Examination Paper for Advanced English (2005)
I. Select the most appropriate completion from the alternatives given. ( 2points each,
20points)
1. 1. He always................... song in the shower.
A. breaks out B. breaks up in C. breaks into D. breaks in
2. The sudden attack caught the enemy..................
A. napping B. undone C. open D. sleepy
3. I don't think he's completely honest; he seems to live on his......................
A. reputation B. nerves C. wits D. feet
4. The police followed a number of clues, but have so far drawn a.....................
A. negative B. blank C. zero D. nil
5. I am happy to fall.................... anything you suggest.
A. in with B. to with C. over D. into
6. A.................. is a book of little value, written only to make money.
A. novelette B. potboiler C. paperback D. stopgap
7. The government................... a committee to investigate the problem.
A. mounted B. put up C. raised D. set up
8. It's a skilled job, and you need quite a lot of....................
A. know-how B. knowledge C. understanding D. knowing
9. She is not popular. She is the office gossip, always............... to the boss.
A. saying stories B. going on C. letting it out D. telling tales
10. There is a storm................... We had better head for home.
A. rising up B. getting up C. lifting D. setting up
II. Complete with the most suitable phrases from the selection given below. (5points,
1point each)
Blackboard Jungle
In one year, at Boys' and Girls' High School in Brooklyn, New York, 102 teachers went
(01)..................................... . There are 4000 students in the school. Ninety per cent of its pupils is black or
Puerto Rican. There are few middle-class families, white or black, represented, because they
(02)..................................... . Ronnie Markham, a teacher at the school, says: "There are security guards
(03)......................................
There is an absolute necessity for safety, and the place is just like a prison. The whole atmosphere of the
school is one of fear. you used to be able to smell marijuana all over the school, and there are still drugs here.
Racial fights between pupils (04)..................................... by teenagers on a high from drugs or alcohol.
Sometimes, tension between groups can lead to violence (05)..................................... . In many a tense
situation a bump in the hallway can be blown up to murder in the first degree."
A. is just the tip of the iceberg
B. are often sparked off
C. who is completely lost
D. on record
E. from among the pupils
F. made a lot of progress
G. have moved out to the suburbs
H. thought he could fly
I. half are taking drugs
J. on every floor
K. which can cause widespread disruption
得分
III. Paraphrase the following sentences. (2points each, 20points)
2. Janis had just one delayed reaction. (Lesson 1)
3. John watched the water lap at the steps, and felt a crushing guilt. (Lesson 1)
4. Every one of them looks on a cigarette as a more or less impossible luxury. (Lesson 2)
5. All colonial empires are in reality founded upon that fact. (Lesson 2)
6. Let both sides seek to invoke the wonders of science instead of its terrors. (Lesson 4)
7. So let us begin anew, remembering on both sides that civility is not a sign of weekness. (Lesson 4)
8. Back and forthhis head swiveled, desire waxing, resolution waning. (Lesson 5)
9. On certain levels of the American race, indeed, there seems to be a positive libido for the ugly. (Lesson 7)
10. It is incredible that mere ignorance should have achieved such masterpieces of horror. (Lesson 7)
11. They have taken as their model a brick set on end. (Lesson 7)
IV. Identify the rhetorical devices.(2points each, 20points)
1. ‘I've been waiting here for ages.’
2. ‘I was absolutely overjoyed when they told me I had failed.’
3. Life is a rollercoaster.
4. He is reading Shakespeare at the moment.
5. They counted fifty sails [= ships].
6. Jealousy is a green-eye.
7. ‘Let’s do it, if [it is] possible!’
8. Early to bed and early to rise, makes a man healthy, wealthy, and wise.
(Benjamin Franklin, Autobiography)
9. Said he: ‘I haven’t done it.’
10. ‘Am I your servant?’
V. Answer the following questions briefly according to the contents of the texts you’ve
learned this semester. (2pints each, 20points)
1. What is the organizational pattern of the piece of narration, Face to Face with Hurricane Camille?
2. Comment on Orwell’s lucid style and fine attention to significant descriptive details.
3. Is the address well organized? Comment on the order in which he addressed all the different groups of
nations and people.
4. What, according to to the writer, is the purpose of Love is a Fallacy?
5. Does Mencken in The Libido for the Ugly achieve or defeat his own purpose by using so many striking m
VI. Translation (5points)
Cool was I and logical.
Keen, calculating, perspicacious, acute and astute- I was all of these.
My
brain was as powerful as a dynamo, as precise as a chemist’s scales, as penetrating as a scaplel. And – think
of it! – I was only eighteen.
VI. Proofreading and error-correction: read the following passage and correct the error
in each line that is marked out. Remember there is an error with each numbered line.
Make sure you use the right symbol to indicate the error. Do this part on the answer
sheet. (10points)
*Please go to the answer sheet.
I. Complete the following sentences with the best expression from the four choices. (2ponits each, 20points)
1. C
2. A
3. C
4. B
5. A
6.B
7. D
8. A
9. D
10. B
II. Complete with the most suitable phrases from the selection given below. (5points, 1point each)
1. D
2. G
3. J
4. B
5. K
IV. Identify the rhetorical devices.(2points each, 20points)
Hyperbel
2. Irony
3. Metaphor
4. Metonymy
5. Synecdoche
6. Personification
7. Ellipsis
8. Parallelism
9. Inversion
10. Rhetorical
VI. Proofreading and Error-Correction (10points, 1 point each)
1. arewere
2. theits
3. thusbut
4. whowhich 5. histheir
6. of nationof the nation
7. thisthese
8. yet remainyet to remain
9. developingdevelopment
10. 2121st
评分标准:每小题 1 分,共 10 个小题,10 分。每小题指出的错正确(符号使用正确、标示地方正确)给 0.5 分,
改出的答案正确(拼写、大小写正确)给 0.5 分。
高级英语试卷
学期: 2007 —
2008
学年第
1
学期
I. Structure: complete the following sentences with the best expression from the four
choices. (20 points, 1 point each)
1. Little donkeys with harmoniously tinkling bells ______ among the throngs of people.
A. thred their way B. thread their way C. thred their ways D. thread their ways
2. The tin of the stall-holders crying their wares, …and of ______ purchasers arguing and bargaining is
continuous and makes you dizzy.
