CNA Study Guide

advertisement
Health Occupations
C.N.A Study Guide
Students Name: ___________________________
TEXT: Nurse Assistant in Long Term Care Manual
To prepare for your C.N.A Exam you MUST review all worksheet in NA LTC
packet, complete this study guide, review 1st Semester Final, Safety and Infection
Control and Vital Sign Exam.
DEFINE TERMS
Apprehension
Validation Therapy
Hallucination
Delusion
Paranoia
Continence
Voiding
Halitosis
Nonblanchable skin
Eversion
Inversion
ABBREVIATIONS
G/C, W/C
BID, TID, QID
Ac et pc
Math Conversion
1cc = 1 ml
1 oz= to _____ cc or ______oz
ANATOMY AND PHYSIOLOGY
Review each body system, organs involved, function and age related changes.
1.) Cardiovascular System- Unit 1, Lesson Plan
a.)
Elderly females are at risk for cardiovascular disease due
to a
decreased amount of _________________.
2.) Respiratory System- Unit 1, Lesson Plan 8
3.) Musculoskeletal System- Unit 7, Lesson Plan 1
4.) Nervous System- Unit 2, Lesson Plan 2
5.) Sensory System- Unit 1, Lesson Plan 2
6.) Digestive System- Unit 4, Lesson Plan1 and Unit 6, Lesson Plan 2
7.) Urinary System- Unit 6, Lesson Plan1
a.) What causes urinary incontinence?
b.) What is the purpose of bladder retraining and how is it
accomplished?
8.) Reproductive- Unit 5, Lesson Plan 5
9.) Endocrine System- Unit 4, Lesson Plan 1
a.) Females in menopause is at risk for ____________ due to the decreased
amount of estrogen.
10.) Integumentary System- Unit 1, Lesson Plan 11 and Unit 5, Lesson Plan
a.) Pressure Ulcers- What is the appearance of Stage 1,2,3,4
Pressure Ulcers
b.) Why are elderly more prone to developing pressure ulcers?
11.) Lymphatic System- Unit 3, Lesson Plan 3
SAFETY UNIT 3
1.) How can a C.N.A prevent fires in a LTC facility?
2.) What does RACE and PASS stand for?
3.) What is the difference between Tornado Watch and Tornado Warning?
INFECTION CONTROL- Unit 3, Lesson Plan 3
1.) What is the purpose of transmission based precautions?
2.) Which conditions do microorganisms grow best?
3.) How are microorganisms (examples- bacteria and viruses) spread?
4.) Airborne precautions are used for what type of bacterial infection?
a.) How is TB spread?
b.) Should a TB Patient be admitted to a private or shared room?
c.) What does PPE stand for, what are examples of PPE?
d.) What type of PPE should a hcp wear when caring for a TB patient?
5.) Droplet precautions are used for which type of viruses?
6.) Contact precautions are used for which type of illnesses?
7.) Review the Chain of Infection
8.) What ways can microorganisms leave the body? (Clue Portal of exit)
9.) What ways can microorganisms enter the body? (Clue Portal of Entry)
10.) What can the C.N.A do to prevent the spread of infection with the resident’s
personal equipment (ex. Oral hygiene supplies, razor etc.)?
Dressing and Undressing/ Bathing/Shower/Hair Care/Nail Care/Oral Hygiene, Bed
Linen Change
1.) What is the difference between a partial bath and complete bath?
2.) How often should a resident receive a bath if they are continent and free from
odors?
Answer- twice a week
3.) A bed bath provides a resident with _______, _______ and _______?
Answer- Comfort, cleanliness and relaxation
4.) How often should the bathtub or shower chair be cleaned with disinfectant?
Answer- Before and after use
5.) How often should younger residents have their hair washed?
Answer- daily
6.) What is the purpose of Hair care?
7.) What is the purpose of providing Nail Care?
8.) The C.N.A should soak the resident’s feet for ____ minutes prior to performing
nail, care?
Answer- 5-10 minutes
9.) When you are dressing a resident with a nonfunctioning weak arm, which arm
should the shirt be applied to first?
10.) How often should the resident’s linen be changed?
