D:\Hemant rathore\BIOLOGY\TEST

advertisement
CLASS TEST 1/6
LIFE HISTORY
BIOLOGY (FRESHER)
E D U C A T I O N S
Dear student following is a Moderate level [
] test paper. Score of 22 Marks in 10 Minutes would be
a satisfactory performance. Questions 1- 11 (+3, –1). Q. 12 (+3, 0) (Only one option is correct)
Q.1
Gynoecium is syncarpous but ovary is
unilocular in the family :
(A) Cucurbitaceae
(B) Malvaceae
(C) Solanaceae
(D) Liliaceae
Q.2
What is true of androecium of fabaceae
(A) Ten free
(B) 10 monoadelphous
(C) 10 diadelphous
(D) 10 polyadelphous
Q.3
Q.4
Number of stamens in Liliaceae is
(A) Six in two whorls
(B) Three in one whorl
(C) Six in one whorl
(D) Numerous in one whorl
Q.7
Which is incorrect match
(A) Asafoetida-ferulic Acid
(B) Cinchona-Quinine
(C) Turmeric-Organic di sulfide
(D) Rauwolfia-Ajamaline
Q.8
When the anthers mature before the
stigma, it is known as
Q.9
(C) Protandry
(D) Protogyny
Father of Indian Embryology was
Q.10
(A) Theophrastus
(B) P. Maheshwari
(C) S.R. Kashyap
(D) Father Santapau
(C) Allium sativum, Allium cepa and Aloe vera
(D) Tamarindus indica, Allium cepa and Allium
sativum
(B) Posterior petal
(C) Lateral petals
(D) Sepals
(B) Amoeboid
(C) Both (a) and (b) (D) None of the above
Q.11
In fabaceae, one of the following
immediately encloses the essential
organs
(A) Anterior petals
Tapetal cells are
(A) Secretory
(B) Saraca indica, Allium cepa and Aloe vera
Q.6
(B) Heterostyly
Familiar examples of family Liliaceae are
(A) Allium cepa, Aloe vera and Tamarindus
indica
Q.5
(A) Dicliny
Q.12
Which plant part is responsible for the
production of opium.
(A) Stem
(B) Root
(C) Leaf
(D) Fruit
Which of the following can be used as an
expectorant ? and component of cough
syrup ?
(A) Nicotine
(B) Morphine
(C) Codeine
(D) Reserpine
Fill in the blanks
(A) In.... ovule curvature is more pronounced
and embryo sac become horse shoe
shaped.
(B) In..... a funicle exceptionaly long and
forms a complete cycle around a ovule.
(C) When the embryo sac develope from 1m
egg spore it is called.........
&
&
BIOLOGY FRESHER
(CLASS TEST 1/6)
(LIFE HISTORY)
ANSWER KEY
Name : .......................................................................................... Roll No. : ..................................
A
B
1
2
3
4
C
D
A
B
12 (A) ..................
(B) .....................
D
A
B
C
D
9
10
11
(C) ....................
, 608-A, TALWANDI KOTA (RAJ.) Ph. 0744 - 6450883, 2405510
E D U C A T I O N S
C
5
6
7
8
PAGE # 1
CLASS TEST 1/6
LIFE HISTORY
BIOLOGY (FRESHER)
E D U C A T I O N S
ANSWER KEY
Ques.
Ans.
Q.12
1
A
2
C
3
A
4
C
5
A
6
D
7
C
8
C
9
B
10
C
11
C
(A) Amphitropous
(B) Circinotropous
(C) Monosporic
, 608-A, TALWANDI KOTA (RAJ.) Ph. 0744 - 6450883, 2405510
E D U C A T I O N S
PAGE # 2
Download