A. would-be
B. will-be
C. shall-be
D. could-be
3. The shop-keepers speak in slow, measured tones, and the buyers ______.
A. follow a suit
B. follow the suit
C. follow suits
D. follow suit
4. The shop-owner instructs, and sometimes ______ with a hammer himself.
A. takes a hand
B. takes hands
C. takes hand
D. takes two hands
5. The pole is attached ______ the one end ______ an upright post, and ______ the other end ______ a
blind-folded camel.
A. at…at, at…at
B. to…at, to…at C. at…to, at…to
D. to…at, to… at
6. Little girls and elderly ladies in kimonos ______ teenagers and women in western dress.
A. rubbed shoulders with
B. rubbed shoulder with
C. rubbed the shoulder with
D. rubbed the shoulders with
7. At last this intermezzo ______, and I found myself in front of the gigantic City Hall.
A. came to end B. came to the end C. came to an end D. came to ending
8. I now stood on the site where thousands upon thousands of others had lingered on to die ____ slow agony.
A. at
B. from
C. of
9. Hiroshima, as you know, is a city familiar ______ everyone.
A. with
B. to
C. for
D. by
D. in
10. The Duchess of Croydon kept firm, tight rein______ her racing mind.
A. in
B. inside
C. to
D. on
11. If you bear any visible scars of atomic burns, your children will encounter prejudice ______ those who
do not.
A. on the side of B. at the side of C. on the part of D. at the part of
12. When I awoke on the morning of Sunday, the news was brought ______ me ______Hitler’s invasion of
Russia.
A. for…of
B. to…on
C. to… of
D. for… on
13. Hitler was wrong and we should ______ to help Russia.
A. go out all
B. go all out
C. make out all
D. make all out
14. Winant said the same would be true ______the U.S.A.
A. with
B. of
C. for
D. to
15. The Nazi regime is devoid ______ all theme and principle except appetite and racial domination.
A. of
B. away
C. from
D. for
16. We shall ______ all our friends and allies in every part of the world to take the same course and pursue
it.
A. appeal to
B. appeal for
C. appeal with
D. appeal of
17. This is no time to moralise ______ the follies of countries and Governments which have allowed
themselves to be struck down one by one.
A. to
B. on
C. by
D. in
18. In June 1941 Hitler suddenly launched an attack ______ Russia.
A. for
B. to
C. on
D. against
19. The widest benefits of the electronic revolution will ______ the young.
A. come to
B. run to
C. go to
D. accrue to
20. Mark Twain digested the New American experience before sharing it with the world ______ writer and
lecturer.
A. by
B. for
C. like
D. as
II. Paraphrase the following sentences. (20 points, 2 points each)
1. Well, that is California all over.
2. The cast of characters set before him in his new profession was rich and varied—a cosmos.
3. He will price the item high, and yield little in the bargaining.
4. I thought somehow I had been spared.
5. I will unsay no word that I have spoken about it.
6. We shall be strengthened not weakened in determination and in resources.
7. Now we are getting somewhere.
8. The house detective clucked his tongue reprovingly.
9. In no area of American life is personal service so precious as in medical care.
10. The custom-made object, now restricted to the rich, will be within everyone’s reach.
III.
Identify the rhetorical devices employed in the following sentences. (20 points, 2
points each)
1. The din of the stall-holders crying their wares, of donkey-boys and porters clearing a way for
themselves by shouting vigorously, and of would-be purchasers arguing and bargaining is continuous
and makes you dizzy.
2. He commented on men’s final release from earthly struggles…
3.
I felt sick, and every since then they have been testing and treating me.
4. The ploughman homeward plods his weary way.
5. Heavy raindrops began pitter-pattering on the tent.
6. The camels lie disdainfully chewing their hay.
7. That expectation could prove the Achilles’ heel of the project.
8.
Tom Sawyer’s endless summer of freedom and adventure.
9.
Mark Twain gained a keen perception of the human race, of the difference between what people
claim to be and what they really are.
10.The pen is mightier than the sword
IV. Translate the following sentences into English by using the words in the brackets. (10
points, 2 points each)
1.
2.
3.
4.
5.
洞庭湖盛产鱼虾。(teem with)
那时许多儿童死于天花。 (succumb to)
我认识他,但我们说不上是朋友。(acquaintance)
这种新产品正在成批的生产。(mass-produce)
他不愿意依从她的要求。 (comply with)
V. Reading comprehension (16 points, 2 points each)
Text A
Urban life has always involved a balancing of opportunities and rewards against dangers and stress; its
motivating force is, in the broadest, money. Opportunities to make money mean competition and
competition is stressful; it is often at its most intense in the largest cities, where opportunities are
greatest. The presence of huge numbers of people inevitably involves more conflict, more traveling, the
overloading of public services and exposure to those deviants and criminals who are drawn to the rich
pickings of great cities. Crime has always flourished in the relative anonymity of urban life, but today’s
ease of movement makes its control more difficult than ever; there is much evidence that its extent has a
direct relationship to the size of communities. City dwellers may become trapped in their homes by the
fear of crime around them.
As a defense against these developments, city dwellers tend to use various strategies to try and reduce
the pressure upon themselves: contacts with other people are generally made brief and impersonal; doors
are kept locked; telephone numbers may be ex-directory; journeys outside the home are usually hurried,
rather than a source of pleasure. There are other strategies too which are positively harmful to the
individual; for example, reducing awareness through drugs or alcohol. Furthermore, all these decisive
forms of behavior are harmful to society in general; they cause widespread loneliness and destroy the
community’s concern for its members. Lack of informal social contact and indifference to the
misfortunes of others, if they are not personally known to oneself, are amongst the major causes of
urban crime.