Answer- After bathing the resident and as needed to ensure cleanliness
11.) When is an occupied bed usually done?
Answer- After the C.N.A provides a partial or bed bath to a resident
12.) What is the purpose of providing Oral Hygiene to a resident?
13.) What is the purpose of giving a backrub?
14.) Where should you shave a resident?
15.) What is the purpose of applying powder or lotion to a residents body?
16.) How should a C.N.A apply powder to the residents body?
17.) If a C.N.A shakes powder over the resident what body system would this
irritate?
18.) What should the C.N.A do if the resident refuses their bath?
19.) Why do we provide a resident with a bath blanket?
20.) Why is the R.N., or podiatrist required to cut diabetic toenails?
NUTRITION Unit 4
1.) How many packets of thickener does it take to make 8 oz of water honey
consistency and pudding consistency?
Answer- Honey- 2 packets, Pudding -3 packets
2.) How many cc is in 1 ounce? How many cc are in 8 ounces of soup?
3.) According to the USDA Food Pyramid how many servings of vegetables are
required daily?
4.) What type of diet is a diabetic resident on?
5.) Compared to the nutritional needs of the middle-aged adult, the elderly
residents need a smaller amount of _____________.
6.) Please list 3 different food products that are considered a source of fat?
7.) What are the nutrients?
8.) What is the function of protein?
9.) What are signs of hyperglycemia or high blood sugar?
10.) What diet is needed for a resident who has frequent stools?
PROFESSIONALISM
1.) How can the C.N.A. demonstrate professional behavior?
Answer- Treating resident and visitors with respect, remembering the Long Term
care Facility is the resident’s home
2.) If the C.N.A has completed her duties for the day, what should the C.N.A do
during her spare time?
Answer- Spend time with the resident (with their permission) read the residents
letters to them, write a letter for them.
3.) The C.N.A should be familiar with each residents care plan, because the care
plan includes what type of information?
C.N.A Responsibilities
1.) What are the C.N.A responsibilities in the admission, transfer and discharge
procedure? What is the C.N.A responsibilities regarding activities?
2.) The C.N.A can effectively communicate with the resident if him or her?
Answer- Introduces themselves frequently, explains procedures and listens to
residents concerns
3.) The C.N.A should remember when they are providing personal care for the
resident they are____________?
Answer- Invading the resident’s personal space
4.) The C.N.A can help maintain the residents self esteem by __________?
Answer- Treating the resident with dignity and respect, calling the resident by
their preferred name, listening, and giving them a hug or holding their hand
occasionally, praises the resident for their accomplishments
5.) How can the C.N.A achieve good character?
Answer- The C.N.A should be compassionate, caring and have a deep regard for
others.
6.) The C.N.A can prevent legal issues from arising if him or her _________?
Answer- respects and honors the residents rights
RESTORATIVE NURSING Unit 7
1.) What is restorative nursing?
2.) What type of residents would benefit most from restorative nursing?
3.) How can contractures be prevented
4.) 4.) How many C.N.A are required to assist a resident who has slid down in
their chair?
5.) If you are ambulating a resident who is weak on the right side, where
should the C.N.A stand?
6.) Ambulating with a cane- What side should the cane be on? What side
should the C.N.A stand? How are the canes measured to ensure correct
height?
7.) What is active and passive ROM
8.) What are the complications to immobility?
9.) What does ROM stand for and how is it preformed?
SPECIAL PROCEURES Unit 8
1.) What different ways can Oxygen be administered?
CHARTING Unit 1 LP 7
1.) How would you correct an error written in the patients’ chart?
2.) How would you document in chart if you found a patient lying on the floor next
to puddle that appears to be urine?
CAREPLAN Unit 1 LP 10
1.) What is the goal of the residents care plan?
VITAL SIGNS Unit 1 LP 8,9,10
1.) What does the Systolic and Diastolic Blood Pressures represent?
2.) What is the difference between an oral glass thermometer and a rectal
glass thermometer?
3.) What are the normal vital sign ranges and what vital sign results would you
report to nurse?
Download
Related flashcards
Create Flashcards