionalc. immigrants should be
expelled from the country if they were not loyal to the American caused. the “freedom of
speech” clause in the Bill of Rights did not apply to purely political rhetorice. new
western states should be admitted as quickly as possible
ANS: A DIF: Moderate REF: Page 296 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP: The War at
Home (XI.B) MSC: Analyzing
48. Jefferson’s election in 1800:a. continued the Federalist domination of the U.S.
governmentb. had to be settled by the House of Representativesc. was assured when
Aaron Burr agreed to withdraw as a candidate for presidentd. was assured when
George Washington announced his support of Jefferson just three weeks before the
electione. ended party divisions
ANS: B DIF: Moderate REF: Page 297 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP:
Republican Victory in 1800 (XI.C) MSC: Remembering
49. The Judiciary Act of 1801:a. created three new positions on the Supreme Courtb.
was the first act passed by the Republicansc. allowed federal judges to be impeached
under the Sedition Actd. was the legacy of the Federalists as they left officee. was
vetoed by President Jefferson
ANS: D DIF: Easy REF: Page 297 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP:
Republican Victory in 1800 (XI.C) MSC: Remembering
50. Just before he left office, Adams:a. repealed Hamilton’s tax policiesb. questioned
the fair outcome of the electionc. cemented Federalism within the judiciaryd. destroyed
his official recordse. renewed his friendship with Jefferson
ANS: C DIF: Easy REF: Page 298 OBJ: Identify the ways that the Federalists and
Republicans differed in their visions for the United States in the 1790s. TOP:
Republican Victory in 1800 (XI.C) MSC: Understanding
ESSAY
1. Describe the weaknesses of the Articles of Confederation. Why had the Articles been
written that way?
ANS: Answer will vary.
2. It is sometimes assumed that because the Articles of Confederation were weak, they
were unpopular. Discuss the merits of this statement.
ANS: Answer will vary.
3. Discuss the background, details, and results of Shays’s Rebellion. In what way did
the rebellion impact the debate about the type of governmental structure America
should adopt for its future?
ANS: Answer will vary.
4. Trace the Confederation government’s policies concerning diplomacy. How effective
was the government in dealing with outside interests?
ANS: Answer will vary.
5. Discuss the conflict between Federalists and anti-Federalists in the writing and
ratification of the Constitution.
ANS: Answer will vary.
6. What major compromises were made at the Constitutional Convention, and what
issues did they settle? What issues remained unsettled?
ANS: Answer will vary.
7. Describe the system of checks and balances in the Constitution.
ANS: Answer will vary.
8. Examine the importance of the Bill of Rights regarding the establishment of trust and
law between the new nation and its citizens.
ANS: Answer will vary.
9. Assess Alexander Hamilton’s contributions to establishing national economic policy.
ANS: Answer will vary.
10. Examine George Washington’s motives in declaring that the United States would
remain neutral in the conflict between England and France.
ANS: Answer will vary.
11. Trace the development of political parties during Washington’s administration and
describe their basic philosophies.
ANS: Answer will vary.
12. Examine the Whiskey Rebellion with an eye on the issue of whether or not it was a
serious threat to the life of the young nation.
ANS: Answer will vary.
13. What was George Washington’s greatest achievement as president? What was his
worst failure? Overall, was his administration a success for the nation? Was it a success
for the Federalists?
ANS: Answer will vary.
14. Describe the presidency of John Adams. Be sure to include both the domestic and
foreign issues that confronted his administration and how he succeeded in dealing with
these issues.
ANS: Answer will vary.
15. Examine the argument that the Alien and Sedition Acts destroyed John Adams’s
presidency.
ANS: Answer will vary.
MATCHING
Match each description with the item below.a. was the oldest member of the
Constitutional Conventionb. issued a neutrality proclamation in 1793 in response to
pressure to enter European conflictsc. drafted the land ordinance of 1784d. diplomat
who sought to undermine American policy relative to the French Revolutione. briefly
represented New York at the Constitutional Conventionf. claimed to “smell a rat” at the
Constitutional Conventiong. defined the United States through his tenure as chief justice
of the Supreme Courth. arrived in Philadelphia having spent months preparing for the
conventioni. led American troops at the Battle of Fallen Timbersj. negotiated the
extremely popular treaty with Spain
1. James Madison
2. Benjamin Franklin
3. Alexander Hamilton
4. Patrick Henry
5. Thomas Jefferson
6. John Marshall
7. Thomas Pinckney
8. Anthony Wayne
9. George Washington
10. Edmond-Charles Genêt
1. ANS: H
2. ANS: A
3. ANS: E
4. ANS: F
5. ANS: C
6. ANS: G
7. ANS: J
8. ANS: I
9. ANS: B
10. ANS: D
Download
Random flashcards
Arab people

15 Cards

Radiobiology

39 Cards

Nomads

17 Cards

Create flashcards