Uploaded by nustinova74

1bolsunovskaya l m abramova r n matveenko i a petroleum engin

advertisement
МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ
Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение
высшего профессионального образования
«НАЦИОНАЛЬНЫЙ ИССЛЕДОВАТЕЛЬСКИЙ
ТОМСКИЙ ПОЛИТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ»
PETROLEUM ENGINEERING
TEST BOOKLET
НЕФТЕГАЗОВОЕ ДЕЛО
ТЕСТОВЫЕ ЗАДАНИЯ
Рекомендовано Учебно-методическим объединением по образованию
в области лингвистики Министерства образования и науки
Российской Федерации в качестве учебного пособия
для студентов старших курсов и магистрантов высших учебных
заведений, обучающихся по геологическим, нефтяным
и нефтегазовым специальностям, включая направление «Экономика
на предприятиях нефтяной и газовой промышленности»
Издательство
Томского политехнического университета
2011
УДК 622.323(076)
ББК 33.36я7
H58
Авторы
Л.М. Болсуновская, Р.Н. Абрамова, И.А. Матвеенко,
Д.А Терре, Т.Ф. Долгая, Т.В. Васильченко, Т.В. Бочарова,
И.В. Шендерова, Е.М. Вершкова, Д.С. Малюкова, Н.В. Сухорукова
H58
Petroleum Engineering. Test booklet = Нефтегазовое дело.
Тестовые задания: учебное пособие / Л.М. Болсуновская,
Р.Н. Абрамова, И.А. Матвеенко, Д.А Терре, Т.Ф. Долгая,
Т.В. Васильченко, Т.В. Бочарова, И.В. Шендерова, Е.М. Вершкова,
Д.С. Малюкова, Н.В. Сухорукова; Томский политехнический
университет. – Томск: Изд-во Томского политехнического
университета, 2011. – 104 с.
ISBN 978-5-98298-917-8 (тестовые задания)
ISBN 978-5-98298-913-0
Данная часть содержит тестовые задания по всем разделам пособия Petroleum Engineering, ключи к тестам и оценочные листы.
УДК 622.323(076)
ББК 33.36я7
Рецензенты
Доктор геолого-минералогических наук, профессор
заведующий кафедрой геоэкологии и геохимии ИПР ТПУ
Л.П. Рихванов
Кандидат филологических наук,
доцент кафедры английской филологии ТГУ
О.В. Нагель
ISBN 978-5-98298-917-8 (тестовые задания)
ISBN 978-5-98298-913-0
© ФГБОУ ВПО НИ ТПУ, 2011
© Коллектив авторов, 2011
© Оформление. Издательство Томского
политехнического университета, 2011
CONTENTS
PART I
Unit 1. Petroleum Engineering
Test 1
Test 2
Variant 1
Variant 2
Unit 2. Oil Companies
Test 1
Test 2
Unit 3. Oil Formation
Test 1
Test 2
Unit 4. HSE
Test 1
Test 2
PART II
Chapter 1– Pipeline Engineering
Test 1
Test 2
Chapter 2 – Geoecology
Test 1
Test 2
Chapter 3 – Mineral Exploration
Test 1
Test 2
Chapter 4 – Oil Exploration
Test 1
Test 2
Chapter 5 – Drilling
Test 1
Test 2
Chapter 6 – Geophysics
Test 1
Test 2
Chapter 7 – Hydrogeology
Test 1
Test 2
Answer Key
Part 1
Part 2
Evaluation Sheet
4
4
4
6
6
8
10
10
12
14
14
17
20
20
22
24
24
24
29
34
34
39
44
44
49
54
54
58
63
63
68
73
73
78
82
82
86
90
90
99
102
PART 1
UNIT 1. PETROLEUM ENGINEERING
Test 1
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D on your answer sheet.
1. A specialist who optimizes production of oil and gas via proper well
placement, production levels, and enhanced oil recovery techniques is_____.
A. production engineer
B. reservoir engineer
C. drilling engineer
D. surveillance engineer
2. Which one of the following responsibilities is NOT included in drilling
engineer duties?
A. wellbore planning
B. cost estimating
C. workover planning
D. contract planning
3. Upstream includes _________.
A. oil exploration and extraction
B. oil transportation
C. oil production and consumption
D. retail and sale
4. The term “Low-hanging fruit” refers to_________.
A. petroleum engineering
B. oil fields
C. oil reservoirs
D. hydrocarbon traps
5. A synonym for the verb “improve” is_________.
A. enhance
4
B. apply
C. implement
D. increase
6. Which one of the following does surveillance engineering include?
A. reservoir simulation
B. well design and drilling
C. optimization of production rates
D. oil field development
7. Deepwater operations can be compared to space travel in__________.
A. high temperature environment
B. extreme conditions
C. technical problems
D. challenging problems
8. SEC stands for
A. Security Economic Commission.
B. Security and Exchange Commission.
C. Social Economic Commission.
D. Society of Engineering Contract.
9. Petroleum engineers divide themselves ________several types.
A. in
B. into
C. to
D. by
10. The term “Blowout” means _______.
A. oil gusher
B. formation breakdown
C. wall collapsing
D. hydraulic fracturing
10
`
5
Test 2
Variant 1
1. Write down the definitions to the following terms.
A. Petroleum Engineering
B. Downstream
C. Upstream
D. Reservoir engineering
E. Drilling engineering
15
2. Fill in the gaps with the appropriate preposition.
1. According (A) ______ a survey published (B) _____ Dec 2006 the
average income was $116,834.
2. Upstream refers (C) ______ the process (D)_________ finding and
extracting oil, which is usually buried deep beneath the earth's surface.
3. Petroleum engineers divide themselves (E) _______ several types.
4. Subsurface engineers manage the interface (F) _______ the reservoir and
the well.
5. One of their responsibilities is also to look after costs and develop
contracts( G) _____ vendors.
7
6
3. Give English equivalents to the following terms.
1. нагнетательная скважина
2. нефтегазовое дело
3. разведка и добыча
4. истощенный пласт
5. технические трудности
6. коллектор (продуктивный)
7. КРС
8. заканчивание скважин
9. программа по бурению
A.
B.
C.
D.
E.
F.
G.
H.
I.
9
Total
31
7
Variant 2
1. Give the definition for each of the following terms.
A. Blowout
B. Reservoir Engineer
C. Simulation modeling
D. Production Engineer
E. PVT analysis
15
2. Put the appropriate prepositions in each gap
1. Drilling engineering is a subset (A) ______ petroleum engineering,
involved (B) ________ the design and drilling of production and injection
wells.
2. Any person can undergo (C) _______ -the- job training of reservoir
engineer.
3. This type of engineering is typically concerned (D) ________ maximizing
the economic recovery.
4. Drilling engineers are engineers (E) ________ charge (F) ________the
process of planning and drilling wells.
5. Petroleum engineers divide themselves (G) ______ several types.
7
8
3. Give English equivalents to the following terms.
1. система расположения скважин
2. переработка и сбыт
3. уровень добычи
4. добывающая скважина
5. механизированная добыча
6. разведка
7. месторождение
8. каротаж скважины
9. инженер по добычe
A.
B.
C.
D.
E.
F.
G.
H.
I.
9
Total
31
9
UNIT 2. OIL COMPANIES
Test 1
1. Read the statements below. For each question, mark the correct letter
A, B, C or D.
1. The Upstream oil sector is known as ________.
A. Research and Development
B. Exploration and Production
C. Gas and Power
D. Refining and Sale
2. A company operator is a company that _______.
A. provides oilfield services
B. generates energy from oil and gas
C. is involved into drilling of oil wells
D. produces, transports, refines and sells oil
3. Schlumberger also provides similar products and services ____ the
groundwater industry.
A. for
B. at
C. in
D. by
4. Retail outlets belong to the ________ sectors.
A. Upstream
B. Downstream
C. Midstream
D. Downstream and Midstream
10
5. The key person of a company is considered to be a _________.
A. field Operator
B. HR Director
C. chairman
D. manager
5
2. Give English equivalents to the following terms.
1. определение параметров пласта
2. сырая нефть
3. совместное предприятие
4. центральный офис
5. прибыльный
6. сжиженный газ
7. устанавливать цели
8. руководитель актива
9. место налогообложения
10. нефтесервисы
A.
B.
C.
D.
E.
F.
G.
H.
I.
J.
10
3. Write down the definitions to the following words.
A. The Board of Directors
B. CEO
6
Total
21
11
Test 2
1. Read the statements below. For each question, mark the correct letter
A, B, C or D.
1. The Downstream oil sector is known as: _______.
A. Research and Development
B. Exploration and Production
C. Gas and Power
D. Refining and Sale
2. An oilfield service company ________.
A. provides drilling, logging, workover, and other services to oil
companies
B. generates energy from oil and gas
C. sells shares and services
D. produces, transports, refines and sells oil
3. The upstream oil sector is a term commonly used to refer _____the
searching _____and the recovery.
A. by, on
B. to, for
C. in, for
D. by, to
4. Market value of the Rosneft company was valued ___ $83.908 billion.
A. by
B. with
C. of
D. at
12
5. The following oil company doesn‟t exist (from a legal entity point of
view) as _______.
A. public one
B. private one
C. open joint stock
D. closed joint stock
5
2. Give English equivalents to the following terms.
1. нефтеперерабатывающий завод
2. показатели эффективности
деятельности
3. природный газ
4. главный исполнительный директор
5. обработка сейсмических данных
6. вести рабочую деятельность
7. распределять бюджетные средства
8. дочернее предприятие
9. основной вид деятельности
10. генеральный директор
A.
