Step Up to: Psychology
by John J. Schulte, Psy.D.
Psychology, Ninth Edition
by David G. Myers
Worth Publishers
(2010)
Chapter 12: Emotions, Stress, and Health
Show Your Feelings
Let’s Get Physical
What a Rush!
Stressed Out?
What Can I Do?
What a Rush!
500
400
300
200
100
Let’s Get Physical
500
400
300
200
100
Show Your
Feelings
500
400
300
200
100
Stressed Out?
500
400
300
200
100
What Can I Do?
500
400
300
200
100
1. The belief that emotions are
experienced following physical
responses is the:
•
•
•
•
A) the two-factor theory.
B) the Cannon-Bard theory.
C) the James-Lange theory.
D) self-efficacy theory.
2. The idea that an emotion-arousing
stimulus simultaneously triggers
physiological response and the
subjective experience of emotion is:
•
•
•
•
A) the James-Lange theory.
B) the Cannon-Bard theory.
C) the two-factor theory.
D) the three-factor theory.
3. The two-factor theory of emotion
differs from the James-Lange and the
Cannon-Bard in that:
• A) physiological arousal is not always
necessary.
• B) emotional experience precedes
physiological arousal.
• C) physiological arousal and emotional
experience occur simultaneously.
• D) a cognitive label precedes
emotional experience.
4. When aroused, your heart rate
increases, your pupils dilate, and you
may sweat, indicating activation of the
part of your nervous system called:
• A) the amygdala.
• B) the sympathetic nervous system.
• C) the parasympathetic nervous
system.
• D) the peripheral nervous system.
5. A professional tennis player will
usually perform better when:
•
•
•
•
A) arousal is high.
B) arousal is low.
C) competition is easy.
D) he/she is more relaxed.
6. A polygraph is an instrument that
detects:
•
•
•
•
A) lying.
B) guilt and lies.
C) physical responses.
D) truth.
7. Polygraph exams are not used to
determine guilt or innocence in court
because:
•
•
•
•
A) they are too expensive.
B) people do not give consent.
C) polygraphs are fakery.
D) 1/3 of innocent people are found guilty.
8. The expression, “Arousal fuels
emotion, cognition channels it,” is a
summation of:
• A) the Schachter and Singer
experiment.
• B) the Cannon-Bard theory.
• C) the James-Lange theory.
• D) how polygraphs work.
9. When you are faced with a threatening
stimulus, there is a “shortcut” neural pathway
to allow a speedy emotional response, and it
runs from the:
•
•
•
•
A) hypothalamus to the amygdala.
B) amygdala to the cerebral cortex.
C) hypothalamus to the medulla.
D) thalamus to the amygdala.
10. The amygdala sends more
neural impulses to the cerebral
cortex than it receives, resulting in:
• A) emotions occurring before thoughts.
• B) our feelings more easily ruling our
thoughts.
• C) some people becoming very anxious.
• D) confusion about what we are
feeling.
11. People abused as children are more
prone to interpret expressions in others as
anger, giving evidence that:
• A) abuse leads to heightened anger.
• B) abuse results in fearful people.
• C) prior experience can sensitize us
to certain emotions.
• D) early childhood experiences
cripple us for life.
12. Emotionally, women surpass
men in their ability to:
• A) read people’s emotional cues.
• B) spot lying.
• C) tell whether two people are really
in love.
• D) all of the above.
13. The ____ is more effective
than a polygraph machine:
•
•
•
•
A) guilty knowledge test
B) larcenous reaction test
C) standard neuro-scan
D) innocence scale
14. When traveling around the world,
facial expressions:
•
•
•
•
A) differ with each culture.
B) are universal across cultures.
C) are similar among races.
D) differ when comparing
Western with Eastern cultures.
15. When Steven held a pen in his teeth, the
comic strip seemed funnier to him. This is
explained by the:
•
•
•
•
A) grin and bear it theory.
B) facial drift theory.
C) behavior feedback phenomenon.
D) acting “as if” phenomenon.
16. Whether we experience stress
depends upon:
•
•
•
•
A) the situation.