Inner areas of cities tend to be abandoned by the more successful and left to those who have done badly
in the competitive struggle or who belong to minority groups; these people are then geographically
trapped because so much economic activity has migrated to the suburbs and beyond.
Present-day architecture and planning have enormously worsened the human problems of urban life.
Old-established neighborhoods have been ruthlessly swept away, by both public and private
organizations, usually to be replaced by huge, ugly, impersonal structures. People have been forced to
leave their familiar homes, usually to be rehoused in tower blocks which are drab, inconvenient, and fail
to provide any setting for human interaction or support. This destruction of established social structures
is the worst possible approach to the difficulties of living in a town or city. Instead, every effort should
be made to conserve the human scale of the environment, and to retain familiar landmarks.
1.
According to the author, living in a city causes stress because there are so many people who are_____
A. anxious to succeed. B. in need of help.
C. naturally aggressive.D. likely to commit crime.
2.
The author thinks that crimes are increasing in cities because______
A. people do not communicate with their neighbors.
B. criminals are difficult to trace in large populations.
C. people feel anonymous there.
D. the trapping of success are attractive to criminals.
3.
According to the article, what is the worst problem facing people living in cities?
A. crime
B. finding somewhere to live
C. social isolation
D. drugs and alcoholism
4.
The majority of people who live in inner cities do so because they_______
A. dislike having to travel far to work.
B. have been forced by circumstances to do so.
C. don’t like the idea of living in the suburbs.
D. have turned against society.
Text B
The translator must have an excellent up-to-date knowledge of his source languages, full facility in the
handling of his target language, which will be his mother tongue or language of habitual use, and a
knowledge and understanding of the latest subject-matter in his fields of specialization. This is, as it were, his
professional equipment. In addition to this, it is desirable that he should have an enquiring mind, wide
interests, a good memory and the ability to grasp quickly the basic principles of new developments. He
should be willing to work on his own, often at high speeds, but should be humble enough to consult others
should his own knowledge not always prove adequate to the task in hand. He should be able to type fairly
quickly and accurately and, if he is working mainly for publication, should have more than a nodding
acquaintance with printing techniques and proof-reading. If he is working basically as an information
translator, let us say, for an industrial firm, he should have the flexibility of mind to enable him to switch
rapidly from one source language to another, as well as from one subject-matter to another, since this ability
is frequently required of him in such work. Bearing in mind the nature of the translator’s work, i.e. the
processing of the written word, it is, strictly speaking, unnecessary that he should be able to speak the
languages he is dealing with if he does speak them, it is an advantages rather than a hindrance, but this skill is
in many ways of luxury that he can dispense with. It is, however, desirable that he should have an
approximate idea about the pronunciation of his source languages, even if this is restricted to knowing how
proper names and place names are pronounced. The same applies to an ability to write his source languages.
If he can, well and good; if he cannot, it does not matter. There are many other skills and qualities that are
desirable in a translator.
5.
The source language should be_______
A. the translator’s native language.
B. the translator’s language of habitual use.
C. a language the translator speaks as well as his mother tongue.
D. a language the translator is proficient in.
6.
Which description of a translator would fit the author’s requirements?
A. He is a slow but thorough worker.
B. He has contacts in printing and publishing.
C. He has good social skills
D. He is well acquainted with his subject.
7.
Why is humility desirable in a translator?
A. because he must not impose his views on a translation.
B. because he will be more faithful to the text.
C. because he may sometimes need to accept help from others.
D. because he will put up with being left alone.
8.
Some good translators do not speak the languages they translate because_____
A. they are concerned with the written word
B. they never meet the authors.
C. this allows them to wok more efficiently.
D. this saves them expense during training.
VI. Composition (14 points)
Nowadays it has become fashionable for college students to take a part-time job in their spare time.
Write a composition of about 150 words on the following topic:
On College Students Taking Part-time Jobs
You are to write in three paragraphs. In the first paragraph, state clearly your viewpoint on this topic.In the
second paragraph, support your viewpoint with details or examples.In the last paragraph, bring what you
have written to a natural conclusion with a summary or a suggestion.Marks will be awarded for content,
organization, grammar and appropriateness. Failure to follow these instructions may result in a loss of marks.
Key to paper 2
I. Structure: complete the following sentences with the best expression from the four choices. (20 points, 1 point each)
1-5 B A D A C 6-10
A C D B D 11-15 C C B B A 16-20 A B C D D
II. Paraphrase the following sentences. (20 points, 2 points each)
1. Well, that is typical of California.
2. He came across people of all sorts in his new job as a river pilot.
3. He will ask for a very high price for the goods and lower the price little in the bargaining.
4. I thought for some reason or other no harm had been done to me.
5. I will not take back whatever I have said about communism.
6. We shall be more determined and make better and fuller use of our resources.
7. Now we are making some progress.
8. The house detective made a noise with his tongue to convey his disapproval.
9. Personal service in the field of medical care is more valuable than that in any other fields.
10 .At present only the rich people can afford the goods which are made according to their specifications.
But in the future, all the people will be able to afford them.
III. Identify the rhetorical devices employed in the following sentences. (20 points, 2 points each)
1. parallelism
2. euphemism
3. alliteration
4. transferred epithet
5. onomatopoeia 6. personification 7. allusion
8. hyperbole
9. antithesis
10. metonymy
IV. Translate the following sentences into English by using the words in the brackets. (10 points, 2
points each)
6. Dongting Lake teems with fish and shrimps.
7. Many children succumbed to small pox then.
8. He was an acquaintance of mine, but not a friend.
9. The new products are being mass-produced.
10. He was reluctant to comply with her request.
V. Reading comprehension (16 points, 2 points each)
1.A 2.B 3.C 4.B
5.D 6.D 7.C 8.A
VI. Composition (14 points)
Marks will be awarded for content, organization, grammar and appropriateness. Failure to follow the
instructions may result in a loss of marks.
