“Experience” Chap. 4 – 5 BIOL241 2

advertisement
BIOL241
2nd “Experience” Chap. 4 – 5
31 Oct. 2013
Name: ___KEY____
Questions 1 – must be entered on your Scantron Form to count. (The Scantron will not be returned to you.)
Record your answers on this form, so you can check them. Answer fill-in-the-blank and long answer
questions on this form. Questions are one point each unless otherwise indicated:
Tissue: The Living Fabric - Matching Questions
Figure 4.1
Using Figure 4.1, match the following:
1) Supports and protects; stores calcium.
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 133
2) Forms tendons and ligaments.
Answer: B
Diff: 1
Page Ref: 129
3) Supports and protects; insulates against heat loss; reserve source of (fuel) energy.
Answer: A
Diff: 1
Page Ref: 128
4) Provides tensile strength with the ability to absorb compressive shock.
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 132
5) Composed of cells in a fluid matrix.
Answer: E
Diff: 2
Page Ref: 135
NSCC Human Anatomy & Physiology I some items Copyright © 2010 Pearson Education, Inc.
Page 1 of 7
2nd “Experience” Chap. 4 – 5
BIOL241
31 Oct. 2013
Matching Questions
Figure 5.1
Using Figure 5.1, match the following:
6) Site of the dermal ridges that produce epidermal ridges on the epidermal surfaces of the fingers.
Answer: E
Diff: 1 Page Ref: 152; Fig. 5.1
7) Responsible for shock absorption and located in the hypodermis.
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 149; Fig. 5.1
8) Pulls the hair follicle into an upright position.
Answer: A
Diff: 1 Page Ref: 157; Fig. 5.1
9) Sudoriferous gland.
Answer: C
Diff: 1 Page Ref: 155; Fig. 5.1
10) Dense irregular connective tissue.
Answer: D
Diff: 1 Page Ref: 152; Fig. 5.1
11) Region that thickens markedly when one gains weight.
Answer: B
Diff: 1 Page Ref: 149: Fig. 5.1
12) Pain receptors are found here (even if found in other locations.
Answer: E
Diff: 1 Page Ref: 152; Fig. 5.1
NSCC Human Anatomy & Physiology I some items Copyright © 2010 Pearson Education, Inc.
Page 2 of 7
BIOL241
Figure 4.2
2nd “Experience” Chap. 4 – 5
31 Oct. 2013
Using Figure 4.2, match the following:
13) Simple cuboidal epithelium.
Answer: B Diff: 2 Page Ref: 118; Fig. 4.3b
14) Cardiac muscle.
Answer: C Diff: 2 Page Ref: 137; Fig. 4.10b
15) Simple squamous epithelium.
Answer: A Diff: 2 Page Ref: 117; Fig. 4.3a
16) Stratified squamous epithelium.
Answer: D Diff: 2 Page Ref: 120; Fig. 4.3e
17) Skeletal muscle.
Answer: E Diff: 2 Page Ref: 136; Fig. 4.10a
NSCC Human Anatomy & Physiology I some items Copyright © 2010 Pearson Education, Inc.
Page 3 of 7
BIOL241
2nd “Experience” Chap. 4 – 5
31 Oct. 2013
True (A) / False (B) Questions: A = TRUE B = FALSE (Enter answers on Scantron!)
18) The structural unit of compact bone (osteon) resembles the growth rings of a tree trunk.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 179
19) The apocrine sweat glands are fairly unimportant in thermoregulation.
Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 156
20) The dense fibrous connective tissue portion of the skin is located in the reticular region
of the dermis.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 152
21) The stratum corneum (outermost layer of skin) is a zone of approximately four layers of
viable cells that are able to synthesize proteins that keep the outer layer of skin smooth
and soft.
Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 152
22) Regardless of race, all human beings have about the same number of melanocytes.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 154
23) Epithelial tissues always exhibit polarity; that is, they have a free surface and a basal
surface.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 115
24) Functions of connective tissues include binding, support, insulation, and protection.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 124
25) The shock-absorbing pads (intervertebral discs) between the vertebrae are formed of
fibrocartilage.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 133
26) Blood is considered a type of connective tissue.
Answer:
27) Smooth muscle cells possess central nuclei but lack striations.
Answer:
28) Cartilage tissue tends to heal less rapidly than bone tissue.
Answer:
29) Intercalated discs and striations are found in skeletal muscle.
Answer:
30) Depending on the functional state of the bladder, transitional epithelium may resemble
stratified squamous or stratified cuboidal epithelium.
Answer:
NSCC Human Anatomy & Physiology I some items Copyright © 2010 Pearson Education, Inc.
Page 4 of 7
BIOL241
2nd “Experience” Chap. 4 – 5
31 Oct. 2013
Match the following:
A) Keratin
B) Merkel disc
C) Cornified keratinocytes
D) Keratinocytes
E) Epidermal dendritic cells
31) The most abundant cells of the epidermis.
Answer:
32) The protein found in the epidermis that is responsible for toughening the
skin.
Answer:
33) Cells plus a disc-like sensory nerve ending that functions as a sensory
receptor for touch.
Answer:
34) Skin macrophages that help activate the immune system.
Answer:
35) Cell remnants of the stratum corneum.
Answer:
Multiple-Choice Questions
68) How is hyaline cartilage different from elastic or fibrocartilage?
A) It is more vascularized.
B) It contains more nuclei.
C) Fibers are not normally visible.
D) It has more elastic fibers.
Answer:
69) Epithelial tissue ________.
A) is highly vascularized
B) has a basement membrane
C) is usually acellular
D) contains a number of neuron types
Answer:
70) What feature characterizes simple columnar epithelium of the digestive tract?
NSCC Human Anatomy & Physiology I some items Copyright © 2010 Pearson Education, Inc.
Page 5 of 7
BIOL241
2nd “Experience” Chap. 4 – 5
31 Oct. 2013
A) dense microvilli
B) a rich vascular supply
C) fibroblasts
D) cilia
Answer:
Match the following:
A) Endothelium
B) Mucous membrane
C) Serous membrane
D) Cutaneous
40) The epithelial membrane that lines the closed ventral cavities of the body.
Diff: 1
Page Ref: 142; Fig. 4.11
41) The epithelial membrane that lines body cavities open to the exterior membrane
Diff: 1
Page Ref: 141; Fig. 4.11
42) Consists of keratinized stratified squamous epithelium.
Diff: 2
Page Ref: 140
43) Found lining the digestive and respiratory tracts.
Diff: 2
Page Ref: 141; Fig. 4.11
44) Makes up the pleura and pericardium.
Diff: 2
Page Ref: 142; Fig. 4.11
45) Lines blood vessels and the heart.
Diff: 1
Page Ref: 120
Answers: 40) C 41) B 43) D 43) B 44) C 45) A
NSCC Human Anatomy & Physiology I some items Copyright © 2010 Pearson Education, Inc.
Page 6 of 7
BIOL241
2nd “Experience” Chap. 4 – 5
31 Oct. 2013
79) The epidermis consists of five layers of cells, each layer with a distinct role to play in
the health, well-being, and functioning of the skin. Which of the following layers is
responsible for cell division and replacement?
A) stratum corneum
B) stratum granulosum
C) stratum basale
D) stratum lucidum
Answer: C
Diff: 2 Page Ref: 150-152
82) Describe & explain the process of epidermal/dermal tissue repair (~3 steps or phases)
including what is occurring during each phase. You may find using diagrams helpful.
(10 points) (Lecture & pg. 182 – 184)
Extra credit 2) Define cancer (1 – 3 points)
/100 points
NSCC Human Anatomy & Physiology I some items Copyright © 2010 Pearson Education, Inc.
Page 7 of 7
Download