B.
C.
D.
E.
F.
G.
H.
I.
J.
10
3. Give definitions to the following words.
A. Chairman
B. Organizational Chart
6
Total
21
13
UNIT 3. OIL FORMATION
Test 1
1. Read the statements below. For each question, mark the correct letter
A, B, C or D.
1. Crude oil is a ________.
A. complex mixture of sulphur, nitrogen and oxygen.
B. simple mixture of sulphur, nitrogen and oxygen.
C. complex mixture of hydrocarbons.
D. simple mixture of hydrocarbons.
2. Crude oils from different parts of the world contain ________.
A. the same mixtures of hydrocarbons and other compounds.
B. different mixtures of hydrocarbons and other compounds.
C. the same mixtures of different compounds.
D. the same mixtures of hydrocarbons and sulphur.
3. Hydrocarbons vary in structure depending on __________.
A. carbon atom number and hydrogen arrangement.
B. hydrogen atom number and carbon atom arrangement.
C. hydrogen atom number and carbon atom structure.
D. carbon atom number and hydrogen atom structure.
4. There are _______main chemical families of hydrocarbons.
A. one
B. two
C. three
D. four
5. Which one of the following statements is correct?
A. Hydrocarbon molecules can be split up into smaller ones.
B. Hydrocarbon molecules can be built up into bigger ones.
14
C. Hydrocarbon molecules can be altered in shape, or modified by
adding other atoms.
D. Hydrocarbon molecules can include all of the above-mentioned
processes.
6. Petroleum originates as _______.
A. a result of the volcanic activity
B. dead living animals and microscopic organisms
C. kerogen
D. source rock
7. Specific conditions to transform dead organisms into petroleum
are _______.
A. a restricted basin and poor water circulation.
B. a restricted basin, poor water circulation, little \ no oxygen, heat
and pressure.
C. a restricted basin and good water circulation, little \ no oxygen,
heat and pressure.
D. a restricted basin and a poor water circulation, low temperature and
pressure.
8. There are ______ types of structural traps.
A. one
B. two
C. three
D. four
9. Sandstone lenses and sandstone pinch outs are the result of _______.
A. sea level changes
B. coral reef formation
C. anticlines bending the reservoir rock
D. sediment deposition changes
15
10. In most cases, a source rock is_______.
A. shale or other mudstones
B. limestone
C. granite and marble
D. sandstone
10
2. Give English equivalents to the following terms.
1. cмесь углеводородов
2. быть отделенным от ч-л
3. свойства
4. мелкозернистая глина
5. пористость
6. разлагаться
7. водонасыщенная порода
8. выклинивание
9. органическая материя
10. ловушка
A.
B.
C.
D.
E.
F.
G.
H.
I.
J.
10
3. Write down the definitions to the following terms.
A. Hydrocarbons
B. Kerogen
C. Stratigraphic trap
D. Crude oil
Total
32
12
16
Test 2
1. Read the statements below. For each question, mark the correct letter
A, B, C or D.
1. The following statement is correct
A. Crude oils differ in colour.
B. Crude oils don‟t differ in colour.
C. Crude oils don‟t differ in viscosity.
D. Crude oils are the same in colour.
2. Name the pattern that hydrocarbons can NOT be arranged into
A. straight chains.
B. parallel chains.
C. branched chains.
D. closed rings.
3. Methane (CH4) contains
A. the smallest molecules.
B. middle-sized molecules.
C. different-sized molecules.
D. the largest molecules.
4. Organic material mixed with sediments form
A. a reservoir rock.
B. an impermeable rock.
C. a low porosity rock.
D. a source rock.
5. Organic material is converted into crude oil and natural gas by
A. low temperature and low pressure.
B. heat and low pressure.
C. high temperature and high pressure.
17
D. low temperature and high pressure.
6. Since gas and oil are lighter than water, they travel through
A. a water-saturated rock.
B. a kerogen.
C. a cap rock.
D. an impermeable rock.
7. Oil is formed under the following conditions
A. a source rock that contains the organic matter, a reservoir rock,
usually sandstone or limestone that is not porous and permeable, no
trap, enough heat and pressure to sufficiently cook the oil and gas
out of the kerogen.
B. a source rock that contains the organic matter, a reservoir rock, a
trap, enough heat and pressure and water to sufficiently cook the oil
and gas out of the kerogen.
C. a reservoir rock, usually sandstone or limestone that is porous and
permeable, a trap, enough heat and pressure to sufficiently cook the
oil and gas out of the kerogen.
D. a source rock that contains the organic matter, a reservoir rock, a
trap, enough heat and pressure to sufficiently cook the oil and gas
out of the kerogen.
8. There are _____ types of stratigraphic traps.
A. six
B. five
C. four
D. three
9. Open cavities between the corals create
A. a poor reservoir.
B. an excellent cap rock.
C. an excellent reservoir.
D. a poor salt domes.
18
10. Petroleum migrates from
A. the reservoir into a source rock.
B. the trap to the unconformities.
C. the bottom of the ocean to the reservoir.
D. from its source rock into a reservoir rock.
10
2. Give English equivalents to the following terms:
1. pазлом
2. песчаное линзовидное тело
3. напластование
4. непроницаемая порода
5. производить энергию
6. химическое сырье
7. накапливать
8. коллектор
9. разлагаться
10. прилегающий (примыкающий)
A.
B.
C.
D.
E.
F.
G.
H.
I.
J.
10
3. Give definitions to the following terms:
A. Crude oil
B. Source rock
C. Structural trap
D. Migration
Total
32
12
19
UNIT 4. HEALTH, SAFETY AND ENVIRONMENT (HSE)
Test 1
1. Read the statements below. For each question, mark the correct letter
A, B , C or D.
1. HSE is important for oil companies because it
A. is politically important.
B. is a main indicator of the company professionalism.
C. makes the company look good.
D. makes business successful.
2. The most important out of the HSE abbreviation is
A. Health and Environment.
B. Environment and Safety.
C. Health and Safety.
D. all three of them are equally important.
3. The company leadership can NOT
A. fire or hire people.
B. develop employees‟ positive attitude towards HSE.
C. stop the work if they think HSE rules are not being followed.
D. set clear goals and objectives.
4. Personal Protective Equipment (PPE) protects employees from
A. bad weather conditions.
B. injuries and illnesses in the workplace.
C. being lost among contractors on the site.
D. replaces prevention of an accident.
20
5. Alcohol and drugs are
A. allowed during public holidays and weekends.
B. not allowed under any circumstances.
C. allowed if the boss gives permission.
D. allowed to be stored or distributed.
5
2. Give English equivalents to the following terms.
1. yменьшать
2. смягчать последствия
3. нести ответственность
4. следовать правилам
5. средство индивидуальной защиты
6. профессиональное заболевание
7. рекультивация земель
8. план эвакуации
9. обязательный (в обязательном порядке)
10. ремень безопасности
A.
B.
C.
D.
E.
F.
G.
H.
I.
J.
10
3. Write down the definitions to the following words.
A.
while at work
B.
serious incident
Total
21
6
21
Test 2
1. Read the statements below. For each question, mark the correct letter
A, B, C or D.
1. The simple way of stating company goals in HSE is
A. no accidents, no harm to people, no damage to environment.
B. no accidents, no harm to people.
C. no harm to people, no damage to environment.
D. improve environmental and health impact.
2. Oil companies continue to improve the environmental and health
impact of their operations by
A. reducing waste, emissions and discharges, and using energy
efficiently.
B. producing quality products that саn bе used safely bу their
customers.
C. reducing waste, emissions and discharges, and using energy
efficiently, producing quality products that саn bе used safely bу
their customers.
D. achieving targets during the year.
3. The company leadership can NOT
A. develop employees‟ positive attitude towards HSE.
B. stop the work if they think HSE rules are not being followed.
C. fine people.
D. follow the stated HSE rules.
4. Seat belts must be worn
A. by all occupants of the vehicle.
B. by all occupants at all times.
C. by passengers of the cars at all times.
22
D. by the driver only.
5. The company employees should follow the HSE rules
A. yes
B. no
C. not always
D. occasionally
5
2. Give English equivalents to the following terms.
1. расследование происшествия
2. докладывать, сообщать
3. оценка рисков
4. огнетушитель
5. парниковый эффект
6. рекультивация земель
7. злоупотребление
8. травма
9. травматизм
10. несчастный случай с летальным
исходом
A.
B.
C.
D.
E.
F.
G.
H.
I.
J.
10
3. Write down the definitions to the following words.
A. lost time accident
B. incident
Total
21
6
23
PART 2
Chapter 1. Pipeline Engineering
Test 1
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D.
