“Experience” Chap. 6 – 7 BIOL241 3

advertisement

BIOL241 3 rd

“Experience” Chap. 6 – 7

7 Nov. 2013

Name: ___ KEY ____

Questions 1

– must be entered on your Scantron Form to count. (The Scantron will not be returned to you.) Record your answers on this form, so you can check them. Answer fill-in-the-blank and long answer questions on this form. Questions are one point each unless otherwise indicated:

Matching Questions:

Figure 6.1

Using Figure 6.1, match the following bone types with the numbered structure:

A.

C.

E.

Long

Flat

Sesamoid

13) Bone 1.

B.

D.

Short

Irregular

Answer: C Diff: 1 Page Ref: 175; Fig. 6.2

14) Bone 2.

Answer: A Diff: 1 Page Ref: 175; Fig. 6.2

15) Bone 3.

Answer: C Diff: 1 Page Ref: 175; Fig. 6.2

16) Bone 4.

Answer: D Diff: 1 Page Ref: 175; Fig. 6.2

17) Bone 5.

Answer: A Diff: 1 Page Ref: 175; Fig. 6.2

BIOL241 3 rd

“Experience” Chap. 6 – 7

7 Nov. 2013

18) Bone 6.

Answer: E Diff: 2 Page Ref: 175; Fig. 6.2

19) Bone 7.

Answer: B Diff: 1 Page Ref: 175; Fig. 6.2

True (A) / False (B) Questions: A = TRUE B = FALSE (Enter answers on Scantron!)

8) Compact bone is replaced more often than spongy bone.

Answer: FALSE Diff: 1 Page Ref: 185

9) Bones are classified by whether they are weight bearing or protective in function.

Answer: FALSE Diff: 1 Page Ref: 173-175

10) The periosteum is a tissue that serves only to protect the bone because it is not supplied with nerves or blood vessels.

Answer: FALSE Diff: 1 Page Ref: 177-178

11) Short, irregular, and flat bones have large marrow cavities in order to keep the weight of the bones light.

Answer: FALSE Diff: 1 Page Ref: 178-179

12) In newborn infants, the medullary cavity and all areas of spongy bone contain yellow bone marrow.

Answer: FALSE Diff: 1 Page Ref: 194

13) The structural unit of compact bone (osteon) resembles the growth rings of a tree trunk.

Answer: TRUE Diff: 1 Page Ref: 179

14) The term

osteoid

refers to the organic part of the matrix of compact bones.

Answer: TRUE Diff: 1 Page Ref: 180

15) Sixty-five percent of the mass of bone is a compound called

hydroxyapatite.

Answer: TRUE Diff: 1 Page Ref: 180

16) All bones formed by intramembranous ossification are irregular bones.

Answer: FALSE Diff: 1 Page Ref: 182

17) An osteon contains osteocytes, lamellae, and a central canal, and is found in compact bone only.

Answer: TRUE Diff: 1 Page Ref: 179

18) The trabeculae of spongy bone are oriented toward lines of stress.

Answer: TRUE Diff: 2 Page Ref: 180

19) Bone tissue in the skeleton of a human fetus is completely formed at six months' gestation.

BIOL241 3 rd

“Experience” Chap. 6 – 7

7 Nov. 2013

Answer: FALSE Diff: 2 Page Ref: 194

20) Each consecutive bone lamella has collagen fibers that wrap in alternating directions.

Answer: TRUE Diff: 2 Page Ref: 180

21) Cartilage has a flexible matrix that can accommodate mitosis of chondrocytes.

Answer: TRUE Diff: 1 Page Ref: 173

22) Closure of the epiphyseal plate stops

all

bone growth.

Answer: FALSE Diff: 2 Page Ref: 18543)

23) All of the bones of the skull, except the mandible, are united by sutures and are therefore

immovable

.

Answer: TRUE Diff: 1 Page Ref: 200

Matching Questions

Figure 7.1

Using Figure 7.1, match the following:

24) Articulates with hip bones of the pelvis.

Answer: D Diff: 1 Page Ref: 220; Fig. 7.16

BIOL241 3 rd

“Experience” Chap. 6 – 7

25) Attach to ribs.

Answer: B Diff: 1 Page Ref: 220; Fig. 7.16

26) Receive the most stress.

Answer: C Diff: 1 Page Ref: 220; Fig. 7.16

27) Transverse foramina present.

Answer: A Diff: 1 Page Ref: 220; Fig. 7.16

28) No canals or foramen present.

Answer: E

Diff: 1 Page Ref: 223; Fig. 7.16

29) Includes the atlas and the axis.

Answer: A Diff: 1 Page Ref: 219; Fig. 7.16

30) Contains the joint that allows you to rotate your head "no."

Answer: A Diff: 1 Page Ref: 219; Fig. 7.16

Matching Questions

7 Nov. 2013

Figure 8.1

Using Figure 8.1, match the following:

31) Periosteum.

Answer: A Diff: 2 Page Ref: 251; Fig. 8.3

32) Articular cartilage.

Answer: C Diff: 2 Page Ref: 251; Fig. 8.3

33) Joint (synovial) cavity.

