American Government Advanced Final 2018 Ver 1

advertisement
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
Indicate whether the statement is true or false.
1. Boundary disputes have never been an issue between states.​
a. True
b. False
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
2. Which of these is an example of a government maintaining order?​
a. ​The Marines hold drives to collect toys during the holidays.
b. ​A community constructs a municipal water treatment plant.
c. ​Officers screen visitors for weapons at the entrance of a courthouse.
d. ​Firefighters hold infant car seat clinics in fire stations.
3. Which courts can hear cases involving federal laws?​
a. ​local, state, and federal courts only
b. ​federal courts only
c. ​state and federal courts only
d. ​all courts in the United States
4. The power of judicial review serves to​
a. ​decide questions of criminal law at all levels of government.
b. ​check the executive and legislative branches.
c. ​enforce laws passed by Congress.
d. ​hold judges accountable to citizens.
5. How do unicameral and bicameral legislatures differ?​
a. ​Bicameral legislatures have two houses; a unicameral legislature has one house.
b. ​Only bicameral legislatures are legal under the U.S. Constitution.
c. ​Unicameral legislatures are more common than bicameral legislatures.
d. Bicameral legislatures pass laws; unicameral legislatures review laws.​
6. A successful appeals case must​
a. ​show that witness testimony or evidence was falsified.
b. ​present a new body of evidence or new witnesses.
c. ​allege that one or more attorneys behaved questionably.
d. ​demonstrate a significant error of law or violation of due process.
7. Which principle of democracy establishes freedom of speech?​
a. ​checks and balances
b. ​bill of rights
c. ​accountability
d. ​transparency
Powered by Cognero
Page 1
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
8. ​To protect freedom of religion, the Founders established separation of ______ and state.
a. ​church
b. ​courts
c. ​governors
d. ​citizens
9. Which Founder stated that the establishment clause served as a “wall of separation between church and state”?
a. ​Benjamin Franklin
b. ​John Adams
c. ​Thomas Jefferson
d. ​George Washington
10. ​What event led to the dominance of two parties in the American political system?
a. ​Great Depression
b. ​World War II c. ​Civil War
d. ​American Revolution
11. What key aspect of the Constitution relates to voting?​
a. ​It specifies how long a person must be a citizen in order to vote.
b. ​It contains amendments that prohibit states from preventing certain people from voting.
c. ​It prohibits the states from determining who can vote.
d. ​It requires citizens to be 21 years old to vote.
12. ​A bill passes in the House by 350 votes and in the Senate by 92 votes. The president supports the bill, but many
of his supporters are strongly against it. What would be the best political course of action for the president to
take that would also allow the bill to quickly become law?
a. ​sign the bill
b. ​take no action on the bill
c. ​exercise the pocket veto
d. ​veto the bill
13. The role of the Council of Economic Advisers is to​
a. ​ report to the public about the state of the economy.
b. ​ advise the president about the economy.
c. ​ provide additional unemployment assistance when needed.
d. ​ make decisions about the economy.
14. The First Amendment right that requests government action is freedom of​
a. press.​
b. assembly.​
c. petition.​
d. speech.​
Powered by Cognero
Page 2
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
15. Which of the following is a tool that the president can use to obtain congressional support for his or her
legislative agenda?​
a. ​political patronage appointment for a constituent
b. ​promise to sign any bill that supports the agenda
c. ​extensive meetings with cabinet members
d. ​promise of campaign support to a senator
Indicate whether the statement is true or false.
16. A nation with an authoritarian government often has a two-party system.
a. True
b. False
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
17. Which of these is a characteristic of a command economy?​
a. Natural resource extraction is controlled by the state.
b. The proletariat produces goods that improve the economy.
c. ​Unions ensure the fair treatment of many workers.
d. Consumers are able to buy whatever goods they want.
18. ​After the passage of the Nineteenth Amendment,
a. ​women did not face the discriminatory voting laws that African Americans did.
b. ​poll taxes became illegal.
c. ​some states implemented grandfather clauses.
d. ​women had the legal right to vote but had a difficult time exercising it.
Indicate whether the statement is true or false.
19. In order to make fair decisions without undue influence by outside forces, judges must be elected.​
a. True
b. False
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
20. ​If you move to a new state, what should you check before going to vote on Election Day?
a. ​the required minimum age for voting
b. ​whether the state allows absentee voting
c. ​how long you must be a state resident before you can vote in that state
d. ​the requirements to become a member of the canvassing board
Powered by Cognero
Page 3
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
21. How do the goals of socialism differ from the goals of capitalism?​
a. ​Only socialism works to prevent government interference.
b. ​Only socialism has the goal of serving society.
c. ​Only capitalism stresses private ownership of business.
d. ​Only capitalism strives to award workers a fair wage.