1. Pipelines do NOT include the following purposes
A. gathering
B. transporting
C. refining
D. distributing
2. Pipeline system is comprised of _______ components.
A. 9
B. 8
C. 7
D. 10
3. The main elements that conform a pipeline system are
A. inlet, intermediate, pumps, block valve, regulator and outlet stations.
B. supply, compressor, partial delivery and final delivery stations.
C. initial injection, pump, regulator and intermediate stations.
D. compressor, intermediate, block valve and outlet stations.
4. Slugs are
A. accumulation of chemicals.
24
B. accumulation of metals or glass.
C. accumulation of a liquid.
D. accumulation of mass.
5. There are _______ steps in pipeline construction.
A. 20
B. 18
C. 15
D. 17
6. ROW width is determined by
A. room for the pipeline.
B. working space for pipeline construction.
C. diameter of the pipeline.
D. silt fence for pipeline protection.
7. The synonym for “spoil” is
A. waste rock
B. topsoil
C. remaining soil
D. burial soil
8. HDD is considered to be
A. restoration technology.
B. trenchless technology.
C. construction technology.
D. computer technology.
25
9. The difference between pipe and duct is
A. shape.
B. material.
C. quality.
D. cross-section.
10. The synonym for “flow” is
A. restrain.
B. move.
C. remove.
D. transport.
11. The distinction between laminar and turbulent pipe flow was pointed out
by
A. Osborne Reynolds.
B. Charles Darwin.
C. William Thomson.
D. Thomas Seebeck.
12. The main driving force for pipe flow is
A. gravity.
B. velocity.
C. pressure gradient.
D. pressure difference.
13. Valves are mechanical devices to
A. reduce pipe wall collapsing.
26
B. drain extra fluid.
C. expel large amounts of fluid.
D. control flow or pressure.
14. Valves are classified according to their
A. function.
B. size.
C. location.
D. operation problems.
15. Pipe fittings can be joined
A. temporarily and mechanically.
B. permanently or mechanically.
C. mechanically or loosely.
D. tightly or mechanically.
16. Soldering is _______________ joining method.
A. mechanical
B. adhesive
C. thermal
D. manual
17. The synonym for “general” corrosion is
A. widespread.
B. distinctive.
C. common.
D. uniform.
27
18. Corrosion is
A. destruction of essential properties in a material.
B. material reaction with its environment.
C. oxidation of metals with water or oxygen.
D. weakening of iron.
19. The most important element in pipeline mechanical design is the
determination of
A. pipeline wall thickness.
B. pipeline coating.
C. yield strength.
D. operating pressure.
20. There are two methods in corrosion
A. DC and sacrificial anode.
B. sacrificial anode and anode ground.
C. impressed current and DC.
D. impressed current and sacrificial anode
20
28
Test 2
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D.
1. Crack characteristics depend on
A. size of the crack.
B. reason of the crack.
C. location of the crack.
D. profile of the crack.
2. The primary purpose of coating is to protect the pipe surface from
A. external environment.
B. weather conditions.
C. animals.
D. chemicals.
3. The first CP application was used in the
A. 1950s.
B. 1960s.
C. 1930s.
D. 1970s.
4. The following sentence does NOT describe CP application
A. Driving force for corrosion reaction is stopped.
B. Steel surface is polarized.
C. Metal shape becomes uniform potential.
D. Chemicals inhibit corrosion.
29
5. Bolted tanks are designed as
A. segments.
B. elements.
C. sheets.
D. sections.
6. Floating roof storage tanks are used
A. at low atmosphere pressure.
B. at high atmosphere pressure.
C. near atmosphere pressure.
D. at constant atmosphere pressure.
7. Cone-bottom tanks are
A. welded.
B. fixed.
C. floating.
D. bolted.
8. Anti-corrosion coatings can NOT be
A. polymeric.
B. painted.
C. electrochemicals.
D. polyethylene tapes.
30
9. Crevice corrosion occurs
A. in or around a break in the material.
B. over the whole surface.
C. in pits.
D. in the metal surface.
10. The severity of corrosion does NOT depend on
A. operating temperature.
B. fluid velocity.
C. composition.
D. water content.
11. Cast iron differs from other metals because it is
A. corrosion resistant.
B. malleable.
C. not corrosion resistant.
D. stretches.
12. Crimped joint is designed for
A. iron pipes.
B. light steel pipes.
C. lead pipes.
D. plastic pipes.
31
13. Pipe connection forms depend on
A. application.
B. diameter.
C. system.
D. components.
14. The difference between pipe flow and open-channel flow
A. hinders the flow.
B. stops the flow.
C. drives the flow.
D. changes the flow.
15. Flow becomes fully developed if velocity profile is
A. the same at any pipe cross section.
B. full at any pipe cross section.
C. different at any pipe cross section.
D. equal at any pipe cross section.
16. Fluid mechanics pertains to
A. behavior of liquids and gases at rest or in motion.
B. energy of liquid flow and pressure.
C. energy of liquids at rest.
D. energy of liquids in motion.
32
17. Non-destructive testing
A. checks internal pipeline pressure.
B. constrains pipe bends.
C. monitors wall collapsing of line pipe.
D. confirms welding integrity.
18. Number of welding stations depends upon
A. wall thickness of line pipe.
B. welding passes.
C. welding crew.
D. welding equipment.
19. Pigs are
A. domestic animals.
B. devices.
C. equipment.
D. stations.
20. The following process in the pipeline system is odd:
A. transporting
B. gathering
C. distributing
D. refining
20
33
Chapter 2. Geoecology
Test 1
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D.
1. Climate does NOT include
A. snow.
B. rain.
C. temperature.
D. soil.
2. Excretion indicates
A. local and overall accumulation.
B. entry.
C. transformation.
D. removal from the body of the xenophobic.
3. The primary source of energy in an ecosystem is
A. an animal.
B. a plant.
C. the sun.
D. an oxygen-carbon dioxide cycle.
4. Acid rain forms in the air when _________ join (s) with water.
A. dust particles
B. sulfur dioxide
C. smoke particles
34
D. oxygen
5. Overall human energy demands are mostly provided through the use of
A. solar energy.
B. geothermal energy.
C. nuclear energy.
D. fossil fuels.
6. Earth receives almost all of its life-supporting energy from
A. geothermal heat.
B. atmospheric gases.
C. the Sun.
D. carbon.
7. The idea of biosphere was developed by
A. Dr. Blomberg.
B. V. I. Vernadsky.
C. M.V. Lomonosov.
D. J. I. Coustean.
8. Biotic parts of an ecosystem include plants, animals, and
A. soil.
B. water.
C. air.
D. decomposers.
35
9. The functional unit in ecology is
A. biota.
B. ecosystem.
C. food chain.
D. ecological niche.
10. About _____ of land remains intact.
A. 20 %
B. 80 %
C. 40 %
D. 15 %
11. Accumulation or increase in the concentration of a substance in living
tissue as it moves through a food web is called
A. beneficiation.
B. enrichment.
C. extraction.
D. biomagnification.
12. Very fine waste material left after the concentration process is referred to
as
A. gangue.
B. tailings.
C. residuals.
D. wastes.
36
13. Modern smelter stacks are fitted with electrostatic precipitators that result
in
A. calculation of emissions.
B. consumption of fuel.
C. retention of most particulates.
D. enrichment of mineral.
14. Grinding has the objective of
A. separating the ore minerals from the waste.
B. enriching mineral.
C. removing undesirable substances.
D. crushing the mineral.
15. A refinery is a (an)
A. plant that separates ore.
B. plant that separates crude oil.
C. device that refines crude oil.
D. apparatus that converts crude oil.
16. The problems with hydroelectric power generation result from
A. eutrophication.
B. deforestation.
C. flooding.
D.desertification.
37
17. Substances not normally present in the body and introduced from outside
are referred to as
A. drugs.
B. poisons.
C. food.
D. xenobiotics.
18. Mercury especially damages
A. the brain.
B. kidney.
C. bones.
D. liver.
19. Fossil fuel combustion and deforestation during the last two hundred
years have increased the atmospheric CO2 concentration by
A. 35 %.
B. 25 %.
C. 50 %.
D. 40 %.
20. Absorption may NOT occur through
A. kidney.
B. lungs.
C. skin.
D. mouth.
20
38
Test 2
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D.
1. Climate is determined by measuring the amount of _______ over many
years.
A. water, rain, snow
B. light, temperature, precipitation
C. light, darkness, twilight
D. precipitation, evaporation, rain
2. When you study an ecosystem, you study how living things affect
A. other living things.
B. nonliving factors.
C. the environment.
D. all above-mentioned.
3. The largest single source of energy used for human electricity demands is
A. coal.
B. oil.
C. solar power.
D. nuclear energy.
4. The first living cell appeared __________ years ago.
A. 4–3.8 billion
B. 550 million
C. 1.8 billion
D. 8.8 billion
39
5. Abiotic portion of an ecosystem does NOT include
A. lithosphere.
B. hydrosphere.
C. biosphere.
D. atmosphere.
6. The synonym for pollutant is
A. pesticide.
B. fertilizer.
C. carcinogen.
D. contaminator.
7. Non-renewable resources are
A. forests.
B. eroded soils.
C. oil.
D. water.
8. Very fine waste material left after the concentration process is referred to
as
A. gangue.
B. tailings.
C. fly ash.
D. wastes.
40
9. Smelter emissions result in
A. acid rains.
B. deforestation.
C. acidification of soil.
D. depletion of reserves.
10. Coal combustion does NOT contribute significantly to atmospheric
deposition of
A. arsenic.
B. cadmium.
C. nitrogen.
D. chromium.
11. “Elevated concentrations” mean
A. increased concentrations.
B. decreased concentrations.
C. equal concentrations.
D. similar concentrations.
12. … is found in elevated concentration in vicinity of oil refineries.
