Uploaded by hannah_schuerman

01-Intro to Chemical Reactions&safety F17

advertisement
CHEMISTRY: Intro to Chemical Reactions
Multiple Choice: select the best answer choice for each question.
1. (AKS 1a) What piece of equipment would you use to measure 50.00 mL of water for a
decomposition of water lab?
a) beaker
c) graduated cylinder
b) Erlenmeyer flask
d) pipette
Use the image below to answer question 1.
Each image represents a different type of atom.
a.
b.
c.
d.
1. (4c) Which of the above correctly represents a chemical equation showing the
law of conservation of mass in a chemical reaction? (DOK 2)
I
II
III
IV
2. (AKS 1c) Predict what the outcome would be if a student was working in a lab wearing sandals
a. Nothing would happen
b. Nothing would happen if the student wears socks with sandals
c. The student could injure their foot if glass breaks
d. The student would only be injured by falling objects.
3. Balance the following equation
NH3 + CO2 + H2O → NH4HCO3
his reaction if necessary.
a. balanced
b. 1, 1, 2, 1
c. 1, 2, 1, 2
d. 1, 2, 2, 2
4. (AKS 1a) Sarah used a ruler to measure a block and she took a picture of it to show her lab
partners. How long is the block that she measured?
a. 11 cm
b. 12 cm
c. 11.8 cm
d. 11 ¾ cm
5. Identify the type of reaction and balance the chemical equation with
the correct coefficients.
NaCl + H2SO4 ---> Na2SO4 + HCl
a.
b.
c.
d.
Single replacement reaction; 1, 2, 3, 4
Double replacement reaction; 2, 1, 1, 1
Double replacement reaction; 2, 1, 1, 2
Single replacement reaction; 1, 2, 1, 2
6. (AKS 1a) What volume of liquid is in the graduated cylinder to the right?
a. 6.8 mL
b. 7.3 mL
c. 7 mL
d. 7.2 mL
Review the chemical equation below.
C3H8 + 5O2 → 3CO2 + 4H2O
What type of reaction is this and how do you know?
a. Decomposition because water and carbon dioxide are produced
b. Decomposition because there are two products produced and oxygen is a reactant
c. Combustion because water and carbon dioxide are produced and oxygen is a reactant
d. Combustion because there are two products
7. (AKS 1c) Eric accidentally broke a test tube and spilled a chemical on the table. Which of the
following best explains what he should do next?
a. Use water and paper towels to clean up the spill; bring the broken test tube to the
teacher
b. Throw the glass into the nearest trashcan and let the spill air dry.
c. Quickly push the glass into the sink, wipe up the spill with the nearest cloth, and hope
nobody notices.
d. Caution his lab partners to avoid the area while he goes to inform the teacher of the
small accident.
A student in chemistry classes mixes two clear solutions together. Which of the following is the best
indicator that a chemical reaction has occurred?
a.
b.
c.
d.
The solutions are soluble when mixed together.
Yellow precipitate is formed when mixed together.
Volume of the solution increases.
Two beakers were mixed together.
8. (AKS 1b) Which of the following is the correct method for reading a graduated cylinder:
a. Pick up the graduated cylinder to bring it up to eye level and read the bottom of the
meniscus.
b. Pick up the graduated cylinder to bring it up to eye level and read the highest point of
the liquid.
c. Put the graduated cylinder on a level surface and read the bottom of the meniscus.
d. Put the graduated cylinder on a level surface and read the highest point of the liquid.
A student in chemistry class mixes together two clear solutions and collects the following data.
Mass of chemicals and beaker before mixing
124.8 g
Mass of chemicals and beaker after mixing
124.8 g
Mass of solid formed after filtering and drying
22.7 g
Observations
Beaker became slightly warmer; after
mixing, beaker contains white solid and
cloudy liquid
Which explanation best uses the data to justify why a chemical reaction must have occurred?
a. Because the mass at the start of the process equals the mass at the end of the process and no
new mass was created, a chemical reaction occurred.
b. Because a precipitate with a mass of 22.7 g was produced with a change in energy, a chemical
change occurred resulting in a new substance.
c. Because the beaker became slightly warmer, a chemical change probably occurred
because changes in energy do not accompany physical changes.
d. Because of the change in energy, one of the clear liquids changed from the liquid phase to the
solid phase.
9. (AKS 4) Identify the reactant(s) in this equation? 3Mg + 2FeCl3  2Fe + 3MgCl2
a) FeCl3 only
b) Fe only
c) Fe and MgCl2
d) Mg & FeCl3
10. (AKS 4) Mackenzie was performing a reaction in the chemistry lab according to the equation
below. What is/are the product(s) from her experiment? 3Mg + 2FeCl3  2Fe + 3MgCl2
a) FeCl3 only
b) Fe only
c) Fe and MgCl2
d) Mg & FeCl3
11. (AKS 4) How many atoms of chlorine are required for this balanced chemical reaction to take
place?
3Mg + 2FeCl3  2Fe + 3MgCl2
a) 12
b) 10
c) 6
d) 4