22. Which of these defines Switzerland as a sovereign state?​
a. ​It has different regions defined by different languages.
b. ​It has a central government that creates laws for the entire nation.
c. ​It has a strict policy of separation of church and state. d. ​It is located in an area that includes some of the Alps.
23. How did the Founders solve the problem of a too-powerful military?​
a. ​They made it mandatory for citizens to serve in the military.
b. ​They put the military under the control of the executive branch.
c. ​They required all presidents to serve in the military.
d. They divided control of the military among the branches of government.
24. Acting as chief diplomat, the president puts together a treaty with Japan. What must happen next for the treaty
to go into effect?​
a. ​It must be approved by the people of the United States.
b. ​It must be approved by the Senate.
c. ​It must be approved by the Supreme Court.
d. ​It must be approved by the House of Representatives.
25. What type of discrimination does the League of United Latin American Citizens (LULAC) prevent?​
a. race​
b. national origin
c. gender ​
d. sexual orientation​
26. The judicial branch checks other branches of government by​
a. ​signing and vetoing laws.
b. ​writing laws.
c. ​enforcing the law.
d. ​determining laws’ constitutionality.
27. If they are unable to resolve their disputes, what recourse do states have?​
a. They can take their case to the American Civil Liberties Union.​
b. They can petition the Senate to hear their case.​
c. ​They can petition the state governors to intervene.
d. They can take their case to the Supreme Court.​
Powered by Cognero
Page 4
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
28. Which of these illustrates an expansion of the president’s power as commander in chief?​
a. ​The use of military tribunals to try suspected terrorists was ruled illegal.
b. ​Drones have secretly been used to kill suspected terrorists in Yemen.
c. ​Congress authorized the use of forces in Iraq in 2002.
d. ​Congress passed the War Powers Act in 1973.
29. A whistleblower may be a civil servant who​
a. ​appoints other civil servants to positions.
c. ​administers civil servant exams.
b. ​calls attention to wrongdoing.
d. ​takes part in illegal activities.
30. The political patronage system focuses on which attributes in filling government positions?​
a. ​loyalty within a party
b. ​competence to do a job
c. ​an ability to see different viewpoints
d. ​the amount of time available for work
31. An important accomplishment of the Articles of Confederation was that it​
a. created fair policies for settling lands west of the Appalachian Mountains.​
b. strengthened the national government’s ability to levy and collect taxes.​
c. stopped the ability of states to charge tariffs on goods imported from other states.​
d. developed a national court system.​
32. What was the first interstate compact called?​
a. Boston Harbor Patrol​
b. Chesapeake Bay Brigade​
c. Port of New York Authority​
d. Washington Watershed
33. A major reason for Shays’s Rebellion was that​
a. states could not agree on how western lands should be settled.​
b. legislators thought the central government should provide better security.​
c. Congress wanted more power over the states.​
d. citizens were upset about farm foreclosures.​
34. Why did the Constitution include freedoms such as assembly and petition?​
a. Colonists had been asked for these freedoms by their constituents.​
b. Colonists were not permitted these freedoms under King George’s rule. ​
c. Most government constitutions guaranteed these rights.​
d. They wanted a guarantee of similar rights to those of Great Britain. ​
Powered by Cognero
Page 5
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
35. A president could continue to assert power twenty years after leaving the presidency through which of these
methods?​
a. ​issuing reprieves
b. ​fulfilling the duties of head of state
c. ​choosing cabinet members
d. ​appointing a Supreme Court justice
Indicate whether the statement is true or false.
36. Only presidential candidates from the major parties are listed on the ballot in each state.​
a. True
b. False
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
37. As the Articles of Confederation were written, a major debate centered around whether​
a. slavery should be legal.​
b. the national government or state and local governments should be stronger.​
c. there should be an army under the control of the national government.​
d. the government should have both an executive and a legislative branch.​
38. An important goal of the federal election cycle is to ​
a. ​reduce costs by minimizing the number of elections.
b. ​prevent one party from controlling the government for an extended period of time.
c. ​make certain that the entire government does not turn over at the same time.
d. ​make it easier for voters to get to the polls.
39. If Congress is controlled by the party other than the president’s, his or her budget is likely to be​
a. ​completely rejected.
b. ​changed dramatically.
c. ​accepted with few changes.
d. ​changed slightly.