A. Lead
B. Vanadium
C. Oxygen
D. Uranium
41
13. As a result of exposure to radioactive iodine, humans are prone to
A. skin cancer.
B. allergy.
C. thyroid cancer.
D. lung cancer.
14. The accident at Chernobyl nuclear plant took place in
A. 1986.
B. 1988.
C. 1987.
D. 1990.
15. Naturally nitrous oxide is produced mainly by
A. bacteria.
B. fertilization.
C. plants.
D. man.
16. The identification and characterization of risk level resulting from
exposure of hazards is called
A. clinical toxicology.
B. risk assessment.
C. hazard control.
D. risk monitoring.
42
17. The term which does NOT describe the disposition of xenobiotics is
A. absorption.
B. distribution.
C. extraction.
D. excretion.
18. Absorption indicates
A. transformation.
B. local and overall accumulation.
C. entry.
D. removal from the body of the xenobiotic.
19. “Host” is referred to the organism that
A. introduces xenobiotics.
B. receives xenobiotics.
C. resists xenobiotics.
D. rejects xenobiotics.
20. Cadmium increases the risk of the following disease:
A. allergy
B. brain
C. heart
D. nervous system
20
43
Chapter 3. Mineral Exploration
Test 1
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D.
1. What is the type of Russian gold production deposit?
A. metalliferuos
B. pebble
C. alluvial
D. detrital zircons
2. What is the term for something produced by the action of a river or
stream?
A. fluvial
B. littoral
C. offsore
D. tidal
3. How thick is the Witwatersrand supergroup?
A. 6000 m
B. 3000 m
C. 5000 m
D. 7000 m
4. What is the term for a group of green micaceous minerals which are
hydrous silicates of aluminium, magnesium and ferrous iron?
A. chlorite
B. sericite
C. osmium
44
D. pyrite
5. What is a mineral deposit precipitated from a hot, aqueous solution?
A. sedimentary deposit
B. greenschist deposit
C. porous deposit
D. hydrothermal deposit
6. Which of the arguments is NOT in favor of a Witwatersrand placer
origin?
A. the gold is crystalline
B. strong spatial correlation between gold, uraninite, and unequivocally
detrital zircon
C. the intimate relationship between the heavy minerals and the
sedimentary structures and environment
D. the equal intensity of mineralisation in porous conglomerates
7. What is amount of modern gold production in the Witwatersrand Basin?
A. 45 %
B. 16 %
C. 37 %
D. 50 %
8. Where did Anglo-American move its headquarters to?
A. Washington
B. New-York
C. Johannesburg
D. London
45
9. What is the term for a mining method used extensively in the flat dipping
South African gold fields but is little seen elsewhere?
A. jackleg drilling
B. breast stooping
C. mechanized mining
D. blasting
10. For how many years will nowadays exploration areas be granted under
the 2002 Mineral and Petroleum Development Act?
A. 7 years
B. 6 years
C. 5 years
D. 4 years
11. Where was the mechanization mostly successful?
A. wide stopes
B. narrow stopes
C. gullies
D. breast stopes
12. What does backfilling mean?
A. holes in the rock to place an explosive
B. a sudden and violent rock failure
C. waste material used to fill the void created by mining
D. a vertical hole between mine levels used to move ore
13. What is the antonym for the word “footwall”?
A. flank
B. top
C. bottom
D. floor
46
14. What is the term for money generated by all of a company‟s operations,
before deduction and tax?
A. unit cost
B. gross revenue
C. tax rate
D. taxable income
15. In what year did President Nixon stop the fixed link between dollar and
gold?
A. 1966
B. 1967
C. 1968
D. 1969
16. What is the definition for “cross-bedding”?
A. refers to inclined sedimentary structure in a horizontal unit of rock
B. refers to the method of excavating a vertical or near-vertical tunnel
from the top down
C. the part of a rock formation that appears above the surface
D. a hole or passage made by a drill
17. What process of extraction was developed by three Scottish chemists in
1887?
A. high pressure jets
B. cementation
C. amalgamation
D. cyanidation
18. What method was used to discover the Free State Goldfield?
A. seismic
B. gravity
47
C. magnetic
D. electrical
19. When were seismic reflection surveys used for detailing the structure and
location of the Central Rand Group rocks at depth?
A. 1980s
B. 1990s
C. 1970s
D. 1960s
20. What helped to speed up exploration in Witwatersrand?
A. enormous investments
B. seismic surveys
C. application of oil drilling rigs
D. gravity surveys
20
48
Test 2
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D.
1. How deep can Witwatersrand mines reach?
A. 2500 meters
B. 3500 meters
C. 4500 meters
D. 5500 meters
2. What is the term for something containing metal, used for a mineral
deposit or an ore?
A. ore-free
B. alluvial
C. barren
D. metalliferuos
3. What is the synonym for a placer deposit?
A. metalliferuos
B. pebble
C. alluvial
D. detrital zircons
4. What is the term for a mineral that has brassy-yellow metallic colour and is
mistaken for Gold or 'Fools Gold‟?
A. chlorite
B. sericite
C. osmium
D. pyrite
49
5. What is the term for something being, related to, or composed of crystal or
crystals?
A. crystalloid
B. crystalline
C. porous
D. crystallization
6. What element is used by geologists to identify the West Rand Group?
A. uraninite
B. pyrite
C. osmium
D. magnetic iron
7. How many major gold fields have been identified in the Witwatersrand?
A. 7
B. 8
C. 9
D. 10
8. When did Anglo-American move its headquarters?
A. 1994
B. 2004
C. 1990
D. 2000
9. Which company was not a major operator in the Witwatersrand in 2004?
A. Anglogold Ashanti
B. Gold Fields
C. Western Areas
D. Harmony Gold Mining
50
10. What system is South Africa moving to in regards to the exploration
rights control?
A. South American system
B. British system
C. Indonesian
D. North America and Australia
11. What is the term for a sudden and violent rock failure around a mining
excavation?
A. ore pass
B. rock burst
C. backfilling
D. footwall
12. What is the antonym for the term “merger”?
A. integration
B. union
C. separation
D. uptake
13. When was trackless mining first introduced?
A. 1984
B. 1987
C. 1989
D. 1992
14. What is the term for the percent of income paid as a tax?
A. taxable income
B. inflation rate
51
C. tax rate
D. unit cost
15. When did the sharp increase in the gold price set off the major
exploration programs that led to the discovery of 2 new goldfields?
A. 1981
B. 1951
C. 1961
D. 1931
16. What is the term for an exploratory drilling to locate mineral reserves in
an area where no other reserves are known to exist?
A. wildcat drilling
B. jackleg drilling
C. blasthole drilling
D. development drilling
17. What definition is appropriate for the term “outcrop”?
A. the part of a rock formation that appears above the surface
B. an inclined sedimentary structure in a horizontal unit
C. a passage made by a drill
D. an occurrence of strata beneath the subsurface of an inclusive
stratigraphic unit
18. How could the Central Rand Group anomalies be recognized?
A. their low gradients
B. their sharp gradients
C. gradual change of gradients
52
D. no change of gradients
19. What technique successfully used in the oil industry made a difference
for mining houses?
A. gravity survey
B. drilling
C. mapping
D. reflection seismic
20. How long does it take to drill a 6000-m-deep hole?
A. 18 months
B. 24 months
C. 36 months
D. 12 months
20
53
Chapter 4. Oil Exploration
Test 1
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D.
1. Oil exploration is
A. expensive, high-risk operation.
B. highly sophisticated technology to detect and determine oil deposits.
C. search of hydrocarbon deposits beneath the Earth's surface.
D. search of hydrocarbon deposits on the Earth's surface.
2. A prospect is a
A. seal or cap rock.
B. potential hydrocarbon trap.
C. porous sandstone or limestone trap.
D. salt dome.
3. Hydrocarbons in Place are the amount of
A. hydrocarbons likely to be in the reservoir.
B. hydrocarbons likely to be in the well.
C. hydrocarbons likely to be in the prospect.
D. oil and gas reserves.
4. A prospect works when there is \ are
A. a source rock, migration, trap, seal or cap rock, reservoir.
B. a source rock, migration, trap.
C. a permeable reservoir.
D. favorable conditions for hydrocarbons.
5. The aim of shock waves is to
A. pass through hidden rock layers and reflect back to the surface.
B. interpret the necessary data.
54
C. detect the smell of hydrocarbons.
D. make students learn geophysics.
6. The rock samples are
A. dug out by hand.
B. drilled.
C. cut and studied under a microscope.
D. for naughty boys to throw at each other.
7. A seismic survey is
A. specific data for the reader magazines.
B. survey using artificial drilling methods.
C. survey using artificial hydrophones.
D. survey using artificial shock waves.
8. The derrick is
A. special equipment for drilling.
B. hole in the ground.
C. metal structure that stands above the hole.
D. metal structure that opens the well head.
9. The geologist gathers all information about
A. a battery of tests.
B. the area to be explored for useful minerals below the ground.
C. the area to be explored.
D. the marshy depression to be drained.
10. Crude oil is found in
A. fossils of ancient times.
B. pockets and traps.
C. underground pockets or traps.
D. layers of stratified rocks.
55
11. Crude oil is a natural substance whose
A. composition varies.
B. composition is naturally heard.
C. content is at the end of the novel.
D. composition is carbonaceous mass.
12. Production and transport methods will depend on the
A. experience of the crew.
B. oil found.
C. amount of extracted oil and gas.
D. service company.
13. Тo reach the edges of the reservoir, wells are commonly drilled
A. at an angle.
B. horizontally.
C. all day and all night.
D. at great depths.
14. A trap is a/an
A. device for catching and holding animals.
B. sandy depression in a golf course.
C. „„part‟‟ vice versa.
D. underground reservoir to retrain oil.
15. If prospecting gives encouraging results,
A. drilling follows.
B. production follows.
C. exploration follows.
D. reservoir development follows.
16. Electrical surveys
A. indicate useful minerals.
56
B. detect the smell of hydrocarbons.
C. show certain ores related to the Earth's magnetic field.
D. interpret the waves that are reflected back to the surface.
17. The speed of a shock wave return
A. begins the onshore search for oil and gas which is underground.
B. collects small samples of rock.
C. finds out about the physical and chemical rock properties.
D. indicates the depth and nature of the rocks below.
18. Recovery factor is the
A. amount of oil that can be economically extracted.
B. return to a normal health condition.
C. reservoir characteristic.
D. hydrocarbon generation.
19. The genesis of petroleum occurs in
A. compacted impermeable clay and shale beds.
B. igneous rocks that have been formed by sedimentation.
C. trap closure.
D. mountain belts.
20. Compaction of sediments begins as soon as
A. sediments begin to accumulate.
B. weathering and erosion decompose the rocks on the Earth‟s surface.
C. metamorphism changes the rocks.
D. they are buried deeper.
20
57
Test 2
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D.