Exam for Advance English ( 3 )
1. Structure: complete the following sentences with the best expression from the four choices. (20 points, 1 point each)
1.
I treaded cautiously______ the tatami matting.
A. on
2.
B. in
C. down
He reverted_______ this theme
D. out
A. into
B. to
C. onto
D. on
3. Steamboat decks teemed not only______ the main current of pioneering humanity, but its flotsam of
hustlers, gamblers, and thugs as well.
A. up
B. of
C. on
D. with
4. The widest benefits of the electronic revolution (unlike those of most revolutions) will accrue_______ the
young.
A. for
B. except
C. to
D. including
5. As you approach it, a tinkling and banging and clashing begins to impinge______ your ear.
A. on
6.
B. inside
D. against
C. to
D. on
The subjugation of the western Hemisphere______ his will
A. to
8.
C. at
The Duchess of Croydon kept firm, tight rein______ her racing mind.
A. in
7.
B. to
B. in
C. according to
D. against
Bitterness fed_______ the man who had made the world laugh.
A. back
9.
B. to
C. up
D. on
But later my hair began to fall_______, and my belly turned to water.
A. off
B. out
C. through
D. away
10. The situation came_______ one essential.
A. up with
B. up to
C. down to
D. up against
11. Little girls and elderly ladies in kimonos ______ teenagers and women in western dress.
A. rubbed shoulder with
B. rubbed shoulders with
C. rubbed the shoulder with
D. rubbed the shoulders with
12. At last this intermezzo ______, and I found myself in front of the gigantic City Hall.
A. came to an end
B. came to the end
C. came to end
D. came to ending
13. The seller makes a point ______ protesting that the price he is charging is depriving him ______ all
profit.
A. of…from
B. from…of
C. of…of
D. from…from
14. The shop-keepers speak in slow, measured tones, and the buyers ______.
A. follow suit
B. take suit
C. follow suits
D. take suits
15. I suppose they will be ______ in hordes.
A. gathered up
B. collected up C. piled up
D. rounded up
16. Hitler was however wrong and we should ______ to help Russia.
A. make all out
B. make out all
C. go all out
D. go out all
17. The Nazi regime is devoid ______ all theme and principle except appetite and racial domination.
A. from
B. of
C. out
D. away
18. In June 1941 Hitler suddenly ______ an attack on Russia.
A. launched
B. exerted
C. developed
d. created
19. The custom-made object will be ______.
20.
A. in everyone’s reach
B. within everyone’s reach
C. in everyone’s touch
D. within everyone’s touch
The widest benefits of the electronic revolution will ______the young.
A. accrue to
B. accrue at
C. accrue for
D. accrue with
II. Paraphrase the following sentences. (20 points, 2 points each)
1. a man who became obsessed with the frailties of the human race
2. My life is much simplified thereby
3. Serious looking men spoke to one another as if they were oblivious of the crowds about them.
4. little donkeys thread their way among the throngs of people
5. The obese body shook in an appreciative chuckle.
6. The computer might appear to be a dehumanizing factor, but the opposite is in fact true.
7. The house detective’s piggy eyes surveyed her sardonically from his gross jowled face.
8. The microelectronic revolution promises to ease, enhance and simplify life in ways undreamed of even
by the utopians.
9.
I experience a twinge of embarrassment at the prospect of meeting the mayor of Hiroshima in my socks.
10. Then as you penetrate deeper into the bazaar, the noise of the entrance fades away, and you come to the
muted cloth-market.
III.
Please identify the rhetorical device used in the following sentences. (20 points, 2
points each)
1. Speech is silver, silence is golden.
2. The rather arresting spectacle of little old Japan adrift amid beige concrete skyscrapers is the very
symbol of the incessant struggle between the kimono and the miniskirt.
3. Seldom has a city gained such world renown, and I am proud and happy to welcome you to Hiroshima, a
town known throughout the world for its-oysters.
4.
I asked whether for him, the arch anti-communist, this was not bowing down in the House of Rimmon.
5. We have but one aim and one single, irrevocable purpose.
6. The wind whistled through the trees.
7.
I am a Jew. Hath not a Jew eyes? Hath not a Jew hands, … as a Christian is?
8. With the chip, amazing feats of memory and execution become possible in everything from automobile
engines to universities and hospitals, from farms to banks and corporate offices, from outer space to a
baby’s nursery.
9.
Huck Finn’s idyllic cruise through eternal boyhood....
10. It was a splendid population --- for all the slow, sleepy, sluggish-brained sloths stayed at home...
IV. Translate the following sentences into English by using the words in the brackets. (10
points, 2 points each)
11. 彼得的特点正是如此。(all over)
12. 历史课是我对古代文明有所了解。(acquaint … with)
13. 你的意思是我在说谎吗?(suggest)
4.
这对农村和城市都一样适用。
(be true of)
5.
这个小女孩非常喜欢她的父亲。 (attach)
V. Reading comprehension (16 points, 2 points each)
Text A
Urban life has always involved a balancing of opportunities and rewards against dangers and stress; its
motivating force is, in the broadest, money. Opportunities to make money mean competition and
competition is stressful; it is often at its most intense in the largest cities, where opportunities are
greatest. The presence of huge numbers of people inevitably involves more conflict, more traveling, the
overloading of public services and exposure to those deviants and criminals who are drawn to the rich
pickings of great cities. Crime has always flourished in the relative anonymity of urban life, but today’s
ease of movement makes its control more difficult than ever; there is much evidence that its extent has a
direct relationship to the size of communities. City dwellers may become trapped in their homes by the
fear of crime around them.
As a defense against these developments, city dwellers tend to use various strategies to try and reduce
the pressure upon themselves: contacts with other people are generally made brief and impersonal; doors
are kept locked; telephone numbers may be ex-directory; journeys outside the home are usually hurried,
rather than a source of pleasure. There are other strategies too which are positively harmful to the
individual; for example, reducing awareness through drugs or alcohol. Furthermore, all these decisive
forms of behavior are harmful to society in general; they cause widespread loneliness and destroy the
community’s concern for its members. Lack of informal social contact and indifference to the
misfortunes of others, if they are not personally known to oneself, are amongst the major causes of
urban crime.