Indicate whether the statement is true or false.
40. ​If people were not allowed to vote because they could not pay a poll tax, they had been disenfranchised.
a. True
b. False
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
41. Offering career counseling at a prison is an example of​
a. ​restitution.
b. ​rehabilitation.
c. ​retribution.
d. ​deterrence.
Powered by Cognero
Page 6
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
a. ​functions that allow different branches of government to limit the power of other branches
b. ​organized around common interests and goals to compete with each other during elections
c. ​establishes the basic structure of government and rights of the people; serves as the supreme law for a
country
d. ​union of sovereign states with a weak central power; abandoned by U.S. in favor of federal system with
strong central power
e. consistent enforcement of laws; allows anyone who breaks the law to be held accountable
42. ​confederacy
43. ​political parties
44. ​rule of law
45. constitution
46. ​checks and balances
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
47. Since the writing and approval of the U.S. Constitution in 1787, citizen movements have arisen to change the
document. Changes to the Constitution take place through which of these processes?​
a. ​political parties
b. ​custom
c. ​amendment
d. ​war
Indicate whether the statement is true or false.
48. Environmental regulation by the government can reduce production of goods by limiting the amount of resources
that are available for use.​
a. True
b. False
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
49. A state has sovereignty when it is able to do which of the following?​
a. ​invade and take over any other state
b. ​occupy a particular area of land
c. ​freely create and enforce laws
d. ​punish its citizens for any action
50. Which president sent troops to Little Rock, Arkansas, to enforce integration of public schools?​
a. Dwight D. Eisenhower​
b. Grover Cleveland​
c. John F. Kennedy​
d. Lyndon B. Johnson​
Powered by Cognero
Page 7
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
51. Which constitutional amendment allows citizens to feel safe from illegal searches and seizures?​
a. ​Fifth Amendment
b. ​Eighth Amendment
c. ​Sixth Amendment
d. ​Fourth Amendment
52. If people begin moving from the country to the city, they are increasingly likely to approve legislation that ​
a. ​controls donations to candidate’s campaigns.
b. ​improves and maintains public highways.
c. ​requires legislative and popular referendums.
d. ​funds public transportation such as subways.
a. course of action that a government takes​
c. request to return to a state a criminal who
flees across state lines​
e. granted or delegated to the national
government​
g. provision in a law that sets an automatic
end date​
i. if not delegated to the national government,
what states have
53. extradite​
b. makes the acts and treaties of the United States
supreme​
d. law requiring state-level service to meet minimum
national standards​
f. prohibits public officials from holding closed meetings​
h. power that allows the national government to take over
a state government function​
j. written agreement between two or more states
54. ​interstate compact
55. mandate​
56. public policy
57. delegated powers​
58. preemption​
59. supremacy clause​
60. reserved powers​
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
61. Which part of the government is responsible for upholding the First Amendment?​
a. ​federal government only
b. ​neither state nor local government
c. ​state and federal government
d. ​state government only
Powered by Cognero
Page 8
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
62. Many people accused of crimes settle criminal cases through plea bargains to​
a. ​prolong the court case.
b. ​benefit from a jury trial.
c. ​deal directly with the judge.
d. ​be sentenced for a lesser crime.
63. How does the state legislature method of amendment ratification differ from the state convention method?​
a. ​State conventions allow only state legislators to vote on an amendment.
b. ​State conventions allow people to directly vote for amendments.
c. ​State legislature methods give governors an opportunity to vote on amendments.
d. ​State legislature methods are rarely used due to abuse of power.
64. Presidential impoundment of funds that were appropriated for new military aircraft is a check on the power of
which of these?​
a. ​judicial branch
b. ​past presidents
c. ​legislative branch
d. ​agency heads
65. The president would have to work out the most compromises to his or her legislative agenda in which of the
following situations?​
a. ​The president and only the House majority share the same party.
b. ​The president and both Senate and House majorities share the same party.
c. ​The president is from a different party than both Senate and House majorities.
d. ​The president and only the Senate majority share the same party.
Indicate whether the statement is true or false.
66. Interpretation of a state constitution is the responsibility of the state’s supreme court.​
a. True
b. False
67. Anyone who is eligible to be a delegate at the local level in a party could potentially become a delegate at the
party’s national convention.​
a. True
b. False
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
68. Being tried twice for the same crime can be classified as​
a. ​double jeopardy.
b. an appeal.​
c. ​ex post facto.
d. ​habeas corpus.
