Prelude to Programming 6th edition
Elizabeth Drake
Test Bank for Prelude to Programming
Chapter 2
MULTIPLE CHOICE
1. How many digits are there in the binary system?
a. 9
b. 10
c. 0 1
d. 2
ANS: D
2. A normalized binary number consists of three parts. These are:
a. sign, exponent, mantissa
b. integer part, decimal point, fractional part
c. sign, real part, imaginary part
d. sign, integer, mantissa
ANS: A
3. Given the decimal number 43, the base is:
4
10
a.
b. 3
c.
d.
64
ANS: A
4. What is the decimal value of 01102?
4
6
a.
b.
c.
11
d.
110
ANS: B
5. What is the binary representation of 6210?
a. 00111110 b. 00100010 c. 00100001
d.
11101000
ANS: A
6.
a.
Represent 3110 in hexadecimal notation.
1F
FF
F1
b.
c.
d.
AF
d.
3A16
ANS: A
7. Convert 001100112 to hexadecimal.
5A116
a.
b. 3316
c.
A316
ANS: B
8. In sign-and-magnitude format, what does 01112 represent?
8
+7
a.
b. -7
c.
d. 110
ANS: C
© 2015 Pearson Education
1
Prelude to Programming 6th edition
Elizabeth Drake
9. Convert 1710 to an 8-bit integer in sign-and-magnitude format:
100012 b. 100100012 c. 000100012 d. 1100012
a.
ANS: C
10. Convert +1210 to a 4-bit integer in two’s complement format:
000011002 b. 100011002 c. 11002
a.
d.
100112
ANS: C
11. Convert -1510 to a 4-bit integer in two’s complement format:
a. 11112
b. 100012
c. 000012
d. 00012
ANS: D
12. The standard representation for storing positive, zero, and negative integers is:
a.
unsigned
b.
sign-and-magnitude
c.
one’s complement
d.
two’s complement
ANS: D
13. Floating point numbers always have which of the following:
a.
An integer part
b.
A sign
c.
A fractional part
d.
All of these
ANS: D
14. Convert the decimal fraction ½ to binary.
0.012
1.02
a.
b. 0.12
c.
d.
.1102
ANS: B
15. Convert the decimal number 0.610 to a 4-bit binary number.
0.10102 c. 0.10012
a. 0.11002
b.
d. 0.1112
ANS: C
16. Convert the decimal number 12.410 to a binary number, allocating 4 bits for the integer
part and 4 bits for the fractional part.
1100.01002
a.
b. 1010.0112
c.
1100.01102
d.
None of these are correct
ANS: C
17. Convert 5,689,00010 to exponential notation.
© 2015 Pearson Education
2
Prelude to Programming 6th edition
Elizabeth Drake
a.
5689 X 103
b.
5689E+3
c.
5.6E+5
d.
5.689E+6
ANS: D
18. A single precision floating point number stored in a computer has three parts. They are:
a.
sign, binary point, mantissa
b.
sign, exponent, mantissa
c.
integer, binary point, fraction
d.
sign, integer, fraction
ANS: B
19. Convert +610 to binary using the Excess_127 system.
0110 X 10127
1.0000101E+7
a.
b.
c.
0000101
d.
10000101
ANS: D
20. Convert -1210 to binary using the Excess_127 system.
10001100
01110011
a.
b.
c.
0.1110011E-12
d.
Cannot be done
ANS: B
TRUE/FALSE
1. True/False? There are 9 digits in the hexadecimal system.
ANS: F
2. True/False: Any number can be used as a base for a number system.
ANS: T
3. True/False: In a storage location of 8 bits, a sign-and-magnitude integer could be any integer
from 0 to 15, inclusive.
ANS: F
4. True/False: The range of integers that can be stored in one’s complement format is exactly
double the range that can be stored in sign-and-magnitude format.
ANS: F
© 2015 Pearson Education
3
Prelude to Programming 6th edition
Elizabeth Drake
5. True/False: One problem with using one’s complement to store integers is that there are
two ways to represent 0.
ANS: T
6. True/False: It is impossible to store the fraction 0.5 in 6 bits as a binary number because
0.510 = 0.12.
ANS: F
7. True/False: To store the binary number 101012 in an 8-bit location, simply add three zeros
to get 101010002.
ANS: F
8. True/False: A number system that uses 19 as a base would be impossible to create because
the highest possible number system is 16.
ANS: F
9. True/False: The result of adding the binary digits 1 + 1 is 10.
ANS: T
10. True/False: In one’s complement format, the leftmost bit is saved for the sign where 1
indicates a negative number and 0 indicates a positive number.
ANS: F
11. True/False: The smallest integer that can be represented by a sign-and-magnitude binary
number is always 0.
ANS: F
12. True/False: A double precision number always takes up 64 bits in the computer’s memory.
ANS: T
13. True/False: The following two representations are equivalent:
1110010111010101010100112 and D5D55316
ANS: T
14. True/False: It is impossible to store 1610 in 4-bits because overflow will occur.
ANS: T
15. True/False: The two’s complement representation of +6710 in 8-bits is 10000112.
ANS: F
SHORT ANSWER
1. Given the number 455, __________ is the base.
ANS: 45
© 2015 Pearson Education
4
Prelude to Programming 6th edition
Elizabeth Drake
2. (-23)0 = __________.
ANS: 1
3. There are __________ digits in the binary system.
ANS: two
4. The decimal value of A in the hexadecimal number 6A2 is __________.
ANS: 160
5. A very long binary number, such as 1111000010101100111000102 may be converted
to __________ notation to make it easier to read.
ANS: hexadecimal
6. The one’s complement format is not often used because there are two ways to represent
the value of __________ .
ANS: zero
7. The unsigned form of an integer does not allow for __________ numbers.
ANS: negative
8. The condition known as __________ occurs when you try to store an integer that is bigger
than the maximum allowed by the number of bits you have.
ANS: overflow
9. Given: |-56|. The __________ of this expression is 56.
ANS: magnitude
10. A __________ separates the whole number and fractional parts of a binary floating point
number.
ANS: point or binary point
© 2015 Pearson Education
5
Download

Test Bank for Prelude to Programming Chapter 2