Inner areas of cities tend to be abandoned by the more successful and left to those who have done badly
in the competitive struggle or who belong to minority groups; these people are then geographically
trapped because so much economic activity has migrated to the suburbs and beyond.
Present-day architecture and planning have enormously worsened the human problems of urban life.
Old-established neighborhoods have been ruthlessly swept away, by both public and private
organizations, usually to be replaced by huge, ugly, impersonal structures. People have been forced to
leave their familiar homes, usually to be rehoused in tower blocks which are drab, inconvenient, and fail
to provide any setting for human interaction or support. This destruction of established social structures
is the worst possible approach to the difficulties of living in a town or city. Instead, every effort should
be made to conserve the human scale of the environment, and to retain familiar landmarks.
1.
According to the author, living in a city causes stress because there are so many people who are_____
A. anxious to succeed.
B. in need of help.
C. naturally aggressive.
D. likely to commit crime.
2.
The author thinks that crimes are increasing in cities because______
A. people do not communicate with their neighbors.
B. criminals are difficult to trace in large populations.
C. people feel anonymous there.
D. the trapping of success are attractive to criminals.
3.
According to the article, what is the worst problem facing people living in cities?
A. crime
B. finding somewhere to live
C. social isolation
D. drugs and alcoholism
4.
The majority of people who live in inner cities do so because they_______
A. dislike having to travel far to work.
B. have been forced by circumstances to do so.
C. don’t like the idea of living in the suburbs.
D. have turned against society.
Text B
The translator must have an excellent up-to-date knowledge of his source languages, full facility in the
handling of his target language, which will be his mother tongue or language of habitual use, and a
knowledge and understanding of the latest subject-matter in his fields of specialization. This is, as it were, his
professional equipment. In addition to this, it is desirable that he should have an enquiring mind, wide
interests, a good memory and the ability to grasp quickly the basic principles of new developments. He
should be willing to work on his own, often at high speeds, but should be humble enough to consult others
should his own knowledge not always prove adequate to the task in hand. He should be able to type fairly
quickly and accurately and, if he is working mainly for publication, should have more than a nodding
acquaintance with printing techniques and proof-reading. If he is working basically as an information
translator, let us say, for an industrial firm, he should have the flexibility of mind to enable him to switch
rapidly from one source language to another, as well as from one subject-matter to another, since this ability
is frequently required of him in such work. Bearing in mind the nature of the translator’s work, i.e. the
processing of the written word, it is, strictly speaking, unnecessary that he should be able to speak the
languages he is dealing with if he does speak them, it is an advantages rather than a hindrance, but this skill is
in many ways of luxury that he can dispense with. It is, however, desirable that he should have an
approximate idea about the pronunciation of his source languages, even if this is restricted to knowing how
proper names and place names are pronounced. The same applies to an ability to write his source languages.
If he can, well and good; if he cannot, it does not matter. There are many other skills and qualities that are
desirable in a translator.
5.
The source language should be_______
A. the translator’s native language.
B. the translator’s language of habitual use.
C. a language the translator speaks as well as his mother tongue.
D. a language the translator is proficient in.
6.
Which description of a translator would fit the author’s requirements?
A. He is a slow but thorough worker.
B. He has contacts in printing and publishing.
C. He has good social skills
D. He is well acquainted with his subject.
7.
Why is humility desirable in a translator?
A. because he must not impose his views on a translation.
B. because he will be more faithful to the text.
C. because he may sometimes need to accept help from others.
D. because he will put up with being left alone.
8.
Some good translators do not speak the languages they translate because_____
A. they are concerned with the written word
B. they never meet the authors.
C. this allows them to wok more efficiently.
D. this saves them expense during training.
VI. Composition (14 points)
Some of your classmates think that more pressure from academic studies is not beneficial to students. You either agree or disagree with them. Write a
composition of about 150 words on the following topic:
More Pressure from Academic studies Does( or Does No ) Good to Us
You are to write in three paragraphs. In the first paragraph, state clearly your viewpoint on this topic. In the
second paragraph, support your viewpoint with details or examples. In the last paragraph, bring what you
have written to a natural conclusion with a summary or a suggestion. Marks will be awarded for content,
organization, grammar and appropriateness. Failure to follow these instructions may result in a loss of marks.
1. Structure: complete the following sentences with the best expression from the four choices. (20 points, 1 point each)
1-5 A B D C A
6-10
DAD BC
11-15 B A C A D 16-20:
C BABA
II. Paraphrase the following sentences. (20 points, 2 points each) (omitted)
III. Identify the rhetorical devices employed in the following sentences. (20 points, 2 points each)
1. antithesis
2. metonymy 3. anti-climax
4. metaphor
5. repetition
6. personification 7. rhetorical question 8. parallelism 9. hyperbole 10. alliteration
IV. Translate the following sentences into English by using the words in the brackets. (10 points, 2
points each)
14. That’s Peter all over.
15. The history course has acquainted me with ancient civilizations.
16. Are you suggesting that I am telling a lie?
17. This is true of the rural area as well as of the urban area.
18. This little girl is very much attached to her father.
V. Reading comprehension (16 points, 2 points each)
1.A 2.B 3.C 4.B
5.D 6.D 7.C 8.A
VI. Composition (14 points)
Marks will be awarded for content, organization, grammar and appropriateness. Failure to follow the
instructions may result in a loss of marks.
高级英语期末试卷
A 卷
测试内容:《高级英语》第一册
测试对象:03 本
测试时间:06 年元月
I. Explain the italicized part in each sentence.( 10%)
1. and the buyers … follow suit
2. because I had a lump in my throat
3. The pupils took a leaf out of their teacher’s book.
4. After his first novel came out, the writer received an avalanche of letters.
5. Broke and discouraged, he accept a job as reporter
6. the father of Huck Finn’s idyllic cruise
7. the work would “accelerate the deterioration ” of the language
8. So monstrous a discrepancy in evaluation requires us to examine basic principles.
9. Has the dictionary abdicated its responsibility?
10. and thus beguile ourselves for an hour or so after dinner
II. Identify the figure of speech used in the following sentences. (20%)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
but for making money, his pen would prove mightier than his pickax.