Powered by Cognero
Page 9
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
69. What did Britain do in response to the French and Indian War that caused the colonists to boycott British goods?
a. Britain stopped exporting goods to the colonies.​
b. ​Britain removed all its troops from the colonies.
c. Britain prohibited the colonies from creating their own charters.​
d. Britain increased the colonists’ taxes.​
Indicate whether the statement is true or false.
70. A court must provide legal counsel for criminal defendants who cannot afford it.
a. True
b. False
71. The government balances freedom of assembly with protection of the public and communities.​
a. True
b. False
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
72. ​Which steps in the trial process are ordered correctly, from first to last?
a. ​opening statements, examinations, closing statements, jury instructions, verdict
b. ​jury instructions, opening statements, closing statements, examinations, verdict
c. ​opening statements, jury instructions, examinations, verdict, closing statements
d. ​jury instructions, examinations, opening statements, verdict, closing statements
73. ​In a political party, how does the state committee influence the national committee?
a. ​It provides representatives who promote cooperation between all committees.
b. ​It recommends officials for judicial appointments.
c. ​It suggests candidates for national office.
d. ​It raises money and promotes the ideas of state and local candidates.
74. ​Because of challenges in registering to vote, one idea to increase turnout is to
a. ​require all citizens to have a voter ID card.
b. ​make voter registration a privilege rather than a requirement.
c. ​require all citizens to register to vote.
d. ​allow people to register at the polls.
75. Which of the following is a denied power to both federal and state governments?​
a. ​setting tax rates and tax bases
b. protecting the public health​
c. establishing criminal codes​
d. granting someone a title of nobility​
Powered by Cognero
Page 10
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
Indicate whether the statement is true or false.
76. The legal principle of stare decisis means that courts often challenge precedent in their decisions.​
a. True
b. False
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
77. Which series shows the correct sequence of steps to becoming president?​
a. primary, Electoral College vote, general election, convention ​
b. convention, primary, general election, inauguration​
c. primary, general election, inauguration, Electoral College vote ​
d. primary, convention, general election, Electoral College vote ​
78. The First Amendment does not protect citizens whose actions are described as​
a. ​defamation.
b. ​political speech.
c. ​religious speech.
d. ​public policy.
Indicate whether the statement is true or false.
79. In order to be considered propaganda, an advertisement must contain false or deceptive information. ​
a. True
b. False
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
80. Which of these statements is true about political parties?​
a. ​A political party exists solely to gain power in government.
b. ​Those who give large sums of money to a party will always be rewarded with jobs.
c. ​Each political party relies on many citizen volunteers during elections.
d. ​All candidates within a party share the same values and ideas.
81. The U.S. House of Representatives, as part of a constitutional republic, requires which of the following?​
a. ​majority rule with little minority input
b. ​public records of all caucus meetings
c. ​debate with all members allowed to participate
d. ​hearings for all bills by a committee of the whole
82. After the defense attorney counsels the accused not to testify, what is the next likely action?​
a. ​The jury is instructed not to draw conclusions.
b. ​The prosecutor calls attention to the defense attorney’s advice.
c. ​The judge instructs the attorneys to interview potential jurors.
d. ​The accused person decides to “take the Fifth.”
Powered by Cognero
Page 11
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
Indicate whether the statement is true or false.
83. The Articles of Confederation gave a president the power to execute laws and veto legislation.​
a. True
b. False
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
84. A controversial bill passes in the House by a wide majority but barely passes in the Senate. The president is
against the bill, and so are his supporters. What is the likely course of action that would be taken by the
president, to try to prevent the bill from becoming a law?​
a. take no action​
b. ​veto the bill
c. ​try for a pocket veto
d. ​sign the bill
a. ​gave domestic and foreign powers to a strong executive
b. ​order that postpones legal punishment
c. ​role includes proposing legislation, vetoing bills
d. ​provided military aid to Laos; no Senate consent
e. ​role includes submitting budgets and economic reports
f. ​address to Congress highlighting legislative priorities
g. ​used inherent powers to suspend habeas corpus
h. ​ceremonial role; entertains foreign visitors
i. ​challenged when indefinitely detaining foreigners
j. ability to fill cabinet positions to make policy
85. ​chief economic planner
86. ​appointment power
87. ​Constitutional Framers
88. ​George W. Bush
89. ​Abraham Lincoln
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
90. Which of the following documents reveals much about a state’s relative wealth, problems, and priorities?​
a. state statutes​
b. state constitution​
c. state budget​
d. state regulations​
Powered by Cognero
Page 12
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
91. Which of the following examples best depicts the supremacy clause of the Constitution?​
a. California enters into a trade agreement with Mexico.​
b. Michigan makes a treaty with Canada for control of waterways.​
c. The United States establishes the voting age to be 18.​
d. Kentucky passes a law requiring voters to be 21 years old.​
92. ​Citizens are most likely to vote for candidates who
a. ​take the least amount of money from superPACs.
b. ​have been recalled in a previous election.
c. ​agree with them on major issues.
d. ​have lifestyles that are similar to their own.