1. The oil zone in a trap lies between
A. water zone (above) and gas zone (below).
B. capillary zone and zone of major deformation.
C. production zone and edge zone.
D. gas zone (above) and water zone (below).
2. Three most common reservoir rocks are
A. limestones, dolomites and cap rocks.
B. sandstones, limestones and quartz.
C. sandstones, limestones and dolomites.
D. sandstones, micas and peridotites.
3. Primary migration is the
A. pipelines by which hydrocarbons are transported to a refinery.
B. processes by which hydrocarbons migrate from a porous, permeable
reservoir to the source rock.
C. processes by which hydrocarbons migrate from the source rock to a
porous, permeable reservoir.
D. tankers which transport oil and gas from the field.
4. Secondary migration of petroleum ends in
A. accumulation in a depression.
B. oil sands.
C. oil and gas fields.
D. accumulation in a structural \ stratigraphic trap.
58
5. Porosity is calculated in
A. m2
B. percentage
C. m3
D. millidarcies (mD) or μm2
6. Petroleum reservoirs can have
A. primary permeability and matrix permeability.
B. matrix permeability and secondary permeability.
C. effective permeability and primary permeability.
D. effective permeability and favorable conditions.
7. “Tight” reservoirs are
A. low permeability value reservoirs.
B. high permeability value reservoirs.
C. carbonate reservoirs.
D. compacted sandstone reservoirs.
8. The full 60 foot length of the core barrel can be filled if
A. no shales or fractures are encountered.
B. shales or fractures are encountered.
C. plug breaks.
D. huge amount of money is given to coring.
9. Cores are preferable to well cuttings because they
A. are cheaper to obtain.
B. produce coarse-grained sediments.
C. produce coherent rock.
D. have seeds in the middle.
59
10. Hydraulic fracturing is the process of
A. obtaining borehole data.
B. injecting a special fluid into a producing zone.
C. generating a seismic wave.
D. displacing oil in the subsurface.
11. Artificial lift is a mechanical method that is used to
A. carry passengers in high buildings.
B. transport mud fluid to the surface.
C. provide insufficient pressure energy.
D. carry crude oil to the surface.
12. A seismic survey is a
A. specific data for the reader magazines.
B. survey using artificial drilling methods.
C. survey using artificial shock waves.
D. survey using artificial hydrophones.
13. Crude oil is found in
A. fossils of ancient times.
B. underground pockets or traps.
C. layers of stratified rocks.
D. pockets and traps.
14. Тo reach the edges of the reservoir, wells are commonly drilled
A. at great depths
B. horizontally.
C. all day and all night.
D. at an angle.
60
15. If prospecting gives encouraging results,
A. exploration follows.
B. production follows,
C. drilling follows,
D. reservoir development follows
16. In the early days of the oil industry, new wells often came in as
A. dead wells.
B. tides.
C. gushers.
D. fountains.
17. Areas thought to contain hydrocarbons are initially subjected to a/an
A. oil company's selection criteria.
B. oil and gas determination.
C. gravity survey or magnetic survey.
D. offshore and remote area exploration.
18. Hydrocarbons in Place are the amount of hydrocarbons
A. likely to be in the reservoir.
B. likely to be in the well.
C. likely to be in the oilfield.
D. likely to be in the prospect.
19. Hydrocarbons are lighter medium, and so migrate
A. upwards due to buoyancy.
B. downwards due to overlying sediments.
C. through the pores in the rocks.
D. due to increased heating.
61
20. Clues (properties of the rocks and the fossil record from ancient times)
give information to build up a/an
A. taken picture.
B. picture of the area surveyed .
C. underground structure map.
D. magnetic field anomaly map.
20
62
Chapter 5. Drilling
Test 1
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D.
1. Life of well can be divided into _____ stages.
A. three
B. five
C. four
D. two
2. Completion is a stage when a well is prepared for oil and gas
A. mining.
B. refining.
C. treatment.
D. recovery.
3. Workovers are often used for
A. drilling.
B. production.
C. remedial work.
D. lightning.
4. The application of enhanced recovery methods allow to increase
A. flow rate.
B. formation temperature.
C. wellbore pressure.
D. drilling costs.
63
5. When a well no longer produces oil or gas, it is
A. closed.
B. sold.
C. abandoned.
D. shut in.
6. Wildcat wells are used in
A. depleted zones.
B. frontier areas.
C. abandoned location.
D. offshore zones.
7. Gas is pumped back into the reservoir to repressurize
A. produced fluid.
B. production formation.
C. produced formation.
D. reservoir pressure.
8. Enhanced recovery implies _________ application.
A. production well
B. relief well
C. appraisal well
D. injection well
9. Appraisal wells are used for pay zone
A. development
B. estimation
C. depletion
D. extension
64
10. When a well reaches a formation of interest, the operator hires
A. cementing company.
B. drilling contractor.
C. well logging company.
D. mud engineer.
11. Petroleum products are produced, refined, and marketed by
A. major.
B. drilling contractor .
C. operating company.
D. service company.
12. The assembly of sheaves mounted at the top of the derrick is
A. crown block.
B. monkey board.
C. swivel.
D. traveling block.
13. Drilling mud is made of clay, water and
A. sand.
B. acid.
C. chemicals.
D. admixtures.
14. A typical hoisting system is made up of the drawworks, a mast or derrick,
the crown block, and
A. drill pipe.
B. traveling block.
C. gooseneck.
D. kelly.
65
15. Having flown through the swivel, mud flows down the
A. crown block.
B. kelly hose.
C. standpipe.
D. top drive.
16. The last string of casing set in a well is called a
A. conductor casing.
B. liner.
C. production casing.
D. surface casing.
17. Drill line is a wire rope used for
A. pipe bending.
B. pipe tripping.
C. pipe lifting.
D. pipe racking.
18. Artificial lift is a method to recover oil by
A. mechanical devices.
B. elevator.
C. automatic devices.
D. controlling devices.
19. Well completion operations include flow initiation and
A. pipe cementing.
B. casing coupling.
C. formation analysis.
D. casing perforation.
66
20. Well structure can be briefly described as a pipeline from the surface to
the
A. hole bottom.
B. oil-bearing formation.
C. paying zone.
D. interesting formation.
20
67
Test 2
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D.
1. The hole is secured with
A. cement.
B. concrete.
C. slurry.
D. clay.
2. The formation sand is controlled by
A. strainers.
B. scratchers .
C. screens.
D. pigs.
3. Formation pressure can be increased by applying
A. flooding.
B. hydraulic fracturing.
C. steam flooding.
D. coiled tubing.
4. The smaller diameter the tube,
A. the lower the fluid velocity.
B. the higher the fluid velocity.
C. the higher the flow-in.
D. the lower the drilling rig.
68
5. Cuttings are carried to the surface by
A. centrifugal pump.
B. roughneck.
C. water.
D. drilling fluid.
6. Due to environmental concerns, gas is
A. pumped back.
B. transported.
C. burned off.
D. treated.
7. In comparison to onshore wells, offshore wells are
A. cheaper.
B. more effective.
C. more expensive.
D. more widely spread.
8. Development wells are used for pay zone
A. depletion.
B. extension.
C. repressurizing.
D. estimation.
9. Injection wells are used to prolong
A. well life.
B. working period.
C. flowing period.
D. shut-in day.
69
10. Whether the well will produce oil or gas is determined by
A. mud analysis.
B. fluid analysis.
C. boring logs.
D. well logs.
11. The person who oversees the drilling crews work is a
A. toolpusher.
B. roughneck.
C. company man.
D. derrickman.
12. To separate drilling mud and drilling cuttings
A. separators
are used.
B. shale-shakers
C. reserve pits
D. chemicals
13. An arrangement of sheaves which moves up and down in the derrick is
A. traveling block.
B. traveling crown.
C. traveling table.
D. kelly
14. Drill pipe is pulled from the well by
A. drawworks.
B. derrickman.
C. elevator.
D. drill line.
70
15. A typical rotating system is made up of the drill pipe, swivel, rotary table,
and
A. rotary hose.
B. mud pump.
C. cathead.
D. top drive.
16. The mud properties are changed according to
A. temperature.
B. well construction.
C. formation characteristics.
D. fluid properties.
17. The first string of casing set in a well is
A. conductor casing.
B. liner.
C. production casing.
D. surface casing.
18. The area around the rotary table is
A. rig floor.
B. substructure.
C. settling pit.
D. doghouse.
19. Casing strings are run in the hole to ensure
A. well location.
B. well isolation.
C. well operation.
D. well stimulation.
71
20. In the process of drilling the well bottom is
A. broadened.
B. crushed.
C. deepened.
D. cemented.
20
72
Chapter 6. Geophysics
Test 1
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D.