Bitterness fed on the man who had made the world laugh.
a world which will lament them a day and forget them for ever
a concept of how things get written that throws very little light on Lincoln but a great deal on Life
A pen is weightier than a sword.
between the much-touted Second International and the much-clouted Third International
Or what of those sheets and jets of air that are now being used, in place of old-fashioned oak and
hinges…
8. I want my fill of beauty before I go.
9. and the cool support of the water
10. It may be by daylight, looking at the sea, rippled with little white ponies,…
III. Paraphrase (20%)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Mark Twain began digging his way to regional fame as a reporter and humorist.
I will unsay no word that I have spoken about it.
Bitterness fed on the man who had made the world laugh.
What underlines all this sound and fury?
Has the dictionary abdicated its responsibility?
the editorial charges the Third International with “pretentious and obscure verbosity”
7. Or maybe Laura’s unwitting influence has called it out.
8. I like also the out-of-the-way information which he imparts from time to time without insistence.
9. This is the new Edmund Carr with a vengeance.
10. The Duchess of Croydon — three centuries and a half of inbred arrogance behind her — did not
yield easily.
IV. Translation (25%)
Section 1 Translate the following into English(20%)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
洞庭湖盛产鱼虾(teem)。
对贫困的担心使他忧虑重重(obsess)。
虽然成功的机会很少,我们仍然要竭尽全力去干。(chance)
在这件事情上,我们没有任何选择的权利。(alternative)
年轻的士兵冻死在雪地里,手中还紧握着枪。(hang on to)
他的话里带有一点讽刺的味道。
(a touch of)
我们应不断的使自己的思想适应新的变化。(terms)
在旅途中,我看小说,以消磨时间。
(beguile with)
汤姆的聪明丝毫不亚于班上的第一名学生。(every bit as…as)
问题堆积如山,我们必须尽快解决。
(pile up)
Section 2 Translate the following into Chinese(5%)
What I like best are the stern cliffs, with ranges of mountains soaring behind them, full of
possibilities, peaks to be scaled only by the most daring. What plants of the high altitudes grow
unravished among their crags and valleys? So do I let my imagination play over the recesses of Laura’s
character, so austere in the foreground but nurturing what treasures of tenderness, like delicate
flowers, for the discovery of the venturesome.
V. Cloze (5%)
Most Americans remember Mark Twain as the father of Huck Finn’s idyllic cruise through ___1___
boyhood and Tom Sawyer’s endless summer of freedom and adventure. Indeed, this nation’s best-loved
author was ___2___ as adventurous, patriotic, romantic, and humorous as anyone has ever imagined. I found
another Twain as well--- ___3___ who grew cynical, bitter, saddened by the profound personal tragedies life
dealt him, a man who became ___4____ the frailties of the human race, who saw clearly ahead a black wall
of night.
Tramp printer, river pilot, Confederate guerrilla, prospector, starry-eyed optimist, ___5___ cynic: The
man who became Mark Twain was born Samuel Langhorne Clemens and he ___6___ across the nation for
more than a third of his life, ___7___ the new American experience before sharing it with the world as writer
and lecturer. He ___8___ his pen name from the cry heard in his steamboat days, signaling two fathoms (12
feet) of water---a navigable depth. His popularity is ___9___ by the fact that more than a score of his books
remain ___10___, and translations are still read around the world.
1. A. eternal
2. A. all the same
3. A. that
4. A. worried about
5. A. silver-tongued
6. A. came
B. extended
B. of sorts
B. he
B. obsessed with
B. acid-tongued
B. moved
C. external
D. terminal
C. a little bit
D. every bit
C. one
D. this
C. afraid of
D. alert to
C. well-padded
D. sluggish-brained
C. ranged
D. covered
7. A. accepted
8. A. adapted
9. A. tested
10. A. printing
B. digesting
B. applied
B. approved
B. in print
C. accepting
C. adjusted
C. attested
C. out of print
D. digested
D. adopted
D. assumed
D. printed
VI. Reading comprehension (20%)
Passage one
From the time we are born, most of the simple decisions are taken away from us. We are constantly told
what to do and what not to do. In childhood, how often have we not at some stage heard, “Eat your dinner
now, because it’s dinner time. If you don’t eat it now, don’t ask for food later when you’re hungry.” These
experiences mould the child into the ways of society rather than allowing it to grow up relatively free from
social constraints. The mealtime example serves to underline the conditions under which children are born
and bred to conform to the ways of society and the group. By its very nature society is inherently hostile to
individuality. It has an inbuilt resistance to allowing the individual to flower in his or her own way.
All social institutions, whether medical, religious, social or economic, demand a high degree of mental
conformity as the price of membership. By the age of around seven most children are already indoctrinated
(灌输) into a conformist (墨守成规者) mode. Whilst there are certainly advantages to social conformity, there
is also a price that is not immediately apparent. In internalizing and adopting society’s conceptual models and
structures, the individual is induced into acting in violation of his own nature.
Society conditions (制约) us to such an extent that we tend to conform not only in the way that we think,
but also in the way that we live, especially with regard to eating habits. Instead of discovering our uniqueness
and living according to our own inner dictates (指示,命令), most of us follow instead the dictates of parents,
politicians, clergy, the media and peer groups. In obeying these external voices— which may even be the
original cause of some of our worst illnesses — we deny our essential nature.