Answer: B Diff: 2 Page Ref: 251; Fig. 8.3

BIOL241 3 rd

“Experience” Chap. 6 – 7

34) Synovial membrane.

Answer: E Diff: 2 Page Ref: 251; Fig. 8.3

35) Fibrous capsule.

Answer: D Diff: 2 Page Ref: 251; Fig. 8.3

7 Nov. 2013

Figure 6.2

36) Compact bone.

Using Figure 6.2, match the following:

Answer: C Diff: 1 Page Ref: 176; Fig. 6.3

37) Location of the epiphyseal line.

Answer: B Diff: 1 Page Ref: 176; Fig. 6.3

38) Area where yellow marrow is found.

Answer: D Diff: 1 Page Ref: 176; Fig. 6.3

39) Area with articular cartilage.

Answer: A Diff: 2 Page Ref: 176; Fig. 6.3

Match the following:

A) Chondrocytes

B) Appositional growth

C) Epiphyseal line

D) Diaphysis

E) Epiphyseal plate

(Use each once.)

40) The cells responsible for the very early stages of endochondral ossification.

BIOL241 3 rd

“Experience” Chap. 6 – 7

7 Nov. 2013

Answer: A Diff: 2 Page Ref: 173, 183

41

) The growth pattern of bone in which matrix is laid down on the surface.

Answer: B Diff: 2 Page Ref: 173

42) The area of long bones where cartilage cells are replaced by bone cells.

Answers: D Diff: 2 Page Ref: 183-184

43) The appearance of this structure signals the end of bone growth.

Answers: C Diff: 2 Page Ref: 185

44) Area where bone longitudinal growth takes place.

Answers: E Diff: 2 Page Ref: 184-185

Multiple-Choice Questions

45) The membranous areas between the cranial bones of the fetal skull are called

________.

A) areolas

B) foramina

C) sutures

D) fontanelles

Answer: D Diff: 1 Page Ref: 242

46) The cell responsible for secreting the matrix of bone is the ________.

A) osteocyte

B) osteoblast

C) osteoclast

D) chondrocyte

Answer: B Diff: 1 Page Ref: 177

47) Cartilage grows in two ways, appositional and interstitial. What is appositional growth?

A) growth at the epiphyseal plate

B) the secretion of new matrix against the external face of existing cartilage

C) along the edges only

D) the lengthening of hyaline cartilage

Answer: B Diff: 2 Page Ref: 173

48) Spongy bones are made up of a framework called ________.

A) osteons

B) lamellar bone

C) trabeculae

D) osseous lamellae

Answer: C Diff: 2 Page Ref: 180

49) Growth of bones is controlled by a symphony of hormones. Which hormone is important for bone growth during infancy and childhood?

BIOL241 3 rd

“Experience” Chap. 6 – 7

7 Nov. 2013

A) thyroid hormone

B) somatomedins

C) growth hormone

D) prolactin

Answer: C Diff: 2 Page Ref: 185

50) Normal bone formation and growth are dependent on the adequate intake of

________.

A) calcium, phosphate, and vitamin D

B) potassium, phosphate, and vitamin D

C) sodium, calcium, and vitamin E

D) vitamin D, phosphate, and chloride

Answer: A Diff: 3 Page Ref: 186

80) Ossification of the ends of long bones ________.

A) is a characteristic of intramembranous bone formation

B) involves medullary cavity formation

C) is produced by secondary ossification centers

D) takes twice as long as diaphysis

Answer: C Diff: 1 Page Ref: 184

BIOL241 3 rd

“Experience” Chap. 6 – 7

7 Nov. 2013

81) Name the specific bone indicated by

1 __ Frontal _______

82) Name the bone indicated by

2 __ Humerus ____________

83) Name the specific type of bone indicated by

3 __ True Rib ____

84) Name the bone indicated by

4 ___ Sacrum _______

85) Name the type of bone indicated by

5 __ Phalange __

86) Name the specific bone indicate by

6 __ Patella ___

87) Name any bone in the region indicated by

7

Tarsals, _ Cuboid, _ Lateral, _ Intermediate, _ Medial

_(1 st

, 2 nd

, 3 rd

) Cuneiforms,

Navicular, _ Talus, _ Calcaneus ___

88) ________ is a disease of the bone in which bone reabsorption outpaces bone deposit, leaving the person with thin and often very fragile bones.

Answer: Osteoporosis Diff: 1 Page Ref: 189-191

89) ________ are multinucleated cells that destroy bone.

Answer: Osteoclasts Diff: 1 Page Ref: 177; Fig. 6.4

90) Your "cheekbone" is mostly formed from the ________ bone.

Answer: zygomatic Diff: 1 Page Ref: 211

91) Explain the process of developmental (i.e. embryo/fetus

adolescence) bone formation (Endochondral Ossification, 5 steps or phases) including what is occurring during each phase. (10 points) (Lecture & pg. 182

– 184)

Extra credit: Compare the function of the organic materials in the bone matrix with the function of the inorganic materials in the matrix. ( 3 points)

Answer: The organic matrix contributes to the bone structure and its tensile strength, while the inorganic matrix contributes to its hardness and resistance to compression .

Diff: 3 Page Ref: 180

Download