B) how life threatening it is.
C) our cognitive appraisal.
D) whether others are involved.
17. The two-track stress response
system involves the cerebral cortex
and the _____.
•
•
•
•
A) sympathetic nervous system
B) peripheral nervous system
C) heart and lungs
D) corpus collosum
18. According to Selye’s general adaptation
syndrome, we are most likely to become ill
as the result of stress during the ___ phase.
•
•
•
•
A) alarm
B) resistance
C) exhaustion
D) recovery
19. Stress is related to the leading
cause of death in the U.S., which is:
•
•
•
•
A) cancer.
B) coronary heart disease.
C) suicide.
D) stroke.
20. Research suggests that those with
Type A personality could reduce their risk
of heart disease if they would:
• A) drink more alcohol.
• B) sleep more.
• C) let their anger out on a punching
bag.
• D) let go of their anger.
21. Being a pessimist:
• A) can increase your level of
stress.
• B) can shorten your life.
• C) can raise your blood
pressure.
• D) all of the above.
22. Mary has been suffering from the
“blues.” Your recommendation is that
she first try:
•
•
•
•
A) electric shock.
B) aerobic exercise.
C) Prozac.
D) psychoanalysis.
23. With regard to the
effectiveness of biofeedback:
• A) biofeedback is the most effective method
for alleviating stress-related illnesses.
• B) biofeedback is as effective as relaxation.
• C) biofeedback is ineffective for alleviating
stress.
• D) biofeedback is a modern snake oil and
only works because of a placebo effect.
24. When alternative medicine
approaches, such as acupuncture, are
scientifically tested, the results:
•
•
•
•
A) are never as good as they promise.
B) can be quite convincing.
C) are explained as placebo effects.
D) cannot be replicated in the
laboratory.
25. Regular religious attendance is a positive
predictor of a longer life span. Researchers
have identified three factors that explain this,
including all of the following, except:
•
•
•
•
A) healthier life styles.
B) social support networks.
C) relaxed meditative style.
D) faith healing.
Stop here, or continue as a review
1. The belief that emotions are
experienced following physical
responses is the:
•
•
•
•
A) the two-factor theory.
B) the Cannon-Bard theory.
C) the James-Lange theory.
D) self-efficacy theory.
2. The idea that an emotion-arousing
stimulus simultaneously triggers
physiological response and the
subjective experience of emotion is:
•
•
•
•
A) the James-Lange theory.
B) the Cannon-Bard theory.
C) the two-factor theory.
D) the three-factor theory.
3. The two-factor theory of emotion
differs from the James-Lange and the
Cannon-Bard in that:
• A) physiological arousal is not always
necessary.
• B) emotional experience precedes
physiological arousal.
• C) physiological arousal and emotional
experience occur simultaneously.
• D) a cognitive label precedes
emotional experience.
4. When aroused, your heart rate
increases, your pupils dilate, and you
may sweat, indicating activation of the
part of your nervous system called:
• A) the amygdala.
• B) the sympathetic nervous system.
• C) the parasympathetic nervous
system.
• D) the peripheral nervous system.
5. A professional tennis player will
usually perform better when:
•
•
•
•
A) arousal is high.
B) arousal is low.
C) competition is easy.
D) he/she is more relaxed.
6. A polygraph is an instrument that
detects:
•
•
•
•
A) lying.
B) guilt and lies.
C) physical responses.
D) truth.
7. Polygraph exams are not used to
determine guilt or innocence in court
because:
•
•
•
•
A) they are too expensive.
B) people do not give consent.
C) polygraphs are fakery.
D) 1/3 of innocent people are found guilty.
8. The expression, “Arousal fuels
emotion, cognition channels it,” is a
summation of:
• A) the Schachter and Singer
experiment.
• B) the Cannon-Bard theory.
• C) the James-Lange theory.
• D) how polygraphs work.
9. When you are faced with a threatening
stimulus, there is a “shortcut” neural pathway
to allow a speedy emotional response, and it
runs from the:
•
•
•
•
A) hypothalamus to the amygdala.