1. Why are most of the simple decisions taken away from us since we are born?
A. We have to obey parents in order to get food.
B. Social constrains prevent us from developing individuality.
C. We have to obey nature so as to grow up healthily.
D. The ways of society and the group encourage us to behave like our parents.
2. Which of the following does not belong to the “external voices” described by the author?
A. friends
B. Internet
C. loud speaker
D. priests
3. Which of the following statements is supported by the passage?
A. If we don’t follow our basic nature, we may even get sick.
B. Social institutions allow us to flower in our own way.
C. We pay high price to have a better life in modern society.
D. At mealtime, we eat as much as possible in case we get hungry later.
4. Which of the following statement is NOT true?
A. We learn to adopt social concepts from early age.
B. To some extent social conformity is necessary.
C. We need to fight against our own nature to get used to society.
D. If we don’t listen to our parents, we may get worst illnesses.
5. What does the word “uniqueness” in the last paragraph mean?
A. commonness
B. difference
C. similarity
D. singleness
Passage Two
Videodisc holds great promise of helping to meet the needs of American schoolchildren who have
problems seeing, hearing, speaking, or socializing. Almost eleven percent of the students aged 3—21 in this
country have an impairment that affects their ability to benefit from a regular education program.
Handicapped students require special education because they are often markedly different from most children
in one or more of the following ways: mentally retarded, learning-disabled, emotionally disturbed, deaf,
visually handicapped, physically handicapped, or other health impairments.
The education of these handicapped children is rewarding but challenging. A special education student
usually needs a longer period of time to acquire information, repetitive teaching techniques are often
beneficial, and an indefatigable consistency (持之以恒) on the part of the teacher is frequently necessary.
Interactive videodisc courseware has characteristics that can be capitalized upon to meet the challenges
that special education poses. A videodisc program is infinitely patient, repetition of any videodisc lesson can
continue endlessly, and designers can assure absolute consistency within a program.
Most important, according to special educator William Healey of the University of Arizona, is that
videodisc “adds an extra dimension of realism for children who need graphic representations”. Healey
explained that deaf and mentally retarded children especially have difficulty grasping figurative language and
higher order language concepts. He believes that for special education, the power of videodisc lies in the
ability of the technology to visually represent language concepts normally taken for granted by
non-handicapped persons. Complex figurative language forms such as idioms and metaphors come most
readily to mind as being difficult for handicapped learners, but basic concepts such as “before and after” are
also difficult for children not experienced with the nuances of language.
6. The special education mentioned in the text mainly focuses on _____.
A. genius students from daycare center to college
B. students who are fond of computer video games
C. teachers of language in the University of Arizona
D. students who are either mentally or physically disabled
7. A videodisc courseware is beneficial to those who have study difficulties because
_____.
A. its fancy design is very attractive
B. it allows the user to go back to where he wants to restudy
C. the content of it is healthy and promising
D. it is developed by university professors
8. According to Professor Healey we may infer that mentally retarded children perhaps ____.
A. need graphic representations in order to understand higher order language concepts
B. are good at study English idioms but often fail to grasp higher order language concepts
C. are not very patient with videodisc which helps them to understand the world concepts
D. tend to be deaf as well and have difficult to learn simple concept “before and after”
9 The best title for the text is ____.
A. Handicapped Students and Their problems
C. Computer Assisted Teaching Program
B. Videodisc and Special Education
D. Normal Children And Handicapped Kids
10. The word “impairment” in the first paragraph probably means ____.
A. habit
B. disability
C. misconception
D. belief
参考答案
高级英语期末试卷
A 卷
测试内容:《高级英语》第一册
测试对象:03 本
测试时间:06 年元月
I. Explain the italicized part in each sentence.( 10%)
1. do the same as somebody else has done
2. I was choked with emotion .
3. take (their teacher ) as an example
4. an enormous pile of letters
5. bankrupt / penniless
6. author / creator.
7. speed up the lowering of
8. difference / disagreement
9. give up / neglect
10.pass our time pleasantly
II. Identify the figure of speech used in the following sentences. (20%)
1. metonymy
2. personification
3. antithesis
4. alliteration and sarcasm
5. metonymy
6. assonance and antithesis
7. synecdoche
8. euphemism
9. transferred epithet
10. metaphor
III. Paraphrase (20%)
1. Mark Twain began working hard to become well known locally as a reporter and humorist.
2. I will not take back a single word of what I have said about communism.
3. The man who had made the world laugh was himself consumed by bitterness.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
What causes the abuse in the popular press?
Has the dictionary fail to do its duty?
The editorial accuses the Third International of being pedantically and confusingly wordy.
Or maybe my suppressed inclination has been brought out by Laura’s unintentional influence.
L also like the unusual information he conveys to me without speaking emphatically.
This a new Edmund Carr, who has changed excessively.
The Duchess was supported by her arrogance coming from parents of noble family who belong to the
nobility for more than three hundred years. So she did not give up easily.
IV. Translation (25%)
Section 1 Translate the following into English (20%)
Our chance to succeed is very slim. Nevertheless we shall do our utmost.
We have no alternative in this matter.
Dongting Lake teems with fish and shrimps.
He was obsessed with fear of poverty.
The young soldier was frozen to death in the snow, his hands still hanging on to the gun.
There was a touch of irony in his remarks.
we should constantly adapt our thinking to the changing conditions.
My long journey was beguiled with novels.
Tom was every bit as intelligent as the top student in his class.
Our problems are piling up. We must solve them as quickly as we can.