1. Geophysics is a branch of
A. Earth sciences, invasive study of the Earth.
B. physical sciences, study of geologic properties of the Earth by means
of intrusive methods.
C. Earth sciences, non-invasive study of the Earth.
D. space studies, non-invasive study of Solar System planets.
2. Gravitational and magnetic surveys
A. make use of natural fields of force.
B. involve elastic and electrical properties of rocks.
C. introduce energy into the ground.
D. use remanence and electrical polarizability properties.
3. Hydrocarbon exploration is the search for
A. hydrocarbon deposits above the Earth‟s surface.
B. petroleum, water and coal.
C. hydrocarbon deposits by geophysics methods.
D. hydrocarbon deposits beneath the Earth‟s surface.
4. The three principal methods used in petroleum exploration are
A. seismic, electromagnetic, induced polarization.
B. electrical, magnetic, gravity.
C. seismic, magnetic, gravity.
D. seismic, electromagnetic, gravity.
73
5. Sedimentary rocks have
A. higher susceptibility than igneous or metamorphic rocks.
B. the same susceptibility as igneous and metamorphic rocks.
C. smaller susceptibility than igneous and metamorphic rocks.
D. no magnetic susceptibility.
6. The most widely geophysical method is
A. electromagnetic.
B. seismic.
C.induced polarization.
D.refraction seismology.
7. Variation in the gravitational field may be mapped by
A. pendulum, gravimeter, torsion balance.
B. pendulum, chronometer.
C. pendulum only.
D. gravimeter only.
8. Gravimeter recently superseded
A. torsion balance.
B. pendulum method.
C. torsion balance and pendulum methods.
D. static methods.
9. The torsion balance beam is affected by
A. 3 unknown quantities.
B. 2 known and 2 unknown quantities.
C. 5 unknown quantities.
D. 1 well-known quantity.
74
10. Magnetic fields are generally expressed in
A. siemens only.
B. tesla only.
C. gamma and gauss only.
D. gauss, gamma, siemens, and tesla.
11. There are ______corrections in magnetic exploration.
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
12. Self-potential belongs to the following methods A. electrical.
B.
magnetic.
C. gravity.
D. seismic.
13. There are ______ frequency bands used in geophysical exploration with
the help of electrical methods.
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
14. Electromagnetic methods differ from potential methods in that they
measure
A. surface potential.
B. electromagnetic fields of ground currents.
C. variation of field intensity.
D. both surface potential and ground currents.
75
15. Seismology is the study of
A. earthquakes and seismic waves that move through and around the Earth
B. earthquakes and seismic waves that move parallel to the Earth.
C. oceanic currents and their dependence upon the Moon.
D. energy waves circulating between humans.
16. The general principle of exploration seismology is to send
A. energy waves into space.
B. ground waves through the Earth and receive the signal from the
opposite side of the Earth.
C. energy waves along the Earth.
D. ground waves into the Earth and receive their reflection back.
17. The three primary exploration environments for seismic exploration are
A. on-shore, off-shore and subsurface zones.
B. land, marine, and transition zone.
C. air, land, and marine zone.
D. air, marine, and subsurface zone.
18. Reflection seismology is used in
A. exploration for hydrocarbons.
B. engineering, ground-water, and environmental surveys.
C. basic research into the nature and origin of the Earth crust rocks.
D. hydrocarbon explorations, surveys, and basic research of the Earth‟s crust.
19. In reflection seismology the first arrivals at the top of record are labelled as
A. S-waves.
B. P-waves.
C. air waves.
D. noise patterns.
76
20. Digitizer converts
A. analogy electrical signal from geophones into discrete samples.
B. reflection waves into refraction waves.
C. elastic signal from magnetometer into analogy electrical signal.
D. reflection wave into discrete sample.
20
77
Test 2
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D.
1. At present the greatest use of geophysical prospecting is in
A. mineral exploration.
B. civil engineering.
C. oil exploration.
D. mineral exploration for oil.
2. The oldest geophysical method is
A. gravity.
B. magnetic.
C. seismic.
D. electrical.
3. In geophysical prospecting for oil,
A. structural information is important.
B. detection and determination of physical properties is important .
C. mineral ore bodies give measurable geophysical indications.
D. both structural and physical properties are sought.
4. Geophysical exploration may be defined as a (an \ -)
A. application of physics principals to physical exploration.
B. mineral deposits prospecting and geologic structures by surface
measurement of physical quantities.
C. phenomena of the Earth and its liquid envelopes.
D. properties exhibited by common rocks
5. The gravity method is based on the measurement of variations in
A. electric polarizability of rocks.
78
B. pull of magnetism of rocks.
C. seismic reflections.
D. gravity pull of rocks.
6. Exploration seismology is divided into _______ branches.
A. two
B. three
C. four
D. no
7. Pendulum may be used to determine
A. gravity.
B. time.
C. gravity and time.
D. gravity between the Earth and the Moon.
8. There are ______corrections on gravity values observed with pendulums
and gravimeters.
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
9. Both gravity and magnetic methods
A. utilize a natural and spontaneous field of force.
B.
do not depend on the Earth‟s gravitational field.
C. are subjected to change with latitude.
D. are of a bipolar nature.
79
10. Magnetic characteristics of rocks are affected by such factors as
A. derricks, fences.
B. structural forces, magnetic anomalies.
C. disposition of magnetic formations.
D. magnetic content, grain size, lightning.
11. There are _______ electrical methods.
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
12. Self-potential and surface-potential methods are also called
A. potential.
B. galvanic-electromagnetic.
C. inductive-electromagnetic.
D. induced polarization.
13. The high-frequency range is applied in
A. most electromagnetic methods.
B. self-potential methods.
C. high-frequency electromagnetic methods.
D. surface-potential methods.
14. The self-potential method is the only electrical method in which
A. a source of electrical energy is grounded at two points.
B. a natural field is observed.
C. horizontally stratified ground is investigated.
D. potential difference between two points at the surface and a
measurement of the current in the external circuit is determined.
80
15. Seismic technology is used by geologists to
A. predict earthquakes.
B. drill in search of hydrocarbon traps.
C. foresee tsunamis.
D. interpret the data and map potentially hydrocarbon traps.
16. Seismic exploration is the primary exploring method for
A. hydrocarbon deposits.
B. gold ore concentrations.
C. high-pressurized gaseous traps.
D. exposed hydrocarbons.
17. Seismic waves are
A. a form of elastic wave that travel in the Earth.
B. any medium that can support energy propagation.
C. a form of mechanic wave that travel in the Earth.
D. a form of electric wave that travel in the Earth.
18. Shot interval is the distance
A. from the source to most remote receiver.
B. from the source to nearest receiver.
C. between holes.
D. between geophone arrays.
19. Geophone arrays fall into ______ main types.
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
20. Full-Vector Wavefield Imaging makes it possible to “see” through
A. the ground.
B. space.
20
C. hydrocarbon traps.
D. gas chimneys.
81
Chapter 7. Hydrogeology
Test 1
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D.
1. The Earth surface is covered by ________ of water.
A. 50 %
B. 60 %
C. 70 %
D. 80 %
2. Most of Earth‟s water is in
A. rivers.
B. polar ice.
C. atmosphere.
D. oceans.
3. A groundwater movement equation is
A. Laplace law.
B. Lucas law.
C. Lamarck law.
D. Darcy law.
4. The percentage of salt water on the Earth surface is
A. 33 %.
B. 52 %.
C. 83 %.
D. 97 %.
5. The opposite term of condensation is
A. evaporation.
B. evapotranspiration.
C. transpiration.
D. precipitation.
82
6. Dams use water to create
A. solar electricity.
B. hydroelectricity.
C. convection electricity.
D. geothermal electricity.
7. The largest ocean on Earth is the
A. Atlantic Ocean.
B. Indian Ocean.
C. Arctic Ocean.
D. Pacific Ocean.
8. An outflow of water from a steam, pipe, groundwater aquifer, or watershed
is called
A. discharge.
B. drawdown.
C. diffusion.
D. erosion.
9. The Arctic Ocean is almost entirely covered by ice.
A. All the time.
B. Never.
C. Only in winter.
D. Periodically throughout the year.
10. The average ice thickness that covers Antarctica is about
A. 10–15 feet.
B. 300–400 feet.
C. 6,500–6,800 feet.
D. 10,000–11,000 feet.
83
11. Water may evaporate into the air from
A. lakes.
B. animals.
C. plants.
D. all above-mentioned answers.
12. In the water cycle, water is in the form of ______ after it evaporates.
A. gas
B. solid
C. liquid
D. liquid and solid
13. Air exchange and transpiration in a leaf occur mainly through
A. cuticle.
B. lenticels.
C. stomata.
D. vein openings.
14. Another term for aeration zone is
A. unsaturated zone.
B. saturated zone.
C. confined zone.
D. unconfined zone.
15. Hydrogeology is the science that
A. deals with perched aquifers.
B. shows water occurrence, movement and transport.
C. studies interrelationships of geologic materials and processes with
water, especially groundwater.