B) amygdala to the cerebral cortex.
C) hypothalamus to the medulla.
D) thalamus to the amygdala.
10. The amygdala sends more
neural impulses to the cerebral
cortex than it receives, resulting in:
• A) emotions occurring before thoughts.
• B) our feelings more easily ruling our
thoughts.
• C) some people becoming very anxious.
• D) confusion about what we are
feeling.
11. People abused as children are more
prone to interpret expressions in others as
anger, giving evidence that:
• A) abuse leads to heightened anger.
• B) abuse results in fearful people.
• C) prior experience can sensitize us
to certain emotions.
• D) early childhood experiences
cripple us for life.
12. Emotionally, women surpass
men in their ability to:
• A) read people’s emotional cues.
• B) spot lying.
• C) tell whether two people are really
in love.
• D) all of the above.
13. The ____ is more effective
than a polygraph machine:
•
•
•
•
A) guilty knowledge test
B) larcenous reaction test
C) standard neuro-scan
D) innocence scale
14. When traveling around the world,
facial expressions:
•
•
•
•
A) differ with each culture.
B) are universal across cultures.
C) are similar among races.
D) differ when comparing
Western with Eastern cultures.
15. When Steven held a pen in his teeth, the
comic strip seemed funnier to him. This is
explained by the:
•
•
•
•
A) grin and bear it theory.
B) facial drift theory.
C) behavior feedback phenomenon.
D) acting “as if” phenomenon.
16. Whether we experience stress
depends upon:
•
•
•
•
A) the situation.
B) how life threatening it is.
C) our cognitive appraisal.
D) whether others are involved.
17. The two-track stress response
system involves the cerebral cortex
and the _____.
•
•
•
•
A) sympathetic nervous system
B) peripheral nervous system
C) heart and lungs
D) corpus collosum
18. According to Selye’s general adaptation
syndrome, we are most likely to become ill
as the result of stress during the ___ phase.
•
•
•
•
A) alarm
B) resistance
C) exhaustion
D) recovery
19. Stress is related to the leading
cause of death in the U.S., which is:
•
•
•
•
A) cancer.
B) coronary heart disease.
C) suicide.
D) stroke.
20. Research suggests that those with
Type A personality could reduce their risk
of heart disease if they would:
• A) drink more alcohol.
• B) sleep more.
• C) let their anger out on a punching
bag.
• D) let go of their anger.
21. Being a pessimist:
• A) can increase your level of
stress.
• B) can shorten your life.
• C) can raise your blood
pressure.
• D) all of the above.
22. Mary has been suffering from the
“blues.” Your recommendation is that
she first try:
•
•
•
•
A) electric shock.
B) aerobic exercise.
C) Prozac.
D) psychoanalysis.
23. With regard to the
effectiveness of biofeedback:
• A) biofeedback is the most effective method
for alleviating stress-related illnesses.
• B) biofeedback is as effective as relaxation.
• C) biofeedback is ineffective for alleviating
stress.
• D) biofeedback is a modern snake oil and
only works because of a placebo effect.
24. When alternative medicine
approaches, such as acupuncture, are
scientifically tested, results:
•
•
•
•
A) are never as good as they promise.
B) can be quite convincing.
C) are explained as placebo effects.
D) cannot be replicated in the
laboratory.
25. Regular religious attendance is a positive
predictor of a longer life span. Researchers
have identified three factors that explain this,
including all of the following, except:
•
•
•
•
A) healthier life styles.
B) social support networks.
C) relaxed meditative style.
D) faith healing.
Acknowledgments
• Step Up Created by:
– John J. Schulte, Psy.D.
• Based on Psychology,
Ninth Edition by David
G. Myers
• Published by Worth
Publishers (2010)
Answers
1.
C
9.
D
17.
A
2.
B
10.
B
18.
C
3.
D
11.
C
19.
B
4.
B
12.
D
20.
D
5.
A
13.
A
21.
D
6.
C
14.
B
22.
B
7.
D
15.
C
23.
B
8.
A
16.
C
24.
C
25.
D