12. (AKS 4c) Coretta is planning a barbeque for next weekend. She has a gas grill that uses propane
(C3H8) as the fuel. When the propane reacts in the presence of oxygen to produce water and
carbon dioxide what kind of reaction is this?
a) decomposition
b) single replacement
c) synthesis
d) combustion
13. (AKS 1b) How should you measure the mass of a white powder?
a) Zero the balance, place the powder directly on the balance, then record the mass.
b) Placer the powder in a beaker, place on the balance, then record the mass.
c) Place the beaker on the balance, add the powder, then record the mass.
d) Place the beaker on the balance, push the tare or zero button, add the powder, then record the
mass.
14. (AKS 4c) In what reaction type do two or more substances combine to form one new
compound?
a) double replacement b) ionic
c) synthesis
d) decomposition
15. (AKS 4c) Dadjah and Jenny performed an experiment where water was broken down to
produce hydrogen gas and oxygen gas. What kind of reaction was this?
a) decomposition
b) double replacement
c) synthesis
d) combustion
16.
(AKS 4c) How would you classify the type of reaction represented by the equation below?
2C2H2(g) + 5O2(g)  4CO2(g) + 2H2O(l)
a) double replacement
b) single replacement
c) combustion
d) decomposition
17. (AKS 1a) A particular type of medicine can be prescribed in 2 sizes of tablets: 0.034 g or 0.026
g. Why would a balance that only measures to the hundredths place be dangerous to use when
these tablets are being produced?
a. Our balances in class only go to the hundredths place so it would be acceptable to have
measurements to the hundredths place, even if the medicines are to the thousandths
place.
b. The hundredths place is the estimate so both sizes of tablets would round to 0.03 g and
would be the same thing which wouldn’t help the patient.
c. The danger is from not rounding to 0.03g before you mass the medicine, so it would be
acceptable to round first and then measure.
d. Using a balance that can measure to the thousandths place would allow each size of
tablet to be measured as accurately as possible.
18. (AKS 4c) How would you classify the type of reaction represented by the equation below?
H2(g) + Cl2(g)  2HCl(g)
a) double replacement
c) synthesis
b) single replacement
d)decomposition
19. (AKS 4) Moises performs a chemical reaction according to the reaction below. If he started with
15.31 g of copper and 1.50 g of oxygen. Using the Law of Conservation of mass, what would be
the mass of the product be?
2Cu + O2  2CuO
a. 16.8 g
b. 13.81 g
c) 15.31 g
d) 1.5 g
20. (AKS 4c) How would you classify the type of reaction represented by the equation below?
Pb(NO3)2(aq) + 2KI (aq) → PbI2(s) + 2KNO3(aq)
a) double replacement
c) synthesis
b) single replacement
d) decomposition
21. (AKS 4c) How would you classify the type of reaction represented by the equation below?
KHCO3 (s)  CO2 (g) + KOH (s)
a) single replacement
c) combustion
b) double replacement
d) decomposition
22. (AKS 1c) Tanisha wasn’t wearing her goggles while doing a lab. One of her lab partners
accidentally spilled some of the acid they were using in the lab and it splashed into her eyes.
Which of the following is the best procedure to follow in this situation?
a. Laugh while Tanisha tries to splash water from the sink onto her face to wash it off.
b. Run and get Tanisha some paper towels so she can wipe the acid off.
c. Help Tanisha wash her face with soap and water and then return to doing the lab.
d. Have one lab partner go tell the teacher what happened while another lab partner helps
Tanisha wash her face with soap and water.
23. (AKS 4) Jeanne has observed the following chemical reaction with 100.09 g of reactant. What is
the mass of the products?
CaCO3 (s) → CaO(s) + CO2 (g)
a. 40.08 g
b. 44.01 g
c) 88.09 g
d) 100.09 g
24. (AKS 4c) How would you balance the following chemical equations?
____ H2O  _____ O2 + _____ H2
a. 1,1,1
b. 2, 2, 1
c) 2,2, 2
d) 2,1,2
25. (AKS 4c) How would you balance the following chemical equations?
_____ AgNO3 + _____ Zn  _____ Zn(NO3)2 + _____ Ag
a. 1,2,2,1
b. 2,2,1,1
c) 2,2,1,2
d) 2,1,1,2
26. (AKS 4c) How would you balance the following chemical equations?
_____ C3H8 + _____ O2  _____ CO2 + _____ H2O
1,5, 3, 4
b. 2, 10, 6, 8
a.
c) 1, 10, 3, 4
d) 1, 5, 3, 8
27. There are other types of chemical reactions than the 5 types we have studied. One type is
shown below. If we HAD to classify it as one of the 5 types that we’ve learned about, which type
of reaction would it most likely be classified as and why?
a. Single replacement because the element chlorine is replacing the element hydrogen
b. Double replacement because the Cl and H are switching places in a double swap and 2
new compounds are formed
c. Combustion because a hydrocarbon (CH4) is involved and the chlorine is behaving like
the oxygen
d. Synthesis because more complex substances are being made.
Free Response: Name: __________________________________________ Period: ___________