D. deals with artesian wells.
16. The word hydrogeology comes from
A. Latin.
84
B. Greek.
C. English.
D. French.
17. Water that is used more than once before it passes back into the natural
hydrologic system is called
A. recycled water.
B. dead water.
C. reused water.
D. contaminated water.
18. The first use of the word hydrogeology can be traced back to
A. Jean-Baptiste de Lamarck.
B. Joseph Lucas.
C. James Hutton.
D. Alexander Vinogradov.
19. Sum of all processes by which water changes phase and is returned to the
atmosphere is called
A. transpiration.
B. precipitation.
C. evaporation.
D. evapotranspiration.
20. Water found in the saturated zone of the subsurface is
A. groundwater.
B. surface water.
C. connate water.
D. fresh water.
20
85
Test 2
Read the statements below. For each question, mark the correct letter A,
B, C or D.
1. Branch of the earth sciences dealing with the flow of water through
aquifers and other shallow porous media is
A. hydrology.
B. climatology.
C. hydrogeology.
D. meteorology.
2. Another term for artesian aquifer is
A. confined aquifer.
B. unconfined aquifer.
C. perched aquifer.
D. ground water aquifer.
3. The Earth‟s total water supply is about
A. 510 million cubic miles.
B. 320 million cubic miles.
C. 150 million cubic miles.
D. 80 million cubic miles.
4. A lowering of the groundwater level caused by pumping is
A. discharge.
B. drawdown.
C. subsidence.
D. overwithdrawal.
86
5. Only _______ of the Earth‟s water is usable by humans.
A. 2 %
B. 3 %
C. 12 %
D. 25 %
6. Another term for a “drainage basin” is
A. watershed
B. water table
C. water table well
D. water well
7. The top of the saturation zone is a (an)
A. cone.
B. arch.
C. water table.
D. rainbow.
8. The smallest ocean on Earth is the
A. Indian Ocean.
B. Arctic Ocean.
C. Atlantic Ocean.
D. Pacific Ocean.
9. The synonym for a recharge area is a
A. recharge place.
B. recharge spot.
C. recharge zone.
D. recharge space.
87
10. Another term for unsaturated is
A. saturated.
B. unconfined.
C. confined.
D. vadose.
11. A place where groundwater naturally comes to the surface at the
intersection of the water table and land surface is
A. waterfall.
B. spring.
C. aquifer.
D. discharge.
12. The synonym for a “hydrologic cycle” is
A. water cycle.
B. geological water circulation.
C. atmospheric circulation.
D. thermohaline circulation.
13. Another term for hydrogeology is
A. hydrology.
B. groundwater science.
C. geohydrology.
D. water science.
14. There are ________ types of aquifers.
A. 3
B. 4
C. 2
D. 5
15. The composition of water is
A. hydrogen, nitrogen.
B. hydrogen, silica.
C. hydrogen, oxygen.
D. oxygen, nitrogen.
88
16. Another term for “drinking water” is
A. mineral water.
B. connate water.
C. fresh water.
D. potable water.
17. The term hydrogeology was first mentioned in
A. 1802.
B. 1810.
C. 1872.
D. 1876.
18. The synonym for “subterranean water” is
A. groundwater.
B. surface water.
C. artesian aquifer.
D. unconfined aquifer.
19. Another term for “percolation” is
A. permeability.
B. porosity.
C. viscosity.
D. infiltration.
20. Saline means
A. alkalis.
B. salty.
C. saturated.
D. unsaturated.
20
89
ANSWER KEYS
PART 1
Unit 1 - Petroleum engineering
Test 1 (pg. 4)
1.
B
2.
C
3.
A
4.
B
5.
A
6.
7.
8.
9.
10.
C
C
B
B
A
Test 2
VARIANT 1
1. Write down the definitions to the following terms. (pg. 6)
A. Petroleum Engineering – PE is a technical profession that is involved in
the exploration and production activities of petroleum as an upstream end of
the energy sector.
B. Downstream is a term commonly used to refer to the refining of crude oil,
and the selling and distribution of natural gas and products derived from
crude oil.
C. Upstream – refers to the process of finding and extracting oil.
D. Drilling Engineer is an engineer who manages technical aspects of
drilling both production and injection wells.
E. SPE – The Society of Petroleum Engineers is the largest professional
society for petroleum engineers which publishes much information
concerning the industry.
90
2. Fill in the gaps with the appropriate preposition. (pg. 6)
1. According (a) to a survey published (b) in Dec 2006 the average income
was $116,834.
2. Upstream refers (c) to the process (d) of finding and extracting oil, which
is usually buried deep beneath the earth's surface.
3. Petroleum engineers divide themselves (e) into several types.
4. Subsurface engineers manage the interface (f) between the reservoir and
the well.
5. One of their responsibilities is also to look after costs and develop
contracts (g) with vendors.
3. Give English equivalents to the following terms. (pg. 7)
1. нагнетательная скважина
2. нефтегазовое дело
3. разведка и добыча
A. injection well / injector
B. petroleum engineering
C. upstream (exploration and
production)
D. depleted reservoir
E. challenge
F. reservoir
G. work over
H. well completion
I. drilling program
4. истощенный пласт
5. технические трудности
6. коллектор (продуктивный)
7. КРС
8. заканчивание скважин
9. программа по бурению
VARIANT 2
1. Write down the definitions to the following terms. (pg. 8)
A. Upstream refers to the process of finding and extracting oil, which is
usually buried deep beneath the earth's surface, to provide a continuous
supply to consumers "downstream".
91
B. Reservoir Engineer is an engineer who optimizes production of oil
and gas via proper well placement, production levels, and enhanced oil
recovery techniques.
C. In house training means within an organization/without a
company.
D. Production Engineer (also known as completion or subsurface
engineers) manages the interface between the reservoir and the well,
including perforations, sand control, artificial lift, downhole flow
control, and downhole monitoring equipment.
E. PVT analysis is an analysis of PVT data, that stands for Pressure,
Volume, Temperature.
2. Fill in the gap with the appropriate prepositions. (pg. 8)
1. Drilling engineering is a subset (a) of petroleum engineering, involved
(b) in the design and drilling of production and injection wells.
2. Any person can undergo (c) on the job training of reservoir engineer.
3. This type of engineering is typically concerned (d) with maximizing
the economic recovery.
4. Drilling engineers are engineers (e) in charge (f) of the process of
planning and drilling wells.
5. Petroleum engineers divide themselves (g) into several types.
3. Give English equivalents to the following terms. (pg. 9)
1. система расположения скважин
2. переработка и сбыт
3. уровень добычи
4. добывающая скважина
5. механизированная добыча
A. well placement
B. Downstream
C. production level
D. production well/producer
E. artificial lift
92
6. разведка
7. месторождение
8. каротаж скважины
9. инженер по добычe
F. exploration
G. oil field
H. well logging
I. production engineer
Unit 2 – Oil Companies
Test 1
1. Read the statements below. For each question, mark the correct letter
A, B, C or D. (pg. 10)
1. B
2. D
3. A
4. B
5. C
2. Give English equivalents to the following terms. (pg. 11)
1. определение параметров пласта
2. сырая нефть
3. совместное предприятие
4. центральный офис
A. formation evaluation
B. crude oil
C. open joint stock company
D. headquarters/head
office/central office
E. profitable
F. natural gas liquids
G. set targets
H. asset manager
I. tax residence
J. oilfield services
5. прибыльный
6. сжиженный газ
7. устанавливать цели
8. руководитель актива
9. место налогообложения
10. нефтесервисы
3. Write down the definitions to the following words. (pg. 11)
A.The Board of Directors – group of people chosen to establish policy
and control a company.
B.CEO – is the highest-ranking corporate boss in charge of total
management of a corporation, company, or organization.
93
Test 2
1. Read the statements below. For each question, mark the correct letter
A, B, C or D. (pg. 12)
1. D
2. A
3. B
4. D
5. D
2. Give English equivalents to the following terms. (pg. 13)
1. нефтеперерабатывающий завод
2. показатели эффективности
деятельности
3. природный газ
4. главный исполнительный директор
5. обработка сейсмических данных
6. вести рабочую деятельность
7. распределять бюджетные средства
8. дочернее предприятие
9. основной вид деятельности
10. генеральный директор
A. refinery
B. performance indicators
C. natural gas
D. Chief Executive Officer
E. seismic processing
F. to operate
G. to allocate budget
H. subsidiary
I. core business
J. General Director
3. Write down definitions to the following words. (pg. 13)
A. Chairman – a person who heads a Boar of Directors; head of a
company.
B. Organizational Chart – a table or plan showing a company‟s structure
graphically.
94
Unit 3 – Oil Formation
Test 1
1. Read the statements below. For each question, mark the correct letter
A, B, C or D. (pg. 14)
1.
2.
3.
4.
5.
C
B
D
B
A
6.
7.
8.
9.
10.
B
B
C
D
A
2. Give English equivalents for the following terms. (pg. 16)
1. cмесь углеводородов
2. быть отделенным от ч-л
3. свойства
4. мелкозернистая глина
5. пористость
6. разлагаться
7. водонасыщенная порода
8. выклинивание
9. органическая материя
10. ловушка
A. mixture of hydrocarbons
B. to be separated from
C. properties
D. fine-grained clay
E. porosity
F. to decompose
G. water saturated
H. pinch out
I. organic matter
J. trap
3. Write down the definitions to the following terms. (pg. 16)
A. Hydrocarbons – are complex molecules that are formed from long strings
of hydrogen and carbon, such as propane (C3H8) or butane (C4H10).