Indicate whether the statement is true or false.
93. The free exercise clause in the First Amendment protects the rights of individuals to worship as they choose.​
a. True
b. False
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
94. ​Which of these television commercials would probably have a negative impact on voters?
a. ​An ad emphasizing the issues that are most important to voters.
b. ​An ad showing workers driving voters to polling places.
c. ​An ad that clearly states a candidate’s position on an issue.
d. ​An ad showing a candidate repeatedly changing positions on a specific issue.
95. Which of these people is most likely to self-identify as a Republican?​
a. ​African-American male electrician who is part of a union
b. ​White female teacher who lives in an apartment in Boston
c. Asian-American female artist who lives in Seattle​
d. ​White male engineer who lives in a suburb of Miami
96. The president is fulfilling which role when choosing a supporter to run the Environmental Protection Agency?​
a. ​commander in chief
b. ​legislative leader
c. ​political party leader
d. ​economic planner
97. Karl Marx envisioned a state where communism would be the end result. How was Marx’s vision of
communism different from the communism that exists today?​
a. ​In current communist countries, the people live in a classless agricultural society.
b. ​In the vision of communism, property would collectively belong to the people.
c. ​In current communist countries, the people share power with the government.
d. ​In the vision of communism, eventually no economic system would be needed.
Powered by Cognero
Page 13
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
Indicate whether the statement is true or false.
98. Many countries are considered mixed economies that combine elements of capitalism with elements of
communism.​
a. True
b. False
Indicate the answer choice that best completes the statement or answers the question.
99. Which Supreme Court decision about racial classification in marriage was decided through strict scrutiny?​
a. ​Loving v. Virginia
b. ​Brown v. Board of Education
c. ​Dred Scott v. Sandford
d. ​Plessy v. Ferguson
100. When the president calls engineers at NASA to congratulate them on a successful space mission, he or she is
acting as which of these?​
a. ​legislative leader
b. ​commander in chief
c. ​chief diplomat
d. ​head of state
Powered by Cognero
Page 14
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
Answer Key
1. False
2. c
3. c
4. b
5. a
6. d
7. b
8. a
9. c
10. c
11. b
12. b
13. b
14. c
15. d
16. False
17. a
18. a
19. False
20. c
21. c
22. b
23. b
24. b
25. b
26. d
Powered by Cognero
Page 15
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
27. d
28. b
29. b
30. a
31. a
32. c
33. d
34. b
35. d
36. False
37. b
38. c
39. b
40. True
41. b
42. d
43. b
44. e
45. c
46. a
47. c
48. True
49. c
50. a
51. d
52. d
53. c
54. j
Powered by Cognero
Page 16
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
55. d
56. a
57. e
58. h
59. b
60. i
61. c
62. d
63. b
64. c
65. c
66. True
67. True
68. a
69. d
70. True
71. True
72. a
73. a
74. d
75. d
76. False
77. d
78. a
79. False
80. c
81. c
82. d
Powered by Cognero
Page 17
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
83. False
84. b
85. e
86. j
87. a
88. i
89. g
90. c
91. c
92. c
93. True
94. d
95. d
96. c
97. b
98. False
99. a
100. d
Powered by Cognero
Page 18
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
Scramble Map
Question #
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
Powered by Cognero
Original Question #
3
56
22
51
58
65
38
55
26
36
57
17
81
69
59
2
68
24
9
33
50
27
82
28
16
75
39
63
20
34
61
62
45
40
37
6
42
30
74
10
54
83
87
84
86
85
21
7
80
79
Page 19
Name: Class: Date: Ver: 1
American Government Advanced Final 2018
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
Powered by Cognero
31
35
93
94
91
95
88
92
90
89
23
70
32
77
60
1
11
66
44
14
12
25
52
47
76
15
19
53
5
73
46
72
8
29
97
98
100
99
96
48
43
41
4
49
78
18
64
13
67
71
Page 20
Download
Related flashcards
Create Flashcards