Section 2 Translate the following into Chinese (5%)
我最喜爱的是悬崖峭壁,其背后是高耸云端、神秘莫测的峰峦叠嶂,那山峰只有最勇敢的人才能攀登。在崇山峻
岭的石隙和幽谷中无人亵渎的生长着那些高原植物呢? 同样,我也让自己的想象力尽情的探索着劳拉性格的最深之
处,她的性情表面上严肃可畏,但却滋润着丰富的温柔情感,宛如娇嫩的花朵,等待有勇之士的发现。
V. Cloze (5%)
1.A
2.C
3.D
4.B
VI. Reading comprehension (20%)
1. B
2. C
3. A
4. D
5.B
6.C
7.B
8.D
9.C
10.B
5. B
6. D
7.B
8.A
9. B
10.B
高级英语期末试卷
I.Explain the italicized part in each sentence 20%
1.…and it still sightly
2.…the moral and stylistic vagaries of the “flapper”
3. …the cultural boobery of our society
4. …the sheer revolting monstrousness
5. …pausing in my flight
6. …are you going steady
7. Something in the tension-ridden youth of America had to “give”
8. …money-making and keeping up with the Joneses
9. …by putting a completely impossible house
10. …hammering away without let-up
II.Identify the figure of speech used in the following sentences.10%
1. You are the whole world to me, and the moon and the stars and the constellations of outer space.
2. Greenwich Village set the pattern
3. They had outgrown town and families and had developed a sudden bewildering world-weariness…
4. It is incredible that mere ignorance should have achieved such masterpieces of horror.
5. one blinked before them as one blinks before a man with his face shot away.
6. There is a limit to what flesh and blood can bear.
7. If there is an immovable object, there can be no irresistible force.
8. Here was wealth beyond computation, almost beyond imagination.
9. The slightest mention of the decade brings nostalgic recollections to the middle-aged and curious
questionings by the young.
10. When it has taken on the patina of the mills it is the color of an egg long oast all hope or caring.
III. Paraphrase 20%
1. They have taken as their model a brick set on end.
2. Out of the melting pot emerges a race which hates beauty as it hates truth.
3. Prohibition afforded the young the additional opportunity of making their pleasure illicit.
4. they “wanted to get into the fun before the whole thing turned belly up”
5. Don’t you want to be in the swim?
6. She already had the makings.
7. I award this championship only after laborious research and incessant prayer.
8. On certain levels of American race, indeed, there seems to be a positive libido for the ugly.
9. The rejection of Victorian gentility was, in any case, inevitable.
10. Something in the tension-ridden youth of America had to “give”
IV. Analyze the logical fallacy in each of the following statements. 10%
1. All his life he has read comic books. Is it any wonder he’s a juvenile?
2. Everybody in a capitalist country is basically dishonest. Look at all the politicians who are arrested every
year for taking bribes and misusing public funds.
3. Watching television is a waste of time.
4. If I had studied harder, I would definitely have passed the test.
5. It’d true that this boy has killed four people. Yet think of the poverty and misery he was raised in: his
parents neglected him, and he never had enough to eat.
V.The following statements are from the text discussed in class. Make comments on them. 20%
1. I ground my teeth, I was not Pygmalion; I was not Frankstein, and my monster had me by the throat.
2. Meanwhile, the true intellectuals were far from flattered. What they had wanted was an America more
sensitive to art and culture, less avid for material gain, and less susceptible to standardization.
VI.Write an introductory paragraph for an essay on the following topic:
The Younger Generation in China20%
参考答案及评分标准
I.Explain the italicized part in each sentence 20%
1. pleasant to the sight
2. (in the 1920s) a young woman considered bold and conventional in action and dress
3. same as Babbittry, smug, self-satisfied conformist in cultural matters
4. disgusting
5. fleeing or running away from
6. date someone of the opposite sex regularly and exclusively, be sweethearts
7. bend, sink, move, break down, yield, etc. from force or pressure
8. strive to get all the material things one’s neighbors or associates
9. hard to tolerate
10. stopping, relaxing
II.Identify the figure of speech used in the following sentences.10%
1. Hyperbole
2. Metonymy
3. Metaphor
4. Sarcasm, irony
5. simile
6. synecdoche
7. antithesis
8. Hyperbole
9. transferred epithet
10. metaphor
III. Paraphrase 20%
1. All the houses they built looked like bricks standing upright.
2. From the intermingling of different nationalities and races in the U.S emerges the American race which
hates beauty as it hates truth.
3. The young people found great pleasure in their drinking because Prohibition, by making drinking
unlawful, added a sense of adventure.
4. The young people wanted to take part in the glorious adventure before the world war ended.
5. Don’t you want to be active in the main current of affairs?
6. She already had the material or qualities needed for the making of my future wife.
7. I have given Westmoreland the highest award for ugliness after having done a lot of hard work and
research and after continuous praying.
8. People in certain strata of American society seem definitely to hunger after ugly things.
9. In any case America could not avoid casting aside its middle-class respectability and affected refinement.
10. (Under all these force and pressure), something in the youth of American, who were already very tense,
had to break down.
IV. Analyze the logical fallacy in each of the following statements. 10%
1. Post Hoc
2. Hasty Generalization
3. Unqualified Generalization
4. Hypothesis Contrary to Fact
5. Ad Misericordiam
V.The following statements are from the text discussed in class. Make comments on them. 20%
1. These two illusions are well chosen. He planed to be Pygmalion, to fashion an ideal wife for himself; but
he became Frankstein for Polly(his student) ultimately rejected him(her teacher). So I feel so angry and
depressed at the moment.
2. The true intellectuals who started the revolt against society did not feel pleased or honored by the
imitation of their life style by so many people. What they really wanted was to change America. They
wanted the American people to respond more readily and deeply to art and culture, to be less greedy for
material gain, and not to accept standardization so easily
VI.Write an introductory paragraph for an essay on the following topic:
The Younger Generation in China20%
.
The Younger Generation in China
In the last twenty years or so, China has undergone great changes thanks to the policy of opening up to the
outside world. The younger generation is the Number One beneficiary. Strolling along the street, you may see
young men ride by with small earphones and a pocket tape recorder. Most probably they are enjoying music.
Attending a computer training, you will find so many counterparts there. Nowadays, the younger generation
benefits a lot from sophisticated scientific and technological products.
VII. Writing(20 points)
Make a comment on the following statement and write a composition of 200 words illustrating your
understanding of life or death.
“ … they (men) vanish from a world where they were of no consequence; where they achieved nothing;
where they were a mistake and a failure and a foolishness; where they have left no sign that they had
existed—a world which will lament them a day and forget them forever”
Download

V. Reading comprehension (16 points, 2 points each)