B. Kerogen – organic matter that becomes buried and begins to decompose.
C. Stratigraphic trap – traps occur by the nature of how the sediment was
deposited and not whether it was broken or folded.
D. Crude oil – is a complex mixture of hydrocarbons with minor proportions
of other chemicals such as compounds of sulphur, nitrogen and oxygen.
95
Test 2
1. Read the statements below. For each question, mark the correct letter
A, B, C or D. (pg. 17)
1.
2.
3.
4.
5.
D
B
A
D
C
6.
7.
8.
9.
10.
A
D
B
C
D
2. Give English equivalents to the following terms. (pg. 19)
1. pазлом
2. песчаное линзовидное тело
3. напластование
4. непроницаемая порода
5. производить энергию
6. химическое сырье
7. накапливать
8. коллектор
9. разлагаться
10. прилегающий (примыкающий)
A. fault
B. sand lense
C. uncomformity
D. non-permeable
E. generate electricity
F. chemical feedstock
G. accumulate
H.reservoir
I. decompose
J. adjacent
3. Write down the definitions to the following terms. (pg. 19)
A. Crude oil is a complex mixture of hydrocarbons with minor proportions
of other chemicals such as compounds of sulphur, nitrogen and oxygen.
B. Source rock is organic material mixed with the sediments.
C. Structural trap is a type of trap that works by folding or breaking the
reservoir rock and placing it adjacent to an impermeable rock layer, like
shale.
D. Migration – movement of oil from the area in which it was formed to a
reservoir rock where it can accumulate.
96
Unit 4 – Health, Safety and Environment (HSE)
Test 1
1. Read the statements below. For each question, mark the correct letter
A, B, C or D. (pg. 20)
1. B
2. C
3. A
4. B
2. Give English equivalents for the following terms. (pg. 21)
1. yменьшать
2. смягчать последствия
3. нести ответственность
4. следовать правилам
5. средство индивидуальной защиты
6. профессиональное заболевание
7. рекультивация земель
8. план эвакуации
9. обязательный (в обязательном
порядке)
10. ремень безопасности
A. eliminate
B. mitigate
C. to be held accountable
D. to follow the rules
E. personal protective
equipment
F. occupational disease
G. remediation
H. escape plan
I. mandatory
J. seat bets
3. Write down the definitions to the following words. (pg. 21)
A. While at work Includes being on Company premises, on Company
business, and while traveling on Company business, and being on a location not
owned by the Company where all or nearly all of the work is being performed
for the Company and the Company has a full-time representative on site.
B. Serious incident – incident which under slightly different circumstances
could have resulted in a fatal or serious accident.
97
Test 2
1. Read the statements below. For each question, mark the correct letter
A, B or C. (pg. 22)
1. A
4. B
2. C
5. A
3. C
2. Give English equivalents for the following terms. (pg. 23)
1. pасследование происшествия
2. докладывать, сообщать
3. оценка рисков
4. огнетушитель
5. парниковый эффект
6. рекультивация земель
7. злоупотребление
8. травма
9. травматизм
10. несчастный случай с
летальным исходом
A. incident investigation
B. to report
C. risk assessment
D.fire extinguisher
E. green house effect
F. remediation
G. abuse
H. injury
I. injury
J. fatality
3. Write down the definitions to the following words. (pg. 23)
A. lost time accident – An accident causing injury or occupational illness
such that the person concerned is unable to resume normal duties the next
day or shift (irrespective of field breaks, leave or holidays).
B. incident – An incident is an unplanned event not resulting in loss which,
under slightly different circumstances, could have resulted in harm to people,
loss of process, damage to property, the environment, or the business
interests of the Company.
98
PART 2
1. Pipeline engineering
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Test 1 (pg. 24)
C
A
A
C
B
C
A
B
D
B
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
Test 2 (pg. 29)
1.
B
11.
2.
A
12.
3.
C
13.
4.
D
14.
5.
A
15.
6.
C
16.
7.
D
17.
8.
C
18.
9.
A
19.
10.
D
20.
A
C
D
A
B
C
D
A
A
D
C
B
A
C
A
A
D
A
B
D
2. Geoecology
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Test 1 (pg. 34)
B
11.
A
12.
C
13.
D
14.
A
15.
C
16.
D
17.
C
18.
A
19.
D
20.
C
B
A
C
A
A
D
A
B
D
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Test 2 (pg. 39)
D
11.
A
D
12.
B
D
13.
C
A
14.
A
C
15.
A
D
16.
B
C
17.
C
D
18.
C
A
19.
B
C
20.
C
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Test 2 (pg. 49)
B
11.
D
12.
C
13.
D
14.
B
15.
D
16.
B
17.
3. Mineral Exploration
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Test 1 (pg. 44)
C
11.
A
12.
D
13.
A
14.
D
15.
A
16.
C
17.
A
C
B
B
C
A
D
99
B
C
A
C
D
A
A
8.
9.
10.
D
B
C
18.
19.
20.
B
A
C
8.
9.
10.
A
C
D
18.
19.
20.
B
D
A
4. Oil Exploration
Test 1 (pg. 54)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
C
B
C
A
A
C
D
C
B
C
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
Test 2 (pg. 58)
A
B
A
D
C
C
D
A
A
A
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
D
C
C
D
B
B
A
A
C
B
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
D
C
B
D
A
C
C
D
A
B
5. Drilling
Test 1 (pg. 63)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
B
D
C
A
C
B
A
D
B
C
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
Test 2 (pg. 68)
A
A
A
B
D
C
B
A
D
B
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
100
A
C
C
B
D
A
C
B
C
D
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
A
B
A
C
D
C
A
A
B
C
6. Geophysics
Test 1 (pg. 73)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
C
A
D
C
C
B
A
B
C
D
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
Test 2 (pg. 78)
C
A
C
B
A
D
B
D
B
A
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
C
B
A
B
D
A
C
B
A
D
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
B
A
C
B
A
A
A
C
A
D
7. Hydrogeoology
Test 1 (pg. 82)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
C
D
C
D
A
B
D
A
D
C
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
Test 2 (pg. 86)
D
C
D
A
C
B
A
A
C
A
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
101
C
A
B
B
B
A
C
B
C
D
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
B
A
C
A
C
D
A
A
D
B
EVALUATION SHEET
UNIT
1.Petroleum Engineering
TEST \ VARIANT
Part 1
Test 1
Test 2
Var. 1
Var. 2
TOTAL
2. Oil companies
Test 1
Test 2
TOTAL
3. Oil formation
Test 1
Test 2
TOTAL
4. HSE
Test 1
Test 1
TOTAL
102
SCORES
10
1.15
2. 7
3. 9
1. 15
2. 7
3. 9
72
1. 5
2. 10
3. 6
1. 5
2. 10
3. 6
42
1. 10
2. 10
3. 12
1. 10
2. 10
3. 12
64
1. 5
2. 10
3. 6
1. 5
2. 10
3. 6
42
TOTAL SCORE
Part 2
Test 1
Test 2
Total
220
2. Geoecology
Test 1
Test 2
TOTAL
20
20
40
3. Mineral resources
Test 1
Test 2
TOTAL
20
20
40
4. Oil exploration
Test 1
Test 2
TOTAL
20
20
40
5. Drilling
Test 1
Test 2
TOTAL
20
20
40
6. Geophysics
Test 1
Test 2
TOTAL
20
20
40
7. Hydroecology
Test 1
Test 2
TOTAL
20
20
40
1. Pipeline Engineering
103
20
20
40
Учебное издание
БОЛСУНОВСКАЯ Людмила Михайловна
АБРАМОВА Раиса Николаевна
МАТВЕЕНКО Ирина Алексеевна
ТЕРРЕ Дина Анатольевна
ДОЛГАЯ Татьяна Федоровна
ВАСИЛЬЧЕНКО Татьяна Валерьевна
БОЧАРОВА Татьяна Викторовна
ШЕНДЕРОВА Инна Владимировна
ВЕРШКОВА Eлена Михайловна
МАЛЮКОВА Дарья Сергеевна
СУХОРУКОВА Надежда Витальевна
PETROLEUM ENGINEERING
TEST BOOKLET
НЕФТЕГАЗОВОЕ ДЕЛО
ТЕСТОВЫЕ ЗАДАНИЯ
Учебное пособие
Научный редактор
кандидат педагогических наук,
доцент Н.А. Качалов
Выпускающий редактор Т.С. Савенкова
Дизайн обложки О.Ю. Аршинова
Подписано к печати 30.08.2011. Формат 60х84/8. Бумага «Снегурочка».
Печать XEROX. Усл.печ.л. 12,09. Уч.-изд.л. 10,94.
Заказ 1129-11. Тираж 100 экз.
Национальный исследовательский Томский политехнический университет
Система менеджмента качества
Издательства Томского политехнического университета сертифицирована
NATIONAL QUALITY ASSURANCE по стандарту BS EN ISO 9001:2008
. 634050, г. Томск, пр. Ленина, 30
Тел./факс: 8(3822)56-35-35, www.tpu.ru
Download
Random flashcards
Pastoralists

20 Cards

Radioactivity

30 Cards

Nomads

17 Cards

Create flashcards