Lab equipment available:
o Meter stick
o Graduated cylinder
o Balance
o Beaker
o Tongs
28. (AKS 1b) You would like to determine the mass and volume of the block above. Write a
numbered step by step procedure for how to do this. Be sure to include what lab equipment
you will need to use and the units that the measurements would be in.
29. (AKS 4c) Balance the following equations AND classify each as synthesis, decomposition,
combustion, single replacement or double replacement reactions.
a. ____ Rb + ____ S8  _____ Rb2S
b. _____ HCl + ____ NaOH  ____ NaCl + ____ H2O
c. _____ ZnS + _____ HCl  _____ ZnCl2 + _____ H2S
d. ____ HgO  ____ Hg + ____ O2
e. ____ C2H6 + ____ O2  ____ H2O + _____ CO2
Blue Print
Question #
Q1
Q2
Q3
Q4
Q5
Q6
Q7
Q8
Q9
Q10
Q11
Q12
Q13
Q14
AKS
1a-follow correct procedures for use of scientific
apparatus(Clarification Statement: Students should
be taught the correct method of reading each
apparatus and proper estimation of the last digit.)
1c-follow correct protocol for identifying and
reporting safety problems and violations
1a- follow correct procedures for use of scientific
apparatus(Clarification Statement: Students should
be taught the correct method of reading each
apparatus and proper estimation of the last digit.)
1a-follow correct procedures for use of scientific
apparatus(Clarification Statement: Students should
be taught the correct method of reading each
apparatus and proper estimation of the last digit.)
1c-follow correct protocol for identifying and
reporting safety problems and violations
1b-demonstrate appropriate techniques in all
laboratory situations
4-obtain, evaluate, and communicate information
about how the Law of Conservation of Matter is used
to determine chemical composition in compounds
and chemical reactions
4-obtain, evaluate, and communicate information
about how the Law of Conservation of Matter is used
to determine chemical composition in compounds
and chemical reactions
4-obtain, evaluate, and communicate information
about how the Law of Conservation of Matter is used
to determine chemical composition in compounds
and chemical reactions
4c-use mathematics and computational thinking to
balance chemical reactions (i.e., synthesis,
decomposition, single replacement, double
replacement, and combustion).
1b-demonstrate appropriate techniques in all
laboratory situations
4c-use mathematics and computational thinking to
balance chemical reactions (i.e., synthesis,
decomposition, single replacement, double
replacement, and combustion).
4c-use mathematics and computational thinking to
balance chemical reactions (i.e., synthesis,
decomposition, single replacement, double
replacement, and combustion).
4c-use mathematics and computational thinking to
balance chemical reactions (i.e., synthesis,
decomposition, single replacement, double
DOK
1
Answer
C
1
C
1
C
1
D
2
D
2
C
1
D
2
C
1
C
2
D
2
D
1
C
2
A
1
C
Q15
Q16
Q17
Q18
Q19
Q20
Q21
Q22
Q23
Q24
Q25
replacement, and combustion).
1a-follow correct procedures for use of scientific
apparatus(Clarification Statement: Students should
be taught the correct method of reading each
apparatus and proper estimation of the last digit.)
4c-use mathematics and computational thinking to
balance chemical reactions (i.e., synthesis,
decomposition, single replacement, double
replacement, and combustion).
4-obtain, evaluate, and communicate information
about how the Law of Conservation of Matter is used
to determine chemical composition in compounds
and chemical reactions
4c-use mathematics and computational thinking to
balance chemical reactions (i.e., synthesis,
decomposition, single replacement, double
replacement, and combustion).
4c-use mathematics and computational thinking to
balance chemical reactions (i.e., synthesis,
decomposition, single replacement, double
replacement, and combustion).
1c-follow correct protocol for identifying and
reporting safety problems and violations
4-obtain, evaluate, and communicate information
about how the Law of Conservation of Matter is used
to determine chemical composition in compounds
and chemical reactions
4-obtain, evaluate, and communicate information
about how the Law of Conservation of Matter is used
to determine chemical composition in compounds
and chemical reactions
4c- use mathematics and computational thinking to
balance chemical reactions (i.e., synthesis,
decomposition, single replacement, double
replacement, and combustion).
4c-use mathematics and computational thinking to
balance chemical reactions (i.e., synthesis,
decomposition, single replacement, double
replacement, and combustion).
4-obtain, evaluate, and communicate information
about how the Law of Conservation of Matter is used
to determine chemical composition in compounds
and chemical reactions
2
B
1
C
2
A
1
A
1
D
2
D
2
D
1
D
1
D
1
A
2/3
B
Download
Random flashcards
State Flags

50 Cards Education

Countries of Europe

44 Cards Education

Art History

20 Cards StudyJedi

Sign language alphabet

26 Cards StudyJedi

Create flashcards